Kako odabrati sortu i uzgajati kukuruz u ljetnoj kućici na otvorenom polju?

Uzgoj kukuruza u zemlji uobičajeno je zanimanje modernog vrtlara. Ne postoji osoba ravnodušna na okus zrna šećera. Zašto ne skuhati uho izrezano iz vlastitog vrta?

Za žito, usjev se uzgaja u regijama s dugim toplim ljetima. Silaža je posađena posvuda. No uzgajivači su razvili sorte i hibride za uzgoj u problematičnim regijama. Oni proizvode kvalitetno zrelo zrno.

Kukuruz voli puno sunca, topline i strukturiranog tla. Ispuniti ove uvjete nije teško. A onda će krajem ljeta na stolu biti ukusna aromatična hrana.

Značajke kulture

Uzgoj kukuruza počeo je u južnim krajevima. Dosta je svjetla, topline. Tla su neutralna i plodna. Kultura je dala stalno visoke prinose uz minimalne troškove rada.

Zrno se koristilo za pravljenje juha i žitarica. Od brašna su se pekli kruh i ravni kolači. Višak usjeva hranio se stokom i peradom. Čak su se koristile stabljike: prekrivale su zasade zimskih usjeva, koristile su se za hvatanje snijega. U stepskim krajevima sušili su ih i grijali peći.

uzgajati kukuruz

A sada je teško zamisliti povrtnjak na jugu Rusije u kojem ta kultura ne bi bila zasađena. Ali sada stanovnik problematične regije također može ukrasiti web mjesto zelenim perlicama.

Agronomi razlikuju vrtni i poljski kukuruz. Drugi sadrži manje šećera, ima više zrna ispunjenih ušiju. Prinos joj je veći. Prvo je slađe, mekše. Stanovnici regija s nedostatkom topline i svjetla trebali bi uzgajati vrt. Proizvođači sjemena to označavaju na poseban način: u ime dodaju riječ "šećer".

pravljenje juha

Što je za to potrebno

Prije nego što sami uzgajate kukuruz u zemlji, trebali biste procijeniti karakteristike ljetne kućice. Potrebno je analizirati:

 1. Kiselost tla. Biljka preferira neutrale. Na kiselim treba provoditi varenje. Alkalno - zakiseljuje se tresetom.
 2. Prizemna struktura. Zrno zahtijeva besplatan prodor vode i zraka u korijenski sustav. Brušenje na teškim ilovadama i glinama (kantu pijeska raširite preko četvornog metra, iskopajte).
 3. Tlo ispod nasada mora zadržavati vodu. Lagana pjeskovita ilovača mora se gliniti (dodati kantu gline po kvadratnom metru, iskopati je).
 4. Plodnost zemlje. Prvo dodajte dušik u iscrpljena tla, a zatim (nakon 5–7 dana) - kompleks fosfora i kalija.
 5. Odaberite sortu ili hibrid, uzimajući u obzir trajanje vegetacijske sezone i klimatske karakteristike regije.

kiselost tla

Kukuruz se sadi na najsunčanijem mjestu. Trebao bi biti zatvoren od hladnih sjevernih i sjeveroistočnih vjetrova. Južni zid ljetne kućice idealan je. Preporučuje se pripremiti takvo mjesto unaprijed.

Kako odabrati: sortu ili hibrid?

Prije sadnje kukuruza u svom vrtu, preporučuje se odabir sorte ili hibrida. Hibridi daju veći prinos, manje zahtjevan na klimatske uvjete. Ali cijena im je 30% veća. To je vidljivo kada kupujete sjeme za sjetvu na velikim površinama.

biljni kukuruz

Sorte su testirale generacije vrtlara. Realno obavljajte svoj vlastiti uzgojni posao: odaberite odgovarajuće vrste biljaka. Postaje moguće imati vlastiti fond. S vremenom možete stvoriti kolekciju sjemenki svojih omiljenih sorti.

Popularni hibridi slatkog kukuruza:

 1. Madonna. Razdoblje zrenja je rano. Uho naraste do 200 g. Biljka naraste do visine od 2 m. Kukuruz na uhu je žut.
 2. Trofej. Srednje rano zrenje. Naraste do 2 m. Težina kaše do 280 g. Zrno je narančasto.
 3. Legende. Rano zreo hibrid. Težina kaše je 250 g. Proteže se do 1,7 m. Zrno na kali narančasto je žuto.
 4. Boston. Prosječno razdoblje zrenja. Uho ugodno teži do 200 g. Zrno je svijetložuto.

generacije vrtlara

Atraktivna karakteristika imenovanih hibrida je stalno visoki prinos u otvorenom polju.

Kako saditi kukuruz?

Prije kako saditi kukuruztreba provesti kompleks agronomskih mjera. O tome ovisi konačni prinos.

visok prinos

Priprema tla

Mlade biljke ne podnose prisutnost korova. Čak i mali agresori mogu zaustaviti rast kukuruza. U kratkom razdoblju vrućine neće biti moguće dobiti ukusne aromatične uši.

Mjesto u ljetnoj kućici treba pripremiti na jesen. Na grebenima se mora iskopati bajonet lopata. Pažljivo uklonite korijenje višegodišnjih biljaka. Razbiti grudice zemlje. Ako je potrebno, nanesite kompleks mineralnih gnojiva.

U proljeće (nakon što se snijeg rastopio), dva puta provesti disanje ravnim rezačem. Radna dubina je 10-15 cm. To će učiniti Fokinova ravna rezačica ili obična reznica diskova. Ovom operacijom ćete se riješiti višegodišnjeg korova.

mlade biljke

Kako sijati?

Važno je ne propustiti razdoblje "sazrijevanja" tla. Treba biti topao, dovoljno vlažan, dobro strukturiran i oplođen. Neuspjeh barem jednog uvjeta smanjuje željeni prinos.

Sjetva kukuruza treba učiniti nakon zagrijavanja tla na 10-15 stupnjeva Celzijusa na dubini od 8-10 cm. Ova temperatura je dovoljna za klijanje sjemena. U ovom slučaju treba isključiti povratne proljetne prehlade.

dovoljno hidratizirana

Sadržaj vlage u tlu treba biti dovoljan: kad se tlo osuši, namočite greben prije sjetve do dubine sjetve (6–8 cm).

Postoje dva načina za sadnju kukuruza: paralelni redovi ili rupe. Prva opcija zahtijeva manje radne snage. Seoski vrtlarstvo provodi se na malim površinama. Sadnja kukuruza u rupe je češća pojava.

Obrazac sadnje: 70 × 70 cm. Na ograničenim područjima dopušteno je smanjiti udaljenost na 40 × 40 cm. Kukuruz je potrebno smjestiti u najmanje dva reda: sadnja jednim redom dovest će do nedovoljnog oprašivanja i pojave praznih grmova.

vlaga tla

U blizini stavite 2-3 sjemenke. Nakon klijanja treba ostaviti najjaču biljku. Ostatak je potrebno ukloniti. Ova mjera će izbjeći praznine u vrtu.

Možete položiti suhe ili klijave sjemenke. U prvom slučaju vrijeme od sjetve do klijanja bit će duže. Klice će brže ugoditi zelenilu. Ali i najmanja hladna pukotina uništit će osjetljive biljke.

Istovremeno s sadnjom možete primijeniti mineralna gnojiva. Na udaljenosti od 10 cm paralelno s nizom napravite rov dubine 5–6 cm, a u njega položite kompleks prema stopi naznačenoj na pakovanju. Pokrijte zemljom.

klijavih sjemenki

Uzgoj kroz sadnice

U malim povrtnjacima kukuruz se može uzgajati putem sadnica. To će skratiti vegetacijsku sezonu na otvorenom. Metoda je popularna kod uzgoja usjeva u problematičnim regijama.

Sadnja kukuruzovih sadnica ima neke sitnice:

obrazac slijetanja

 • biljke se moraju prethodno očvrsnuti;
 • sadnice su osjetljive na vlagu tla;
 • prvih 3-5 dana nakon sadnje, vrt treba biti pokriven od sunca bijelim lutrazilom;
 • biljka ne podnosi oštećenje korijenskog sustava.

Važno je spriječiti izvlačenje sadnica: prekomjerni rast s nedovoljnom svjetlošću slabi kukuruz.

prije temperament

Pravila njege

Nijedna kultura ne raste bez brige. Vrtlar treba znati:

 • potrošnja kukuruza dušika i kalija traje sve dok se uši ne napune;
 • ona asimilira fosfor prije žetve;
 • tlo treba biti umjereno vlažno, isključeno je prelijevanje;
 • najveća potreba za vodom u biljci primjećuje se tijekom stvaranja kalupa;
 • labavljenje je potrebno svakih 5-7 dana.

sipajući kocke

O oprašivanju treba voditi računa o tome: posadite obližnje biljke koje privlače pčele.

Neki vrtlari koriste ispruženu metodu sadnje. Većina kukuruza je smještena na krevetu u bloku. I nakon 3-4 dana sije se nekoliko sjemenki. Sadnice se pojavljuju s razlikom od nekoliko dana.

Daljnja vegetacija kukuruza također je različita u istim danima. Muški i ženski cvjetovi sazrijevaju u isto vrijeme. Rastegnuta sadnja smanjuje rizik oprašivanja.

vegetacija kukuruza

Dobri i zli susjedi

Ova kultura daje dobre prinose kad se presađuje kukuruzom. Prednosti takvog postavljanja: greben ostaje bez korova (odrasla biljka ih ugnjetava), ne treba tražiti toplo i osvijetljeno područje, nije potrebno ponovno planiranje zasada.

No, da biste povećali prinose, preporučuje se uzeti u obzir prethodnike. Dobar za kukuruz su mahunarke, dinje i tikvice. Biljka se osjeća loše nakon zobi, raži, pšenici. Vrtlari ih sadi kao siderate. No, žitarice se ponašaju poput agresivnog korova: tlo nakon njih jako je korov.

sadnja kukuruza

Marljivi vrtlari pronašli su zanimljivo rješenje za uštedu prigradskog prostora. Sadi kukuruz na isto područje kao krastavce, grah, grah i bundeve. Čvrsti stabljike kukuruza oslonac su vinovoj lozi i štite ih od hladnih vjetrova.

Stavljeni u usjek kukuruza, bundeve ili tikvice sa širokim listovima ploče štite zemlju od isušivanja. Primijećeno: prinos kukuruza uzgojenog na ovaj način veći je od onoga koji je zasađen na uobičajen način.

marljivi vrtlari

Recenzije
 1. polja
  6.06.2018 07:21

  Već nekoliko godina sadim kukuruz na istom mjestu, žetve je dovoljno za pojesti. Dobro klija, jedini problem je što ne mogu naučiti kako odabrati sjeme. Djeca traže šećer, ali iz nekog razloga, pod krinkom šećera, prodaju mi ​​uobičajeni. Je li moguće razlikovati sjemensko zrno po njegovom izgledu, na što paziti?

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva