10 najboljih metoda za samostalno određivanje spola piletine

Uzgoj peradi kod kuće povezan je s određenim nijansama. Oni se ne tiču ​​samo poštivanja pravila držanja, već i značajki ptica, starosti, potreba. Oni koji će odgajati piliće moraju razumjeti kako odrediti spol pilića prilikom kupovine. O tome ovise uvjeti za brigu o ptici, kao i profit od pomoćnog gospodarstva.

Značajke određivanja spola kokoši

Uzgajivači moraju iz različitih razloga odvojiti mužjake od ženki. Piliće koji će položiti jaja treba smjestiti u odvojene uvjete što je prije moguće. Pri rođenju, svi su pilići međusobno slični, pa se za određivanje spola ptice koriste različite metode.

Kako reći piletinu od pijetao u različitim dobima

Pilići se pojavljuju na peradarskoj farmi na jedan od sljedećih načina:

 • nakon kupovine;
 • nakon inkubacije od strane kokoške;
 • nakon izlijevanja u inkubatoru.

Svaka od opcija ima svoje prednosti i nedostatke za pojedinu peradarsku farmu. Vlasnici mogu odrediti spol pilića u različitim fazama rasta pilića. Kupnja podrazumijeva kupnju pilića u kasnijoj dobi, pa metode utvrđivanja spola mogu varirati.

male ptice

Dnevna dob

Pilić koji se nedavno izlegao iz jajeta nema izražene vanjske razlike. Znakovi po kojima možete razlikovati pijetao od piletine u fazi su aktivnog formiranja. Jednodnevne piliće prepoznaju se laboratorijskim, refleksnim metodama.

Osim toga, postoje metode za određivanje izgleda jajeta, iako pogreška ove metode može biti velika.

Tjedni dob

Kada se dosegne starost od jednog tjedna, određivanje spola povezano je s procjenom veličine tijela ptice. Mužjaci rastu veći od ženki. Ali ne biste se trebali fokusirati samo na veličinu, jer svaka pilić može imati strukturne značajke.

submisivno stanje

Mjesečna dob

Na kraju prvog mjeseca života vizualno određivanje spola postaje pouzdanije. Treba imati na umu da je greška vizualne metode još uvijek velika.

Mjesečne kokoši se počinju aktivno muvati, dok mužjaci ostaju goli. Za njih na prvom mjestu ostaje rast tijela, a potom počinje pljusak.

Starost 2-4 mjeseca

U ovoj fazi razvoja, mnogi iskusni uzgajivači peradi razlikuju spol pilića prema reakcijama u ponašanju.Kad se uzgajivač peradi pokuša približiti mladim životinjama, ptice se ponašaju drugačije:

 • mužjaci se raspršuju u različitim uglovima olovke, a zatim pokušaju zauzeti povoljniji položaj;
 • pilići se udružuju u jata i prilaze jedni drugima.

kokoši u kavezu

Starost od 5 mjeseci

U ovoj je dobi prilično lako iskusnim uzgajivačima razlikovati piletinu od pijetla po izgledu.

kokošipijetlove
Samo stare kokoši mogu imati bodljeMasivne noge sa špricama
Uredni češljevi i naušniceMasivni češalj, naušnice

Metode određivanja spola

U pravilu se koristi nekoliko metoda za određivanje spola pilića. Ako je nemoguće provesti laboratorijsku analizu, pod se određuje izgledom, veličinom i temperaturom jaja.

Do veličine

Pilići se razlikuju od pijetla u ukupnoj veličini. To postaje uočljivo kad navršite mjesec dana. Jednodnevne piliće je teško izmjeriti ukupnim volumenom, jer se mnogi pilići mogu roditi krhki i bolesni, bez obzira na spol.

krilni test

Po perju i krilima

Ova se metoda koristi na farmama, iako se njezina pouzdanost kreće od 60 do 80 posto na granici:

 • u kokerima se formiraju široka leta leta, pri pregledu krila postaje primjetno da su perja koja čine krilo dugačka i česta;
 • u kokoši je perje kratko i rijetko, to je zbog činjenice da im ne treba široko ljuljanje, u budućnosti će biti gusto prekriveno dolje.

Osim toga, šljiva može lako odrediti spol nekih pasmina. Na primjer, ženske piliće pasmine Brama razlikuju se činjenicom da su crne točkice jasno vidljive na glavi.

Pasmine Leghorn i Lebar poznate su po tome što kokoši nesnice nakon rođenja imaju jednobojno perje, u pijetlovima je boja prugasta. Predstavnici pasmina Rhode Islanda i New Hampshira drugog dana života postaju raznoliki, na glavi se pojavljuju jasne mrlje, na leđima se pojavljuju pruge. Mužjaci ovih pasmina ostaju isti kao i pri rođenju.

U Adler srebrnim pilićima spolno određivanje prema izgledu posebno je jednostavno. Kokoši postaju jarko žute, dok su pijetlovi limun žuti s crnom prugom na glavi.

žuto perje

Prema boji

Jednodnevne piliće mogu se razlikovati po boji. To je zbog osobitosti pasmine ptica. To podrazumijeva da se očinske osobine prenose na kokoške, a majčinske - na pijetlove.

Ova metoda može dati 100% rezultate ako vlasnik točno zna tko je vlasnik očinstva i majčinstva.

Ventseksigski ili japanski način

Ova varijanta određivanja spola uspješno se koristi u peradarskim tvornicama, njegova pouzdanost doseže 95 posto. Osnova metode je razlika u strukturi pijetlova i kokoši. Definicija ovisi o iskustvu i znanju osobe koja sortira piliće.

 1. Pilić se uzima u naručje i pritisne na trbuh, na taj se način oslobađa rektum.
 2. Zatim se preokrene i pregleda se kloaka.

određivanje spola

U pijetlu se može primijetiti mala izbočina, to je obilježje reproduktivne strukture. Pilići nemaju ovo mjesto.

Informacija! Japanska metoda koristi se na peradarskim farmama u Japanu. Stručnjaci razvrstavaju do 700 pilića ovom metodom u roku od 1 sata.

Refleksni bihevioralni način rada

Ovu metodu određivanja često nazivamo "bakin način". Pilić je okrenut naopako. U ovom slučaju mužjaci spuštaju glavu prema dolje prema tijelu, a pilići počinju povlačiti glave.

Reakcija se objašnjava činjenicom da su mužjaci u početku postavljeni da prihvate situaciju i traže moguće opcije za razvoj događaja, a kokoši se pokušavaju grupirati i zaštititi od mogućih vanjskih utjecaja.

način ponašanja

Preko jaja

Neki peradari naučili su određivati ​​spol prema strukturi jaja. Osnova metode je da oštar vrh jajeta ukazuje na muški spol. Ova se opcija smatra najmanje pouzdanom.

Postoji metoda za određivanje ovoskopom. Uključeno je, jaje se postavlja na površinu stanice, prozirno. Ako se zračna komora nalazi strogo u središtu, tada jaje sadrži buduću koku. Kada se zračna komora nagne na jednu stranu, postoji velika vjerojatnost pojave piletine.

Upozorenje! Prepoznavanje spola prema veličini i drugim značajkama jaja moguće je samo ako jaja polaže jedna kokoš.

provjera jaja

Po hodu

Hod heteroseksualnih pilića razlikuje se na nekoliko načina:

 • šape mužjaka su masivnije i duže, ženke imaju kraće i gracioznije šape;
 • korak kokoši je ritmičan, mužjaci se šire.

Veličina tijela također može utjecati na hod. Kada dosegnu dob od jednog mjeseca, mužjaci postaju veći od ženki, pa njihov korak postaje širi.

Znanstvene metode

Postoje precizne laboratorijske metode pomoću kojih se može utvrditi spol s velikom točnošću. Za to se koriste posebni uređaji koji se rijetko koriste u malim peradarskim farmama zbog visokih troškova provođenja analiza.

Citogenetska metoda

Osnova metode je brojanje i proučavanje skupa kromosoma svake piliće. Ova opcija omogućuje vam da pouzdano odredite spol ptice drugog dana postojanja. U mužjaka je raznolikost jednog od kromosoma zastupljena većinom, u ženki - manjina. Studija traje od 2 do 4 dana. Rezultate mogu formulirati tehnolozi koji imaju specijalizirano znanje.

citogenetska metoda

Informacija! Citogenetska metoda pomaže odrediti spol sa stopostotnom točnošću.

Krvni test

Da bi se utvrdio spol, uzima se krvni test kod jednodnevnih pilića. Ova je analiza 100 posto pouzdana, ali može biti stresna i za piliće, ali i skupa za vlasnike.

Za utvrđivanje spola provode se DNK testovi za koje je potrebna određena količina svježe krvi. Za istraživanje uzmite "oprane" eritrocite.

Narodni načini

Tijekom dugog razdoblja, kada se peradarstvo razvijalo samostalno, prije nego što je postalo zasebna grana poljoprivrede, na teritoriju malih podružnih farmi peradari su naučili koristiti narodne metode za određivanje spola peradi.

Među narodnim metodama razlikuju se metode ponašanja i metode utvrđivanja vanjskim znakovima:

 1. Prvog dana postojanja šljiva kokošjih pilića je lakša od one kokoši. Kasnije se izravnava.
 2. Podignete li pilić vratom, kokoši će mu početi povlačiti noge uz tijelo, skupina, a mužjaci će se osvrtati oko sebe, tražeći uzrok neugodnosti.
 3. Nakon početka jednog mjeseca starosti, pijetlovi se određuju ponašanjem: skloni su tučnjavi i maltretiranju ostalih pilića.
 4. Po jajetu se pod prepoznaje pod jednostavnim dodirom. Ako se hrapavost može osjetiti na šiljastom kraju, tada treba očekivati ​​mužjak.
 5. Prema opažanjima iskusnih farmera, pilići se peru aktivnije, perje u prvim fazama postaje pahuljasto i svilenkasto, za razliku od oluja pijetla.

uzmi za šape

Zašto odrediti spol pilića

Mnogi aspekti uzgoja peradi ovise o odlučnosti spola. Pri kupnji pilića uzgajivači peradi vode se glavnim uputama:

 • kupuju se žohari da bi se uzgajali zbog mesa;
 • kokoši su odabrane za dobivanje jaja, njihovo daljnje stavljanje na tržište.

Ponekad trajno postojanje farme ovisi o utvrđivanju spola, pa je odabir odgovarajuće metode određivanja spola za peradarnike jedan od glavnih zadataka.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva