Što učiniti ako na krastavcima postoje bijeli midi i kako se nositi s njima?

Svi stanovnici ljeta sanjaju da na zemljištu rastu samo zdravi krastavci. Unatoč tome, parazitski insekti napadaju usjev tijekom vegetacijske sezone. U nekoj mjeri za to su krivi i sami vrtlari. Grmlje može zaraziti razne bolesti kao rezultat izloženosti drugim okolišnim čimbenicima.

Ako osoba utvrdi da su vinove loze prekrivene malim grmovima, to je znak zaraze kulture. Mali insekti odmah ne izazivaju sumnju kod osobe ako je ne tako davno počeo uzgajati povrće. Profesionalci znaju što štetinu patulina može donijeti sve povrće na zemlji. Stoga trebate znati kako se možete riješiti grmova.

stanovnici ljeta sanjaju

Prepoznavanje parazita

Ako se na stabljici pojavi mig, to je prvi znak razvoja bolesti. Mali leptir se zove bijeli leptir. Ima jedno svojstvo - okupljati se u malim skupinama ispod lišća. Ličinke srednjaka se koncentriraju na istom mjestu. Svakog dana na krastavcima ima sve više parazita.

Kloroza se razvija paralelno s bolešću. Predstavlja oštećenje mozaika žutim lišćem. Često se opaža čađava gljiva. Crne točke označavaju njegovu prisutnost. Listovi krastavaca, na kojima štetnik parazitira, postupno požute i izmiču, a jajnici ispadaju.

bijeli midi

Da biste pravovremeno izračunali bijelu muhu i počeli se boriti protiv nje, morate pažljivo pratiti sadnice. Leptiri se često razmnožavaju. Tako se grmovi prenose u druge biljke. Mali insekt može uzrokovati da poljoprivrednik izgubi čitav usjev.

Znakovi razvoja bolesti

Ako su na krastavcima prisutni štetnici, to se označava sljedećim znakovima:

razvija se kloroza

  • na listovima se pojavljuju bijele točkice i zamagljene mrlje;
  • tijekom parazitizma opaža se smanjenje mase krastavca;
  • bijeli mig nosi klorozu, koju karakteriziraju kovrčavi i uvijeni listovi;
  • pupoljci se suše, jajnici s plodovima otpadaju.

Mreže odraslih su glasne. Oni jedu biljku isisavajući sok iz nje. Ova vrsta parazitizma dovodi do smrti kulture. Ako ima malo klinova, na biljci se primjećuje rosa. Zauzvrat, bjelanjka izaziva stvaranje sočne gljivice. Mjesta koja postaju crna i odumiru prekrivaju se bijelim ljepljivim premazom.

opaža se parazitizam

Osim toga, bijele muhe mogu nanijeti još veću štetu biljkama. Parazitizirajući krastavce, mahune polažu prozirna jaja. Nakon nekoliko dana izležu se sitne zelenkaste ili sive ličinke. Nakon rođenja, bijeli listovi se zalijepe za stražnju stranu lišća i počinju se hraniti sokovima.

S vremenom se larva midge pretvara u mladu jedinku. Tijelo mu je prekriveno voskom, koji štiti insekta od bilo kakvih iritantnih čimbenika okoliša. Kultura je toliko slaba da ne može u potpunosti hraniti sve dijelove grma. Lišće krastavca uvija se i odumire. Larva odraslih osoba s vremenom prestaje hraniti kako bi ušla u fazu pupanja.

bijele muhe su sposobne

Whitefly može parazitirati i u staklenicima i na otvorenom. Ako osoba primijeti barem jedan simptom bolesti, preporučuje se hitno riješiti insekata.

Kako se nositi s bjelanjkom?

Ako je vrtlar primijetio parazitskog insekta, pokušava pronaći brzo djelujući lijek da ga uništi. Najjednostavnija metoda je uporaba modernih specijaliziranih insekticida. Takva rješenja poput "Buton", "Tsitkor", "Karbofos" i "Iskra" pokazala su se savršeno. Ako se infekcija proširila na većinu kultura, koristite "Detis", "Aktara" ili "Fufanon".

parazit insekata

Sparing metode

Ako osoba ne želi koristiti agresivne lijekove na mjestu, koristi se tradicionalna medicina za borbu protiv klinova. Jednostavni sastojci koji se koriste za izradu otrova nalaze se u kuhinjama mnogih ljudi. To su uobičajeni sapun za pranje rublja, duhan, češnjak i drugi proizvodi. Od njih se pripremaju otopine, koje se prskaju kulturama zaraženim mahunama.

štedljive metode

Otopina sapuna

Ovaj proizvod pomaže osobi u bilo kojoj situaciji. Iz sapuna se priprema otopina koja se razrjeđuje vodom. Trebao bi biti na sobnoj temperaturi. Istodobno se održava omjer 1: 6.

Da bi to bilo praktičnije, sapun se prvo usitnjava. To se može učiniti nožem ili rernom. Nakon toga kombinira se s vodom dok se potpuno ne otopi. Zatim se izlije u bocu s raspršivačem i ne obrađuje se samo zeleni dio krastavaca, već i zemlja. Kao rezultat obrade, insekti nestaju iz biljke u najkraćem mogućem roku.

otopina sapuna

Koristeći češnjak

Vrtlari ne žele tretirati usjeve kemikalijama. "Jedemo voće i ne želimo da sadrže otrovne tvari" - tako objašnjavaju svoje stajalište. U ovom slučaju češnjak je učinkovit protiv jabučica. Uništava patogene bakterije, a leptiri se također neće svidjeti.

Da biste pripremili „otrovnu“ tinkturu češnjaka, samljejte 2-3 srednje velika češnja. To se radi pomoću rerne, češnjaka ili noža. Zatim ulijte 1 litru kuhane vode. Dobivena smjesa je prekrivena poklopcem i ostavljena da se infuzira na tamnom mjestu.

koristeći češnjak

U roku od jednog dana češnjak će se odreći svih hranjivih sastojaka, a otopina će biti spremna za upotrebu. Prije prskanja krastavaca filtrirajte ga i sipajte u bocu s raspršivačem. Područje zahvaćeno grmovima tretira se najmanje 3 puta, s pauzom od tjedan dana. Ovaj broj postupaka dovoljan je da koprive napuste kulturu.

Duhan

Cigarete se koriste za ubijanje parazita na krastavcima. Da biste pripremili rješenje, trebate vam paket jeftinih cigareta i vode. Iz svakog komada uklanja se filtar i stavi se u veliku posudu. Kad se sve cigarete pripreme, prelije ih se prokuhanom vodom. Tekućina se infuzira 5-6 dana.

korisni materijal

Kao i u prethodnom slučaju, tinktura se filtrira kroz gazu ili na bilo koji drugi način. Izlijte u bocu s raspršivačem i obradite lišće svaka 2-3 dana. Ponovite postupak prskanja 3-4 puta. Ovo je dovoljno da se zauvijek riješite midi.

Zamke

Što učiniti osim prskanja otrovima kako biste se riješili klinova? Neki vrtlari radije se brinu unaprijed da paraziti ne napadnu biljku. Za to se izrađuju posebne zamke. U idealnom slučaju, kombinirajte dvije metode zajedno.

prskanje otrovom

Svijetli papir koristi se kao zamka, koja je prekrivena ljepljivom tvari.Možete ga sami izraditi ili upotrijebiti letvicu. Žarulja postavljena unutar kutije nije manje učinkovita protiv klinova. Obje su metode podjednako dobre i pomažu u sprečavanju parazitizma whitefly.

Eliminacija grmlja u staklenicima

Za sprječavanje ponovne infekcije kultura kulturama preporuča se provoditi preventivne mjere:

midge u staklenicima

  1. Bijela muha koja jede krastavce, mogu sakriti ličinke bilo gdje, uključujući i okvir staklenika. Za dezinfekciju prostorije sve se površine tretiraju otopinom izbjeljivača.
  2. Nakon branja uklonite sve biljke.
  3. Bijeli midi parazitiraju ne samo krastavce, već i druge biljke. Često se radi o korovima koji djeluju kao nositelji ličinki.
  4. Prije postupka sadnje sjemena u tlo tretira se bakrenim ili željeznim sulfatom.

Ako se bjeloglavi okrenuo u staklenicima, tijekom prozračivanja ulaz na ulicu prekriven je gazom. Treba ga sklopiti u nekoliko slojeva. Muljevi bijele ptice jedan su od neugodnih fenomena s kojima se vrtlar može susresti. Ako pažljivo vodite brigu o usjevima u krevetima, oni će vas nagraditi ukusnom i zdravom žetvom.

uklonite sve biljke

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva