Što učiniti ako netko jede sadnice krastavca u stakleniku, kako se zaštititi

Prije nego što započne nova sezona sadnje, dobro je razgovarati o tome tko jede sadnice krastavca u stakleniku. Ne samo mi, ljudi, uživamo jesti hrskave krastavce, glodavce, insekte, crve volimo uživati ​​u ovoj biljci. Možete izgubiti sve sadnice u jednoj noći i još uvijek ne znate tko je to učinio.

Tko jede sadnice krastavca u vrtu

Vlasnici staklenika složit će se s mišljenjem da su glavni štetočine krastavaca, od kojih pate odrasle biljke i sadnice, bijele muhe, žičavi crvi, medvjedi, grickalice i zimi gusjenice moljaca.

Kako zaštititi krastavce od medvjeda

Krastavci trpe krastavce medvjeda, kako na otvorenom polju tako i u staklenicima. Štetočina je posebno česta u srednjoj zoni Ruske Federacije. Moguće je da imate medvjeda ako se sadnice krastavaca ili već uzgojene biljke osuše.

Seksualno zreli pojedinci - odrasli - prezimuju duboko u zemlji. U rano proljeće, štetnici se probude i odlažu jaja u gnijezda. U jednom kvačilu može biti do 500 njih. Odrasli i njihove ličinke oštećuju korijenje krastavaca. Privlače ih kreveti s krastavcima s sadnicama po vlažnom rastresitom zemljištu, štetočine čine mnogo poteza u zemlji. Tijekom dana štetočina sjedi u rupama, a noću jede korijenje iz sadnica krastavaca.

jedu sadnice

Kako medvjed ne bi pojeo sadnice, od gnoja se prave zamke. Svježi stajski gnoj omiljena je poslastica ovog štetočina. Ribolovne jame veličine 50 do 50 cm iskopane su u jesen i napunjene kravljim gnojem. Kad je temperatura ispod smrzavanja, gnoj se izbacuje i rasipa po tlu. Medvjedi spavaju u ovom trenutku, tako da se ne miču i smrzavaju.

Novo zasađene krastavce možete zaštititi od štetočina kerozinom. Da bi se prestrašio štetočina, hrpe grana ili dasaka postavljaju se oko grebena i obilno se zalijevaju kerozinom. Medvedka odlazi od mirisnih kreveta. Za one koji preferiraju kemijske pripravke za zaštitu sadnica, prikladni su insekticidi: "Grom", "Fenaksin", "Grizzly". Od njih se priprema mamac.

krastavci od medvjeda

Tko reže sadnice

Problem s kojim se suočavaju mnogi ljetni stanovnici: mladice mladica koje su jučer bile snažno zelene u stakleniku danas su nestale. Konoplja strši iz zemlje, a u blizini leže kotiledonski listovi. Nepoznati nametnici grizu stabljiku, ugrize se točno u razini tla.

Teško je odrediti tko je jeo izbojke krastavaca, jer to mogu biti i žice i ličinke majske bube. Često sive gusjenice lopatice grickaju mlade stabljike krastavca; one se mogu naći ako iskopljete zemlju pored mrtve biljke.

mnogi ljetni stanovnici

Ličinke mahuna moraju se brati dok se kopa greben prije sadnje krastavaca.Tretirajte uzdignute biljke infuzijom lukom ili češnjakom, crvi ih ne vole. Kemikalije su pouzdanije sredstvo za borbu protiv štetočina (buba). Da biste ga se riješili, ljetnim stanovnicima sigurno možete preporučiti droge:

 • Nemabakt;
 • Aktara;
 • Antikhrusch.

ne-duhan protiv svih

klisnjaka

Žičara se nalazi u većini regija koja se nalaze u umjereno klimatskom pojasu. Zove se žičara klikne ličinka bubadugo žive u tlu (2-5 godina). Ličinka u drugoj godini života pojede korijenje biljke, što dovodi do njegove smrti.

susreće se žičara

Žičara, zbog gustog himinog pokrivača, može lako prodrijeti u stabljike krastavaca odraslih. Glavni bič krastavca, u koji se naselila žičica, vremenom se savija i postupno se osuši.

Pomoću zamki možete smanjiti broj ličinki štetočina. Rasporedite ih na proljeće u odmrznutom tlu, začinite sjeckanim povrćem. Da bi se spasili krastavci, lijek "Bazudin" je umetnut duž oboda grebena, oslobađa se u obliku praha.

broj ličinki

Zimska lopata

Zimska lopata je veliki (do 2 cm) leptir s rasponom krila oko 5 cm, odlaže jaja na bilo koje biljke, uključujući sadnice krastavca. Ako je stabljika sadnice na razini tla postala tanka ili je umjesto nje stršio štapić, to znači da gusjenice zimskog molja uništavaju mladi krastavci u stakleniku.

Gusjenice mogu doseći duljinu od 5 cm, one su smeđe ili tamno sive (gotovo crne). Ljekoviti štetočine žive u zemlji, jedu podzemne dijelove biljaka i primarno oštećuju korijen. Da biste zaštitili korijenski dio od lopatice, prije sadnje krastavaca morate dodati jedan od pripravaka u rupe:

zimska lopata

 • Inicijativa;
 • Zemlin;
 • Bazudin.

Kao preventivnu mjeru prilikom kopanja tla odaberite i uništite gusjenice i ličinke. Uklanjanje korova također je učinkovita preventivna mjera protiv zimskih moljaca i njihovih ličinki.

preventivne mjere

Tko jede sadnice

Bijeli leš postao je prava bič staklenika - leptir s blijedo žutim tijelom dugačkim 0,9-1,1 mm, površina dva para krila prekrivena je bijelim peludom. Ličinke leptira jedu sadnice; njihovo ravno okruglo tijelo prekriveno je malim trnjem.

Ženka preživi zimi na -12 ° C. Tijekom sezone, od jedne jedinke može se pojaviti 10 ili više generacija bjeloočnica. Štetočina uništava sadnice krastavaca i tlači odrasle biljke: ličinke isisavaju sok, odrasli nose gljivičnu infekciju. Vrlo je teško uništiti bijelu muhu.

bič staklenika

Možete odrediti da bijeli krao jede vaš krastavac po sljedećim znakovima:

 • na listovima su vidljive bijele točkice;
 • na površini stabljike primjetan je ljepljivi iscjedak;
 • na krastavcima ima uvijenih listova;
 • na donjoj površini lisne ploče krastavaca vidljive su ličinke nalik na ljuske;
 • ako protresete bič od krastavca, pojavit će se bijeli moljac.

stabljika površina

Kako zaštititi sadnice od bjelanjka

Zaštita sadnice započinje mnogo prije nego što je posadite u stakleniku. Potrebno je svake jeseni, nakon berbe, obraditi tlo i stakleničke strukture uz pomoć sumpornih blokova, prethodno očisteći grebene biljnih ostataka. Bolje je zapaliti čekeri noću. Uklonite gornji sloj tla (5-7 cm) zajedno s ličinkama štetočina iz staklenika.

Možete ubrzati uništavanje štetočina na krastavcima uz pomoć ručno napravljenih zamki, za to morate imati sljedeće:

sumporne provjere

 • ricinusovo ulje (1 sat);
 • kolofonija (1 h);
 • med (1 h);
 • vazelin (1 h).

U zagrijanu kolofoniju dodajte preostale komponente i sve promiješajte. Kad se smjesa ohladila, raširite je na dugačke trake papira, tako da objesite dobivene vrpce u stakleniku. Sustav suzbijanja štetočina može se proširiti uz pomoć narodnih recepata ili kemikalija.

ricinusovo ulje

Iz narodnih metoda korisni su recepti za infuzije, čija aktivna komponenta može biti:

 • češnjak;
 • korijen maslačka;
 • stolisnik.

korijen maslačka

Kako bi se spriječilo da štetočina pojede krhke stabljike krastavca, infuzije treba obraditi najmanje jednom svakih 10 dana. Za one koji ne vjeruju narodnim metodama, kemija će doći u pomoć. Ljetni stanovnici bore se protiv bjeloglave kože s drogom:

 • Actellik;
 • Fufanon;
 • Biotlin.

actellik će pomoći

Puževi na sadnicama krastavca

U vlažnoj klimi staklenika, puževi se dobro razmnožavaju, a mogu se naći u gotovo svim regijama europskog dijela zemlje. Kukac nema udove, površina mu je prekrivena sluzom, izgleda poput puža bez školjke.

Štetočina započinje aktivan život noću, danju se skriva na dubini od 8 cm. Noću grickalice grizu kroz bičeve i lišće krastavaca, prije svega nježni, mladi klice pate. Štetočina je vrlo glasna, pojede većinu lišća. Kada započne razdoblje plodovanja, puževi jedu jajnike, počinju gristi velike krastavce. Veliki postotak usjeva može se izgubiti zbog smola.

puževi na sadnicama

Što učiniti kako bi se smanjio broj puževa u stakleniku, svaki ljetni stanovnik odlučuje pojedinačno. Neki radije postavljaju mamce s vrhova rajčice, salate i krastavca od štetočina oko oboda grebena. Periodično uništavajte biljne ostatke zajedno sa šljokicama i zamijenite ih novim. Neki se štetočine mogu ukloniti ručno.

Štetočina ima vrlo osjetljiv trbuh, oni se neće popeti na krevete s krastavcima ako su po obodu prekriveni bilo kojim materijalom s popisa:

radije od štetočina

 • piljevina;
 • igle;
 • grubi pijesak;
 • ljuska oraha;
 • razbijene školjke.

Od kemijskih pripravaka, lijek "Thunderstorm" popularan je protiv puževa, traje tri tjedna. Tijekom sezone bit će potrebne najmanje 2 tretiranja od štetočina. Drugi lijek "Slizneed" koristi se jednom ljeto, njegov je učinak kraći i traje samo 2 tjedna. Pripreme su u obliku granula, treba ih položiti ne samo duž granice grebena, već i između grmlja.

kemikalije

Sadnice mogu umrijeti zbog krivnje lisnih uši, ako se tlo uzeto iz vrta koristi za sadnju, nije tretirano od štetočina i bolesti. Polihe su vrlo plodne, preko 20 generacija štetočina se pojavi preko ljeta. Optimalni uvjeti za aktivnu reprodukciju štetočina su visoka vlažnost i temperatura zraka od 25 ° C.

Pegle usisavaju sok iz lišća, stabljika i stabljika krastavca. Možete se boriti protiv štetočina narodnim metodama. Kad su sadnice krastavca još malene, jednostavno ih možete oprati sapunicom. Teško je oprati odrasle grmlje, pa oni pripremaju biljnu infuziju s dodatkom sapuna i prskaju lišće i grmlje od štetočina.

lisne uši

Tko jede sjeme

Ličinka klice muhe nanosi veliku štetu krastavcima. Svi usjevi bundeve pate od ovog štetnika. Mnogi se ljetni stanovnici žale na loše klijanje prilikom sjetve sjemena. U nekim je slučajevima problem u sjemenu, ali ako je nemoguće pronaći njegove ostatke u rupi, to znači da netko pojede sve sjeme krastavaca.

Sjeme se larve klice koja leti. Ovaj insekt je sive boje, tijelo doseže 5 mm duljine, štetočina počinje svoje godine u proljeće. Muha čini zidanje na vlažnim mjestima, preferira je položiti na stajski gnoj, slabo ugrađen u tlo. Ličinke se pojavljuju nakon 10 dana, a preko ljeta se mogu pojaviti do 3 generacije štetočina.

klice muhe

Kako bi se spriječilo širenje izdanaka, dovoljne su jednostavne mjere:

 • kopati duboko u tlo;
 • pažljivo ugurati gnoj u zemlju.

Prema savjetu iskusnih vrtlara, lijek "Muravyin" može neutralizirati ličinke. Kad posadite sjeme, trebate ga pomiješati s tlom i pospite površinu rupe s njom.

mravlji lijek

Informacije o štetočinama i kako se nositi s njima pomoći će poduzeti potrebne mjere na vrijeme kako bi se spasile sadnice krastavaca.

Recenzije
 1. Anya
  6.06.2018 00:00

  Koristim lijek "Phenaxin" za takve probleme, prilično brzo odstranjuje sve štetočine. Nakon toga toplo preporučujem gnojidbu tla "BioGrow”. S njim sadnice neće patiti.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva