Zašto rubovi listova krastavca požute i što učiniti

Krastavac je prilično osjetljiva biljka koja odmah počinje reagirati na nepravilnu njegu, promjene temperature ili neprimjereno tlo. Zato se mnogi uzgajivači povrća susreću s problemom kada listovi krastavca požute na rubovima. Otkrivši prve znakove takvih promjena na grmlju, potrebno je odmah započeti liječenje krastavaca.

Zašto lišće požuti

Prije nego što se počnete boriti protiv žutila listova krastavca, morate se upoznati s glavnim uzrocima ovog problema.

Temperaturne razlike

Dosta često se na listovima krastavaca pojavljuju žute mrlje zbog činjenice da se grmlje uzgaja u uvjetima nestabilne temperature. Krastavci vole toplinu i zbog toga, zbog naglih promjena temperature, ne samo da rubovi listova krastavca mogu požuteti, već i njihov rast može prestati.

Kada uzgajate sadnice u stakleniku, morate pažljivo pratiti temperaturu u sobi. Ne bi trebao biti previsok jer to aktivira razvoj bakterija i dovodi do truljenja korijena.

temperaturne razlike

Neprikladno rastuće područje

Ponekad se boja lišća krastavaca počinje mijenjati zbog neprikladnog mjesta za uzgoj povrća. Kako krastavci nemaju nikakve bolesti, za uzgoj ih treba odabrati područja s dobrom rasvjetom. Međutim, ova biljka također treba hladu. Stoga je potrebno pokupiti mjesto u vrtu koje bi bilo djelomično zasjenjeno kako krastavci ne bi bili vrući i da im lišće ne poživi.

neprikladno mjesto

Nedostatak prehrambenih sastojaka

Poznato je da su krastavci zahtjevni na tlu i zato ako u njemu nema dovoljno hranjivih tvari, tada se lišće krastavaca požute i suše. Najčešće se ovaj problem pojavljuje zbog nedostatka gnojidbe dušikom. S nedostatkom dušika, donji listovi počinju žutjeti i plodovi počinju curiti.

Kad se pojave gornji znakovi, u tlo se mora dodati 3-4 kante prošlogodišnjeg gnoja. Previše gnoja ne treba dodavati u tlo, jer to može dovesti do smrti biljke.

nedostatak komponenata

Zalijevanje

Neki uzgajivači povrća pojavu žutog premaza na lišću povezuju s nepravilnim zalijevanjem. Najčešće, rubovi lišća krastavca ljeti požute uz nedostatak vlage. No, ponekad se ovaj problem pojavljuje zbog pogrešnog režima zalijevanja. Uostalom, mnogi ljudi vole da vode i povrće često i malo po malo. U tom slučaju jednostavno neće biti dovoljno tekućine da prodre u duboki sloj tla, gdje se nalaze korijeni krastavaca. To dovodi do iscrpljivanja korijenskog sustava i postupnog pojavljivanja žutih mrlja na lišću na krastavcima.

zalijevanje na tlu

Praškasta plijesan

Ponekad biljka požuti nakon pojave praškaste plijesni. Sasvim je jednostavno odrediti takvu bolest u krastavcima. Prvo se na donjim listovima krastavaca pojavljuje bijela mrlja. Nakon tjedan dana, bolest se postupno širi na lišće u gornjem dijelu grma. Prvo se rub počinje žutjeti, a zatim se lišće osuši. Ako se praškasta plesna ne izliječi pravodobno, tada će svi lišće otpasti i biljka će umrijeti.

Možete se riješiti bolesti pomoću lijekova Zaslon ili Topaz. Preporuča ih se koristiti prije formiranja prvih plodova na grmlju.

pepelnice

Fusarium

Još jedan razlog zašto se na lišću pojavljuje žuta obrub je Fusarium. Zbog ove gljivične bolesti blokiraju se sve kapilare biljaka, što komplicira opskrbu hranjivim tvarima u lišću. U većini slučajeva čak ni pravovremeno liječenje bolesti ne pomaže spasiti zaražene grmlje, a oni umiru. Stoga se preporučuje riješiti grma koji se počinje žutjeti unaprijed kako se bolest ne bi proširila na zdrave biljke.

gljivična bolest

Što učiniti ako grmlje požuti

Nakon što smo shvatili zašto se u krastavcima mogu pojaviti požutjeli listovi, preporučuje se upoznati se s glavnim metodama liječenja žutice. Postoji nekoliko prilično uobičajenih lijekova koji mogu pomoći u uklanjanju žućkaste nijanse iz krastavaca.

požutele grmlje

Fitosporin

Ako se na listiću krastavca pojavi žuta mrlja, tada se može prskati Fitosporinom. Pomaže u brzom uklanjanju žutosti i izliječenju biljke od mnogih bolesti. Ovaj se lijek preporučuje za uporabu tijekom cvatnje ili sezone rasta, jer tijekom tog razdoblja biljke bolje apsorbiraju.

Prije upotrebe Fitosporina za obradu grmlja, mora se napraviti radna otopina. Da biste to učinili, dodajte oko 15-20 grama lijeka u pet litara kuhane vode. Rezultirajuća tekućina se miješa i infundira 30-40 minuta. Krastavci se prskaju jednom tjedno mjesec dana. To se ne preporučuje u oblačnom vremenu, jer će kiša brzo oprati Fitosporin s lišća.

lijek fitosporin

Oxyhom

Mnogi vrtlari, kada lišće krastavaca požute, prskaju ih Oxyhom. Ovo je prilično učinkovit alat s kojim se možete brzo riješiti bolesti u bilo kojoj fazi njihova razvoja. Oxyhom se može koristiti ne samo na ulici, već i u staklenicima.

Lijek se proizvodi u obliku praha, prije obrade sadnica krastavca potrebno je pripremiti radnu otopinu. Tijekom njegove pripreme, u 10 litara vode dodaje se oko 20-30 grama Oxychoma. Stvorena smjesa dva puta mjesečno raspršuje se na površinu lišća pištoljem za prskanje. Interval između svakog prskanja trebao bi biti oko 14-15 dana.

Oxyhom za krastavce

Topaz

Kad lišće ima svjetlost na ivici oko ruba, trebali biste koristiti fungicid Topaz. Ovim alatom možete izliječiti grmlje od praškaste plijesni i drugih bolesti uzrokovanih gljivičnim bakterijama. Topaz se može koristiti ne samo za liječenje već zaraženih sadnica, već i za prevenciju.

Fungicid dolazi u različitim oblicima, ali preporučuje se kupiti Topaz u obliku praha. Da biste pripremili otopinu iz nje, 20 grama lijeka dodaje se u 10 litara vode. Tijekom prerade treba potrošiti oko dvije litre Topaza po kvadratnom metru zemlje. Biljke treba prskati dva puta mjesečno. Ako nakon toga žuta obrub ne nestane, tada se upotreba lijeka produžuje za još mjesec dana.

topaz na tlu

Quadris®

Ako rubovi lišća požute na rubu, tada se možete riješiti ovog problema uz pomoć Quadrisa. Fungicid je razvijen za borbu protiv žutila i zaštite povrća od bolesti. Uz njegovu pomoć možete se riješiti praškaste plijesan, kasnoga pjega i praškaste plijesni.Quadris odmah nakon prskanja prodire u lišće i štiti ih od daljnjih napada patogena.

pomoć od quadrisa

Prije upotrebe Quadris-a morat ćete početi stvarati radnu smjesu. Za to će se četvrtina spremnika od 10 litara morati napuniti vodom. Zatim se 200 ml Quadrisa doda u tekućinu. Otopina se temeljito miješa, nakon čega se u spremnik dodaju još 2-4 litre vode. Pripremljena smjesa mora se koristiti u roku od 24 sata, jer tada s njom neće biti moguće prerađivati ​​povrće.

Preporučuje se baviti se preradom krastavaca u potpunom odsutnosti vjetra, tako da tekućina ne prska susjedne usjeve u vrtu.

obrada krastavaca

Kako hraniti krastavce

Krastavce se preporučuje redovito hraniti dušičnim gnojivima, jer zbog nedostatka lišće počinje mijenjati boju. U ovom slučaju gnojidba dušikom mora se obavljati ne baš koncentrirano, kako ne bi slučajno spaljivali grmlje. Da biste pripremili otopinu za gnojidbu, dodajte 20-30 grama gnojiva u 5-7 litara vode. Nakon primjene dušičnih gnojiva, krastavce treba zalijevati toplom vodom.

nahranite krastavce

Također, uz pomoć dušika, može se provesti folijarno hranjenje. U tom će se slučaju otopina raspršiti na grmlje pomoću boce s raspršivačem.

lisno hranjenje

Zaključak

Nije tajna da rubovi listova krastavaca često požute i to dovodi do smrti biljke. Novi proizvođači povrća ne znaju kako se nositi sa žutošću lišća. Da biste se riješili ovog problema, potrebno je utvrditi uzroke žutila i odabrati najprikladnije lijekove za borbu protiv njega.

biljna smrt

Recenzije
  1. Igor
    6.06.2018 11:12

    Žutost listova krastavaca neugodan je problem, ali za bolji rast koristim BioGrow i ne morate požaliti zbog izbora, alat je u redu, rezultat je očit, možete ga koristiti.

    Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva