Je li moguće posaditi ljutu papriku pored krastavaca

Na pitanje je li moguće posaditi ljutu papriku i krastavce u blizini, odgovor je prilično dvosmislen. To jest, teoretski, možete ih staviti jedan pored drugog.

Međutim, na temelju prakse, mnogi vrtlari nikada ne sadi ljutu papriku zajedno s drugim povrtnim kulturama. Najčešće mu se odaje počasno mjesto u cvjetnom vrtu ili u cvjetnom loncu, koji se nosi od vrta. Ali to je, naravno, tek kad je posađeno nekoliko grmova tog „vrućeg“ povrća.

Na mjestu gdje se obično sadi čili

Ponekad nastaju situacije kada vrtlari koji su kupili ili uzgajali sadnice čili paprike i došli da ih sadi teško pronalaze mjesto za sadnju. U tom slučaju možete uskladiti vegetaciju koja je već dostupna na mjestu.

 • Na otvorenom se ovaj oštar začin često stavlja pored kupusa ili mrkve.
 • Ako su prolazi od jagoda ili jagoda dovoljno široki, tada možete i posaditi ljutu papriku. Ovo povrće sasvim mirno podnosi susjedstvo s jagodama.
 • Gorke paprike sjajno izgledaju na krevetima pored zelenila. Može se saditi pored kopra, peršina, zelenog luka.

gorka paprika

Uvjeti kompatibilnosti ljute paprike s krastavcima

Gdje dodati ovu papriku, ako je odlučeno da je posadite više?

Budući da je ovo usjev košulja, ne može se zasaditi noćurcima (rajčice, paprike, patlidžani itd.).

kompatibilnost s ljutom paprikom

Krastavci pripadaju obitelji bundeve. Oni su povrće-toplina i vlaga koji vole toplinu. Zauzvrat, gorka paprika je povrće koje pripada obitelji noćnjaka. Također je termofilna i treba joj stalno zalijevanje.

Ako stranica ima staklenik s krastavcima, tamo možete posaditi ljute paprike. Postoje samo dva uvjeta za mirno postojanje i prosperitet ovih kultura:

feferon

 1. Ne možete saditi ljute paprike bliže 1,5 metara krastavcima. Na taj način se sprečava da široki listovi krastavca zatamne klice paprike.
 2. Grmlje povrća treba intenzivniju ventilaciju, pa ih treba saditi bliže otvorenom rubu staklenika.

ne može se saditi

Savjet:

 • Posadivši paprike i krastavce u isti staklenik, također treba imati na umu da prvo od njih ne voli organsko hranjenje koliko drugo. Ako ste tlo pod ovom kulturom nahranili organskom tvari, tada će imati bujno zelenilo, a zrenje plodova će se produžiti.
 • Ako je moguće, tada se svaki usjev povrća sadi u zasebnom stakleniku. Kada uzgajate svaki usjev odvojeno i poštujete poljoprivredne tehnike, stvaraju se idealni uvjeti i mikroklima za specifično povrće u stakleniku, tada njihov razvoj ide brže i bolje.Tako možete postići najbolji prinos povrća, uključujući i ljutu papriku.

zasebni staklenik

Postoje li česte bolesti u paprikama i krastavcima?

Paprike i krastavci praktički ne pate od istih bolesti. Ova činjenica također može olakšati sadnju zajedno u stakleniku.

Međutim, govoreći o bolestima, treba spomenuti da ovo povrće može zaraziti lisne uši. Ovaj insekt prije svega dolazi na krastavce, a čili se također zarazi drugi put. Stoga trebate saditi krastavce kroz stazu širine oko 90-100 cm.

bolesti paprike i krastavaca

Pro i kontra uzgajanja paprika i krastavaca zajedno u istom stakleniku

Razmotrite prednosti i nedostatke takvog uzgoja:

prednostinedostaci
Paprike i krastavci ne oprašu se međusobno.Pegle djeluju i na krastavce i na paprike
Ne oboljevaju od nekih bolesti u susjedstvu.Ako mjesto slijetanja čilija nije pravilno organizirano, može primiti manje sunčeve svjetlosti i razviti se lošije.
Izvrsni prinosi oba usjeva
Gotovo jednaka briga za obje povrtlarske kulture (temperatura, zalijevanje, hranjenje, vlaga, provjetravanje).
Nema prekomjernog oprašivanja ostalih usjeva. Staklenik pokriva ljutu papriku, a bilo koje povrće, uključujući slatku bugarsku papriku, može se posaditi iza folije.

ko-kultiviranja

Poslovna ideja! Obožavatelji ljute paprike vjerojatno sanjaju da svakodnevno na svom stolu imaju svježu papriku ljute paprike. Imate kod kuće grijani staklenik za povrće, možete uzgajati ljute paprike u njemu tijekom cijele godine. Štoviše, u ovoj je situaciji moguće ne samo osigurati cijelu obitelj svježim povrćem, već i prodati višak i ostvariti profit. Oni koji već uzgajaju krastavce na prodaju u svom stakleniku, mogu iskoristiti to iskustvo i diverzificirati asortiman svoje robe ljutom paprikom.

povrtna gula

Različiti načini sadnje ljutih paprika

Na osnovu količine sadnog materijala, kao i površine koju ste planirali zauzeti za ovo povrće, može se saditi na različite načine:

 • Sadnja u saksiju.

Način sadnje sadnje jedne biljke po cvjetnjak. Ako odlučite sijati sjeme u isti lonac u kojem će biljka rasti, tada posijajte ne više od tri sjemenke i uklonite jedan ili dva slabija izdanka tijekom procesa rasta.

lonac za cvijeće

 • Uzgoj u stakleniku.

Sadnice ove biljke bolje je saditi u stakleničkim uvjetima, jednu po jednu, nakon 25-30 cm zaredom. Također možete posaditi biljku u šablonu (cik-cak), a zatim se koristi do 30% više sadnog materijala po jedinici površine.

stakleničke biljke

 • Uzgoj u stakleniku.

Obično se staklenik koristi za uzgoj sadnica. Nakon što je zasađen glavni dio, u njemu se sadi čili. Toplina kao i rastresito tlo u stakleniku izvrsni su uvjeti za razvoj dobre biljke. Najčešće su staklenički grmovi najraniji urod.

staklenički uzgoj

 • Uzgoj na otvorenom.

Sadnice se sadi na zemlju bilo u jednakim redovima, čija je udaljenost 40-60 cm, ili u šabloni. Mnogi uzgajivači sadi ovu biljku dva klica u jednu rupu na svakih 25 centimetara. Ovim se postiže intenzivnije oprašivanje biljaka, a također se takvom sadnjom biljke ne lome. Biljke posađene ovom tehnologijom podržavaju jedna drugu i rastu bolje.

u jednakim redovima

Tajne uzgajivača

Gorki čili začin je koji sadrži tvari koje "spaljuju" naše okusne pupoljke u ustima kada ih jedemo. Svi znaju da nakon rezanja čilija ne biste trebali rukama dodirnuti lice, budući da naiđu na sluznicu, tvari izazivaju snažan osjećaj pečenja. A glavne „goruće“ komponente nalaze se u bijelim venama i sjemenkama čilija. Stoga, kada rade s gorkim sjemenkama čilija (namakanje, sjetva), iskusni vrtlari nose gumene ili lateks rukavice.

čili je začin

Radnici nose maske u stakleničkim biljkama koje uzgajaju ljutu papriku tijekom cvatnje i berbe. Prekomjerno udisanje peludi ovog povrća može izazvati snažnu autoimunu reakciju alergijske prirode.

Uzgojivši čili u loncu, sjetite se da ga ne možete ostaviti na prozoru u kuhinji. Najbolje raste na dobro osvijetljenom i ostakljenom balkonu.

raste na osvijetljenom mjestu

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva