Kako pripremiti sjemenke krastavca za otvorene polja i sadnju staklenika

Sigurno da ne postoji takva osoba koja ne bi voljela krastavce. U današnje vrijeme, kako bi dobio ekološki prihvatljiv proizvod, sve veći broj stanovništva preferira uzgoj biljaka. Ali da biste dobili najbolju moguću žetvu, morate imati informacije o tome kako pripremiti sjemenke krastavca za sadnju.

Kako pravilno prikupiti materijal za sjetvu

Zapamtite da se za sjetvu mogu dobiti samo određene sorte krastavaca. Za to, plodovi moraju biti na grmlju dok potpuno ne sazriju - nazivaju se i sjemenom. Krastavac se ubira tek kad njegova boja postane žuta. Nakon toga, preporučuje se voće staviti na toplo mjesto oko tjedan dana - ovo je vrijeme dovoljno da krastavac postane mekan. Zatim, izrezavši povrće, sjeme se baci u vodu (dajte prednost staklenoj posudi) i ostavite nekoliko dana.

Napominjemo da je situacija u kojoj se formira film ili kalup varijanta norme. To je zbog procesa fermentacije.

Kada se sjeme spusti na dno, film se uklanja i spremnik se protrese da bi odvojio prazne sjemenke koje plutaju prema gore. Ostatak se opere i osuši. Preporučljivo ih je raširiti na tikvicu ili pladanj.

Ne sušite običnim papirom koji bi se mogao zalijepiti. Prilikom predsjetvene obrade sjemenki krastavca ne ubrzavajte njihovo sušenje umjetnim grijanjem.

Ako su pripremljene sjemenke krastavca za sjetvu dobro osušene, stavljaju se u papirnu omotnicu i potpisuju, uz napomenu o sorti i vremenu sakupljanja. Da bi sjeme bilo pravilno, vrećica se postavlja na suho mjesto.

Rok trajanja sjemena ubranih na ovaj način je tri godine. Dvogodišnji i trogodišnji primjerci imaju višu klijavost, što dalje smanjuje rok trajanja. Za poboljšanje kvalitete mladog sjemena stvaraju se posebni uvjeti: čuvaju se na suhom mjestu, zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti, na temperaturama do 20 ° C.

sjeme biljaka

Za pripremu sjemena krastavca za sjetvu na sadnice nisu pogodni plodovi sorti s oznakom F1 - ovo je oznaka hibrida koji su sterilni.

Postupak pripreme

Da biste postigli visok prinos, morate znati kako pravilno pripremiti svoje sjeme.

Kao pripravak sjemena preporučuju se sljedeće akcije:

  • odrediti klijavost;
  • dezinficira;
  • potaknuti klijanje;
  • stvrdnuti sjemenke.

Za uzgoj sadnica pripremaju se sjemenke krastavca za sadnju u stakleniku.

Kako odrediti klijavost

Na policama poljoprivrednih prodavaonica i kioska možete pronaći sjeme raznih sorti krastavaca, no čak i tamo sjeme može biti loše kvalitete, neobrađeno i neprikladno za rast. Sada doznajmo kako pravilno pripremiti sjemenke krastavca iz vrećice.

klijanje sjemena

Za odabir zdravih uzoraka preporučuje se stavljanje u otopinu koja se može pripremiti otapanjem 50 g soli u litri vode. Oni koji se pojave mogu se smatrati neupotrebljivim i odbaciti.

Obradeno sjeme krastavca preporučuje se sortirati prema veličini, jer one veće trebale bi se saditi dublje u tlo. Bolje je to učiniti mjesec dana prije planirane sjetve.

Treba imati na umu da rok trajanja sjemena ne smije biti veći od tri godine.

Zagrijavanje

Pri pripremi sjemenki krastavca za sjetvu u otvoreno tlo mora se koristiti grijanje. Najoptimalnija opcija je postavljanje materijala za sjetvu u pećnicu ili u blizini baterije u suspendirano stanje. Što se tiče temperature, pokazatelji ne bi smjeli prelaziti 35 ° C ili pasti ispod 23 ° C. To se objašnjava činjenicom da će se sjeme u suprotnom presušiti ili pariti.

Možete ih zagrijati pomoću termostata. Dovoljno je smjestiti sjeme u njega određeno vrijeme, čije trajanje je 2 - 3,5 sata - sve će ovisiti o temperaturi.

Takve mjere će poboljšati klijavost i prinos, potaknuti stvaranje ženske boje, što će omogućiti dobivanje zrelih krastavaca što je ranije moguće.

Prilikom pripreme sjemena za sadnju u otvoreni tlo oplođuju se tako da ih nekoliko sati namaknete u određenom sastavu. Smjesa može uključivati ​​pepeo, natrijev humat ili Nitroammofosku. Značajna količina istraživanja pokazuje da su potrebna svojstva karakteristična za talinu. Nakon što se materijal za inokulaciju ispere, stavi se na vlažnu krpu i ostavi 24 sata na tamnom mjestu.

kaljenje

Prije sadnje potrebno je očvrsnuti sjemenke krastavca kako njihova naknadna prisutnost na tamnom, hladnom mjestu nakon sadnje na sadnice ne utječe na kvalitetu.

krastavci u zemlji

Otvrdnjavanje se provodi postupnim smanjivanjem pokazatelja temperature okoliša u kojem se sjeme skladišti. Sobu možete provjetravati ili sjeme držati u hladnjaku 24 sata.

Dezinfekcija

Obavezno je dezinficirati. Imajte na umu da se nakon kiselosti smanjuje ne samo rizik od razvoja bolesti, već će se povećati i otpornost usjeva povrća na negativne učinke čimbenika okoliša. Za postupak morate sjeme obraditi jakom otopinom kalijevog permanganata ili borne kiseline.

Sjeme možete zračiti ultraljubičastim svjetlom 3 do 5 minuta. Nakon toga trebate osigurati da na sjetveni materijal ne padne svjetlost dok ne uđe u tlo. Preporučuje se sjeme staviti u neprozirnu vrećicu.

spremna žetva

Što učiniti sa sjemenkama iz tvorničke ambalaže? Sjeme kupljeno u trgovini označeno na pakiranju F1 nije potrebno očvrsnuti i hraniti. Sve što je potrebno je utvrditi postotak klijavosti klijanjem prije sjetve u zemlju.

Sadnice pravilno uzgajamo

Prije sadnje krastavaca u zemlju, morate uzgajati sadnice. Praktična primjena informacija o pripremi sjemena krastavca za sadnju sadnica pomoći će u postizanju najpovoljnijih rezultata:

  • grmovi brzo rastu;
  • krastavci će dugo plodovati, do prvog mraza;
  • bit će dobra žetva.

Sjeme se mora klijati prije sadnje. Pamučna krpa namočena u vodu i sok od aloe stavlja se u posudu ili pladanj, a sjeme se širi na nju. Pokrijte gazom i poškropite istom vodom.

Prvi korijeni će se pojaviti u roku od 1,5 dana od trenutka namakanja.Nakon toga sadni materijal odmah se stavlja u tlo, čak i prije prvih izdanaka. Svako sjeme mora se saditi odvojeno.

Bolje je ako je tlo pripremljeno. To se može učiniti kombiniranjem treseta, humusa i piljevine. Smjesa se proključa kipućom vodom. Sjeme se sije na dubinu koja ne prelazi 1,5 - 2 cm, navodnjava se toplom vodom i prekriva.

Prva tri dana posude s sadnicama trebaju biti tople. Odmah nakon pojave prvih klica film se mora ukloniti, a sadnice moraju staviti na dobro osvijetljeno mjesto. Posebnu pozornost treba obratiti na temperaturu - danju indikator ne smije biti viši od 20 stupnjeva, a noću - 15.

Za bolji rast i razvoj sadnica potrebno je osigurati osvjetljenje 10 - 11 sati dnevno. Možete koristiti fluorescentnu svjetiljku.

Što se tiče zalijevanja, treba ga provesti nakon što se pojave prvi listovi. Morate biti vrlo oprezni da ne pustite da voda padne na stabljike, već samo vlažite tlo. Recenzije kažu da je zalijevanje prikladnije žličicom.

Kako pripremiti sjemenke krastavca za otvorene polja i sadnju staklenika

Spremnost stakleničkih sadnica za sadnju u otvoreno tlo ukazat će snažna stabljika sa zelenim lišćem i snažan korijen.

Tlo treba zagrijati do 15 stupnjeva, a temperatura zraka treba biti ispod 18 stupnjeva. Prije sadnje sadnica, grmlje možete izvaditi vani nekoliko dana kako bi se biljke prilagodile okolišu.

Treba se usredotočiti na činjenicu da priprema sjemenki krastavca za sjetvu nije tako jednostavna. Ovo je dugotrajna aktivnost koja zahtijeva puno vremena, truda i strpljenja. Ako slijedite sve preporuke za sakupljanje, boravak u stakleniku i sadnju sadnica u tlo, rezultat će biti impresivan. Visoka razina produktivnosti dugo će oduševiti vrtlara i bit će svojevrsna zahvalnost krastavcima.

Puno pozitivnih emocija se pojavi kad postignete izvrsne rezultate svog rada i shvatite da vaš trud nije uzaludan. Osim toga, krastavci se mogu uživati ​​ne samo tijekom plodonosnog razdoblja, već i zimi. Naravno, ako se za to pobrinete unaprijed.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva