Kako saditi, uzgajati i brinuti se za sadnice krastavca

Krastavci su prilično uobičajena kultura povrća koja se često nalazi na dacha parcelama uzgajivača povrća. Uzgoj ovog povrća nije tako jednostavan, posebno za početnike koji to rade prvi put. Stoga, prije nego što započnete sadnju, morate se upoznati s načinom hranjenja sadnica krastavca i kako uzgajati sadnice krastavca kod kuće.

Kako pravilno uzgajati sadnice krastavaca

Uzgoj sadnica krastavca kod kuće provodi se u nekoliko uzastopnih faza, s kojima se svakako morate upoznati.

Kada sijati krastavce za sadnice

Prvo morate odlučiti kada je najbolje sijati sjemenke krastavca za sadnice. Sve ovisi o tome gdje će se saditi klijave sadnice u budućnosti. Za daljnju transplantaciju u staklenik, sjeme treba posaditi u prvoj polovici ožujka. Ako će se povrće uzgajati u vrtu, tada je bolje posaditi sadni materijal u svibnju kako bi se grmovi presadili u otvoreno tlo do početka ljeta.

krmača

Priprema sjemena

Prije sjetve sjemena za sadnice krastavaca, morate ih pripremiti unaprijed za to. Prvo se mora saditi sav sadni materijal. To se radi kako bi se riješili loših sjemenki s očitim oštećenjima ili površinskim oštećenjima. Sjeme nepravilnog oblika nije prikladno za sjetvu.

sjemenke u vodi

Kad je sortiranje sjemena završeno, možete započeti s kalibracijom. Ovaj postupak se provodi za odabir najkvalitetnijih krastavaca prije sadnje. Za kalibraciju se priprema fiziološka otopina koja se sastoji od litre vode i 50 grama soli. Tada se dodaju sve sjemenke za sadnju. Oni se natapaju u tekućini oko 10 minuta, nakon čega će sve odbačene sjemenke početi isplivati ​​na površinu.

Morate ih se odmah riješiti, jer neće uzgajati zdrave sadnice krastavaca.

Prije sadnje sjemenki krastavca za sadnice kod kuće, treba ih dezinficirati. Uz pravovremenu dezinfekciju sjemena moguće je s njihove površine ukloniti sve klice i bakterije, što u budućnosti može uzrokovati razvoj ozbiljnih bolesti. Za dezinfekciju krastavaca narodnim lijekovima preporučuje se upotreba kalijevog permanganata. Sjemenke se 40 minuta stave u otopinu mangana, nakon čega se isperu tekućom vodom i osuše.

rukovanje materijalom

Priprema tla

Sadnja krastavaca za sadnice provodi se u posebnoj smjesi tla, koju treba pripremiti unaprijed.Za poboljšanje klijanja sadnica i uzgoj jakih sadnica potrebno je dodati organske komponente u tlo. Za rast sadnica u tlo treba dodati mnogo treseta, što doprinosi bržem razvoju krastavaca. Također, kompost pomiješan sa humusom dodaje se za sadnju u zemlju. Te komponente doprinose razvoju korijena sadnice i dobro otpuštaju tlo.

Neki, za sjetvu krastavaca kod kuće, dodaju malo prezrele piljevine s pepelom u zemlju. Uz njihovu pomoć možete stabilizirati kiselost tla.

priprema tla

Izbor kapaciteta

Sjeme je potrebno posaditi samo u posude koje su najprikladnije za krastavce. Korijen krastavaca krastavca treba puno prostora. To treba uzeti u obzir pri odabiru spremnika za klijanje sjemena.

izbor kapaciteta

Sadnice krastavca preporučuje se uzgojiti u šalicama napravljenim od treseta. Takvi su spremnici vrlo povoljni, budući da se sadnice mogu saditi u otvoreno tlo zajedno s čašama. Međutim, prije sadnje, bolje je zamotati takve posude u plastične vrećice, tako da vlaga ne isparava prebrzo.

Glavna prednost spremnika treseta je u tome što oni brzo apsorbiraju vlagu. Zahvaljujući tome, posađeno sjeme ne morate prelijevati prečesto.

tresetne posude

Kako posaditi krastavce za sadnice

Da biste pravilno sadili krastavce za sadnice, morate se upoznati s značajkama sadnje ovog povrća.

Prije sadnje krastavaca u čaše, spremnike treba napuniti dvije trećine pripremljenom smjesom tla i preliti toplom vodom. Neki uzgajivači postavljaju odvod na dno spremnika kako vlaga ne bi ishlapila prebrzo. Nakon toga, posude s tlom treba ulijevati 2-3 dana, tako da je tlo potpuno zrelo.

sadnja sadnica

Kad se spremnici napune zemljom, moći će se početi stvarati rupe. Njihova dubina trebala bi biti najmanje jedan centimetar. Ako rupe iskopate previše duboko, sjeme možda neće klijati. U svaku rupu se sije 2-3 sjemena, a zatim se posipaju zemljom. Spremnici s zasađenim krastavcima moraju se premjestiti u prostoriju s temperaturom zraka oko 20-25 stupnjeva.

ispunjena zemljom

Kako uzgajati sadnice

Sadnice se preporučuju uzgoj u dobro osvijetljenim prostorijama. Stoga je potrebno unaprijed voditi računa o dodatnoj rasvjeti. U blizini spremnika s zasađenim povrćem trebalo bi postaviti nekoliko fitolampera i fluorescentnih svjetiljki. Uz njihovu pomoć možete nadoknaditi nedovoljnu količinu prirodne sunčeve svjetlosti. Svjetiljke moraju raditi najmanje 10 sati dnevno.

ispod svjetiljke

Ako grm krastavca ne raste dobro, tada ga prelijte taloženom vodom sobne temperature. Zalijevanje treba obavljati redovito, tako da zemlja nema vremena previše se osušiti. Istodobno, ne smijete trošiti previše tekućine na svaki grm. Dovoljno je sipati žlicu vode u klice.

Ljudi koji već nekoliko godina uzgajaju sadnice tvrde da ga treba redovito hraniti. Prilikom gnojidbe krastavaca ne preporučuje se eksperimentiranje, pa se hrane posebnim kupljenim mješavinama koje sadrže sve potrebne hranjive komponente.

rastu pod suncem

Kako pravilno saditi sadnice u zemlju

Nije tajna da uzgajane sadnice moraju biti presađene u otvoreno tlo za daljnju obradu. Mnogi su zainteresirani za kada možete početi presaditi krastavce nakon klijanja. Preporučuje se to učiniti u drugoj polovici svibnja, tako da noću ne bude jakih mrazeva.

Prije sadnje sadnica trebali biste pročitati preporuke koje će vam pomoći da to učinite ispravno.

sadnice u zemlji

Odabir web mjesta

Sadnice krastavca preporučuje se saditi na području gdje je sunčeva svjetlost stalno prisutna. Osjenčana područja nisu pogodna za krastavce, jer se u takvim uvjetima razvijaju vrlo slabo. Mnogi uzgajivači povrća preporučuju sadnju sadnica u blizini vodenih tijela.Na takvom je području vlažan zrak, koji pridonosi razvoju i rastu mladih grmova.

Prilikom odabira mjesta za sadnju, morate pažljivo ispitati tlo. Propusno ilovasto tlo u kojem ima puno humusa idealno je za povrće. Krastavci također dobro rastu u zemlji s niskom razinom kiselosti. Neki uzgajivači ih sadi na pjeskovitim ili glinenim tlima. Međutim, u ovom slučaju morat ćete pažljivo paziti na grmlje kako biste dobili dobru žetvu.

zemljište odabrano

Priprema web mjesta

Potrebno je pripremiti mjesto za sadnju početkom jeseni. U rujnu se iz vrta uklanjaju svi ostaci biljaka koje su prethodno uzgajane tamo. Preporučuje se zakopati ih u zemlju ili ih jednostavno spaliti, a pepeo ubuduće koristiti za oplodnju krastavaca.

Sljedeća faza pripreme započinje u proljeće. U drugoj polovici svibnja trebate započeti s pripremanjem kreveta. Svaki od njih ne smije biti širi od 80-90 cm. Ako će sadnica saditi u teškom tlu, tada će se gnojivo morati primijeniti na svaki krevet, a sastoji se od stajskog gnoja i komposta pomiješanog s tlom. Da bi grmovi mogli bolje započeti, tlo se mora unaprijed izolirati. Za to je u krevetima napravljen mali rov, u koji se dodaje svježi stajski gnoj i topla voda.

kuhanje teritorija

Kako posaditi sadnice

Sadnja krastavaca započinje stvaranjem rupa. Izvode se na udaljenosti od 20-30 cm, tako da se grmlje previše ne zasjenjuju. Također, prije stvaranja, trebali biste odrediti optimalnu dubinu. Preporuča se produbiti ih za 10-20 cm kako bi se korijen sadnica u potpunosti prekrio zemljom.

Prije stavljanja sadnica u tlo, svaka rupa se zalijeva toplom vodom. Sadnice se postavljaju u tlo vrlo pažljivo kako ne bi oštetili korijenje biljke. Nakon sadnje sve su rupe prekrivene tlom, ponovno napunjene vodom i malo zbijene. Podloge su postavljene u blizini svakog grma, na koji će se zatim vezati uzgojeni krastavci.

kako saditi materijal

Kako se brinuti za krastavce

Pravilna briga o sadnicama krastavca pridonosi dobroj žetvi. Stoga se preporučuje da se unaprijed upoznate kako brinuti za sadnice kako biste sakupili puno krastavaca.

Prvo se morate upoznati sa značajkama zalijevanja ovog povrća. Krastavci ne vole sušu i zato prilično slabo rastu u presušenom tlu. Da tlo nema vremena previše se osušiti, mora se zalijevati barem pet puta svakih 10 dana. U ljetnim danima potrebno je sidro svakodnevno zalijevati, jer se u takvo vrijeme tlo mnogo brže osuši. Za navodnjavanje treba koristiti samo pažljivo taloženu toplu vodu. Tijekom zalijevanja pripazite da na lišće biljke ne dođe tekućina.

njegu proizvoda

Sadnice krastavca također se trebaju redovito hraniti kod kuće. Mora se pravilno oploditi kako bi se znatno povećali prinosi. Prije hranjenja krastavaca, trebali biste se upoznati s značajkama ovog postupka.

Gnojiva se svakodnevno primjenjuju u tlo. Istodobno se prvo dodaju organska gnojiva, a potom mineralna gnojiva. Prije stvaranja plodova u zemlju se dodaju kalij i fosfor s dušikom, a potom se biljke hrane magnezijem.

krastavci u zemlji

Preporučuje se pratiti broj vilica na biljci i redovito ih uklanjati. To se radi tako da se više hranjivih tvari troši na formiranje plodova, a ne na rast antena. Osim toga, trebali biste pregledati svaku uzgojenu biljku i ukloniti suvišne izdanke s nje.

Zaključak

Veliki broj vrtlara bavi se sadnjom sadnica krastavca. Da biste pravilno sadili, trebate se upoznati s načinom sadnje krastavaca za sadnice i presaditi ih u otvoreni teren.

sočna stabljika

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva