Što i kako pravilno namočiti sjemenke krastavca prije sadnje

Krastavci su prilično popularna kultura koju mnogi ljetni stanovnici uzgajaju na svojim parcelama. Da biste dobili dobru žetvu, preporučuje se unaprijed pripremiti sjeme za sadnju. Zato većina uzgajivača povrća natapa sjemenke krastavca prije sadnje.

Trebam li namakati sjeme

Neki se vrtlari pitaju trebaju li namakati sjemenke krastavca prije nego što ih posadite u tlo. Svakako neophodno, jer ovaj postupak omogućuje nekoliko puta poboljšati klijanje zasađenih sjemenki. Također, prilikom namakanja poboljšava se prinos krastavaca posađenih u stakleniku.

Često je upravo odbijanje sjemena da prethladi sjeme glavni razlog zašto sjemenke krastavca ne klijaju.

Kalibriranje

Prije nego što počnete klijati sjeme, trebali biste obaviti pripremni posao.

započeti klijanje

Umjeravanje se mora izvršiti prije sadnje u zemlju. Ovaj postupak provodi se tako da se za sadnju odabere samo najveće sjeme, koje sadrži najviše hranjivih sastojaka. Prvo, sav sadni materijal treba odabrati prema njegovoj veličini. Za to se sve sjeme prođe kroz sitno sito kako bi se prosijalo i najmanje sjeme.

Nakon toga morate koristiti fiziološku otopinu. Za njegovu pripremu u litru vode dodaje se 20-40 grama soli. Smjesa se temeljito miješa, nakon čega se dodaju odabrani krastavci. Ako su sjemenke izrasle u roku od 10 minuta, tada ih je potrebno zbrinuti, jer plivajuće sjeme nije pogodno za sadnju. Sva ostala sjemenka brzo se ispere vodom i osuši.

pripremni rad

Kako namakati sjemenke krastavca za dezinfekciju

Kako u budućnosti klijane sadnice ne pate od određenih bolesti, potrebno je baviti se dezinfekcijom sjemenskog materijala. Često se za to koristi otopina od mangana. Prije namakanja krastavaca u kalijevom permanganatu trebali biste se upoznati kako to pravilno učiniti.

proklijali izdanci

Prvo se sve sjeme položi na površinu gaze ili materijala od tkanine. Nakon toga, mangan se dodaje u kipuću vodu kako bi tekućina postala malo ružičasta. Mora se paziti da smjesa nije previše koncentrirana, jer to može pokvariti sjeme.

Kad se otopina ohladi na sobnu temperaturu, svi krastavci u gazi stavljaju se u posudu s tekućinom. Neke zanima koliko dugo treba namakanje kalijevog permanganata. Za dezinfekciju će biti dovoljno 15-20 minuta.Nakon obrade, svi krastavci brzo se vade iz spremnika, isperu i osuše.

leći na gazu

Također, prije sadnje u otvoreno tlo, krastavci hibridne F1 sorte namoče se u vodikov peroksid. Da biste to učinili, dan prije sadnje, sva zrna stave se u malu vrećicu s gazom i umoče u slabu otopinu. Moraju se namočiti 20-40 minuta. Ovo bi trebalo biti dovoljno vremena da se iz zrna očiste bakterije. Nakon toga se sva zrna, do jedne, izvade iz vreće i osuše.

sjemenski materijal

Kako pravilno namočiti sjeme u biološki aktivnim otopinama

Mnogi su zainteresirani da li je moguće namočiti sjeme prije sadnje u otvoreni tlo u biološki aktivnim otopinama. Definitivno moguće, jer doprinose boljem rastu grma prilikom uzgoja krastavaca.

dobro namočite

Da bi sadnica brže klijala, preporučuje se korištenje sljedećih lijekova:

  • Epin. Epin sadrži veliki broj hranjivih sastojaka koji pridonose boljoj klijavosti krastavaca za sadnice. Ako natopite krastavce u ovoj tekućini, oni će postati otporniji na bolesti i vremenske uvjete.
  • Cirkon. Neki uzgajivači povrća tvrde da povrće prije sadnje treba namočiti u cirkon. Ovaj pripravak pripravljen je od cikorijeve kiseline koja ubrzava razvoj zrelih grmova i omogućuje sjemenkama da brzo klijaju.
  • Humat. Ovaj proizvod sadrži huminsku kiselinu i kalijeva sol, koji ubrzavaju klijanje sjemena 2-3 puta. Da biste koristili lijek, jednostavno ga ulijte u mali spremnik i stavite sjeme u tekućinu.

sredstva uključena

Kako namakati sjemenke krastavca pomoću narodnih recepata

Ponekad uzgajivači povrća odbijaju koristiti komercijalno dostupna sredstva za namakanje. U takvim se slučajevima preporučuje unaprijed upoznati s onim što još možete namočiti zrncima krastavca.

narodni recepti

Aloe sok

Da biste osigurali najbrži postupak klijanja krastavaca, možete koristiti sok od aloe. Ova tekućina sadrži veliki broj imunostimulansa, koji ne samo da poboljšavaju rast biljaka, već i štite od bolesti.

Prije pripremanja otopine s alojom, jedan donji list se odreže i zamota u novinu ili ručnik.

Potom se izrezani list stavi u hladnjak na tjedan i pol, nakon čega možete početi cijediti sok. To se mora učiniti rukama, bez upotrebe metalnih alata. Kad se sav sok iscijedi, treba ga pomiješati u odnosu na jedan s jednim prokuhanom vodom. Pripremljena smjesa izlije se u mali tanjur, nakon čega će biti moguće smjestiti sjeme u tkaninu. Tijekom postupka, bolje je prenijeti spremnik natopljenim krastavcima u toplu sobu.

sok od aloe

Pepeo

Za namakanje vrtlari koriste otopine pepela. Pepeo sadrži minerale koji potiču rast povrća. Lako je pripremiti rješenje pepela sami. U litru vode stavite 100 grama slame ili drvenog pepela. Pripremljena tekućina se infundira dva dana, nakon čega se koristi za obradu žitarica. Namakanje traje 5-8 sati.

rješenja pepela

Dekocija od gljiva

Ljubitelji narodnih recepata često namoče sjemenke krastavca u gljive bujona. Za njegovu pripremu koriste se suhe gljive, jer su bogate korisnim elementima u tragovima koji promiču klijanje sjemena. Tijekom pripreme juhe dodaje se vruća voda u tavu sa suhim gljivama. Spremnik sa smjesom prekriven je poklopcem i ulijeva se dok se voda potpuno ne ohladi. Namakanje sjemena u juhu od gljiva ne smije biti duže od šest sati. Nakon završetka obrade, sadimo pripremljene sjemenke krastavca u zemlju.

dekocija od gljiva

Sok od krumpira

Proizvodi od krumpirovog soka često se koriste tijekom klijanja sjemenki povrća prije sadnje. Da biste pripremili lijek od soka od krumpira, 2-3 sirova krumpira potrebno je unaprijed zamrznuti u zamrzivaču. Nakon dva dana, izlaze i potpuno se otope. Nakon toga iz njih se može iscijediti sav sok. Izlije se u tanjur na kojem će se odvijati namakanje.

sok od krumpira

Votka

Neki ljetni stanovnici radije natapaju sjeme u votki. Istodobno se ne preporučuje korištenje previše koncentrirane otopine kako ne bi oštetili sjeme.

Da biste pripremili tekućinu, u litru vode doda se 500 ml votke. Smjesa se ne smije infuzirati i stoga se sjeme odabrano za uzgoj može odmah smjestiti u nju. Treba ih natopiti u otopini ne duže od 20 minuta. Ovo je vrijeme dovoljno za potpuno otapanje esencijalnih ulja koja prekrivaju sjeme. Nakon postupka, preporučuje se sjeme nekoliko puta isprati i temeljito osušiti.

namočite u votki

Zaključak

Gotovo svi ljubitelji svježeg povrća bave se uzgojem krastavaca. Nije tajna da je za sadnju potrebno unaprijed pripremiti sav sadni materijal. Da biste to učinili, morate se upoznati s glavnim metodama prerade žitarica i odrediti koliko dana trebate uključiti u namakanje.

metode obrade

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva