Ispravno liječenje bolesti paprike u stakleniku, mjere kontrole

Bolesti zvonaste paprike mogu se prepoznati po izgledu biljke. Stoga, znajući početne znakove, možete odabrati ispravne mjere kontrole za spremanje cijelog usjeva.

Bakterijske bolesti

U stakleničkim uvjetima klima je povoljna za razvoj mnogih patogena. Infekcija se širi brže nego u otvorenim krevetima. Stoga je potrebno slijediti preporuke kako biste spriječili ovu ili onu bolest. Ako je rano prepoznati bolest paprike u stakleniku, tada će se njihovo liječenje provesti ispravno.

Fitoplazmoza (stolbur) zvonastog bibera izaziva mikoplazme. Infekcija se pojavljuje zbog lisnih uši, krpelja i drugih štetočina.

Biljka ne naraste do deklarirane veličine, grm je mali. Gornji listovi počinju patiti. Njihovi se rubovi uvijaju prema gore, uvijaju i postupno se suše. Ako ne započnete borbu, tada suho lišće požuti, opada i biljka umire. Plodovi s stupom papra stvaraju se sitno, deformiraju se, rano pocrne. Paprika je gorkog okusa i nije sočna.

Glavne preventivne mjere koje će pomoći protiv bolesti uključuju:

bolest lišća

 • preventivni tretman protiv štetočina;
 • najbolje je odabrati hibride, otporniji su na sve bolesti;
 • ako se pojave oboljeli grmovi, potrebno ih je iskorijeniti i odnijeti iz kreveta;
 • neophodno je dezinficirati potporne strukture staklenika, vrtnog alata i samog tla;
 • vrhovi nakon berbe ne smiju se ostavljati na mjestu;
 • korov kako bi se spriječilo da korov preraste.

Bakterije uzrokuju vertikalno nestajanje papra. Listovi s takvom bolešću prvo postaju blijedi, postaju grubi i tvrdi. Plodovi se formiraju sitno, oblik je deformiran, a unutra je vrlo malo sjemenki.

Ako bolest utječe na sortu otpornu na ovu bolest, tada je širenje sporo, a plodovi imaju vremena sazrijevati.

bolest paprike

Vertikiloza se ne može izliječiti. Spasiti se možete samo ako pažljivo postupate s sadnim materijalom i tlom.

Zašto lišće papra postaje crno? Uobičajene bolesti sadnica paprike nadopunjuju se bolešću poput crne mrlje od bakterija. Uzrok bolesti su bakterije koje perzistiraju na sjemenkama. Stoga je toliko važno provesti postupak dezinfekcije prije sadnje sadnica. Vruće vrijeme i visoka vlaga doprinose masovnom širenju bakterija.

Na lišću se pojavljuju tamno smeđe mrlje. Kako se bolest širila, mrlje na lišću paprike postaju crne i rastu u veličini, ali se ne spajaju. Zbog pothranjenosti lišće počinje sušiti, a plodovi ne dozrijevaju.

Da bi se zaštitila od bolesti, treba odabrati vrste otporne na bolest.Kako obraditi povrtne kulture? Borba protiv mikroorganizama može biti popraćena lijekovima poput Trisodium fosphate, Fitosporin, Planriz.

Virusna priroda

Brončanje papra (pjegavo venenje) uzrokovano je virusima. Karakterističan simptom bolesti je sivo-ljubičasta ili brončana boja lišća. Kako se infekcija širila, na lišću se formiraju smeđe mrlje ili pruge, prvo u podnožju, a zatim prelaze na vrhove.

virusne bolesti

Na plodove utječe i pjegavo venenje. Na paprikama se pojavljuju smeđi, žućkasti ili zeleni prstenovi, a u podnožju se formiraju tamne pruge.

Što učiniti kako bi paprike spriječile bronhiranje? Moraju se poduzeti brojne preventivne mjere:

 • prije sadnje obavezno dezinficirajte sjeme;
 • ne možete posaditi papriku pored cvjetnog kreveta;
 • riješiti se korova na vrijeme;
 • trebate se riješiti bolesnih lišća koje se pojavljuju, oni su odrezani i spaljeni;
 • savjet iskusnih vrtlara: "Borba protiv Fundazola."

smeđa paprika

Ozbiljna bolest duhanskog mozaika može uništiti cijeli usjev ili značajno smanjiti količinu. Uzročnik je virus. Na biljci se mogu vidjeti listovi s mramornim uzorkom. Izmjenjuju se žute, tamne i svijetlozelene mrlje. Listovi se savijaju, razvoj prestaje, plodovi su mali i ne dozrijevaju. Na paprikama se mogu vidjeti smeđe mrlje.

Kako se nositi s virusom? Da biste spriječili mozaik paprika, trebate obraditi sjeme prije sadnje, ne sadite na isto područje nekoliko godina zaredom. Od narodnih lijekova djelotvorna je otopina sirutke i joda.

Još jedna bolest koja utječe na papriku je vrh truleži papra. Razvija se kad biljka ne može plodu osigurati kalcij.

Čimbenik u razvoju bolesti nije samo nedostatak kalcija, već i stanište virusa, bakterija ili gljivica na površini plodova.

Prvo, na dnu ploda pojavljuju se tamnozelene mrlje koje vremenom poprimaju smeđi ton. Oštećeno područje se smanjuje i postaje suho.

Kao preventivna mjera, kao što su: održavanje vlage u stakleniku, labavljenje i korenje tla, redovito zalijevanje pomažu. Mulching se preporučuje. Tretiranje korijena korisno je provesti najmanje tri puta tijekom cijele vegetacijske sezone, na primjer, kalcijevim nitratom.

Gljivični napad

Gljivična bolest poput poznoga plamena može donijeti značajnu štetu usjevima. Spore se mogu nositi zrakom i dugo ostati u tlu.

gljivične bolesti

Prije svega, lišće je bolesno. Na njima se isprva pojavljuju smeđe mrlje, male veličine. Raste velikom brzinom i šire se po biljci, uključujući i plodove. Na površini mrlja može se primijetiti svijetlosiva prevlaka.

U suhom vremenu lišće se uvija i isušuje. Ako je kišno vrijeme, na lišću se razvijaju crne mrlje i truljenje se ne može izbjeći.

Pripravci koji mogu zaustaviti širenje gljivica u paprici i spriječiti infekciju svih sadnica: Alirin B, Gamair, Oksikhom, Ordan, Fitosporin M, Quadris.

Ako je donji dio stabljike paprike potamnio, uzrok može biti gljivična bolest poput crne noge. Infekcija najčešće pogađa sadnice, ali odrasla biljka također može razboljeti. Patogen ulazi u biljku kroz tlo ili zajedno s zaraženim sjemenkama. Čimbenici raspodjele su prečesto sadnja sadnica ili slabo prozračen staklenik. Mjesto se počinje sušiti, truliti, nakon čega cijela sadnica umire.

njega paprike

Borba protiv patogena može se provesti na sljedeće načine:

 • biljke treba pregledavati svakodnevno;
 • pri prvom otkrivanju bolesti preporučuje se napraviti otopinu kalijevog permanganata i preliti je zemljom;
 • tlo mora biti dezinficirano prije sadnje na sadnice; prikladni su pripravci kao što su Baikal, Radiance;
 • preporučuje se liječenje sjemena lijekovima koji povećavaju imunitet: Epin, Agate;
 • nužno je poštivati ​​režim zalijevanja;
 • soba mora biti ventilirana, izbjegavajući propuhe.

hripav biber

Pojava fusariovog venuća paprika također pripada gljivicama. Spore začepljuju žile unutar stabljike, a biljka prestaje primati hranjivost i vlagu. Listovi sadnice požute, uvijaju se. Fusariovo venovanje papra ne može se liječiti. Ako se nađe bolesni klice, mora se odmah uništiti.

Prevencija se sastoji od sljedećih radnji:

 • odaberite sorte paprike koje pokazuju otpornost na fusarium;
 • sjeme se mora tretirati posebnim pripravcima, na primjer, temelj;
 • nakon branja uklonite stare vrhove.

U stakleniku, zvonaste paprike često pate od kladosporije, može se posumnjati kada su listovi potamnili.

Gljiva je aktivna posebno tamo gdje je visoka vlaga. Smeđe mrlje nastaju na vanjskoj strani listova paprike. Iznutra možete vidjeti sivi cvat.

Kako liječiti kladosporiju i glavne preventivne mjere:

 • u jesen, nakon berbe, obavezno je dezinficirati bakrenim sulfatom;
 • svake godine odaberite drugo mjesto za sadnju paprike;
 • kada se pojavi bolest, preporučuje se smanjenje zalijevanja i vlage zraka u stakleniku;
 • možete izliječiti biljku lijekovima kao što su Zaslon, Barrier.

briga i kultivacija

Siva trulež uzrokuju gljivice. Može se pojaviti zbog visoke vlažnosti. Prvo, smeđe točkice pojavljuju se na dnu stabljike. Tada se na svim dijelovima biljke mogu pojaviti crne mrlje. Kako infekcija napreduje, čitava biljka postaje plijesan.

Mjere kontrole za sprečavanje gljivičnih bolesti paprike i njihovo liječenje:

 • držanje udaljenosti tijekom slijetanja;
 • održavanje normalne temperature i vlažnosti;
 • u recenzijama se često nalazi: „Liječenje Fitosporinom, Fundazolom ili Previkurom pomaže u uklanjanju bolesti. Krevete obrađujemo čak i u svrhu prevencije. "

Zbog čestih kiša, visoke vlažnosti, slatka paprika utječe na streptoriju. Na listovima paprike pojavljuju se bijele mrlje, koje mogu biti različitih veličina. E

Ako ne započnete borbu, lišće se pobijeli, nabora, osuši i otpada. Prvi znakovi uočeni su najprije na donjem lišću, a vrh se postupno počinje svijetliti.

Gljiva često pogađa oslabljenu biljku, pa morate pratiti hranjenje, osvjetljenje i vlagu tla. Oboljela biljka mora se odmah ukloniti iz vrta. Ostatak sadnica preporučuje se tretirati pripravcima koji sadrže bakar.

Staklenici mogu biti uzgajalište gljivica hrđe. Na lišću se formira hrđavi premaz. U slučaju teške infekcije, biljka umre.

Kada uzgajate sadnice paprike kod kuće, također se možete suočiti s gore navedenim bolestima. Vrlo često patogeni utječu na upravo mladu, krhku vegetaciju. Stoga je tako važno započeti s prevencijom u ovoj fazi.

Recenzije
 1. Liza
  12.12.2017 01:03

  Da bi paprika dobro rasla i da nisu pogođene raznim bolestima, koristim lijek BioGrow, služi kao prilično dobro punjenje, košta puno manje od analoga.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva