Što je bolje posaditi pored zvonastih paprika u stakleniku i na otvorenom polju

Čak i na malom vrtnom zemljištu možete uzgajati raznolike usjeve povrća i voća ako su svi usjevi pravilno postavljeni. Ispravan susjedstvo biljaka može i pomoći u postizanju cilja i ometati. Pogledajmo što možete posaditi pored zvonastih paprika.

Kultura s karakterom

To je biljka koja voli toplinu i ćudljiv. Postignuća modernog uzgoja omogućuju ga uzgoj na Uralu i u Sibiru na otvorenom polju, ali češće se u tim krajevima zasađuju slatke paprike u stakleniku.

Tlo za uzgoj paprika treba biti rastresito i plodno, te dobro zadržavati vlagu. Topljenje se provodi šest puta u sezoni organskim i mineralnim gnojivima. Često zalijevanje, ali bez zaostale vode, omogućuje da se grm pravilno oblikuje.

Najčešće je potrebna sjetva sadnica u kutije, jer je vegetacijska sezona duga. Nakon početka toplog vremena, sadnice se sadi u vrt. Ako je mraz i dalje moguć, prekriven je filmom ili posebnim netkanim materijalom. Čak i u ljetnim mjesecima možda nećete trebati uklanjati zaklon ako je vrijeme ispod 25 stupnjeva. U takvim je slučajevima poželjno odabrati samoprašne sorte, koje će dati jajnik čak i ispod filma.

Važno je paziti da ima dovoljno svježeg zraka i da se grmovi ne zaraze crnom nogom - najopasnija bolest ove kulture.

Biljka je, posebno prvih mjeseci, krhka, pa je poželjna podrška. Da bi se dobio veći broj izdanaka, vrh grma obrezuje se na visini od dvadeset i pet centimetara. Berba se vrši 80 - 90 dana nakon klijanja.

Uzgoj na otvorenom

Čemu bugarski papar prati na otvorenom terenu? S mnogim kulturama s fitoncidnim svojstvima i specifičnim mirisom:

povrće u susjedstvu

 • luk
 • Marigolds;
 • buhač;
 • korijandar;
 • mačja trava;
 • špinat;
 • potočarka.

Takav kvart može se koristiti u takozvanim mješovitim krevetima: kada se na malom zemljištu (krevetu) zasadi nekoliko biljaka i zajednički se uzgajaju. U tom se slučaju zvonaste paprike sadi na udaljenosti malo većoj od 40 centimetara između grmlja, a ostale biljke sadi se u isti krevet s njim, u usjecima.

Kombinacija papra i opisanih biljaka pomaže u zaštiti kapriciozan usjev od štetočina, jer tvari koje luče marigoldi ili korijander odstranjuju insekte, a fitoncidi sprečavaju razvoj opasnih bakterija u tlu.

S tim u vezi korisno je koristiti bilje:

 • mažuran;
 • bosiljak;
 • kopar;
 • timijan;
 • ljupčac.

Imaju sličan učinak bez ometanja u rastu i plodovanju paprike. U isto vrijeme, biljka poput okraja zaštitit će krhke grmlje od vjetra i poslužiti kao potpora. Bolje je posaditi je uz rub vrta.

susjedi paprike

Po principu sličnosti skrbi dobri susjedi za papriku su sadnice mrkve, patlidžana i tikvice. Za mrkvu se to smatra jednom od najboljih opcija u vrtu. Dobro funkcioniraju jedni s drugima, smanjujući vrtlarski rad i olakšavajući posao. Sadnice mrkve odbijaju mnoge štetočine.

S kojim ukrasnim biljkama možete ga posaditi za dobru žetvu? Dovoljno je sijati koprivu i kamilicu u vrtu. Ubrzat će proces zrenja i omogućiti da se paprika bolje razvija. Maslačak ima sličan učinak, međutim, kombinirajući ove biljke, važno je korov na vrijeme, inače će vrt prerasti korov, a njegov vlasnik ostat će bez usjeva. Od korova dovoljno je uzgajati nekoliko primjeraka uz rubove vrta.

Slatko se može saditi pored rajčice i kupusa - takav je kvart, iako nije osobito profitabilan, sasvim prihvatljiv i ne šteti nijednoj biljci. Međutim, treba biti oprezan da se bolesti rajčice ne šire na bugarski grm, jer oba usjeva pripadaju noćruhu.

Kupus može biti lukav jer troši puno vlage, a neke sorte tvore široku glavu okruženu velikim listovima kupusa. Kao rezultat toga, kupus zauzima puno prostora, što je neisplativo ako je uzgoj zajednički. Iako se kompaktni grmovi slatke paprike mogu ugodno smjestiti u prostor između biljaka kupusa.

Kada odlučujete što ćete još posaditi pored paprike, lako je podmiriti zelene usjeve koji se mogu kombinirati s mnogim biljkama. To su švicarski blitva, špinat, zelena salata. Mogu se posaditi pored paprike radi uštede prostora. Neće zauzeti puno prostora u vrtu, zahtijevat će dobro zalijevanje i zasjeniti tlo, sprečavajući pucanje tijekom sušnog razdoblja.

Nesretni susjedi

Otkrivajući s kim se biljka sprijatelji, važno je odrediti njezine "loše volje", čija je kompatibilnost negativna, što ne samo da će umanjiti prinos, već može dovesti i do smrti biljaka. Sva djela vrtlara bit će uzaludna.

Među biljkama s kojima se paprika ne može saditi je komorač. Vrlo je agresivan, a aromatične tvari koje proizvode mogu uništiti zasade mnogih kultura, uključujući i slatku papriku.

Sadnice repe biće prvi koji će zauzeti "mjesto na suncu", oduzimajući ne samo većinu svjetla, već i hranjivih sastojaka - takav susjed nije koristan za obje biljke, ali papar će prvi izgubiti.

susjedstvo papra

Među sortama kupusa postoje vrste nespojive s paprom - kohlrabi i briselska klica, koje se natječu za hranjive tvari.

Nedopustivo je saditi slatke paprike pored ljutih. To će dovesti do prekomjernog oprašivanja biljaka, što će rezultirati da slatke sorte postanu gorke, plodovi će se smanjiti, a sjeme dobiveno u budućnosti već će dati novu sortu s gipkim gorkim plodovima - nešto između slatke i ljute paprike. Bolje je da se ove sorte nalaze na značajnoj udaljenosti jedna od druge, što ne dopušta da se pelud preklapa.

Ne preporučuje se sadnja pored biljaka krumpira. Ove biljke pate od sličnih bolesti, pa njihova kompatibilnost može dovesti do brzog širenja bolesti. Osim toga, grmovi formirani od krumpira zauzimaju puno prostora, ograničavajući prostor za paprike.

Grah i grašak nepovoljni su susjedi za paprike. Iako ti usjevi obogaćuju tlo dušikom i olabavljaju ga, zasađeni paprikama u blizini, suzbijaju ga. Osim toga, grašak traži oslonac na kojem bi mogao namotati, a sadnice koje stoje pored njega sasvim su prikladne za to. Kao rezultat, papar se može jednostavno slomiti ili se "ugušiti" mahunarkama.

Pogledajmo u staklenik

Uzgoj u stakleniku zahtijeva poseban pristup. Budući da je u takvim sobama malo prostora, a širenje infekcija je brže, odabir biljaka mora se obaviti pažljivije.

papar u stakleniku

Kad odlučuju s čime posaditi usjev, vrtlari slijede iz dviju točaka: iskoristiti najviše prostora i spriječiti razvoj bolesti.

Pogledajmo što vrijedi saditi pored bugarske paprike. Sadnja paprika pored luka dopuštena je i u stakleniku, u susjedstvu možete naći mjesto za sadnice tikvica, mrkve, bijelog kupusa ili karfiola. Potonji tip je poželjniji jer zauzima manje prostora.

Bilo koje bilje samo će poboljšati prinos paprike - kompatibilno je s mnogim usjevima i općenito se preporučuje za sadnju u zatvorenom prostoru. Važan uvjet ovdje je sposobnost zastrašivanja mnogih insekata i ostalih štetočina, posebno lisnih uši, bjeloočnica i praškaste plijesni.

Pitanje je li moguće saditi slične usjeve pored nje, poput patlidžana i rajčice, kontroverzno je. Budući da biljke pate od istih bolesti, lako ih mogu prenijeti jedna na drugu, što u skučenom prostoru, posebno s lošom ventilacijom, prijeti potpunim gubicima urod. Potrebno je upotrijebiti takvu kombinaciju s velikom pažnjom i ne zaboraviti na redovitu obradu biljaka i tla. Možete probati sorte koje su otpornije na štetočine za uzgoj.

Nasturcij i kamilica posađeni jedan uz drugi imat će povoljan utjecaj na glavni usjev, povećavajući njegov prinos.

Sadnja paprika u stakleniku pored krastavaca ne preporučuje se jer imaju različite zahtjeve za uvjete uzgoja. Krastavcima je potrebna visoka razina vlage, a bugarska kultura preferira suh i topao zrak, a kada se kombiniraju, mogu se razviti infekcije.

Kopriva i kopar nisu biljke staklenika i ne treba ih saditi pored paprika. Djelovanje komorača već je opisano, a kopar se toliko aktivno širi da može ometati druge biljke, štoviše, njegove visoke cvjetne stabljike i veliki kišobrani sprječavaju papriku da dobije dovoljno svjetla. Kopar može postati i izvor mrkve muhe, koja se naseljava u njegovim korijenima i opasna je, prije svega, za mrkvu, a kišobrani joj postaju utočište za listne uši - opasne za paprike.

Sadite repe i neke sorte kupusa opasno je i pored paprike - to značajno smanjuje prinos usjeva.

Grašak posađen uz papriku, poput graha i drugih mahunarki, također je vrlo opasan, pa se ne preporučuje sadnja mahunarki u staklenicima.

Dakle, odlučujući što se može posaditi pored paprike, morate nadograditi na kompatibilnost kultura i njihov utjecaj jedni na druge. Ponekad se popis onoga na što možete zasaditi paprike čini čudnim, ali češće su to provjereni podaci. Možete dobiti neke informacije iz vlastitog iskustva i napraviti svoj vlastiti popis kombiniranih biljaka.

Recenzije
 1. Natalia
  6.06.2018 07:09

  Na otvorenom polju pored paprike obično sadim luk - uzgajam nekoliko lukovica između grmlja. Mi ih u pravilu izvlačimo ljeti - zbog hrane. Otkad ga koristim za papar BioGrow radi boljeg prinosa, tada i luk dobiva - lukovice rastu veće nego na vrtu s lukom.

  Odgovoriti
 2. Elena
  6.06.2019 07:36

  Je li paprika prijateljska s peršinom?

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva