Što učiniti ako paprika ima ljubičasto lišće u stakleniku ili na otvorenom polju

Mnogi uzgajivači povrća bave se uzgojem paprike, jer se ovo povrće vrlo često koristi za pripremu raznih jela i salata. Tijekom uzgoja ove biljke mogu se pojaviti razni problemi. Dosta često njegovi listovi počinju mijenjati boju i postaju ljubičasti. Da biste se riješili ovog problema, morate shvatiti zašto mijenjaju boju.

Razlozi

Mnogi vrtlari ozbiljno se iznenade kad vide sadnice koje imaju ljubičastu nijansu. Normalne paprike ne mogu imati tu boju. Postoji više razloga zbog kojih lišće može postati ljubičasto ili ljubičasto.

Promjene temperature

Jedan od glavnih razloga ovog problema su oštre promjene temperature. Zbog naglog pucanja hladnoće, lišće se počinje savijati u cijev i potamniti. S vremenom poprime lila boju i poprimi ljubičastu boju.

Najčešće se lišće s ovom sjenom pojavljuje kada se paprika sadi rano na otvorenom polju. Kada uzgoj paprika u stakleniku lišće potamni mnogo rjeđe. Međutim, to se može dogoditi u stakleniku ako nije dovoljno izoliran. Da biste sačuvali grmlje, morate odmah vratiti optimalnu temperaturu.

Anthocyanosis

Antocijanoza se pojavljuje ako u paprici nedostaje fosfora. Zbog toga mlade sadnice počinju postepeno propadati i umrijeti. Fosfor je nezamjenjiva tvar koja je neophodna za normalan rast i razvoj grma. Ona nije samo glavni izvor energije biljke, nego i kontrolira sve njene metaboličke procese. Fosfor je vrlo važan za papar jer potiče voćni set, cvatnju i zonu korijena. Osim toga, odgovoran je za nakupljanje šećera u zrelom plodu.

Donji listovi grma mogu signalizirati nedostatak hranjivih sastojaka, jer su oni prvi koji su počeli mijenjati boju. Također, boja se može promijeniti i stabljika grma.

ljubičasto lišće papra u vrtu

Ostali znakovi uključuju uvijanje lišća prema stabljici ili prema gore. Ako se antocijanoza ne riješite pravodobno, stabljika će postati dlakavija i krhkija. Može utjecati i korijenski sustav. S vremenom postaje slabiji i gori od apsorpcije hranjivih tvari iz tla.

Održavanje stakleničke temperature

Mnogi su zbunjeni što učiniti ako papar ima ljubičasto lišće. Da biste spriječili promjenu boje paprike, morate stalno nadzirati temperaturu.

Temperaturna norma

Optimalna dnevna temperatura trebala bi biti oko 20-25 stupnjeva.U večernjim satima ovaj pokazatelj može biti manji za 3-5 stupnjeva. Mnogi uzgajivači pupoljaka pokušavaju povećati temperaturu unutar staklenika kako bi poboljšali rast grmlja. Međutim, to može samo naštetiti biljci i dovesti do njene smrti.

Također biste trebali pratiti temperaturu tla. Potrebno je da ne padne ispod 14 stupnjeva i ne pređe 25 stupnjeva. Uz ozbiljno smanjenje ovih pokazatelja, može započeti gladovanje fosfora biljkama.

Metode regulacije temperature

Dosta često se pojavljuju ljubičaste listove pruge zbog niskih temperatura. Postoji nekoliko načina da se brzo podigne za nekoliko stupnjeva:

  • Nanošenje dodatnih slojeva filma noću. Postavljaju se na udaljenosti od oko 5 cm od glavnog sloja. Bolje je koristiti kopče od plastičnih omotača kako biste ih učvrstili. Pomoću ove dodatne zaštite stvara se zračni jastuk koji štiti staklenik od vanjskog hladnog zraka.
  • Ograničite količinu zraka iznad grma paprike dodatnim malim staklenikom. Njegov okvir može biti izrađen od malih drvenih šipki ili žica promjera 3-4 mm. Kao premaz možete koristiti čvrsti film s debljinom od najmanje 0,5 mm. Da ne bi došlo do previsoke temperature ispod dodatnog staklenika, potrebno ga je povremeno provjetravati.
  • Da biste povećali temperaturu tla za nekoliko stupnjeva, potrebno ga je muliti. To se može učiniti pomoću spunbonda ili filma. Tako će se temperatura povećati za 1-2 stupnja i papar neće postati plav.

ljubičasto lišće na sadnicama paprike

Povećajte temperaturu u stakleniku vrlo pažljivo. Posebno u vrućim danima, jer to može oštetiti grm paprike i izazvati opekline.

Vrhunski preljev papra

Dosta često lišće postaje plavo zbog nedostatka fosfora i drugih hranjivih sastojaka, pa je potrebno pravilno hraniti papriku. Prije hranjenja biljke, morate se upoznati kako to pravilno učiniti.

Prvo hranjenje

Prije sadnje sadnica morate početi gnojiti tlo. Da biste to učinili, na kvadratni metar mjesta uvodi se 200 grama pepela, kanta komposta, žličica kalijevog sulfata i žlica superfosfata.

Sljedeća gornja dresura provodi se samo 20 dana nakon sadnje sadnica u zemlju. Od ovog trenutka preporučuje se korištenje gnojiva s povećanom količinom fosfora kako se ubuduće ne pojavljuju ljubičaste mrlje na lišću. Otopina pripremljena iz 15 g karbona, 10 litara vode i 3 g superfosfata izlije se u prethodno navlaženo tlo ispod svakog grma paprike.

Ako mladi listovi ne samo da su promijenili boju, već su i počeli otpadati, tada treba koristiti otopinu borne kiseline.

borna kiselina za papar

Vrhunsko oblačenje tijekom razvoja i cvatnje

Tijekom rasta gnojiva treba nanositi na tlo mjesečno, 2-3 puta. Uzgajanje grma paprike treba kalcij, dušik i fosfor. Prije pupoljka dodajte u zemlju otopinu pripremljenu od 10 g tih mineralnih gnojiva i 5-8 litara vode. Za svaki grm paprike ne troši se više od 100 g smjese.

Za ozbiljni nedostatak fosfora koristi se jaka otopina superfosfata. Da biste ga pripremili, čašu superfosfata napunite vrućom vodom. Smjesa se treba infuzirati oko 12 sati, nakon čega je treba uliti u kantu vode. Jedan grm se tretira s litrom pripremljene otopine.

Također možete provesti folijarno hranjenje. Za to se lišće obrađuje s 0,5% -tnom otopinom fosfora.

Zaključak

Dosta često lišće papra počinju mijenjati boju i postaju ljubičaste boje. Ako lišće postane ljubičasto, tada trebate pratiti temperaturu okoliša u kojem staklenička paprika raste i redovito gnojiti tlo.Možete razgovarati i s ljudima koji već duže vrijeme uzgajaju papar i znaju kako se riješiti ovog problema.

Recenzije
  1. Anya
    7.07.2018 07:46

    Ako hranite sadnice, takvi problemi neće nastati. Preporučujem upotrebu bioaktivatora "BioGrow”, Ne samo da aktivira rast, nego i jača papar. Sadnice ne reagiraju tako snažno na promjene temperature.

    Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva