Pored onoga što možete, a što ne možete saditi gorke paprike, kako odabrati kvart u vrtu

Ne zna svaki vrtlar koji povrtlarski usjevi povoljno utječu na rast i okus papra, može li se u blizini posaditi slatka i gorka paprika, koju on uopće ne podnosi i zašto loše raste. To je potrebno znati jer ponekad na prinos utječu upravo one biljke u blizini. Neki pomažu rast i razvoj, drugi uništavaju, prenose štetočine i biraju vitamine. Ponekad morate saditi neke kulture jedan od drugog na vrlo velikoj udaljenosti.

Sanjaju da uzgajaju gorke paprike mnogi vrtlari, ali sumnjaju u ispravan izbor mjesta za to. Postoji nekoliko nijansi koje pomažu u određivanju što se ljuta paprika može saditi pored, tako da ne šteti ostalim usjevima. Sve što sadimo i uzgajamo u ljetnim kućicama trebalo bi donijeti dobre prinose.

Uzgoj ljute paprike

U sjevernim krajevima papar se obično uzgaja iz sjemena, a zatim se sadnica sadi u rastresito tlo. Sadi se na otvoreno tlo uglavnom samo u toplim područjima. Paprika jako voli dobro iskopano tlo, gnojiva i visokokvalitetno zalijevanje. Da bi mogao dobro rasti i brzo donijeti plod, uzimaju ga pastorci, vrhovi se odrežu i hrane se organskim mineralima. Na otvorenom terenu sazrijevanje je sporije i održavanje će biti temeljitije. Čile preferira toplinu.

Glavna briga je ista kao i za sve biljke koje vole toplinu. Korov je potrebno zalijevati, prskati, dobro zalijevati dva puta tjedno, a također hraniti potrebnim gnojivima.

Ljute paprike mogu se razmnožavati sjemenkama i izdancima. Sitni izdanci se odrežu, stave u vodu, a zatim nakon nekog vremena rastu korijeni. Mnogi ljudi uzgajaju ovu kulturu kod kuće na prozoru. Sjeme se može sušiti i klijati za sljedeću godinu.

Gorke paprike se beru sredinom ljeta ili jeseni. Ne treba čekati dok nije prezrelo, već ubrati više zelenih plodova. Odlično se čuva zimi, koristi se za začinima, dodaje se grickalicama i kiseli krastavcima. Njegove prednosti su u jačanju imuniteta i poboljšanju metabolizma. Sadrži puno vitamina C, A, B, željeza. Kažu o njemu da sadrži hormone radosti.

gorka paprika u vrtu

Povoljni susjedi za ovu sortu

Ljubiteljima oštrije paprike vrlo je važno znati koje biljke blagotvorno utječu na njen razvoj, koja će susjednost poboljšati rast i hranjivost ploda, a ne oduzeti sve sokove. Malo je detaljnih informacija o tome što saditi ovo vruće povrće.

Najbolje je posaditi ljutu papriku s onim sadnicama koje na nju povoljno djeluju. Paprika zasađena neprijateljima je bolesna, ne urodi plodom, prekriva se štetočinama, izmršava.

Dobri susjedi pored ljute paprike su različita bilja.Ne bi ga trebalo biti previše, gustine ljekovitog bilja mogu izvlačiti hranjive tvari iz korijenskog sustava noćurka. A korov je štetan jer prenosi bolesti i loše insekte. Može se posaditi malo na rubu ili u sredini između grmlja. To može biti kamilica, menta, kopriva, kopriva, špinat, zelena salata. Snažno utječu na ranu pojavu plodova.

Također, u blizini uspijeva ljekovito bilje poput bosiljka, kopra, timijana, cilantro. Utječu na dodatni okus ljute paprike. Najvažnije je paziti da nema puno hlada jer povrće to ne voli. Trebalo bi biti mnogo puta toplije povrće od ostatka zelja.

Vrlo je korisno saditi rajčice u blizini. Čini se da pomažu jedni drugima da brže rastu. A ako između njih posadite malo češnjaka, otjerat će sve štetne insekte.

U jedan staklenik možete posaditi papriku pored patlidžana. Slični su u pogledu zrenja, sadnje i njege. I ne ometaju se međusobni razvoj.

Dobro susjedstvo bit će s mrkvom, lukom, kupusom. Mogu se posaditi u najbliže krevete. Tada ćete moći uzgajati ukusno zdravo povrće.

Što je zabranjeno saditi

Postoje neke biljke koje su potpuno nespojive s crvenom paprikom. Negativni utjecaj osjeća se čak i ako je susjed u vrtu u blizini. Ponekad papar šteti i okusu drugog povrća koje je posađeno uz njega.

gorka paprika na otvorenom polju

Nemojte saditi komorač ovom začinom. To će prouzrokovati prve bolesti, lišće će izumrijeti, a plodovi se neće moći normalno razvijati, jer komorač odabire sve za svoj razvoj.

Ni repe nisu baš dobar prijatelj. Raste vrlo brzo, poseže za suncem, potiskuje većinu korijena svojom snagom. Stoga je važno znati na kojoj je udaljenosti bolje sjediti ih.

Paprika nije prijateljska s krumpirom. Za gomolje je bolje naći mjesto daleko od svih u državi. Sve minerale i vitamine uzima iz drugih usjeva, jer im je za razvoj i rast uvijek potrebno puno.

Gorke i slatke paprike ne smiju rasti na istom krevetu. Ako su u blizini, počet će opraštati jedni druge, nakon čega će se u ljutim paprikama pojaviti puno gorčine, a iz slatkog će se prenijeti potpuno drugačiji okus. Njihovi cvjetovi prenose oprašivanje jedni drugima, što rezultira novim vrstama. Odnosno, potrebna paprika više neće biti od papra.

Pored slatke, začinjene paprike izgubit će sva svoja korisna svojstva, postat će potpuno drugačija sorta, a ne onakva kakva je bila prije. Stoga je bolje zasaditi slatko povrće u drugom stakleniku zajedno s krastavcima i rajčicom. Odvajanjem ljute i bugarske paprike, prinos i okus će biti bolji.

Nakon što se sadi biljka

Važno je pravilo: trebate paziti da ne sadite iste sorte iz godine u godinu, kao i da pratite nakon čega biljke možete sijati ovu sortu. Zapravo, često je razlog slabog prinosa taj što je prije toga na mjesto paprike posađen neprijatelj.

Vrlo je važno saditi sadnice na odmorno tlo, što znači da su prije toga rasle upravo one sorte koje ne bi naškodile povrću. Biljke treba mijenjati. Na primjer, dinje i tikve. Dinje, lubenice, tikvice, patlidžani, bundeve su biljke, nakon kojih će čili dati ujednačene, ukusne plodove.

Ista tema s krastavcima. Nakon njih zemlja je najpovoljnija za rast. Ako u zemlji postoji nekoliko staklenika, onda je vrijedno mijenjati sadnju u njima iz godine u godinu.

gorka paprika raste u vrtu

A zemlja nakon graha, graška i graha zasićena je mineralima kalija i fosfora, što je vrlo korisno za pikantne paprike. Najbolje raste iz komposta, humusa, kalija, fosfora i magnezija. Treba znati nakon čega biljke dobivaju vitaminizirano tlo.

Ako su prošle godine na grebenu rasle trave, zemlja će se odmarati, a plodovi - sa svijetlim svojstvima ukusa.Biljke daju esencijalne minerale i humus u tlu, što je vrlo važno za noćne sjenice.

Ne sadite paprike nakon rajčice, patlidžana, repe, krumpira, paprike. Ove biljke pripadaju istoj porodici košnica, iste vrste štetno utječu na sadnice. Pate od istih bolesti, imaju iste insekte, međusobno usvajaju korisne tvari.

Važno je zapamtiti koje se biljke mogu saditi pored ljutih paprika, a koje ne. Kompatibilnost povrtnih kultura uvelike utječe na njihov rast. Ponekad se dogodi da i sam spriječi da se druge sorte pravilno razvijaju. Ako ispravno sastavite plan za sadnju u vrtu, osigurate povoljno susjedstvo povrća, tada nikada neće biti grešaka, kao rezultat dobit ćete izvrsnu žetvu.

Recenzije
  1. Julia
    7.07.2018 09:40

    Koristim i ove savjete, jer jednom kad sam posadio slatke i gorke paprike pored nje, na kraju su ostale bez slatkih) I za bolji rast uvijek koristim BioGrow, prinos je veći i biljke se ne razbole.

    Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva