Kako možete razlikovati sadnice ljute paprike od slatkih, njegu i uzgoj kod kuće

Kod klijanja sadnica mogu se javiti nevolje vrlo različite vrste, kada vrtlar ne zna kako razlikovati sadnice ljute paprike od slatkih. Jedna od njih je i zbrka koja nastaje zbog činjenice da nisu ostavljene oznake koje bi mogle identificirati sortu ili vrstu biljke. Ponekad se takvi komadi papira unište, namoče ili jednostavno izgube.

Osobito je uvredljivo kad zbog takve zbrke postane nemoguće odrediti sortu. Nije moguće razlikovati gorke sorte od slatkih bugarskih.

Vrste paprike i njihove značajke

Suvremeno poljoprivredno-tehničko tržište predstavlja veliku raznolikost sorti paprike kao povrtnih kultura. Razvrstavaju se prema vremenu zrenja, boji kože, broju sjemenki i drugim karakteristikama. Međutim, svi ti kriteriji mogu biti dio dvije kategorije biljaka koje se uzgajaju, kako u vrtovima na otvorenom, tako iu staklenicima, gdje je moguće stvoriti povoljnije uvjete za biljke.

Povrće paprika može biti:

 1. Oštar. Ovo je vrsta sa srednjim mahunama i oštrim, gorućim specifičnim okusom. Stupanj manifestacije ovog simptoma može biti različit. U znanosti je uobičajeno klasificirati ljutost ljute paprike na skali od 10 bodova. Najljepše vrste su Tabasco i Chili.
 2. Salata slatka. Plodovi su krupni, slatkog okusa. U nekim se slučajevima gorki okus može pojaviti čak i u slatkim sortama, dok je oštrica mekana i uopće nije oštra.

Da biste dobili plodove, čiji će okus u potpunosti odgovarati deklariranim karakteristikama, potrebno je uzgajati začinjene sorte odvojeno od gorkih. Ako se biljke postavljaju u zasebne staklenike ili na krevete koji su vrlo udaljeni jedan od drugog, to nije moguće, slatke i začinjene sorte treba saditi na udaljenosti od najmanje 20 cm jedna od druge.

Ako se ovi uvjeti ne pridržavaju, biljke će biti oprašene, a kao rezultat toga ljuta paprika će izgubiti oštrinu, a slatka paprika dobit će začinjen okus. Sjeme sakupljeno iz ponovno oprašenih plodova dat će još zanimljiviju berbu: veličina plodova bit će velika, a okus vrlo začinjen. Urod neće sadržavati ni naznaku slatkog ukusa.

Kako uzgajati ljute paprike

Sadnja sjemenki paprike za sadnice započinje nakon početka nove kalendarske godine.

gorka paprika

Vrtlari počinju razmišljati o sjemenu, sorti i načinima sadnje na jesen. Gorku papriku, koja je jedna od najljepših vrtnih kultura, nije teško uzgajati, mada su mnogi oprezni od ove materije.

Shema sadnje pomoću navodnjavanja kapanjem

Najlakši je način posaditi sjeme gorkog izgleda, počevši od klijanja u ravnom spremniku, na čijem je dnu meka krpa ili gaza, a na vrh se stavljaju sjemenke papra za sadnice. Ulijte malo vode u posudu, a na vrh stavite još jedan sloj tkanine kako biste namočili sjeme paprike prije sadnje.

Ako se ljetni stanovnik sjeća koliko dana paprika raste, onda ne smije zaboraviti na potrebu stvaranja posebnih uvjeta za klijanje.

Potrebno je spremnik sa sjemenkama staviti na toplo i svijetlo mjesto, na primjer, na prozor, u trajanju od 2 do 3 dana. Tijekom tog razdoblja podaci o temperaturi zraka moraju se držati u rasponu od 20 do 25 OKOC, a kad voda ispari u spremniku, mora se napuniti njegova razina.

Čim sjeme klija, sadi se u tlo pripremljeno unaprijed. Briga o sadnicama paprike kod kuće treba biti sustavna, potrebno je pokazati znanje koliko često treba zalijevati sadnice paprike.

sadnice u čašama

Prije ispravnog uranjanja sadnica paprike, morate biti sigurni da su spremne za ovaj postupak. Ako vrtlar ima želju dobiti najveći broj gorkih sjemenskih klica, možete koristiti drugu metodu, o kojoj će biti govora kasnije.

Shema slijetanja

Da bi se postigla 100% klijavost sjemena, mogu se tretirati posebnim sredstvom - stimulatorom rasta. Ovo se rješenje može kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj internetskoj trgovini ili hipermarketu. Na vrhuncu operacija sadnje može se u potpunosti rasprodati, tako da se zalihe lijeka moraju nadopuniti za budućnost i unaprijed. Priprema sjemena paprike za sjetvu sadnica korištenjem ovog pripravka olakšat će uzgoj usjeva.

Promotor rasta pomoći će povećati klijavost sjemena bilo kojeg materijala. Uz to, uz njegovu pomoć moguće je poboljšati stopu preživljavanja biljaka tijekom postupka branja i presađivanja. Znajući kako pravilno roniti paprike i kako obrađivati ​​sjeme može izbjeći mnoge rastuće probleme. Sadnja sjemena može započeti kad budu spremne.

Klice tretirane stimulansom pokazat će povećanu otpornost na bolest. Sadnice će brže klijati, a urod će se znatno povećati.

Kako uzgajati papriku

Sadnice paprike možete uzgajati kod kuće pod određenim uvjetima, ali prije svega potrebno je zapamtiti da će biti moguće izvaditi dobru žetvu s gredica samo ako su biljke posađene u njima u početku bile snažne, jake, zdrave i klijanje sjemena je dobro.

Postizanje ovog cilja moguće je ako se poštuju određena rastuća pravila i uzimaju li se u obzir značajke koje svaki vrtlar mora zapamtiti:

 1. Zalijevanje biljaka ne smije biti prečesto, najbolje svaki drugi dan. Tlo treba održavati umjerenu razinu vlage, ne smije se dopustiti da se osuši. Prekomjerna vlaga signalizirat će bolest poznata kao crna noga. Možete saznati koliko često trebate zalijevati grmlje gledajući stanje tla. Ako se sadnice osuše, zalijevanje se mora povećati.
 2. Tlo u razmaku između reda potrebno je redovito labavljenje na dubini ne većoj od 5 cm, učestalost - prije zalijevanja. Između zasađenih grmlja može rasti i druga kultura, čiji se korijen ne smije oštetiti.
 3. Klice slatke paprike trebale bi dobiti minerale i vitamine u dovoljnim količinama. Listovi sadnice mogu ukazivati ​​na minimum hranjivih sastojaka: počet će se uvijati, mijenjati boju, sušiti ili padati iz grma.
 4. Gotovo sve sorte paprike oprašuju se, trebali biste unaprijed razmisliti o privlačenju insekata na mjesto za oprašivanje usjeva.
 5. Sadnice ljute paprike ne treba pržiti, stoga debeli donji listovi na sadnicama trebaju zaštititi tlo od isušivanja. Ako je ljeto previše vruće i kišovito, tada se njegove donje grane mogu ukloniti, jer biljka može trunuti.Babura paprika
 6. Korijenski sustav biljke je osjetljiv. U vezi s tom činjenicom, presađivanje i branje paprika nije dobro podnošljivo. Najbolja opcija je biljka posaditi u otvoreno tlo u tresetnim čašama, u kojima cvjetaju ronilačke sadnice.
 7. Paprike su osjetljive biljke, lako podložne bolestima, pa će biti korisno provesti postupke dezinfekcije sjemena prije sjetve.
 8. Ako temperatura zraka padne ispod 13 OKOC. Ovo je minimalna preporučena temperatura za sadnice paprike, što već ima štetan učinak na sadnice paprike - svaki ljetni stanovnik zna što učiniti u ovoj situaciji. U slučaju lošeg vremena, grmlje se mora prekriti agrosparom, a ako je vrtni krevet u stakleniku, soba mora biti zatvorena do prozora.

Kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje između redova biljaka, možete staviti usjeve koji su viši: kukuruz, rajčica, ravna, a ne kriva suncokret.

Prije uzgoja usjeva iz sjemena potrebno je planirati postavljanje tih usjeva, jer će se u protivnom okus plodova razlikovati od planiranog.

Značajke uzgoja

Sadnice gorke i slatke paprike imaju svoje osobine. Opća načela uzgoja slična su onima za uzgoj ostalih usjeva. Međutim, kako biste postigli kvalitetan usjev, trebate odabrati pravu sortu i znati kako saditi paprike za sadnice.

Sve sorte papra koje se prodaju u poljoprivrednim trgovinama razlikuju se jedna od druge i regionalizirane su. Za južne regije uzgajivači su razvili termofilne i otporne na sušu sorte. Ove će vrste lako podnijeti vruće vrijeme, ali kultura umire od viška vlage ili nedostatka sunčeve svjetlosti.

Za sjeverne krajeve treba odabrati najviše otporne na smrzavanje sorte, a sjetvu paprike za sadnice izvršiti najkasnije sredinom ožujka.

plodna paprika

Za središnju Rusiju, bolje je saditi usjeve na otvoreni teren početkom lipnja. Ako planirate saditi u stakleniku, to možete učiniti sredinom svibnja. Prije sadnje usjeva, tlo se mora dezinficirati kako bi sjeme bolje klijalo.

Ako imate pitanja, možete pogledati videozapis o branju paprike, koji detaljno opisuje značajke ovog postupka. Tamo možete pronaći i informacije o uzgoju sadnica slatke paprike kod kuće, saznajte kada rode paprike rone.

Kako razlikovati ljutu papriku od slatke paprike

Sadnice moraju biti potpisane, čak i ako su bilo koje druge kulture. Danas možete kupiti puno pomoćnih uređaja radi praktičnosti organiziranja poljoprivredne tehnologije za sve vrste usjeva. Ako su bilješke napravljene, ali zbog različitih okolnosti nisu preživjele, tada možete pribjeći nekim trikovima kako biste odredili koji grm pripada slatkoj, a koji gorkoj sorti.

Prije nego što razlikujete sadnice slatke paprike od gorkih, trebate se sjetiti nekih savjeta:

 1. Prvi znak koji će naznačiti da grm pripada određenoj sorti je oblik lišća, njihova boja. Kod gorkih sorti listovi su više izduženi, a duljina im je veća od duljine slatkih listova. Širina lišća varira. Kod slatkih vrsta list je širok, lagan i prilično kratak, ljutu papriku odlikuje izduženost lista i njegova posebna snaga. Ako su sadnice paprike obje vrste držane u izvrsnim uvjetima i rasle jake, jake, tada vizualna metoda prepoznavanja sorte može zasjeniti. Za to možete koristiti druge opcije.
 2. Moguće je utvrditi kakva je biljka ispred vrtlara po takvom znaku kao što je okus lista. Odvojivši mali dio, možete ga staviti na jezik i vidjeti ima li ispuštani sok gorak okus.
 3. Nastali cvjetni pupoljci pomoći će odrediti vrstu sadnica.Gorke paprike počinju cvjetati mnogo ranije od slatke paprike, pa ako je sadnica procvjetala, onda se s velikom vjerojatnošću može tvrditi da je ovo začinjena sorta.
 4. Da biste utvrdili vrstu, možete provesti drugi eksperiment i kušati sjeme iz kojeg su uzgajane sadnice. Najčešće ostaje u sadnicama na već izvađenom klice. Ovaj predmet treba pažljivo ukloniti i okusiti. Ako sorta pripada gorkom, tada će okus sjemenki biti vrlo gorak.
 5. Debljina nogu je karakteristika koja razlikuje jednu vrstu papra od druge. Gorka noga je duža i tanja od one slatke. Neke su biljke izobličene jer je baza slaba. Međutim, ako je grm kupljen i ne uzgojen samostalno, tada po svom izgledu biljka možda neće odgovarati deklariranim karakteristikama. Najbolje je obratiti pozornost na nogu prije ronjenja sadnica i, naravno, prije slijetanja u zemlju.

Ako je potrebno razlikovati sadnice paprike, to se može učiniti pomoću ovih savjeta. Agronomi ne savjetuju da ovo pitanje ostave bez nadzora, jer takav kvart može dovesti do oštrog ukusa u plodovima uzgojenih blagih paprika. Da bi se izbjeglo unakrsno oprašivanje, sorte se moraju saditi na nekoj udaljenosti jedna od druge, nedaleko od kuća, kako bi se sakrile od žarenja sunca.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva