Sadnja, tehnologija uzgoja i briga za paprike na otvorenom terenu

Uzgoj paprike na otvorenom moguće je ne samo u regijama s toplom klimom. Stoga u vrtu mnogih uzgajivača povrća možete pronaći krevete s ovom kultiviranom biljkom. Da bi svaki grm imao jaku stabljiku i snažno korijenje, a plodovi se pravovremeno počinju oblikovati, potrebno je posaditi gotove sadnice uzgojene kod kuće.

Priprema čvrste baze

Kako posaditi papriku u otvoreno tlo, sadnice ili sjeme, izbor je svakog. Ali vjerojatnije je da će u prvom slučaju doći do dobrog rezultata. Sjemenke klijaju samostalno kod kuće u skladu s nekoliko pravila.

Uzgoj slatke paprike na otvorenom počinje tri mjeseca nakon sjetve sjemena. Stoga žitarice trebate posaditi početkom veljače. Za brzo nastajanje zdravih izdanaka, sjeme mora proći razne manipulacije.

Za slatke paprike briga započinje sjemenkama. Pripremna faza u tehnologiji uzgoja paprike na otvorenom terenu temelji se na obradi sjemena. Za uklanjanje gljivičnih i bakterijskih infekcija iz sjemenske ljuske provodi se postupak dezinfekcije. Slaba otopina kalijevog permanganata je korisna.

Dovoljno je dodati 1 g tvari u vodu, otopina bi trebala biti svijetlo ružičaste nijanse. Vrijeme zadržavanja zrna u takvoj otopini treba biti oko 25 minuta.

Nakon dezinfekcije, preporuča se obavljati njegu očvršćivanjem sjemena. Kako pravilno provesti postupak? U tu svrhu sjeme se naizmjenično stavljaju na hladno i toplo mjesto tri dana. Otvrdnjavanje će omogućiti da grmovi izdrže nepovoljne vremenske uvjete u budućnosti.

Da bi sadnica brže rasla i da bi u budućnosti mogla uživati ​​u kvalitetnoj žetvi, preporučuje se ne preskočiti postupak namakanja. U tu svrhu možete kupiti posebne pripravke ili sami napraviti od prirodnih sastojaka. Možete koristiti recept na temelju drvenog pepela ili soka aloje. Sok od aloje dodatno će povećati vašu otpornost na razne bolesti. Vrećica tkiva sa sjemenkama papra stavlja se u sok dva mesnata lista.

sadnice paprike

Sadnja sjemena

Brže je uzgoj paprika ako su sjemenke zamotane u vlažnu krpu i uklonjene na toplo mjesto. Nakon dva dana sjeme se već može sijati u pripremljeni spremnik s tlom. Udaljenost između rupa trebala bi biti najmanje 1,5 cm. U svaku rupu stavite po jedno sjeme. Spremnik je prekriven polietilenskim filmom ili staklom. Čim se pojavi većina sadnica, sadnice se otvaraju.

Tlo za paprike treba biti lagano. Možete sami miješati crno tlo, humus i pijesak. Drveni ugljen je od pomoći.Tlo s sadnicama zalijeva se vodom, koja se taloži barem jedan dan.

Sadnice treba zaštititi od propuha i osigurati adekvatan pristup svjetlosti. Svakako nanesite mineralna ili organska gnojiva. Prvi put kad se sadnica hrani, čim procvjetaju prvi listovi. Posljednje hranjenje obavlja se dva tjedna prije presađivanja na otvoreno mjesto.

Paprike vrlo teško podnose presađivanje, pa mnogi iskusni vrtlari izostavljaju fazu povezanu sa branjem (štipanje dugih korijena). Ali ako je sadnja sadnica paprike popraćena ispravnim i pažljivim odabirom, tada će korijenski sustav biti razgranat i jak. U jednom od eksperimenata, pozitivan rezultat ovog postupka opisan je: „Paprike uzgajam već nekoliko godina. Postupak branja povećava snagu svakog grma više puta i omogućava da se sadnice brže prilagode na novom mjestu. "

Ako se odluči posaditi paprike sa sjemenkama u otvoreni teren, tada sjetva započinje tri tjedna ranije od sadnica. Preporuča se staviti 4-5 zrna u rupe duboke oko 4 cm. Metoda rasporeda sjemenki u gomili olakšava proces razvoja sadnica. Više pažnje treba posvetiti sjetvi sjemenkama.

Značajke slijetanja pod otvoreno nebo

Mnogo je tajni kako uzgajati dobru žetvu paprike na otvorenom.

Kako posaditi slatke paprike u otvoreni teren s sadnicama? Prije sadnje sadnica paprike u otvoreno tlo, morate pronaći mjesto i pripremiti krevete. Sadnja zvonastih paprika treba biti izvedena na mjestu gdje neće biti prodora vjetra. U jesen se iskopa i oplodi pogodan komad zemlje. Sadnja paprike i njega na otvorenom terenu nije potpuna bez nadopunjavanja kalijevih i fosfornih tvari.

Također, slatke paprike na otvorenom terenu ne podnose previše vruć zrak i izravnu sunčevu svjetlost. Trebate voditi brigu o sjeni kreveta po vrućem vremenu.

papar u vrtu

U proljeće je potrebno ponovo otpustiti zemlju, uvođenjem amonijevog nitrata. Obrazac sadnje paprike može biti raznolik, ali uvijek se uzima u obzir sorta. Na kojoj udaljenosti jedni od drugih preporučuje se sadnja sadnica u zemlju? Rupe se kopaju na udaljenosti od 35 cm. Udaljenost između redova treba biti približno 45 cm. Ako su u rupu posađena dva komada, tada se udaljenost treba povećati na 60 cm.

Poznata i često korištena metoda sadnje s kvadratnim gnijezdima. Rupa bi trebala imati jednake strane, najmanje 60 cm. U svaku udubinu možete posaditi dva grma. Kako posaditi biljku ako se u gnijezdo stave tri komada? U ovom slučaju, dimenzije strana trebaju biti 70 cm. Više o ovoj metodi sadnje biljke možete vidjeti u videu.

Sadnja paprike u zemlju događa se krajem proljeća. Ako se vrijeme nije smirilo, sadnja paprike se odgađa na početak lipnja. Bolje je saditi paprike u zemlju navečer ili u oblačnim danima.

Sadnice se temeljito zalijevaju i pažljivo uklanjaju jednu po jednu iz spremnika, zajedno s zemljanom kvržicom koja je omotala korijenje. Koja gnojiva treba primijeniti prilikom sadnje paprika? Prilikom sadnje korisno je dodati sastav s humusom i nitrofosom u rupu. Biljka se postavlja u dubinu prvog para listova.

Odmah nakon iskrcaja preporučuje se postavljanje klinova na koje će se ubodno vezati grmlje. Treba ga vezati nakon osipanja i mulčenja. Takva skrb neće dopustiti da se osjetljivo lišće slomi i stabljika se savija.

Korisni sloj

Muljenje papra vrijedan je korak njege. Osobitosti uzgoja su u prekrivanju tla organskim ili anorganskim slojem, koji se naziva mulch. Muljenje tla potrebno je za smanjenje korova, zadržavanje vlage i zaštitu od vrućine i hladnoće. Tlo prekriveno muljem širi korisnu floru i postaje plodno.

mulčenje paprike

Područje na kojem će se zasaditi papar možete mulitirati sa sljedećim tvarima.

 • Organski sloj slame može brzo ohladiti zemlju, smanjiti broj korova i omogućiti vam dobru žetvu. Dubina sloja malča je najmanje 10 cm.
 • Humus i kompost korisni su i hranjivi sastojci za uzgoj slatkih paprika. Sadrže korisne mikroorganizme koji se bore protiv patogena. Paprika bolje raste, plodovi brže sazrijevaju i postaju sočni.
 • Osušite zemlju sjeckanom travom. Može se koristiti bilo koja biljka. Sadnja slatkih paprika na takvo mjesto samo će imati koristi. Sloj dobro zadržava vlagu, doprinosi brzom razvoju biljke i stvaranju plodova. Debljina mulca mora biti najmanje 30 cm.
 • Sadnice možete saditi koristeći anorgansku mulch. To uključuje crni film. Tlo ispod crnog filma dobro zadržava vlagu i štiti od korova. Mnogi iskusni uzgajivači povrća sadi papriku upravo pod filmom, jer je izgubljena potreba za stalnim zalijevanjem i korova kreveta.

Na Internetu možete pronaći detaljne informacije o svakoj vrsti mulčenja, kao i pogledati video.

Osim koristi, malčiranje može dovesti do problema. To se najčešće događa kada se ugradi debeli sloj mulča. Stajaća vlaga tla može dovesti do truljenja korijena. Trebali biste povremeno mijenjati stari sloj u novi.

Da biste izbjegli pogreške, svaku vrstu malča treba položiti debljinom koju preporučuju agronomi. Sloj je položen na dobro zagrijanu, suhu zemlju. Stari sloj malča treba ukloniti svako proljeće.

Brižan stav

Prvih dana nakon transplantacije rast paprike usporava, lišće je letargično i spušteno. Za nekoliko dana, kada se grmlje ukorijeni, počet će se razvijati snažna stabljika. Briga za papriku na otvorenom prati redovito zalijevanje, gnojidba tla i suzbijanje korova.

Uzgoj i ostavljanje paprika na otvorenom terenu treba pratiti pravilnim, redovitim zalijevanjem. Prvo zalijevanje provodi se u vrijeme sadnje, a zatim nakon 5 dana. Ako se vrijeme ne prepusti kiši, tada zalijevanje dok se ne pojave prvi plodovi, preporučuje se svaki tjedan. Tijekom brzog plodovanja zalijevanje se smanjuje. Čim se ubire prvi usjev i pojave novi cvjetovi na biljkama, započinje prethodni režim zalijevanja.

zalijevanje paprike u vrtu

Čim visina biljke dosegne 35 cm, pričvrstite vrh. Zahvaljujući tome, nove bočne grane će ići. Kako bi cvjetanje bilo obilno i stvorilo mnogo jajnika, cvijet koji se nalazi u središtu uklanja se.

Kroz cijelo vrijeme kada zvonasta paprika raste, morate otkinuti višak lišća i grančica. To omogućava bolji pristup sunčevoj svjetlosti i zraka stabljici.

Papar voli meko, dobro popušteno tlo. Stoga se ne smije dopustiti tvrda kora. Tijekom labavljenja tlo se obogaćuje kisikom, biljka brže raste i poboljšava se aktivnost korisnih bakterija. Istodobno se provodi suzbijanje korova. Prvo labavljenje treba obaviti ne dublje od 6 cm, a ubuduće je korisno otpustiti tlo nakon svakog zalijevanja ili kiše.

Budući da su paprike termofilne biljke, teško mogu podnijeti nepovoljna vremenska iznenađenja. Paprike možete zaštititi od mraza na sljedeći način. Skloništa su izgrađena od kartona, tople tkanine preko kreveta. Ako hladne noći dugo traju, bolje je pokriti plastikom.

Dodatne prehrambene komponente

Uzgoj bugarskog papra nije potpun bez unošenja hranjivih sastojaka. Učestalost oplodnje treba biti jednom svakih 12-14 dana. Biljku oploditi najmanje tri puta. Paprike se trebaju posebno hraniti tijekom cvatnje i formiranja plodova.

Prvo hranjenje hranjivim tvarima događa se 14 dana nakon sadnje. Za to vrijeme paprike se ukorijene i naviknu na novo mjesto. Najbolje formulacije u ovoj fazi su one koje sadrže mullein. Voda se dodaje gnoju u omjeru 1: 5, inzistira se i prije zalijevanja promiješa s vodom 1: 2.

Kad se pojave cvjetovi, možete koristiti sljedeći recept koji se temelji na biljnoj infuziji i mulleinu. Listovi koprive, plantaže i maslačka prelivaju se vodom, dodaje se mullein i inzistira tjedan dana. Dodajte pripremljenu otopinu u korijen svakog grma. Zalijevanje se može ponavljati svaka 2 tjedna. Hranjive tvari dobivene tijekom ovog vrhunskog oblačenja doprinose aktiviranju rasta i boljem stvaranju voća.

Da biste privukli insekte koji oprašuju tijekom razdoblja cvatnje, možete koristiti otopinu sa šećerom. Šećer i borna kiselina rastvaraju se u vodi. Rezultirajući sastav prska se grmljem. Kao rezultat toga, jajnici se formiraju brže.

grmovi papra

Tijekom stvaranja plodova, možete se pobrinuti za to gnojivo na bazi pilećeg gnoja i nitroammophoska. Komponente se miješaju i ostave da se infuziraju cijeli tjedan. Gnojivo se prenosi u vrtni krevet između redova.

Bele paprike mogu se nježiti infuzijom koprive. Samo infuzija koprive potiče rast i razvoj paprike. Mlada kopriva najbolje odgovara infuziji. Sadrži magnezij, željezo, kalij i druge esencijalne mikronutrijente. Stabljike se drobe i natapaju u bačvi s vodom, pokrivaju poklopcem dva dana. Prije hranjenja, otopina se razrjeđuje vodom u omjeru 1:10.

Prije primjene organskog ili mineralnog gnojiva, krevete treba zalijevati običnom vodom. Takva će skrb ravnomjerno raspodijeliti hranjive tvari i izbjeći paljenje korijenskog sustava.

Agrotehnologija uzgoja paprike ne dopušta upotrebu svježeg stajskog gnoja kao gnojiva. Gnoj sadrži puno dušika, pa se povećava rizik od viška ovog elementa. Stabljika i lišće počinju dobivati ​​masu i snagu, a plodnost prestaje.

Problemi koji nastaju

Ako je primijećeno da lišće mijenja oblik, boju, stabljike izgledaju letargično ili su se pojavili drugi znakovi, često je razlog nedostatak mineralnih sastojaka:

 • s nedostatkom kalija, lišće se uvija, a vrhovi se suše i požute;
 • vrijeme je za primjenu dušičnih gnojiva kada su listovi izgubili svoju bogatu zelenu boju i postali sivi;
 • ako su listovi pritisnuti na stabljiku i stekli plavkastu nijansu, tada nema dovoljno fosfora;
 • bijele mrlje ukazuju na nedostatak magnezija;
 • lišće i jajnici otpadaju s viškom dušika.

Za uzgoj slatke paprike trebate stvoriti uvjete. Nepravilnom njegom izložena je razvoju različitih bolesti. Najčešća bolest je crna noga, koja se razvija u previše vlažnom tlu. Problem možete primijetiti po tamnom cvatu stabljike koji se proteže u blizini tla. Ako ne poduzmete mjere, tada se svi korijeni podlijevaju truljenju i biljka umire.

papar u vrtu

Da bi se smanjio rizik od razvoja crne noge, sjeme se sadi samo u obrađeno tlo, samo jake, zdrave sadnice se presađuju u otvoreno tlo. Udaljenost između grmlja mora biti velika, to će smanjiti brzinu širenja bolesti. Uz to, usko posađeni grmovi loše će propuštati zrak i svjetlost.

Fitoftora je gljivična infekcija koja pogađa zeleni dio biljke. Možete to prepoznati po pojavi smeđih mrlja na stabljici i lišću. Da biste izbjegli ovu bolest, briga mora započeti sjemenkama. Prije sadnje namoče se u kalijev permanganat, provodi se folijarno prskanje sadnica u otvorenom tlu zaštitnim otopinama. Također biste trebali izbjegavati susjedstvo paprika s rajčicom i krumpirom.

Još jedna uobičajena gljivična bolest je bijela trulež.Donji dio stabljike prekriven je bjelkastim cvatom, dok se unutarnji dio stabljike crni. Kao rezultat, stabljika gubi snagu i biljka umire. Da biste izbjegli problem, sadnice paprike presadite u zemlju dobro zagrijanu od sunca. Ne zaboravite na vrijeme ukloniti lisnato lišće i zalijevajte grmlje samo toplom vodom. U ranoj fazi početka bolesti možete ga pokušati riješiti otopinom drvenog pepela.

Recenzije
 1. Oleg
  4.04.2018 08:34

  Prošle godine sam dovršio sve predmete za njegu papra i također koristio BioGrow, bioaktivator rasta biljaka. Mislim da nije, on ne bi imao žetvu, jer je prošlog ljeta bilo vrlo hladno. Ove sezone ću ga također ponovo koristiti kako ne bih riskirao.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva