Kada i kako obrezati breskve kako bi se formiralo stablo

Jedna od kapricioznih kultura, breskva, zahtijeva povećanu pažnju vrtlara i znanje o poljoprivrednoj tehnologiji. U skrbi, oblikovanje krune vrtne kulture, regulacija plodoreda obrezivanjem smatra se obveznim postupkom. Bez njega stablo se neće moći pravilno razvijati, a visoki prinosi izravno ovise o ovom postupku. Ali ne znaju svi kako obrezati breskvu kako bi se postigao pozitivan rezultat.

Ciljevi i ciljevi obrezivanja

U obrezivanju plodova breskve uloga godišnjeg obrezivanja je:

 • aktivirati rast mladih izdanaka;
 • povećati vrijeme plodovanja;
 • pomladiti stablo;
 • povećati otpornost breskve na mraz i bolesti;
 • čine krunu urednom i estetskom.

Stablo breskve neće moći "nahraniti" sve izbojke koji su se pojavili, pa se dodatni moraju ukloniti. Tada će biti dovoljno snage za dozrijevanje plodova. A za povećanje sadržaja šećera u usjevi potrebna je sunčeva svjetlost. S zadebljanom krunom to se neće dogoditi.

Stoga će breskve na granama češće istrunuti, jer nemaju dovoljno zraka za prozračivanje.

Redovito proveden postupak obnovit će stablo, učiniti usjev plodnim, s jakim imunitetom.

Koji će alati i materijali biti potrebni

Da biste obrezali dodatne grane breskve, trebate se pripremiti za postupak. Obavezno uklonite grane:

 • škare za obrezivanje s čvrsto prilegnim reznim rubovima;
 • lopper s dugim ručkama;
 • vrtna pila;
 • vrtni nož;
 • škare sa zaobljenim krajevima noža i jakim prstenovima ručke.

obrezivanje breskve

Svi se alati dobro oštre, koristeći ih za obrezivanje i tankih i debelih izdanaka. Debele grane možete ukloniti samo pilulom, a za srednje grane prikladan je delimber. Tanke grančice i slabog rasta mogu se obrezati škarama ili škarama za orezivanje, oštrim, bez nazubljenih rubova.

Potrebno je u blizini imati krug za oštrenje u slučaju da pila ili nož postane tup. Prije upotrebe alata, dijelovi za rezanje dezinficiraju se brisanjem medicinskim alkoholom ili uranjaju u otopinu kalijevog permanganata. Pripremite vrtnu smolu i otopine za dezinfekciju za obradu oštećenog drva neposredno prije postupka.

Vrste obrezivanja

Za voćne kulture koje rastu prema gore potrebna je obrezivanje, čija je svrha formiranje grma s 4-7 koštanih grana. Ali postoji nekoliko vrsta obrezivanja, koji imaju različite ciljeve. Koriste se ovisno o starosti stabla, godišnjem dobu.

obrezivanje breskve

formativan

Počinju oblikovati krošnju stabla čak i u rasadniku, kada se priprema sadnica. Odrezivanjem vrha glavnog izdanka postiže se grananje vijenca. U budućnosti se godišnje grane skraćuju, čime se postiže oblikovanje zaobljene ili šalicaste krošnje s pravilnim rasporedom grana. Svake godine se smanjuje stupanj obrezivanja, a skraćivanje se zaustavlja kad se formira krošnja i stablo počne roditi.

Protiv starenja

Stara stabla breskve trebaju ovu metodu obrezivanja. Plodne grane breskve uklanjaju se na mjestu gdje su narasle dobre vrhove, a s novih izdanaka ostavljaju se onaj dio koji će ispuniti gola mjesta.

obrezivanje breskve

povratan

I u proljeće i u ljeto provode postupak oporavka breskve nakon zime i plodoreda. Manje krunice, uklanjaju oštećene grane za zadebljanje, a po potrebi i zdrave i slabo razvijene. Prilikom stanjivanja, kruna se posvjetljuje, a plodna zona približava se bazi mladica.

Potreba obrezivanja je pretvoriti izbojke rasta u plodonosne. Postupak pomaže u sprečavanju preuranjene smrti grančica voća.

regulatorna

Kada se formira veliki broj ringleta, stariji se odrežu. Ako se to ne učini, tada će se broj plodova na breskvi smanjiti, postat će manji. Neobrezana stabla ne urode plodom svake godine. Ovako se uređuje obrezivanje vremenom i trajanjem pojave breskvi na drvetu.

obrezivanje breskve

Da bi se regulirao oblik breskve, jednogodišnji izdanci se skraćuju ako su veći od 50 centimetara i oštro prelaze granice granica.

Uvjeti rada

Potrebno je provesti sve vrste obrezivanja u određeno vrijeme kada se pojavila potreba za postupkom. Ne možete zanemariti pravila orezivanja, jer će u suprotnom utjecati na plodnost breskve, na njenu vegetaciju. Rad se izvodi na dva načina: potpunim uklanjanjem grane ili njenim skraćivanjem.

Proljeće

Prorjeđivanje grana započinje potpunim uklanjanjem nekih od njih u veljači, u proljeće, nastavljajući skraćivati ​​godišnje izdanci, postižući razgranavanje krošnje. Postupak se provodi ovisno o tome koji je oblik odabran za stablo breskve. Potrebno je ukloniti trećinu ili polovicu duljine godišnjeg prirasta, a na granama prvog reda obrezuju se snažnije od drugog reda. Važno je održavati mlad rast, jer se većina plodova formira na grančicama starih 2-3 godine.

obrezivanje breskve

Počinju se razrjeđivati ​​prije početka kretanja sokova u biljci, čim se snijeg otopi. Tada će se breskva brže oporaviti nakon obrezivanja.

Ljeto

Ljeti se breskva obrezuje u sanitarne svrhe, uklanjajući krošnju od suhih grana. Zgušnjavanje krošnje često se nalazi kada pada cvijeće. Stoga će ljetna obrezivanje ukloniti one grane koje nepravilno rastu, unutar krošnje. Najbolje je provesti postupak krajem lipnja. Moguće je u srpnju, kada se sjeme položi u breskve.

Mnogi nisu sigurni je li moguće obrezati grane s plodovima. Postupak se provodi kad ima toliko plodova da su grane preopterećene njima.

Nijanse jesenske obrezivanja

Formiranje krošnje breskve, prema iskusnim vrtlarima, trebalo bi provesti na jesen. Postupak koji se provodi ljeti ili proljeće dovest će do smanjenja prinosa plodova. Jesensko obrezivanje posebno je prikladno u toplim klimama. Provodi se nakon berbe, dok se drži na toplom. Puno je vremena prije početka hladnoće i stablo će se brzo oporaviti od obrezivanja.

obrezivanje breskve

Optimalno vrijeme za formiranje krošnje breskve bit će početkom rujna do sredine listopada, nakon berbe. Ali ne zaboravite da se jesenski postupak ne provodi u područjima s umjerenom klimom.Ovo može biti pogubno za breskvu. Oslabljeno stablo neće preživjeti ranu zimu.

Zašto jesenska obrezivanje povećava prinose

Breskva ne daje cjelovite plodove ako ima jak vegetativni rast i zadebljanu krošnju. Vrtlar može voditi razvoj stabla u pravom smjeru. Obrezivanje je u jesen nakon plodoreda lakše provesti kako bi se ispravili kutovi grananja i uklonili nepotrebni izdanci.

Kako bi došlo do dobre žetve i plodovi ne ometaju jedan drugoga, slabi izrasti skraćuju se za 25 centimetara, a plodni za 35-40. Ostavi na posljednjoj do 4-8 skupina bubrega. Nakon zimovanja, stablo će se početi brzo razvijati, cvjetati i plodonositi uspješno. Obrezivanje proljeća potaknut će razdoblje spuštanja plodova.

obrezivanje breskve

Kako rastuća površina utječe na vrijeme obrezivanja

Vrijeme obrezivanja breskve ovisi o mjestu uzgoja biljke. Na jugu Rusije potrebno je na jesen provesti sve vrste obrezivanja. Tada će se plod povećavati, a stablo će redovito oduševiti breskvama.

U središnjoj Rusiji zima dolazi ranije, a kad obrežete breskvu u jesen, neće se imati vremena za prilagodbu. Stoga je potrebno prorjeđivanje i prorjeđivanje grana u proljeće, rjeđe ljeti. Bolje je to učiniti u ranoj fazi, prije nego što je započeo protok soka. Tako će se rane zacijeliti brže. U jesen se provodi samo regulacijsko i sanitarno obrezivanje.

Tehnologija i redoslijed formiranja različitih vrsta krunica

Prije nego što započnete formativno obrezivanje, potrebno je utvrditi koja će vrsta krošnje biti napravljena. Svaka vrsta ima svoju shemu postupka. Razumno je skratiti i ukloniti grane i izdanke, tada će rezultat obrezivanja biti pozitivan. Da biste to pravilno napravili, određuju se postupne akcije.

obrezivanje breskve

U obliku šalice

Počnite obrezivati ​​na jesen ako se breskva sadi u proljeće. Godišnja sadnica se odreže na vrhu za 50 centimetara. Obavezno ostavite 2 pupoljaka na izbojku s različitih strana debla. Skraćivanjem bočnih grana potiču razvoj jednogodišnjeg rasta.

U drugoj godini života breskve:

 1. Središnji izdanak presječen je do točke gdje se bočne grane protežu od debla, ako su duge pola metra.
 2. S malim porastom, samo 30-40 centimetara, skratite na posljednji pupoljak rasta.
 3. Ostavite 2-3 razvijena izdanka na granama, ostatak se uklanja do prvog lista, smještenog bliže deblu.

Nakon godinu dana, grane prvog reda skraćuju se za trećinu. Na njima morate ostaviti 3 grane, uklanjajući iz njih pupoljke rasta, gledajući prema dolje. Kad se breskve pojave u četvrtoj godini, preostaje samo odrezati izdanke do osnove, na kojima nije bilo cvatnje.

obrezivanje breskve

Kruna u obliku čaše temeljit će se na dnu na 4 kosturne grane, a na vrhu - na 5. Do 80 plodnih grana ostavljeno je u odrasloj biljci.

Grmovit

Takva je kruna također popularna zajedno s onom u obliku zdjele. Formiranje grma omogućava:

 • poboljšati osvjetljenje svih grana breskve;
 • povećati produktivnost;
 • učini stablo otpornim na mraz;
 • olakšati njegu usjeva, sakupljanje plodova.

U verziji grma ne postoji središnja krošnja puca, već samo 3-4 grane koje se pružaju bočno, smještene u donjoj četvrtini debla breskve. Oblikujte grmove breskve:

 • rezanje središnjeg izdanka i bočnih grana u jesen do točke rasta;
 • ostavljajući tijekom prvog postupka 3-4 donja izbojka s 5 pupoljaka na svakom;
 • odabir 6-8 glavnih grana za sljedeću godinu, rezanje ostatka do prvog lista;
 • nakon plodostavljanja ostavlja ispravno postavljene mladice, rezanjem ostatka.

Svake godine reguliraju rast izdanaka i grana, pokušavajući održati oblik krošnje. Ako grane ostave manje od 45 stupnjeva, tada su vezane za zatiljak.

obrezivanje breskve

Na zamjenu za mote

Obala zelene breskve drži se kratkom. Da biste to učinili, na granama su ostavljene 2 oči, iz kojih rastu 2 izbojka. Jedan će uroditi plodom, a drugi će ga zamijeniti za sljedeću godinu.Zatim se na vrhu odreže vrh, a na donjem čvoru ostave se 2-3 pupoljaka. Ova metoda pomaže zaustaviti izlaganje udova prvog reda. A plodovi će se pojaviti na prošlogodišnjem dobitku.

Ventilator

Prilikom stvaranja vijenca u obliku ventilatora potrebno je obrezati grane tako da se nalaze bliže jedna drugoj, na udaljenosti od 10-15 centimetara. Stvaraju snažnu vrstu stabla od prve godine života. Najprije se odreže središnji izboj, a bočne grane ostave u količini od 3-4 komada. Oni bi trebali biti pod kutom od 45 stupnjeva. Tako se i dalje obrezuju godišnje. Kad se grane pojave na vrhu središnjeg izdanka, tada su preostale 2, najjače. Na stablu je potrebno ostaviti do 90 plodnih grana. Uz beznačajne prinose povećajte na 100-120.

obrezivanje breskve

Ovu krunu odabiru poljoprivrednici koji se bave industrijskim uzgojem breskvi. Osobitost stabala je da se ne lome od vjetra, preživljavaju u snježnim zimama.

američki

Prema američkoj tehnologiji, kruna se stanjiva ručno. Počinju s cvijećem, kad se izbore višak. Tijekom razdoblja kada se jajnici pojave, breskva se ispituje. I premali, oštećeni jajnici se uklanjaju. Istodobno se regulira opterećenje na granama. Kad ima mnogo plodova, stablo nema dovoljno snage da ih dovede do tehničke zrelosti.

Ispravite posao obavljen nakon 1-2 tjedna. Nakon takvog rada, težina plodova na breskvi bit će ista, a svi će imati dovoljno svjetla i zraka. Zahvaljujući američkoj metodi, postavljaju se novi voćni pupoljci.

obrezivanje breskve

Značajke postupka

Potrebno je ukloniti i skratiti grane stabala uzimajući u obzir starost breskve. Za mlada stabla potrebno je usmjeriti agrotehničke akcije za rast i razvoj, pripremu za plodored. U zrelim breskvama nastajanje plodova regulira se obrezivanjem, uklanjanjem njihovog viška. Stara biljka treba pomlađivanje.

Za mlade sadnice

Breskva se sadi skraćivanjem vrha središnjeg izdanka. Bočne grane se obrezuju i za trećinu. Zatim nastavljaju obrezivanje godišnjih izdanaka, tvoreći vijenac s ispravnim rasporedom skeletnih grana. Njihovu duljinu potrebno je ukloniti barem za trećinu. Kad je rast slab, do 25-30 centimetara, tada ne možete dirati mladu breskvu.

Za plodna stabla

Nakon 3-4 godine breskve ne treba skraćivati, što može dovesti do nedostatka žetve. Sada je naglasak na stanjivanju s uklanjanjem slabih, smrznutih grana. Obavezno uklonite one grane koje dovode do zadebljanja krošnje.

obrezivanje breskve

Djelomično se provodi skraćivanje izdanaka dugačkih 50 centimetara. Izrasli dulji od 20 centimetara morat će ukloniti dio dvogodišnjeg drva. To će uzrokovati snažan rast.

Za staru breskvu

Za pomlađivanje stabla koje više ne daje ploda, potrebno je skratiti grane kostura prvog reda za trećinu njihove duljine. Vrhovi koji ostanu na breskvi također je potrebno skratiti, ostavljajući duljinu od 50-60 centimetara.

Njega nakon obrezivanja

Nakon postupka moraju se poduzeti brojne mjere kako bi se stablo moglo prilagoditi, zaštititi ga od bolesti i štetočina:

 1. Nakon što sakupe izrezane grane, spaljuju ih.
 2. Rane na breskvi obrađuju se vrtnim lakom, malim odjeljcima - otopinom kalijevog permanganata ili borne kiseline.
 3. Za zimu omotaju deblo breskve debelom krpom.
 4. Izbelite breskvu posebnim otopinama.
 5. Voda nakon jesenskog obrezivanja obilno, tako da se u tlu nakuplja vlaga.
 6. U proljeće možete položiti sloj malča u području kruga prtljažnika.

obrezivanje breskve

Potrebno je pažljivo tretirati stablo nakon obrezivanja, poput pacijenta nakon operacije.

Uobičajene pogreške

Postoji niz pogrešaka kada se obrezivanje breskve vrši pogrešno. I tada se ne treba čuditi da stablo ne urodi plodom. Kada se krajevi u vrijeme plodovanja skraćuju, gube usjev. Snažno odrežući grane mladog stabla, odgodite početak plodovanja. To se posebno odnosi na zdrava stabla.

Mnogi ne podrezuju breskve, smatrajući to nepotrebnim postupkom. Otuda i mali plodovi i nepravilno plodovanje... Svakako započnite postupak obrezivanja samo s dvogodišnjim biljkama. Ako su grane udaljene manje od 45 stupnjeva od debla, tada su vezane za zatiljak. Ne biste trebali započeti s skraćivanjem rano, u protivnom breskva može umrijeti.

Ne zaboravite da se stupanj i način obrezivanja odabiru ovisno o strukturi, starosti breskve i raznolikosti kulture. Lako je jako smanjiti grane, ali to dovodi do ugnjetavanja biljke, iako će godišnji rast biti jak i obilan.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva