Učinkovite mjere borbe protiv štetočina i breskve

Breskva, simbol nježnosti i izvrsnog ukusa. Svježe i konzervirane, slatke i sočne, mnogi ih vole. Zahvaljujući globalnom zagrijavanju i mukotrpnom radu uzgajivača, stabla breskve rastu na mjestima gdje nikada nisu sanjali da ih uzgajaju. Suzbijanje štetočina i bolesti breskve preduvjet je dobre žetve.

Koje su sorte otporne na bolesti

Kako bi stabla breskve dala dobru žetvu, trebali biste odabrati zonirane sorte, pravilno oblikovati krošnju i, ako je potrebno, pokriti zasade za zimu.

Breskvu posadite na područje zaštićeno od vjetra, daleko od vode. Biljka je često pogođena bolestima i štetočinama, stoga joj je potrebna odgovarajuća njega. Najpopularnije i najukusnije sorte su:

  • Kardinal, koji je dobio najvišu ocjenu za okus krupnih (do 150 grama) plodova; u stanju je izdržati bolesti i štetočine, pati u slučaju ponavljajućih mrazeva; sorta sa srednjim vremenima zrenja;
  • Veteran, poznata sorta kanadske selekcije, otporna na bolesti i mraz, krupno voće (do 130 grama), s mirisnom i nježnom pulpom;
  • Kremlj - uzgajaju ga domaći uzgajivači, može rasti u vrtovima Srednjeg pojasa, prilagođava se bilo kakvim vremenskim uvjetima, otporan je na bolesti i mraze;
  • Bijeli labud je srednje rana sorta visoke otpornosti na bolesti i visokog prinosa, pogodna za uzgoj u središnjoj Rusiji.

Sorte kasne zrenja dobro se prevoze, imaju odličan ukus, ali mogu rasti samo u južnim krajevima. Oni uključuju Veteran, Jaminat, Frost.

bolest breskve

Simptomi i liječenje bolesti stabala breskve, breskve

Bolesti i štetočine utječu na mirisne plodove, lišće i deblo drveća. Pravodobno ispravan tretman može zaštititi nasade i sačuvati žetvu.

Bolesti lišća

Ima ih nekoliko, svi su sposobni uništiti breskvu, biljkama je potrebno odmah tretirati.

Clasterosporium bolest (perforirano mjesto) breskve

Gljivična bolest tipična ne samo za breskve, već za sve hortikulturne kulture voća. Gljiva zahvaća sve dijelove biljke: pupoljke, lišće, cvijeće i jajnik, čak i mlade izdanke. Posebno su pogođeni lišće koje je prekriveno crveno-smeđim mrljama. Listno tkivo u ovom trenutku postaje tanje i odumire. Na lišću se pojavljuju rupe s karakterističnim crvenkastim rubom.

Clasterosporium bolest (perforirano mjesto) breskve

Nedostatak obrade dovodi do širenja gljivica, pogođeni su izdanci, pa čak i plodovi breskve.Tada se na njihovoj površini formiraju crveno-smeđe mrlje.

Curliness

Također je uzrokovana gljivicom. Ovo je najčešća bolest od koje breskve pate. Marsupijalna gljiva, uzročnik bolesti, prezimuje u pukotinama u kore, unutar pupoljaka voćnog stabla. U proljeće se bolest širi i pogađa mlade pupoljke i lišće.

Listno tkivo nabubri, dobivajući prvo svijetlo zelenu, zatim crvenkastu, a zatim smeđu boju.

Otekline su prekrivene voštanim premazom, nakon čega se mjehurići presuše, lišće se zgusne, pocrne. Stablo prosipa lišće i ne urodi plodom. Plodovi ne rastu, pogođeni listovi se savijaju i prerano padaju. Stablo koje je prolilo lišće postaje nebranjeno i može umrijeti s početkom hladnog vremena.

Kovrčava breskva

Coccomycosis

S ovom gljivičnom bolešću na lišću se pojavljuju vrlo male crvene točkice, koje se zatim stapaju u velike žarišta. Spore gljive nalaze se u sivim ili ružičastim izbočinama na stražnjoj strani lista. Gljivi treba toplo, vlažno vrijeme da se širi. Kokomikoza uglavnom pogađa oslabljena stabla.

Kloroza

Bolest uzrokovana smanjenjem sadržaja željeza u tkivima vrtne biljke, kršenje fotosinteze, pri kojoj se proizvodnja klorofila smanjuje. Bolest se očituje preuranjenim žutilom lišća, dok vene ostaju zelene.

Kovrčava breskva

Listovi postaju sitniji, uvijaju se oko rubova, propadaju, korijenski sustav pati, u teškim slučajevima stablo prestaje donositi plodove, a mladi izdanci umiru.

Krasta

Bolest koja utječe na lišće, plodove i mlade izdanke breskve. Na lišću se pojavljuju svjetlosne mrlje, prepadaju prerano. Kad su oštećeni, plodovi se deformiraju, prekrivaju crne kore. Mlada kora izdanaka pukne, prestaju rasti i suše se.

Bolesti prtljažnika

Debljina stabla breskve također je osjetljiva na razne bolesti.

Terapija desni

Za breskve je karakterističan protok gume, kada se na granama i deblu kamenih voćaka pojavi gusta tamna tvar. Postupak može započeti nakon mrazne zime, kao rezultat nepravilne obrezivanja, oštećenja štetočina (gusjenice i bube). Ponekad protok gume počinje zbog prekomjernog zalijevanja ili mjesta sadnje na glinenom tlu.

Tok breskve gume

Cytosporosis

To je gljivična infekcija kore voćnog stabla. Suši se, pukne, u breskvi zahvaćeno područje poživi, ​​guma se počinje isticati. Bolest se širi; ako se ne obrađuju, pojedine grane ili cijelo drvo potpuno se osuše.

Bolesti fetusa

Plodovi breskve karakteriziraju i bolesti u nedostatku odgovarajuće njege.

Moniliosis

Siva trulež ili monilioza bolest je karakteristična za sve plodove kamena. Posebno je opasno za breskvu ako se njezino cvjetanje poklapalo s toplim kišnim vremenom. Ovo je gljivična bolest, čiji uzročnik prezimuje u malim padnutim granama. Prvo, zahvaćeni su cvjetovi biljke, oni se suše, ali ne padaju, nastavljajući zaraziti stablo.

Monilioza breskve

Nakon toga zahvaćeni su jajnici i plodovi. Nastala mala crna mrlja raste, plijesan potpuno utječe na plod. Gnječeni plodovi naboraju se, osuše i drobe.

Infekcija može prenijeti vrtne štetočine, prenosi se s pogođenog fetusa na zdravog, insekti često postaju uzrok monilioze.

Da biste sačuvali žetvu, morate znati kako se nositi s moniliozom. Radi prevencije, stablo se obrezuje, prije i poslije cvatnje, tretira se odgovarajućim fungicidima (Horus, Topaz, Topsin).

Voćna trulež

Gljivična bolest koja utječe na fetus. Aktivira se kad steknu malu veličinu (oko oraha). Plodovi prestaju rasti, počinju truliti i otpadati. U kratkom vremenu možete izgubiti cijeli usjev. Ovo je najjednostavniji odgovor na pitanje zašto breskve trule upravo na drveću.Ako se na stablu opazi voćna trulež, pogođeni plodovi se uništavaju, a biljka se tretira fungicidima, ponekad i nekoliko puta, ovisno o stadiju zrelosti.

Monilioza breskve

Praškasta plijesan

Gljivična bolest kod koje prvo lišće, a potom i mladi izdanci i plodovi stabla prekriveni su bijelim cvatom. Pogođeni listovi nalikuju čamcu, plodovi počinju puknuti, izdaleka izgledaju kao da su posuti brašnom. Točkice se najprije pojavljuju na šavnoj strani lišća. Bijele točke povećavaju se u veličini, a zatim lišće otpada, izbojci postaju crni, a plodovi trule i drobe se.

Što učiniti kako ne biste izgubili voćku? Za borbu protiv bolesti provodi se obrezivanje, kopaju se debla, a fungicidi se prskaju u proljeće i jesen.

Praškasta plijesan

Štetočine i borba protiv njih

Pored bolesti, biljka je pod utjecajem štetočina. Također je potrebno boriti se s njima.

Njena invazija počinje početkom svibnja i može se nastaviti sve do berbe. Štetnik je lako uočiti na lišću - to su mali crni, zeleni ili bijeli insekti. Pokrivaju pupoljke stabljikom i, u nedostatku zaštite, u kratkom razdoblju formiraju ogromne kolonije na stablu breskve. Radi zaštite, krug debla očišćen je od korova, oko breskve sadi se kopar ili drugo bilje sa začinjenom aromom. U slučaju ozbiljnih oštećenja, stablo se tretira narodnim ili kemijskim sredstvima.

peršina breskve

Cvjetne bube

Mala buba (oko 5 milimetara) s dugom proboskom koja uništava cvijeće. Raspadaju se, stablo ne urodi plodom. Plodovi narastu na granama u proljeće, nakon što se tlo zagrije do + 10 ° S. Kad temperatura padne za 3-5 ° C, bube padaju u nesvjesticu. U rano proljeće ujutro možete ih jednostavno otresati s drveta na krpu ispod i spaliti.

Ako je potrebno, biljku tretirajte odgovarajućim insekticidima.

grinje

Krpelje je teško primijetiti, njihov izgled signalizira paučina koja se pojavljuje na drvetu. Uništeno prskanjem drveća infuzijom kamilice, tansy, duhana. U teškim slučajevima koriste se insekticidi. Ako biljke nisu zaštićene, lišće koje zahvaća grinja presuši, izmrvi, breskva može umrijeti, osim toga, štetnici na paukovom vjetru prelaze na druga stabla.

Grinje breskve

Voćni moljac

Jede lišće, pupoljke, čak i sjeme mladih breskvi. Štetnik prezimuje ispod kore. Aktivira se tijekom pupoljka. Prva linija leptira pojavljuje se u lipnju. U kolovozu je moguć drugi val štetočina.

Istočni moljac

Vrlo opasan štetočina koji može utjecati na većinu vrtnih stabala. Pupa prezimuje pod kora, nakon što temperatura poraste na + 15 ° C, pojavljuju se smeđi leptiri sa širokim krilima. Oni polažu veliki broj jajašaca, od kojih se gusjenice pojavljuju za 6-12 dana.

Gusjenica vrlo brzo pojede lišće, cvijeće i plodove biljke, potpuno uništavajući usjev.

Istočni moljac

Štit

Štetni insekt naseljava se na kore stabla. Tijelo prekriveno gustom školjkom može doseći 7 milimetara. Rezultat njegove aktivnosti je: venuće lišća, pojava crvenih točkica na breskvama, labavljenje kore i venuće mlade izdanke.

Popularni lijekovi za suzbijanje štetočina i bolesti

Da bi breskva mogla ukorijeniti u vrtu i oduševiti žetvom, potrebno joj je sunčano mjesto zaštićeno od vjetra. Drvo se redovito obrezuje, oštećena i stara kora se očisti, deblo se pobijeli i zahvati donje, najveće grane. Krug blizu debla brzo se očisti od korova, opalog lišća, malih grana. Kopaju ga duboko, korisno je posipati drvenim pepelom.

Istočni moljac

Drvo je potrebno redovito obrađivati ​​kako bi se zaštitilo od bolesti i štetočina. Kad birate što ćete liječiti, morate imati na umu da su tradicionalne metode izlaganja sigurnije, a industrijske vrlo učinkovite.

Narodni recepti

Za zaštitu od štetočina pogodno je prskanje stabla infuzijom duhana.Koristite 40 grama sirovine na litru vode. Inzistirajte 2 dana. Zatim filtriraju i dodaju malo sapuna za rublje kako se otopina ne valja. Lijek je učinkovit protiv lisnih uši, krpelja; infuzija duhanske prašine koristi se za kovrčavost.

infuzija duhanske prašine

Otopina celandina koristi se za štetočine. 1 kilogram suhe trave natapa se 36 sati u kanti vode, koja je čvrsto zatvorena poklopcem. Zatim se otopina filtrira i koristi za prskanje. Pomaže kod gusjenica, lisnih uši, moljaca.

Profesionalni lijekovi

Za borbu protiv bolesti breskve koristi se Bordeaux tekućina (obrada se provodi u jesen i rano proljeće). "Horus" štiti stablo od truleži voća, kokomikoze, klasterosporioze. "Topaz" se liječi protiv praškaste plijesni i truleži voća. "Skor" sprečava kokomikozu, kovrčavo lišće, klasterosporium bolest.

Obrada se vrši zaštitnom opremom (naočale, rukavice, pregača) u strogom skladu s preporukama proizvođača. Breskva je raspoložena voćka, ali strpljenje, iskustvo i ljubav prema vlastitom vrtu zasigurno će biti nagrađeni izvrsnom berbom.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva