Opis i karakteristike sorte breskve, sadnja i briga ambasadora mira

Breskva je stekla reputaciju kapriciozne biljke. Vrtlari se boje da ga sadi na svojim parcelama zbog poraza kulture od bolesti i štetočina, učestalosti plodovanja, straha od mraza. Ali postoji niz nepretencioznih, dovoljno urodljivih, dovoljno otpornih na mraz. Zove se ova breskva - ambasador mira. Daljnje informacije o prednostima i nedostacima sorte, uzgoju, njezi, zaštiti od bolesti i štetočina, kao i pravilima za žetvu i skladištenje usjeva.

Raznolike značajke voćaka

Veleposlanik mira dostiže visinu od 5-6 metara, kruna oblikuje zaobljeno, širi se. Zeleni listovi su lanceolatni, a ružičasti cvjetovi zvonasti. Sorta je samoplodna, ne zahtijeva oprašivače.

Težina ploda varira između 180-200 grama. Kora je žuta s karminovim mrljama, pulpa je žuta, sočna, s nježnom vlaknastom strukturom. Plodovi su ukusni, aromatični, sadržaj šećera u njima doseže 12,1%. Kamen se lako odvaja od ploda.

Za i protiv veleposlanika mira breskve

Prednosti sorte uključuju sljedeće kvalitete:

 • visoka produktivnost;
 • izvrsne karakteristike okusa ploda;
 • stabilno plodonosno;
 • voće dobro podnosi transport;
 • otpornost na niske temperature;
 • jak imunitet;
 • univerzalna upotreba voća.

Nedostaci sorte uključuju krhkost grana. To se događa kada na njima postoji obilje plodova, pa morate stalno vršiti normaliziranje obrezivanja.

voće voće

Suptilnosti rastućih sorti

Kameni plodovi rano rađaju plodove, pa je vrlo važno saditi ih u pravo vrijeme. Također, plodnost ovisi o izboru sadnice i njenoj ispravnoj sadnji.

Datumi slijetanja

Breskva se sadi u zemlju u proljeće pri temperaturi zraka od najmanje + 5 ° C. Do početka postupka, tok sapuna ne bi trebao započeti u sadnici, tako će lakše prenijeti sadnju. Iskusni vrtlari preporučuju sadnju veleposlanika mira na jesen, jer će u ovo vrijeme sve svoje snage usmjeriti na ukorijenjivanje, za to vrijeme ne treba gomilati zelenilo. Ovisno o regiji, breskva se sadi od sredine rujna do sredine listopada.

Kupnja sadnica

Kako se ne bi razočarali u kupnji za nekoliko godina, kada breskva počne roditi plodove, potrebno je kupiti sadnice u rasadnicima ili vrtnim centrima. Ispitajte korijenski sustav stabla.Možete provjeriti njegovu održivost rezanjem korijena nožem. Ako je jezgra posjekotine bijela, breskva je zdrava i brzo će se ukorijeniti. Mjesto gdje biljka raste s stokom treba biti ravnomjerno, bez progiba.

povezane sadnice

Priprema sjedala

Mjesto za breskve ambasadora mira pokupljeno je dobro osvijetljeno suncem. Ako je mjesto zasjenjeno, voće će narasti manje nego što je navedeno u karakteristikama sorte, a također neće biti tako slatko i aromatično. Breskva će najbolje rasti na južnoj i jugozapadnoj strani parcele. U rupu za sadnju postavlja se gnojivo sljedećeg sastava:

 • 10 kilograma trulog gnoja;
 • 300 grama drvenog pepela;
 • 50 grama superfosfata i kalijevog klorida.

Gnojivo se miješa s tlom iz jame za sadnju.

Važno! Podzemne vode ne smiju se približavati površini tla bliže 1,5 metara.

sjedalo

Shema i postupak sadnje

Breskva Ambasadora mira sadi se na sljedeći način:

 1. Izbušena je rupa duboka i široka 50-80 centimetara.
 2. Na dnu je položena drenaža iz pijeska, sitnog kamenja, ekspandirane gline.
 3. Zatim se pripremljena podloga izlijeva klizačem.
 4. U središtu tobogana postavljaju se korijeni, koji su prekriveni preostalim tlom.
 5. Krug breskve obilno se zalijeva.

Krug blizu stabljike muljen je piljevinom ili tresetom, sadnica je vezana čekićem.

Daljnja briga za breskvu

Tijekom cijele sezone breskva se brine: zalijevaju, hrane, uklanjaju korov oko stabla, rahljaju tlo, ako je potrebno, obrezuju krošnju.

bjelji bačvu

Način zalijevanja

Mirovni veleposlanik sorta je otporna na sušu, ali ipak joj treba zalijevanje za puni rast i plodnost. Zemlja se obilno navlaži prilikom sadnje, zatim početkom lipnja. Glavna masa korijena breskve nalazi se na dubini od 70 centimetara, tako da se ispod svakog stabla prolije najmanje 20 litara vode. Za vrijeme sušnih ljeta, Veleposlanik mira se navodnjava i u srpnju i kolovozu.

Hranjenje stablima

U godini sadnje breskva se ne hrani. On ima dovoljno gnojiva koja se primjenjuju tijekom sadnje. Sljedećeg proljeća brazde su napravljene oko stabla, a u njih se uvodi ureja (50 grama po četvornom metru). Prije cvatnje primjenjuju se gnojiva s pretežno količinom kalija. Nakon plodovanja tlo se hrani mješavinom 40 grama superfosfata i 50 grama kalcijevog klorida.

posipati drvom

Značajke obrezivanja

Kruna breskve formira se od prvih godina njegova života. Obrezivanje je potrebno iz sljedećih razloga:

 • više plodova sunca dolazi do plodova, zbog čega oni postaju slađi i aromatičniji;
 • stanjivanje krune sprječava pojavu bolesti;
 • obrezivanje regulira obilje plodova i pogodnost berbe.

Najbolje vrijeme obrezivanja je proljeće, razdoblje pupanja. U ovom trenutku možete vidjeti koje su grane dobro prezimile, a koje zahtijevaju uklanjanje. Za postupak se koriste sečnice, sjeckalica i vrtni nož. Nakon odrezivanja grana, mjesta reznica zapečaćuju se vrtnim smolama.

Zimske specifičnosti

Veleposlanik mira breskve je termofilna kultura. U jesen se stabla muljaju tresetom ili kompostom do visine od 10-15 centimetara. U regijama s umjerenom klimom bit će potrebno sklonište, posebno za mlade sadnice. Konstrukcija je sagrađena od ulova ukopanih u zemlju i od njih su omotane provalije. Šipke trebaju biti iste visine kao i stablo.

stablo prekriveno

Umjesto burlapa, možete uzeti karton i omotati ga oko prtljažnika. Nekoliko slojeva netkanog materijala namotano je na vrh.

U južnim krajevima dovoljno je posipati breskvu tlom do visine od pola metra.

Zaštita breskve od bolesti i štetočina

Veleposlanik mira otporan je na bolesti i štetočine. Ali zbog nepravilne njege, mogu ga pogoditi neke vrste gljivičnih bolesti i štetni insekti. To se može dogoditi zbog zadebljanja krošnje, prečestog zalijevanja stabala, prisutnosti korova u krugu debla.

Promatrajući poljoprivredne tehnike, vrtlar će spriječiti pojavu nesreća breskve. Za profilaksu biljke se prskaju u proljeće, prije pucanja pupoljka, pripravcima koji sadrže bakar. U jesen se stabla tretiraju otopinom sumpora i vapna, ili insektofungicidima.

Bilješka! Ispravna primjena agrotehničkih tehnika spriječit će pojavu većine bolesti i štetočina.

Pravila berbe i skladištenja

Breskve se beru kada njihova boja postane duboko žuta s svijetlim karminim mrljama na 80% voćne površine. Ne dozrijevaju na drvetu u isto vrijeme, pa se berba vrši u roku od nekoliko dana. Ako se voće transportira na velike udaljenosti, ubire se 5 dana prije nego što u potpunosti sazri.

U sobnim se uvjetima plodovi mogu čuvati 5 dana. Za dugoročno skladištenje stavljaju se u hladnjak ili podrum. Kad držite breskve u gajbama, svako je voće zamotano u papir. Voće se može sušiti, smrznuti, kao i pripremiti od njih kompote, sokove, konzerve, džemove.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva