Kako pripremiti ružmarin za zimu: pokriti, treba li kopati i obrezivati

Jedan od najatraktivnijih grmlja, s postojanim ugodnim mirisom lavande, morskom svježinom i eukaliptusom, je ružmarin, kojeg svi žele imati u vrtu. Ali posebnost biljke je njezina kapricičnost u odnosu na klimu. Bez suhih, vrućih ljeta i vlažnih hladnih zima, biljka je teško preživjeti. Stanovnicima umjerene klime potrebno je razmisliti kako pokriti ružmarin za zimu kako se ne bi smrznuo i umro.

Kako ružmarin zimi

Za zimzeleni grm, temperatura zraka i osvjetljenje igraju važnu ulogu u vegetaciji. Potrebno je uzgajati trajnicu uzimajući u obzir činjenicu da se osjeća ugodno kad:

zimnica ružmarina

 • labav tlo bez suvišne vlage;
 • blago alkalno ili neutralno tlo;
 • zalijevati redovito, ali umjereno;
 • mjesto je dobro osvijetljeno i zaštićeno od vjetra.

Ali glavni uvjet je temperatura okoline. U nekim regijama znatno pada tijekom zime, što je opasno za ružmarin. Grmovi koji prezimiju na otvorenom terenu mogu se lagano smrznuti ako se ne poduzmu mjere zaštite.

okoliš

Kad je biljka mlada, može se donijeti u zatvorenom prostoru. Ali kako grm raste, to postaje teže. Da bi ružmarin mogao uspješno prezimiti, potrebno je provesti niz mjera kako bi se pripremilo za zimovanje.

Koje su sorte lakše zimi

Jedna od uobičajenih vrsta ružmarina smatra se ljekovitom i uobičajenom. Posljednja vrsta služi kao ukras za vrtove. Obožavaju ga saditi kao živicu. Raste, grm ispunjava cijeli prostor. Ispada da je niska, 0,5 metra ograda napravljena od mirisne trave, isprekidana malim plavim cvjetovima.

uobičajene vrste

Od rasprostranjenih sorti bolje je odabrati lavandu ili puzanje. Ljekoviti ili obični ružmarin ima i druge značajke rasta. Odlikuju ga uspravni izdanci visine od 1 metra i više, dugi uski listovi. Grm je prekriven cvjetovima, lila, ljubičasta, bijela, u rano proljeće. U ljekovite svrhe koriste se lišće i vrhovi izdanaka, koristeći ih kao infuziju.

Eterično ulje dobiveno od trajnica djeluje korisno za starije i slabe osobe.

Među sortama ružmarina, Rosinka, nježnost pogodne su za umjerenu klimu. Bolje je posaditi ih u unaprijed pripremljeno tlo, rastresito, hranjivo ili sjeme ili reznice. Kako se grmovi ne bi iskopavali svaki put za zimu, sadi se u lonac ili kadu i donesu u sobu prije nego što temperatura zraka počne padati.

lavanda ili puzanje

Priprema ružmarina za zimovanje

Napad hladnog vremena, smrzavanje tla - to je prepreka koja može uništiti ukrasni grm.

Da bi ružmarin mogao podnijeti nepovoljne životne uvjete, mora se pripremiti na njih, počevši od proljeća:

životni uvjeti

 1. Za biljku je opasna blizina podzemnih voda. Zimzelena trajnica uštedjet će dobru drenažu, što neće dopustiti korijenima grma da oslabe, trule.
 2. Kad cvatnje izbojka na mjestu raste više od jedne godine, moraju se hraniti 1-2 puta tijekom vegetacijske sezone. Za to se na kvadratni metar nanosi do 2 kilograma humusa ili komposta. Nakon hranjenja, tlo se labavi na dubinu od 5-10 centimetara.
 3. Mineralna gnojiva također omogućuju da ružmarin ojača prije zime. Kompleksi moraju sadržavati kalij, dušik i fosfor. Ti će elementi ojačati imunitet biljke, dopuštajući joj da izdrži hladno razdoblje.
 4. Obrezivanje grma tijekom aktivnog razdoblja života smanjit će opterećenje biljke i pomladiti krunu. U kuhinji ima mjesta za izrezane grančice. Dodaju se u razna jela i pića.
 5. Kad je grm još mlad i obećavaju oštru zimu, bolje je presaditi izbojke u lonac i unijeti ih u zatvorenu. Biljka je dobro očuvana na temperaturi od 10 Celzijevih stupnjeva.

Snažni, ukrasni grmovi s robusnim imunološkim sustavom mogu preživjeti zimu i klijati u proljeće.

podzemna voda

Trebam li orezati ružmarin za zimu

Rezanje ružmarina je obavezan, jer zahvaljujući njemu grm poprima plemeniti oblik. Osim toga, morate odrezati one grane koje su osušene ili oštećene.

Bolje je obrezivati ​​izbojke tijekom razdoblja aktivnog rasta višegodišnjaka. Ovo vrijeme pada u ožujku-travnju. A grančice podrezane u proljeće mogu se koristiti kao začin ili lijek.

Prije pripreme grma za zimovanje, ružmarin ne smijete obrezivati. Uostalom, biljci će trebati snage da izdrži teško razdoblje života. Obrezivanje će samo oslabiti biljku, neće se moći oporaviti od uklanjanja izdanaka. Rizik od smrti grma tretiranog sjekirom prije zimovanja povećat će se nekoliko puta.

plemeniti oblik

Iskopati ili pokriti: koja je metoda bolja

Nježna dekorativna kultura ne podnosi čak ni blagi pad temperature. Stoga, u jesen, vrtlar mora odrediti što učiniti, kako pouzdano zaštititi ružmarin od nadolazećeg hladnog vremena. I to rade ne kada je temperatura već pala ispod 0 stupnjeva.

U regijama s toplim i vlažnim zimama, grmovi ružmarina mogu se skloniti. Za to su prikladne suho lišće, slama, piljevina. Prije zaklona, ​​grm je savijen u zemlju. Ako ima nekoliko izdanaka, tada se zabadaju drvenim iglama. Područje rasta možete ograničiti na ploče ili štitnike. Suhi prirodni materijal ulijeva se u njih i pokriva filmom na vrhu. Takvo sklonište spasit će biljku od učinaka niskih temperatura.

može se pokriti

Ako je grm ružmarina mlad i nije puno narastao, može se presaditi u lonac u hladnoj i svijetloj sobi. Trajnica će savršeno preživjeti uspavano razdoblje, a na proljeće će biti spremna za cvjetanje u vrtu.

Ali ne mogu se iskopati svi grmovi. Ako je grm dovoljno narastao, onda je bolje pokriti ga improviziranim sredstvima. Ali u područjima s hladnom klimom, ova metoda neće spasiti ružmarin od smrzavanja. Stoga bi najbolja opcija bila uzgoj u kontejneru. Zatim u proljeće prebacuju lonac s zimzelenim usjevima na svježi zrak u vrtu, a u jesen ga donose u podrum.

raste u kontejneru

Gdje možete presaditi ružmarin za zimu

Polumarasti ukrasna kultura dobro raste na otvorenom polju, povećavajući se svake godine. Izbojci ružmarina mogu doseći visinu od oko metra ili više. U tom se slučaju povećava broj lišća, a izbojci počinju lignificirati. U ovom je slučaju teško presaditi biljku na drugo mjesto.

Ali kad se zna da će mrazovi biti ispod minus 10 stupnjeva, grm će umrijeti u svakom slučaju i nijedno utočište ga neće spasiti. Hitno je pripremiti toplu sobu s optimalnim osvjetljenjem. Posuda s grmom prebačena je tamo i ostavljena za zimu.

ružmarin za zimu

Izbojci iskopani iz zemlje mogu se saditi u pripremljeni spremnik s hranjivim i labavim tlom. Potrebno je ne zaboraviti na kiselost tla. Bolje je vapno tlo tako da ružmarin uspješno prezimi.

Nakon presađivanja biljka se mora pustiti da jača redovitim zalijevanjem. Ne biste trebali držati vrtnu biljku u sobi. Idealna opcija za njega bili bi uvjeti balkona, lođe ili verande. Puno će biti svjetla, a temperatura zraka neće pasti ispod 5 Celzijevih stupnjeva. Ovdje će mirisni izdanci preživjeti zimu, steći snagu za narednu vegetacijsku sezonu.

vrtna biljka

Njega zimskog ružmarina

Lako se brine za ljekovite trajnice kod kuće. Aktivnosti skrbi uključuju provedbu:

 • zalijevanje radi sprječavanja isušivanja tla u loncu;
 • jednokratno hranjenje organskim ili mineralnim gnojivima;
 • kontrola temperature zraka ne viša od 8-10 stupnjeva Celzija, a vlaga na razini od 75 posto;
 • dovod svježeg zraka sa zaštitom od propuha.

Oni grmovi ružmarina koji ostanu u vrtu ili u zemlji također se trebaju pratiti kako bi se sačuvala vrijedna kultura.

višegodišnji kod kuće

U vrtu

Za zaštitu ružmarina koji se uzgaja u vrtu, mora se pažljivo pripremiti za zimovanje. Osim pouzdanog zaklona, ​​grm treba labavo tlo da bi imao dovoljno vlage i zraka za dugu zimu. Tlo mora imati dovoljno hranjivih sastojaka da pomogne biljci kroz teško razdoblje.

Uz dobro zaklon potrebno je u toplim zimskim danima provjeriti stanje grmlja, provjetravati nasade. Ulazak svježeg hladnog zraka dat će biljci snagu, spasiti je od propadanja i gljivičnih infekcija.

pripremiti za zimovanje

Na otvorenom polju

Svatko tko ostavi grm ružmarina u zemlji za zimu, mora osigurati toplinu. Osim skloništa sa slamom, smrekovim granama, suhim lišćem, sadnice trebate sakriti pod snijegom. Stoga, prije sadnje kulture koja voli toplinu, treba odabrati mjesto za biljku na kojoj se nakuplja više snijega, a ne puše je vjetrovima. Snježni zahvat ostaje topao tijekom zime što pomaže izbjeći smrt ruzmarina.

čuvaj ga

U zemlji

Ljetni stanovnici, prije nego što uzgajaju termofilni ružmarin na mjestu, moraju znati pravila o njegovanju, uvjete za njegovo održavanje u hladnoj sezoni. Preporučljivo je biljku posaditi u lonac tako da se u listopadu može smjestiti u podrum ili na verandu, pružajući dovoljno svjetla. S obzirom na kratke dnevne sate zimi, u sobu trebate ugraditi fluorescentne svjetiljke. Vješanjem na visini od 30-40 centimetara od ružmarina daju se biljci prilika za pripremu za vegetacijsko razdoblje, cvatnju.

Zalijevanje grma potrebno je rijetko, stižući u dacha 2-3 puta mjesečno. Ružmarin jedva treba gnojidbu. Ako je briga bila aktivna tijekom aktivne sezone, tada će biljka imati dovoljno hrane za cijelu zimu.

Trajnicu možete ostaviti u zemlji za zimu ako se vikendica nalazi na području s umjerenom klimom... Tada će sklonište od prirodnih materijala omogućiti ukrasnom grmlju da mirno preživi hladnoću i mraz.

kratko trajanje svjetlosti

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva