Zašto se ružmarin može sušiti u loncu kod kuće i što učiniti

Zašto se ružmarin u loncu suši kod kuće - pitanje je vrtlara koji biljku uzgajaju ili prekomjerno izlažu na prozoru. Jučer je grm oduševio veselim lišćem i začinjenom aromom, a danas se osušio.

Zašto se to događa nije jasno. Briga je dobro organizirana. Ljetni stanovnik ne odmiče se od posude s biljkom: zalijevanje, hranjenje. A grm je iznenada spustio usko lišće i osušio se. Počinje potraga za razlozima.

suhi ružmarin

Ružmarin je biljka na obalama Sredozemlja. Ondje gusto naseljava doline i planinske padine. Na njemu pušu slani vlažni vjetrovi. Ponekad morate izdržati kratku sušu. Ali zime su tople: temperatura se ne spušta ispod 0 stupnjeva. A sunce uvijek sjajno sja. Ako vrtlar stvori istu atmosferu kod kuće, problem će se sam riješiti.

Značajke uzgoja ružmarina na prozorskom prozoru

Rosemary je prisiljena postojati u urbanim stanovima. Neće se moći potpuno prilagoditi. Njemu treba pomoći:

zašto može

 1. Čak i u toplim i sunčanim krajevima, osvjetljenje biljke na prozorskom pragu stotine je puta slabije od one izvana. Grm je potrebno osvijetliti. Agrolamp je najprikladniji za spektar. Ljeti dnevni dan iznosi 16-18 sati, zimi 6.
 2. Vlažnost u zatvorenom prostoru vrlo je različita od one mediteranske. Grijanje se isključuje ljeti. Vrtlar će se suočiti s problemom prskanjem grma jednom dnevno.
 3. Zimi postaje previše suho: potrebno je vlaženje zraka u području ruzmarina. Optimalno je smjestiti ružmarin u zimski vrt. U nedostatku toga, preporučuje se postavljanje spremnika s vodom pokraj grma (u regijama sa hladnom klimom - ledom i snijegom).
 4. Izvorni način povećanja vlažnosti zraka: sipati ekspandiranu glinu u paletu ili preko tla lonca. Materijal lako upija vodu. Kad se osuši, vlaži zrak oko ružmarina.
 5. Ljeti ružmarin zahtijeva temperaturu od 23-25 ​​stupnjeva Celzija. Nije teško ispuniti ovaj uvjet.
 6. Tijekom razdoblja uspavanja (studeni do travanj), temperatura bi trebala biti smanjena na 6 Celzijevih stupnjeva. Da biste to učinili, lonac ružmarina približava se čaši i ograđuje se od vrućeg zraka prostorije prozirnim poklopcem. U starim se kućama spremnik postavlja između okvira i temperatura se kontrolira termometrom.
 7. Zalijevajte ružmarin tek nakon što se gornji tlo osuši. Nemoguće je očekivati ​​potpunu suhoću tla.
 8. Preporučuje se okrenuti ružmarin na svjetlo dva puta dnevno: inače će vrtlar dobiti jednostranu biljku. Osjenčana kruna se razvija sporije.

Postaje jasno zašto uzgajivač ružmarina kod kuće ima problema.Grm je tiho rastao u seoskom vrtu, nije zahtijevao pažnju. A kod kuće se sve okrenulo naglavačke: za jednu biljku morate stvoriti staklenik.

osvjetljenje biljaka

Osnovni zahtjevi za njegu

Glavno je pitanje vrtlara: zašto lišće začina postaje crno. Ovako biljka reagira na nepodobne uvjete čuvanja. Sušenje i naknadno pada lišća nastaju kada:

 • preljev ili nepravilno zalijevanje;
 • preniska vlaga zraka;
 • kombinacija slabog osvjetljenja i visoke temperature zraka;
 • primjenjujući previše gnojiva;
 • invazija štetočina.

začinski lišće

Ljetni stanovnici često su zainteresirani za to: zašto, kad se kreće s mjesta na kuću, začin ispusti lišće. Uvjeti pritvora su mjerodavni. Ovako se biljka prilagođava promijenjenim uvjetima.

Lonac i tlo

Začin ima razvijen korijenski sustav. Prvih 5 godina potrebna mu je redovita transplantacija. Održava se u proljeće.

Sljedeći spremnik treba biti veličine tako da stane biljka u trenutni spremnik. Obično je volumen novog lonca za 2/3 veći od prethodnog.

prolijeva lišće

Cvjetno tlo preferira blago alkalno, olabavljeno s dodatkom smeća. Priprema se samostalno ili kupuje u trgovini. Sastav tla za grm:

 • 1 dio neutralnog treseta;
 • 1 dio humusa ili zrelog komposta;
 • 2 dijela sodre zemlje;
 • 1 dio drobljenog kamena.

Sve komponente treba temeljito izmiješati i navlažiti.

pomiješano s ruševinama

Rasvjeta

Vrtlare zanima zašto ružmarin prestaje rasti i razvijati se kod kuće. Razlog je nedovoljna rasvjeta.

Zimi je biljka uspavana. Dnevno vrijeme ne prelazi 6 sati. Zastoj u rastu je norma.

U proljeće i ljeto, nedostatak svjetlosti ubit će ružmarin. Biljka se preporučuje svijetliti do 16-18 sati. Stavljanje lonca s grmljem na balkon ili lođu po lijepom vremenu vratit će zdravlje zelenog kućnog ljubimca.

preporučuje se nadopuna

Štetnici i bolesti u zatvorenim uvjetima

Često na forumima vrtlari postavljaju pitanje: zašto se lišće kućnog ljubimca osuši. Ovo je sjajan signal: grm je bolestan ili pogođen štetočinama.

Paučna grinja

To je sok koji usisava insekte. Prepoznati se može tek kada se na listovima ploča i paučina na stražnjoj strani lišća pojave točkice. Štetočina inficira oslabljene biljke. Uvjeti za njegovo parazitizam su suh zrak i visoke temperature.

Grm gubi snagu ako se krše uvjeti zadržavanja. Vrijedno je ispraviti situaciju - i paukova grinja će nestati. Prskanje insekticidima je neučinkovito: ne utječe na položena jaja.

sobni uvjeti

Ako se nađe štetočina, ružmarin treba oprati otopinom sapuna za pranje rublja ili katrana. Preporučuje se obrada samo temeljnog dijela. Da biste zaštitili tlo, lonac treba staviti u plastičnu vrećicu i čvrsto vezati.

katran sapun

štitasti moljac

Ovo je mali leptir. Ličinke se hrane sokom ružmarina. Pojavljuje se kad se kombiniraju visoka temperatura i vlaga. Znakovi izgleda:

 • kad trese grm, bijeli leptiri lete;
 • lišće postaje ljepljivo;
 • na biljci su vidljive bijele ljuske (ličinke);
 • lišće je prekriveno crnim točkicama.

Za uklanjanje štetočina treba poboljšati uvjete za čuvanje cvijeta. U isto vrijeme prskajte biljku insekticidima. Ljepljive zamke koje lete oko grma pomoći će.

sadržaj cvijeta

Plijesan

Vrtlari pitaju: zašto se ružmarin u sobi razboli od peronosporoze? Posjetitelj s Mediterana neobična je biljka. Na njemu se prekasno nalazi gnojna plijesan: lišće je već postalo crno i otpalo.

Uzrok bolesti je kombinacija visoke vlažnosti i hladnoće.

Nemoguće je spasiti grm u slučaju teških oštećenja. Na početku bolesti oštećene dijelove treba odrezati, prskati pripravcima koji sadrže bakar, a tlo potpuno zamijeniti. Preporuča se temeljito oprati lonac i oprati kipućom vodom.

spasi grm

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva