Sadnja i briga o ružmarinu na otvorenom

Vrtlari iz cijelog svijeta uključeni su u sadnju i brigu o ružmarinu na otvorenom terenu. Ovu biljku dugo nitko nije smatrao egzotičnom: raste u krevetima, u staklenicima i na prozorskim daskama gradskih stanova.

Mediteranski aboridžin privlači ljetne stanovnike svojom aromom, originalnim izgledom. Ružmarin se koristi u kuhanju, aromaterapiji, kozmetologiji i parfumeriji. Tradicionalna medicina nudi dovoljno recepata na bazi aromatične biljke. Lijepo je imati pri ruci svjež, zdrav proizvod.

njega ružmarina

Grm se zapravo može uzgajati u zemlji, pod uvjetom biljke. Ukrasit će bilo koji cvjetni krevet ili alpski tobogan. Fitocidi koji se oslobađaju ozdravit će zrak. A kao nagrada, vrtlar će dobiti najsvježiji začin za meso ili ribu: meni za dacha postat će raznolikiji.

Ružmarin: opis biljke

Teško je zbuniti mediteranskog stanovnika s drugom biljkom:

opis biljke

 1. Ovaj mediteranski grm ima kožnate zimzelene listove. Njihova se boja kreće od zelene do srebrne boje. Izduženi oblik s oštrim vrhom.
 2. Visina biljke u prirodnim uvjetima (kod kuće) doseže 2 m. Vrtlari rijetko uspijevaju uzgajati ružmarin iznad 1 m.Obično doseže 50-60 cm.
 3. Ružmarin se u proljeće raduje pojavom cvjetova bijelih, lila, ružičastih ili ljubičastih nijansi. Ali s umjetnim uzgojem, grm se raduje ljepotom samo uz pravilnu njegu.
 4. Aroma biljke je višekomponentna: istovremeno podsjeća na miris eukaliptusa, kamfora, bora, lavande, citrusa. Oslobođeni fitoncidi osvježavaju i liječe zrak. Što je veća površina koju sadi veća, zdravija je atmosfera u zemlji. Ali ružmarin potpuno otkriva sve note, podliježući pravilima kultivacije.
 5. Značajke ružmarina - sadržaj vitamina (40% dnevne vrijednosti C, A) i folne kiseline. Zbog toga je biljka ne samo ukusna, već i zdrava.

Ključ uspjeha uzgoja ružmarina u zemlji je kompetentna poljoprivredna tehnologija. Ako ga slijedite, ružmarin će vas oduševiti neobičnom aromom i ugodnim izgledom.

Mediteranski grm

Kakva se ružmarin nalazi u prodaji

Specijalizirane prodavaonice vrtlarima nude sorte ružmarina:

 • Semko, Nježnost, Višnjakovski, Rosinka (razvijeni od strane ruskih uzgajivača);
 • Severn Sea (naraste do najviše pola metra);
 • Prststpatus (izdanci se šire po tlu, visina tepiha 15 cm);
 • Roseus (razlikuje se u cvjetovima ružičaste nijanse);
 • Albiflorus (ukrašen bijelim cvjetovima).

Strane sorte su posebno dekorativne.

maksimalno do pola metra

Odabiremo najbolje mjesto za slijetanje

Ružmarin je stanovnik Sredozemlja. Da biste ga uzgajali u drugim regijama, trebali biste stvoriti uvjete što bliže rodnim. Morate se brinuti o sadnji unaprijed: samo u tom slučaju vrtlar će dobiti željeni rezultat.

mjesto slijetanja

Smještaj kod kuće

"Urbani ljetni stanovnici" također uspješno uzgajaju ružmarin. Kod kuće je realno stvoriti pogodne uvjete:

 • stavite ružmarin na južni, jugozapadni ili jugoistočni prozor (u nedostatku onih, to će učiniti zapadni ili istočni);
 • grm zahtijeva dodatno osvjetljenje (prikladan je agrolamp);
 • da bi se osigurala potrebna vlažnost zraka, preporučuje se sipati sloj ekspandirane gline debljine 2-3 cm preko zemlje lonca (kada je navlažena, voda isparava, a zrak oko ružmarina postaje ugodan);
 • korijenima biljaka potreban je pristup zraku: ružmarin treba posaditi u glineni spremnik;
 • grm treba presaditi jednom godišnje (lonac treba biti 2/3 veći od prethodnog);
 • gost sa Sredozemlja boji se propuha: prilikom prozračivanja potrebno ga je zaštititi plastičnim zaslonom.

prikladni uvjeti

Podložno svim pravilima, biljka će oduševiti vrtlara aromom i originalnim cvjetovima. No, Britanci tvrde da kod kuće ružmarin raste samo od dobrih vlasnika.

Sletanje u zemlju

Prije sadnje na mjestu, vrtlar treba provesti pripremne radove. Kod kuće, ružmarin je nepretenciozna biljka. Ali u regijama s izvrsnim klimatskim uvjetima, morate se pažljivo pripremiti. Grmlje se odlično osjeća na mjestu:

izvorne boje

 • najsunčaniji i najtopliji;
 • zaštićen od hladnih sjevernih vjetrova;
 • s dubokim podzemnim vodama;
 • s alkalnim, laganim tlima.

Položaj na južnoj strani kuće je idealan. Zid će prekriti ružmarin od sjevernih vjetrova. Tijekom dana se zagrijava i noću odaje toplinu biljkama.

Ružmarin ne podnosi sjenčanje. U nedovoljnom svjetlu, ona se osuši i odlaže lišće.

lagana tla

Na poplavljenim područjima drenažu treba izliti u jamu za sadnju. Pogodni su drobljeni kamen, slomljena crvena cigla, šljunak, ekspandirana glina. Debljina sloja - 5-10 cm.

Ružmarin smješten u vrtu ne podnosi korov u susjedstvu: tlo oko mora biti čisto. U suhim ljetima dopušteno je muljenje zemlje slojem od 5-7 cm.

Ako tla ne ispunjavaju tražene karakteristike, potrebno je izvršiti strukturiranje na predviđenom mjestu sadnje..

Sadnja i briga o ružmarinu na otvorenom

U stakleniku

Neki vrtlari imaju dovoljno prostora za smještaj biljke u stakleniku. U regijama s oštrom klimom vrtlari pokušavaju uzgajati ružmarin u grijanim staklenicima. U skladu s pravilima uzgoja, ljetni stanovnici tijekom cijele godine na farmi imaju začinjeno bilje. Neki prodaju izrezane mladice: potražnja za ovim egzotičnim začinom je velika.

Što je biljci potrebno:

postavljanje biljaka

 • lagana vapnenasta tla s dodatkom smeća;
 • nema susjeda-korova ili kultiviranih biljaka;
 • vlažan topli zrak;
 • nedostatak nacrta;
 • temperatura ljeti iznosi 25-26 Celzijevih stupnjeva, zimi 5-15;
 • dnevno svjetlo 16-18 sati.

Ljetni stanovnici često sadi ružmarin u neogrijanoj sobi. U ovom slučaju biljka je spremna za rezanje 2-3 mjeseca ranije nego što je posađena na otvorenom. Ostavite grm u takvom stakleniku za zimu samo tijekom relativno toplih zima: temperatura ne bi trebala pasti ispod nule. Inače će se gost s juga smrznuti.

neogrevana soba

Slijetanje u otvoreni teren

Potrebno je posaditi južnjak na gredice nakon što prođu povratni mrazovi. Kada temperatura padne na 5 stupnjeva, ružmarin prestaje rasti. Ako termometar pokaže 0, umrijet će.

Tlo bi se trebalo dobro zagrijati. Da biste ubrzali, preporučuje se predloženo mjesto pokriti 5-7 dana plastičnim omotom. Ovom metodom pripreme zemlja će postati topla, a vlaga će ostati u potpunosti.

uzvrati mrazovi

Sadnice bi trebale biti prekrivene dvostrukim slojem bijele lutrasilije. To će ih zaštititi od sunčanja i noćne hladnoće. U nedostatku netkanog materijala, preporuča se upotreba bilo koje tkanine svijetle boje i perforiranog filma.

Kad je vrijeme toplo (15-20 stupnjeva), sklonište treba ukloniti. Uzgoj ružmarina na otvorenom polju moguć je prilikom stvaranja ugodnih uvjeta za biljku.

opekotina od sunca

Kako pripremiti zemlju

Stanovnik Sredozemlja preferira lagano, alkalno tlo koje propušta vlagu. Rublje su potrebne. Područje slijetanja treba biti pripremljeno unaprijed:

 • analizirati kiselost pomoću lakmusovog papira: kiselo tlo treba gaziti;
 • teška zemlja trebala bi biti brušena (kanta od 1 kvadratnog metra);
 • dobro kopati, ukloniti korov;
 • dodajte drobljeni kamen (1 kg po kvadratnom metru);
 • dodajte fosfor-kalijeva gnojiva;
 • posadite ružmarin nakon zagrijavanja zemlje.

Pravilno pripremljeno tlo pružit će vrtlaru zdrave biljke s mirisnim izdancima.

lakmusov test

Kako pravilno posaditi biljku

Vrtlari uzgajaju ružmarin na dva načina:

 • od sjemenki;
 • reznice iz odrasle biljke.

Svaka metoda ima svoje pristaše.

njihove pristaše

Kada sijati sjeme

Sjeme se ne sadi u otvoreno tlo. Sadi se kod kuće, a mladi grmovi se postavljaju na stalno mjesto. Za sadnju u otvoreno tlo sijte sjeme 2-3 mjeseca prije očekivanog punjenja grebena.

Preporučuje se prethodno klijanje sadnog materijala. Da biste to učinili, pažljivo stavite sjeme na vlažnu krpu. Treba ga neprestano prskati iz raspršivača.

Nakon peckanja, sjeme treba staviti u spremnik na površini pripremljenog tla i po vrhu lagano posipati.

mladi grmovi

Kada posaditi reznice

Prilikom sadnje reznica koristite prethodno ukorijenjene ili samo izrezane. Da biste to učinili, koristite jednogodišnje izbojke duljine 10-15 cm.

Treba ih obrezati na proljeće (od ožujka do svibnja). Izrežite gornji dio pod pravim kutom, a donji pod kutom od 45 stupnjeva. Umočite donji dio u bilo koji stimulator korijenja. Izbojke zalijepite u vlažno tlo ili ih stavite u vodu. Organizirajte staklenik na vrhu. Biljka ne smije biti na izravnom suncu.

Ovom metodom reznice se ukorijene u roku od tjedan dana.

mokra krpa

Uvjeti za dobar rast na otvorenom

Uspješan uzgoj ružmarina zahtijeva da vrtlar stvori ugodno okruženje.

Osvjetljenje i temperatura

Grmlje preferira dobru rasvjetu. Dug sunčan dan je ono što mu treba. Ugodna temperatura - 18-25 stupnjeva Celzija. Ali čak i na nižoj (pozitivnoj) ili visokoj razini, razvija se dovoljno. Grmlje će uživati ​​u toploj klimi uz umjerene kiše.

ugodno okruženje

Kako zalijevati

Grm je u stanju podnijeti kratko razdoblje suše. Ali kvaliteta rezanih izdanaka opada. Vrtlar ne smije dopustiti ekstremne situacije. Zalijevanje ružmarina potrebno je kako se tlo ispod isušuje. Važno je izbjegavati zastoj vode i zalijevanje tla.

rez se smanjuje

Labavljenje, korenje i hranjenje

Ružmarin voli besplatan pristup zraka korijenima. Stoga biste trebali redovito popustiti tlo ispod grmlja. Istodobno se uklanjaju korovi: oni iscrpljuju tlo i zasjenjuju biljku.

Za hranjenje se preporučuje korištenje složenog mineralnog gnojiva. Učestalost primjene - jednom mjesečno. Također je potrebno hraniti grm nakon rezanja izdanaka.

zamrzavanje tla

Kako podrezati

Obrezivanje ružmarina za pomlađivanje preporučuje se jednom u 8 godina. Obrezivanje se vrši do razine tla.Nakon postupka, mladi izdanci rastu.

Ali postoji i druga vrsta - formativno obrezivanje. Godišnje se proizvodi u proljeće. Na taj način vrtlari daju biljci željeni oblik.

grm potrebno

Kako pokriti

Nije potrebno zaklanjati ružmarin u regijama s toplim zimama. Ali tamo gdje postoje male negativne temperature, biljka treba biti prekrivena bijelim netkanim materijalom.

U hladnim područjima preporuča se presađivanje grma u lonac i slanje kući na zimu.

negativne temperature

Razmnožavanje biljaka

Grm je lako razmnožavati. Vrtlari koriste sljedeće metode:

 • presađivanje;
 • raslojavanje;
 • sadnja sjemena;
 • podjela grma.

Često vrtlari žele saditi ružmarin. Počinje potraga za sadnim materijalom. Što ako nema sjemenja u prodaji? Rješenje je jednostavno: kupite začin u zelenom dijelu supermarketa. Može se koristiti za cijepljenje. Važno je osigurati da grane izgledaju svježe.

sadni materijal

Kako pravilno podijeliti grm

Grm treba podijeliti nakon 7-8 godina svog života u vrtu. Odrasli grm za odrasle iskopan je, izrezan na komade lopatom. Gornji (prizemni) dijelovi su odsječeni i presađeni na novo mjesto. Radi boljeg preživljavanja, operaciju treba izvesti u rano proljeće (čim vremenske prilike dopuštaju). Ovako možete posaditi stalno rastući ružmarin na otvorenom polju. Prednost metode: gost s Mediterana savršeno se pomlađuje s tim odvajanjem.

sjeckani lopatom

Kako rezati

Biljka se razmnožava lako reznicama. Izbojci prve ili druge godine trebaju biti ukorijenjeni. Operacija se može izvesti u rano proljeće (kod kuće) ili u lipnju (u zemlji). Izrezani izdanci s dna se očiste od lišća. Donji rez umočen je u stimulator rasta korijena, a gornji rez u otopljeni parafin.

u rano proljeće

Kako ukorijeniti u vodi

5 mm kišnice se izlije u posudu izrađenu od neprozirnog materijala. Reznice se stavljaju u tekućinu, na vrhu je vezana plastična vrećica s perforacijom. Posuda je postavljena na svijetlo mjesto, ali zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Ovom metodom grančice će dati korijenje za 2-3 tjedna. Ne lignified izdanci brže se ukorijene.

plastična vrećica

Kako ukorijeniti u tlu

Vrtlar treba dodijeliti školski krevet. Kako nastaviti:

 • odaberite najtoplije mjesto u vrtu;
 • olabaviti tlo;
 • zalijepite grančice pod kutom od 45 stupnjeva na udaljenosti od 5-6 cm jedna od druge;
 • postaviti lukove;
 • rastezanje bijele netkane tkanine visoke gustoće (20 g / kvadratni metar i više);
 • pritisnite sklonište na zemlju i osigurajte.

Zatim ostaje pratiti vlažnost tla: čim se osuši, nježno navlažite. Kada se počnu pojavljivati ​​mladi listovi, reznice su spremne za sadnju na grebenima. Metoda omogućava da se grančice ukorijene u 3-4 tjedna.

visoka gustoća

Kako leći

Razmnožavanje ružmarina slojevima ne stvara poteškoće čak i neiskusnim vrtlarima. U svibnju do lipnja, mladica druge godine lagano se razreže na mjestu uboda. Potom se umoči u korijenski ostatak, zakači se na zemlju i odozgo posipa tlom. Vrh grane je odrezan. To je neophodno kako bi biljka bolje razvila svoj korijenski sustav. U roku od 3 mjeseca, slojevi se redovito navlaže. Ukorijenjena izbojka spremna je sljedeće proljeće.

grančice se režu

Kako dobiti reznice bez obrezivanja

Vrtlari su upoznati s genijalnim načinom dobivanja ukorijenjenih reznica bez rezanja:

 • odaberite bijeg 1. ili druge godine duljine 15-20 cm;
 • odrežite vrh (za intenzivno stvaranje korijena);
 • očistite ga od 5-7 cm lišća u sredini;
 • vreća je izrađena od filma s rupama i vezana odozdo od oguljene stabljike;
 • napunite film vlažnim sfagnumom ili neutralnim tresetom;
 • lagano vezati vrećicu na vrhu oguljene stabljike.

Tada vrtlar treba pratiti redovito navlaženje sadržaja omotnice. Čim se pojave bijeli korijeni, mladica je spremna za sadnju na stalno mjesto.

reznice bez rezanja

Kako se razmnožava sjemenom

Ova metoda je pogodna za dobivanje materijala rijetkih sorti.Metoda je prilično naporna. Kako nastaviti:

 • provjerite sjeme za klijanje u vodi (prazne će plutati, pune će se utopiti);
 • namočite ih u sok od aloe vere ili kalijev humat za 6-8 sati;
 • raspršiti se na površini tla;
 • navlažite malo i pospite pijeskom na vrhu;
 • pokriti vrh folijom s rupama;
 • stavite na toplo mjesto (22-25 stupnjeva Celzija).

Sjeme će klijati tek nakon mjesec dana. Sve to vrijeme vrtlar mora pratiti sadržaj vlage u tlu i uklanjati kondenzaciju iz filma. Čim se pojave lišće, sklonište treba ukloniti. Vrijeme je da spremnik stavite na najlakši prozor ili ga odnesete u grijani staklenik.

razmnožavati sjemenkama

Kako pripremiti ružmarin za zimovanje

U regijama s hladnim zimama, presađivanje u lonac i preseljenje u stan pomoći će očuvanju biljke.

U područjima s toplom klimom preporučuje se jesen, rezanje i nanošenje ružmarina netkanim materijalom.

transplantacija će pomoći

Štetnici i bolesti

Začinu prijeti paukov grinja. To se događa tijekom sušnih razdoblja ili s nepravilnim zalijevanjem.

Mirisne biljke lako jedu insekte razmjera. Za zaštitu od tih štetočina preporučuje se održavanje visoke vlažnosti zraka oko zasada.

S prekomjernom vlagom, biljka postaje plijesan. Kršenje uvjeta uzgoja vodi do pogoršanja potrošačkih kvaliteta reznica.

paukova grinja

Gdje se koristi ružmarin?

Aroma začina i njegov kemijski sastav objašnjavaju njegovu uporabu u raznim poljima. U kulinarstvu Italije, Španjolske, Francuske nemoguće je kuhati jela od janjetine bez grančica. Začin dobro ide uz ribu i plodove mora.

Ljekoviti učinak koristi se u liječenju bakterijskih i virusnih bolesti. Gargling pomaže ublažiti grlobolju. Uz hladne, hladne inhalacije s infuzijom biljke su korisne. Ako je posađena u cvjetnoj postelji, zrak čini zdrav.

kemijski sastav

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva