Kako razmnožavati i uzgajati reznice ružmarina kod kuće

Ružmarin se proširio po cijelom svijetu zbog aromatičnih i ljekovitih esencijalnih ulja koje sadrži. Njegova domovina je Mediteran.

Postalo je popularno među ruskim vrtlarima uzgajati grmlje na parcelama. Kapricičan je i termofilan, pa se često ne ukorijeni. Način razmnožavanja ružmarina reznicama najracionalniji je, jer se biljka brže razvija i dobiva snagu.

reznice ružmarina

Značajke uzgoja ružmarina iz reznica

Jedno od predivnih svojstava biljke je oslobađanje esencijalnih tvari koje mogu osvježiti zrak u sobi i osloboditi ga patogena. Bit će plus ako uzgajate ružmarin kod kuće u loncima i stavljate ih u dječje sobe i spavaće sobe.

U južnim krajevima grmlje se može razmnožavati u bilo koje vrijeme, s izuzetkom zimskog razdoblja. Vrtlarima u umjerenim klimama kod kuće savjetuje se da odaberu grančice i pripreme sadnice u proljeće (krajem ožujka, početak travnja), a u svibnju, lipnju, presaditi ih u zemlju na mjestu.

kod kuće

Pažnja! Reznice ružmarina su vrhovi stabljika grmlja. Moraju se izrezati iz zrelih biljaka ili kupiti u specijaliziranim prodavaonicama ili na tržištu. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se uzimaju samo gornji izbojci.

Priprema reznica

Mnogi vrtlari imaju uobičajenu grešku u uzgoju ružmarina pomoću reznica. Ne podnose sadnice određeno vrijeme za formiranje korijena i sadnju ih izravno u tlo. Kao rezultat toga, reznice se ne ukorijene i ne umiru.

esencijalne tvari

Da biste izbjegli probleme, morate se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Pripremite lonac za biljke i tlo (supstrat možete dobiti iz trgovine). Ako se tlo bere neovisno, tada trebate miješati crno tlo, treset, pijesak i humus.
  2. Na dno posude stavite male šljunak, a zatim prelijte zemlju i navlažite.
  3. Napravite male rupe i zakopajte sadnice duboke 3-4 cm. Obavezno odrežite donje lišće i ponovno zalijevajte tlo.
  4. Stavite posudu s reznicama na toplu i sunčanu prozorsku dasku 1-1,5 mjeseci.

Pažnja! Ružmarin treba zalijevati najmanje četiri puta svakih sedam dana, a voda ne smije stajati u loncu. Mora se ocijediti ako se skupila na tanjuru.

tipična greška

  1. Izvadite sadnice ružmarina i presadite ih na otvoreno polje.

Dobar način za korijenje grana biljke je njihovo stavljanje u staklenke s vodom. Mora se ažurirati svaka 3 dana. U ovom je slučaju važno osigurati grančicama svjetlost i toplinu.

Ružmarin je vrlo osjetljiv na vrstu tla. Ne podnosi alkalna, glina i teška tla.Da bi se biljka izvrsno osjećala, preporučuje se labavljenje tla, to neće dopustiti da se voda zadržava. Grmlje ne voli suho vrijeme, a pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.

grančice biljaka

Datumi slijetanja

U središnjoj Rusiji moguće je uzgajati ružmarin na mjestu ako je temperatura tla pri sadnji na oko + 5-10 stupnjeva. U sjevernim regijama biljku je preporučljivo presaditi u staklenike i staklenike, jer klima neće dopustiti da se dobro razvija. Vrtlari središnjih regija mogu početi uzgajati grmlje već od treće dekade travnja.

Ružmarin može umrijeti ako se uzgaja u uvjetima smrzavanja kada temperatura dosegne -5 stupnjeva. Grm raste dobro tijekom cijele godine u toplini, stoga se u jesen i zimi biljke moraju prenijeti u prostorije u kojima se zrak mora zagrijati do plus 5-15 stupnjeva.

temperaturna vrijednost

Odabir mjesta slijetanja

Ružmarin je vrlo osjetljiv na vanjske uvjete, ne podnosi kolebanje temperature i hladnoću. Najbolje mjesto za uzgoj je na sunčanom području zaštićenom od vjetra. Južna i istočna strana povrtnjaka su od najvećeg prioriteta za biljku.

Grm voli lagano pjeskovito, ne-kiselo i drenirano tlo, jer takvo zemljište savršeno prožima vodu, a da je uopće ne zadržava. Uz to, njegova labavost omogućuje korijenski sustav zasićen kisikom.

prenosi skokove

Ako na tom području prevladava kisela tla, mora se kalcificirati. Kako bi se spriječila prekomjerna vlaga tla, drenažu treba položiti na dno rupe za sadnju. Uglavnom se kupuje u trgovinama ili se koristi veliki šljunak i slomljena cigla.

Slijetanje

Do posadite ružmarin na otvoreno tlo, prvo morate korijeniti i uzgajati sadnice u loncima ili kutijama. Tek tada se biljke prenose u gredice. U tom je slučaju važno održavati udaljenost od 1 metra između grmlja.

vlaga tla

Prije sadnje priprema se posebna smjesa koja će pomoći da se ružmarin dobro ukorijeni u tlu. Da biste to učinili, uzmite riječni pijesak, lisnato tlo i treset u jednakim dijelovima i 1 žlica. l. zdrobljene krede na 1 kg dobivene smjese.

Biljke se kopaju u lišće lišća, zalijevaju i prekrivaju polietilenom. Uklanja se ne ranije od tjedan dana kasnije. To je neophodno kako bi se ružmarin mogao sigurno korijeniti.

Vrlo često se mogu izložiti stabljike ružmarina odrasle osobe. U ovom je slučaju potrebno odrezati donje izboje. Postupak se izvodi jednom u 7 godina.

ukorijeniti u tlu

Možete sakupljati grmlje 3 godine nakon sadnje tijekom cvatnje biljaka. Mirisne grančice moraju se odrezati zajedno s cvjetovima.

Njega ružmarina

Ružmarin polako raste. Za njegov stabilni razvoj trebate ostaviti dovoljan broj lišća. Kad grm iz grančice dosegne veliku veličinu i korijenje mu napuni lonac, treba izvršiti transplantaciju. Biljke obično rastu u spremnicima do 90 cm. Svaki put kad ih treba premjestiti u veće kutije.

Da ružmarin ne bi postao previše gust, ne treba ga prebrzo obrezivati. Botaničari to preporučuju u lipnju-srpnju, odmah nakon cvatnje.

cvjetnice

Štetnici i bolesti

Biljka ima antibakterijska svojstva. Ali to prekrasno svojstvo ga ne štiti od bolesti. Ako se grm brinete pogrešno, pojavljuju se sljedeći problemi:

  1. Lomljivi listovi ukazuju na prekomjernu količinu sunčeve svjetlosti.
  2. Žuto lišće ukazuje na nedostatak vlage.
  3. S druge strane, nedostatak karakterističnog mirisa ukazuje na to da se biljka zalijeva prečesto.

antibakterijske kvalitete

Gornja odstupanja lako su izbjegla. Dovoljno je stvoriti optimalne uvjete za dobrobit ružmarina.

Najteži dio brige o biljci je suzbijanje štetočina. Najčešće ga napadaju lisne uši i bjelanjke. Za uništavanje je racionalnije koristiti dezinfekciona sredstva.

Ako se ružmarin uzgaja kod kuće, onda se insekti bore sapunom grma. Zatim se sva pjena ispere tušem. Važno je ne zaboraviti zaštititi tlo od prodora sapuna.

optimalni uvjeti

Biljka se može zaraziti gnojnom plijesni. Da biste izbjegli njegov izgled, potrebno je pratiti vlažnost zraka u sobi i zemlje u spremniku. Preporučuje se ventilator tijekom zimskih mjeseci jer pomaže cirkulaciji boljeg zraka u sobi.

Uzgoj ružmarina na mjestu i kod kuće na prozorskoj dasci ne zahtijeva mnogo napora. Morate se brinuti za grmlje i osigurati optimalne uvjete za dobar rast. Primijećeno je da imunitet biljaka zimi slabi, u ovom trenutku im treba posvetiti više pažnje.

kuće na prozorskoj dasci

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva