Uzgoj i briga o ružmarinu na otvorenom terenu u moskovskoj regiji

Rosemary mnogi vrtlari cijene ne samo zbog svoje začinjene arome, već i zbog estetskih svojstava. Biljke biljaka često se uzgajaju u ljetnim vikendicama kao ukras. U regijama sa mraznim zimama, uključujući regiju Moskva, ružmarin se najbolje uzgaja na otvorenom. Sadnja na tlo promiče ubrzani i ispravan rast, odsutnost bolesti.

Rosemary, specifičnosti uzgoja u moskovskoj regiji

Prilikom sadnje grmlja ružmarina u moskovskoj regiji, vrijedno je razmotriti klimatske uvjete i specifičnosti tla u regiji. Ljeti se biljka može odmah saditi u otvoreno tlo, a zimi će grmlje ukorijeniti samo u loncima. Za sadnju trajnica pogodno je tlo sa niskom kiselošću.

specifičnosti uzgoja

Datumi slijetanja

Biljku treba saditi u kasno proljeće kako bi se izbjegli mogući mraz ili rano ljeto. Razmnožavanje grmlja dopušteno je u bilo kojem razdoblju, osim zimi. U umjerenim klimama bolje je uzeti izbojke za sadnice u proljeće prije nego što trava počne cvjetati i posaditi ih u tlo u svibnju - lipnju. Jesenske trajnice su pogodne za uzgoj kod kuće.

posaditi biljku

Odabir mjesta slijetanja

Kada se uzgaja na otvorenom za ružmarin, bolje je odabrati mjesta koja su dobro osvijetljena suncem. U praksi biljka pokazuje snažan rast kad se postavi na južne padine. Ako su grmovi posađeni kod kuće i potrebna je transplantacija u tlo, oni se nakon svih mraza izvlače na otvoreni zrak i presađuju nakon nekoliko dana aklimatizacije. Za višegodišnju biljku bolje je pogodno umjereno vlažno tlo s visokim sadržajem listopadno-zrnatog sastava, pijeska i humusa.

mjesta slijetanja

Sadnja biljaka u otvoreno tlo

Sadnja ružmarina u tlo vrši se pomoću slojeva, sjemenki ili reznica. Između grmlja trebalo bi postojati oko 50 cm kako se korijenski sustavi ne prepliću jedan s drugim. Prije sadnje trebali biste umjereno navlažiti tlo i ukloniti ostatke prethodno posađenih kultura. Biljke treba postaviti na dubinu ne veću od 4 cm za reznice i reznice i 0,4 cm za sjeme. Mjesto slijetanja prekriveno je rastresitom zemljom.

sjeme ili reznice

Briga o kulturi

Trajnica ne zahtijeva posebne uvjete skrbi i može rasti mnogo godina ako se poštuju osnovna pravila. Dovoljno je povremeno zalijevati ružmarinom, vizualno pratiti oštećenja listova i održavati tlo u dobrom stanju. Da biste osigurali aktivni rast, obratite pažnju na sljedeće točke:

  1. Ako lišće biljke požuti, tada je potrebno češće zalijevanje. Kad lišće padne, vjerovatno je višak vlage.
  2. Kao i druge biljke, ružmarin treba stalno korenje i labavljenje tla.
  3. Jednom svakih 6-7 godina, biljka se mora smanjiti na razinu tla kako bi se oblikovale nove izdanke. Grmlje se preporučuje pomladiti u ožujku - travnju. Nakon cvatnje novih grmova, trebate odrezati izbojke do 3 cm kako biste ih ojačali.

uvjeti skrbi

Zalijevanje

Ružmarin može podnijeti sušu, ali treba mu obilno i redovito zalijevanje za stabilan rast. U proljeće i ljeto biljku možete zalijevati svaki drugi dan, a po suhom vremenu - svakodnevno. Ako se grmlje ne sadi u otvorenom tlu, već u zasebnim spremnicima s tlom, tada je važno ne poplaviti biljke, budući da je ružmarin osjetljiv na zalijevanje tla.

redovito zalijevanje

Top dressing

Upotreba gnojiva za hranjenje ružmarinom nije preduvjet pravilnog rasta, ali uporaba specijaliziranih proizvoda pomaže u jačanju korijenskog sustava i pozitivno utječe na izgled biljke.

Jednom mjesečno možete koristiti složenu mineralnu i organsku gnojidbu, koja sadrži dušik i fosfor.

Dušična gnojiva korisna su za trajnice u proljeće, fosforna gnojiva u jesen. Kada se biljka prezimi u posudama ili stakleniku, a zatim presadi u otvoreno tlo, gnojiva nisu potrebna ako se na mjestu sadnje koristi plodna zemlja. Uzgoj na otvorenom terenu zahtijeva periodično hranjenje složenim gnojivima.

obvezni zahtjev

Bolesti i štetočine

Unatoč visokoj otpornosti ružmarina na bolesti, pod nepovoljnim uvjetima postoji opasnost od oštećenja trajnica. Čest štetočin je paukov grm, koji na lišću ostavlja suptilan paprat, što dovodi do venenja. Da biste se borili protiv insekata i posljedica njegovog pojavljivanja, morate lišće oprati sapunicom.

S jakim porazom grmlja, vrijedi koristiti insekticidna gnojiva.

Među bolestima se ružmarin smatra najopasnijim u obliku pepelnice. Uzrok bolesti je oštra promjena temperaturnih uvjeta. Znakovi oštećenja na kulturi su stvaranje bijelog cvjeta na lišću i stabljikama. Otopina kalijevog permanganata ili mješavina sode bikarbone i sapuna pomaže u uklanjanju bolesti. Kao dodatnu mjeru možete zamijeniti gornji tlo u kojem se nakupljaju infektivni agensi.

nepovoljni uvjeti

Kako prekriti ružmarin za zimu?

Kada temperatura zraka padne ispod 10 stupnjeva, prezimljavanje ružmarina na otvorenom može negativno utjecati na biljku. Čak i prekrivajući grmlje zimi i štiteći ih od puhanja i niskih temperatura, tlo se može smrznuti. Kako hladnoća ne uništava korijenski sustav, to je bolje pokriti ružmarinom za zimu u zasebnoj sobi.

Prije početka mraza, biljka se mora pažljivo iskopati i staviti u cvjetnjak ili bačvu. Dobra rasvjeta važan je uvjet u sobi u kojoj će ružmarin zimi. Idealna opcija je staklenik ili ljetna kućica.

temperatura zraka

Skupljanje i skladištenje

Lišće, izbojci i cvatovi ružmarina imaju korisna svojstva. Lišće je od najveće vrijednosti u pogledu praktične primjene. Potrebno je prikupiti izbojke prije cvatnje, jer u tom razdoblju lišće sadrži najkorisnije komponente. Odabirom najmlađih izdanaka, potrebno je odrezati grane grmlja duljine 15-20 cm.

Sakupljenu zelenu masu treba položiti na listove papira i ostaviti da se osuši 2 tjedna, povremeno se okrećući. Biljku možete osušiti odvojenim lišćem ili granama. Da biste ubrzali postupak, možete suhi ružmarin u pećnici ili električnoj sušilici. Možete pohraniti biljku u hladnoj, tamnoj sobi vješajući grozdove od 5-7 grana.Ako trebate koristiti trajnice u kuhanju, osušeno bilje možete ostaviti u vrećama od tkanine ili posudama za začinjavanje.

najveća vrijednost

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva