Kako pravilno uzgajati i brinuti se za ružmarin na otvorenom u srednjem traku

Ružmarin se odnosi na zimzeleni podrast s izraženom slatkastom aromom. Zeleno raste na mediteranskoj obali i često se umjetno sadi u kućnim vrtovima i ljetnim kućicama. Uzgoj ružmarina na otvorenom polju u regiji središnje Rusije postao je široko rasprostranjen zbog svojih ukrasnih svojstava i varijabilnosti primjene.

Specifičnosti uzgoja ružmarina u središnjoj Rusiji

Postoji nekoliko vrsta ruzmarina koje se uzgajaju u ukrasne svrhe ili za upotrebu kao začin. Za sadnju u središnjoj Rusiji prikladne su sorte običnog ružmarina. Ova sorta je nepretenciozna u skrbi i odlikuje se gustom vegetacijom.

Glavna značajka prilikom sadnje biljke u središnjoj Rusiji je da je nemoguće provoditi sveobuhvatnu njegu ružmarina bez poštivanja osnovnih pravila zaštite od smrzavanja.... Da biste zaštitili grmlje zimi, najbolje ih je iskopati i presaditi u zaseban spremnik za vrijeme mraza. Zimi je potrebno čuvati grm u osvijetljenoj i toploj sobi s temperaturom većom od 15 stupnjeva.

Ako nije moguće prekomjerno eksponirati biljku, tada je vegetacija potrebno obrezati, a korijenje izolirati piljevinom ili suhim lišćem. Odozgo možete dodatno sagraditi kupolu crnogoričnih grana, koja će održavati temperaturu zemlje.

Ružmarin: metode uzgoja

Grmovi ružmarina mogu se uzgajati na više načina - rezanjem, dijeljenjem, raslojavanjem ili sjemenom. Razmnožavanje reznicama uobičajeno je kod mnogih vrtlara zbog velike šanse za klijanje grmlja. Dijeljenje grmlja je složenija tehnika i koristi se za uzgajanje biljaka u kući.

uzgoj ružmarina na otvorenom

Uzgoj slojevima i sjemenkama pogodan je samo za sadnju na otvorenom. Uz pravilnu sjetvu i pravilnu njegu, prvi izdanci se pojavljuju u roku od 1,5 do 2 mjeseca.

Sjetva sjemena

Razmnožavanje sjemena je najpraktičniji i najprikladniji način. Prije nego što započnete sjetvu, sjemenke trebate pripremiti tako da ih natopite u toploj vodi nekoliko sati. Natopljeno sjeme sadi se u poseban spremnik do dubine od 3-4 mm. Za pravilan rast, tlo mora biti prethodno navlaženo.

Spremnik za sjeme treba držati na toplom mjestu s prosječnom temperaturom od oko 25 stupnjeva. Preporučuje se prskanje površine zemlje s vremena na vrijeme kako se ne bi osušila. Prvi izdanci klijaju nakon 40-60 dana.Dozvoljeno je saditi ružmarin na stalno mjesto nakon što grmlje dosegne visinu veću od 6 cm.

reznice rastu

Ukorjenjivanje rezanja

Razmnožavanje biljaka vrši se u jesen. Najprikladnije vrijeme je kraj rujna - početak listopada. Za sadnju odrežite male grane i izrežite reznice. Svako rezanje treba biti dugačko oko 10 cm i imati 3-4 međunožja.

Prije sadnje potrebno je ukloniti sve lišće iz reznica, tretirati ga stimulatorom korijenja i posaditi u spremnik s hranjivim tlom.

Nakon ukorjenjivanja reznica, trebate redovito pratiti vlažnost, prskati sadnice i spriječiti izravno izlaganje suncu. Prvi korijeni na izbojcima mogu se vidjeti nakon mjesec dana. Nakon pojave novih listova na reznicama, treba ih posaditi u zasebne posude. Promjer svakog spremnika ne smije biti veći od 10 cm. 7-10 dana nakon presađivanja potrebno je prskanje vrhova kako bi se potaknuo proces grananja.

Datumi slijetanja

Ružmarin morate posaditi nakon zagrijavanja tla. U pravilu, optimalni datumi slijetanja su krajem svibnja. Tijekom sezone biljka se podvrgava standardnoj njezi. Ako je potrebno, presadite grmlje na biljku, biljku biste trebali iskopati početkom rujna.

sadnja u tlo

Sadnja ružmarina

Ako želite uzgajati velike ukrasne grmove ružmarina, važno je ostaviti razmak od najmanje 0,5 m između biljaka. U ostalim je slučajevima dovoljno održavati minimalnu udaljenost od 10 cm, bez obzira na metodu sadnja ružmarinaNakon što ga stavite u zemlju, obilno zalijevajte površinu zemlje. Prilikom sadnje višegodišnje biljke važno je uzeti u obzir sljedeće točke:

  1. Grm je termofilna biljka i ne podnosi mraz dobro. Bolje je odabrati osvijetljeno mjesto na južnoj strani kao mjesto slijetanja.
  2. Labavo tlo, koje sadrži visoki sadržaj krečnjaka, doprinosi pravilnom i ubrzanom rastu.
  3. Za održavanje atraktivnog izgleda biljke vrijedi pružiti zaštitu od jakih vjetrova.
  4. Ružmarin ne podnosi višak vlage i jaku kiselost tla.

uzgoj ružmarina

Na jednom mjestu biljka može klijati nekoliko godina. Ako je potrebno, zamijenite grm s povrtnjakom, vrijedno je pažljivo iskorijeniti biljku i staviti je u spremnik. Ružmarin služi kao pogodan prekursor za češnjak, luk i mrkvu.

Značajke njege usjeva

Uzgoj ružmarina ne podrazumijeva posebne zahtjeve za njegu, a za pravilan rast dovoljno je slijediti brojna standardna pravila. Zalijevanje grmlja treba obaviti redovito, ali umjereno. Ako biljci nedostaje vlage, tada će lišće dobiti žućkast ton. S prekomjernom vlagom, lišće će početi otpadati.

Kao gnojivo možete koristiti mješavinu mulleina i vode u omjeru 1: 5. Kompleksni organski i mineralni preljevi su također prikladni za ubrzavanje rasta. Preporučuje se gnojenje ružmarina ne više od jednom mjesečno. Kao dodatna mjera za jačanje korijena, u proljeće se grmovi tretiraju s dušičnim gnojivima, a u jesen - fosfornim gnojivima.

Radi dekorativnog uzgoja, biljka se siječe na razinu tla svakih 6-7 godina. Pomlađivanje grma potiče nastanak novih izdanaka. Formativno obrezivanje lišća vrši se sredinom proljeća.

Ako je biljka bolesna od praškaste plijesni ili oštećenja bjeloočnice, morat će se poduzeti dodatne mjere kontrole. Oštećeni listovi moraju se ukloniti iz grmlja kako bi se spriječilo širenje bolesti. Kao profilaksa preporučuje se tretiranje ružmarina sapunom, a u slučaju uznapredovale infekcije koristiti insekticidna gnojiva.

Prikupljanje i skladištenje

Skupljanje lišća ružmarina najbolje je u razdoblju aktivnog cvjetanja, kada se u grmlju nakuplja najveća količina esencijalnih ulja.Višegodišnji su listovi vrijedni jer pronalaze primjenu na raznim poljima, uključujući kuhanje. Čak i osušeni i sitno sjeckani listovi imaju svijetlu aromu koja traje nekoliko godina.

Sakupljeni ružmarin možete čuvati u grozdovima, povezujući i viseći grane s lišćem prema dolje. Za duži rok trajanja, sjeckani zelen možete staviti u hermetički zatvorene staklene posude. Prethodno se biljka mora temeljito osušiti, ostavljajući je na papiru ili pomoću električne sušilice.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva