Učinkovite mjere za borbu protiv stakla ribizle nego obrade

Ako ste u proljeće počeli primjećivati ​​da se na zdravim grmima ribizla odjednom osuši i osuši grane, a na posjekotinama mrtvih izdanaka možete vidjeti crnu jezgru, tada se bavite čašom. Štetnik treba tretirati s punom odgovornošću, jer je sposoban uništiti berbu bobica. U nastavku ćete naučiti kako se riješiti kućišta od stakla ribizle.

Izgled i životna faza štetočina

Izvana stakleni kovčeg izgleda poput malene osi uskih krila koja se isticaju narančastim prugama duž rubova. Tijelo štetočina je duguljasto, doseže jedan centimetar u duljinu. Ženke imaju tri svjetlosne pruge, mužjaci imaju četiri. Insekti se hrane sokom ili peludom iz usjeva.

Krajem svibnja ili početkom lipnja čaša odloži oko 50 jajašaca, čija duljina doseže 70 milimetara; lako ih je prepoznati po duguljastom obliku. Da bi stvorio kvačilo, insekt se penje u koru mladice, uvijek u neposrednoj blizini mladog pupoljka.

Najveću štetu nanose ličinke štetočina, naime gusjenice bijele ili bež boje, koje dosežu 2,5 centimetara u duljinu, jer 10 dana nakon napuštanja jaja uništavaju izbojke iznutra. Paraziti, prodirući u debljinu stabljike, hrane se njome i razvijaju se. Tako, prije ili kasnije, dospijevaju do jezgre biljke.

S početkom proljeća, gusjenica izlazi u svijet, pupa i daje život novoj generaciji. Novi leptir se pojavljuje već u lipnju, kada prosječna temperatura zraka prelazi +15 stupnjeva.

Kukac ostaje aktivan 40-42 dana, a životni ciklus je dvije godine.

staklena futrola na ribizlu

Znakovi infekcije voćnog grma

Grane koje su dodirnule čašu u prvoj godini gotovo je nemoguće razlikovati od zdrave biljke, no može se primijetiti da lišće i bobice počinju da se smanjuju. Upravo iz tog razloga je štetočina teško otkriti u ranim fazama svoje pojave.

Oštećene grane počinju aktivno venuti i sušiti na kraju cvatnje ili u trenutku kada se bobice počinju oblikovati (tijekom aktivnog hranjenja starijih gusjenica). Lako je primijetiti ta oštećenja samo u razdoblju kada lišće počne cvjetati idućeg proljeća (posebno za razliku od zdravih biljaka).

Ako započnete brati suhe grane, na rezovima su označene tamne rupe s crnim zidovima.Rezanjem grane po duljini možete vidjeti prolaz koji je ispunjen izmetom gusjenice, ili čak i same gusjenice.

štetnik jede

Kolika je opasnost od staklene kutije na ribizlu

Staklene kuglice, paraziti u Srednjem traku, mogu oštetiti do 50% grana biljke crne ribizle i do 30% (ponekad i do 47%) bijele i crvene boje. Stupanj oštećenja ovisi o klimatskim uvjetima u regiji.

Kako se riješiti leptira?

Poteškoća u borbi protiv štetočina je zbog činjenice da čaša parazitira na kulturi na takav način da se njezin životni ciklus odvija izvan vidokruga, to jest unutar grana ribizle. Stoga, u pravilu, borba protiv staklena ribizla uključuje niz različitih aktivnosti, posebno:

 1. Uporaba bioloških proizvoda, pesticida.
 2. Tradicionalne metode.
 3. Korištenje tehnika organskog uzgoja.
 4. Preventivne mjere.

Nadalje, predlažemo da se detaljnije pozabavimo na svakoj vrsti događaja.

istrebljivač leptira

Biološka zaštita

Da bi se ribizla zaštitila od štetočina poput stakla, preporučuju se biološki pripravci koji su vodene suspenzije nematoda. Tu se ubrajaju alati poput Nemabakt i Antonem-F, koji se koriste za obradu reznica ribizle neposredno prije sadnje u zemlju. Da biste to učinili, reznice se moraju staviti u mokri pijesak s pripremom tri dana, a temperatura okoline treba biti +25 stupnjeva, a vlažnost pijeska treba biti 20%.

Antonem-F se koristi i za navodnjavanje grmlja ribizle u trenutku kada pupoljci počnu cvjetati. Prosječna potrošnja tekućine je 200 mililitara po biljnom grmu.

valjani lim

Specijalizirani lijekovi

Primjena isključivo bioloških pripravaka protiv štetočina, nažalost, nije dovoljna mjera, pa primjena pesticida ostaje praktički neizbježna. Među takvim sredstvima, najbolji su se lijekovi poput Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon i Trichlormetaphos.

Narodni, provjereni načini borbe

Da bi se riješili čaše, pribjegavaju i narodnim metodama. Na primjer, usjevi poput luka, nevena, češnjaka, nevena i dr. Sadi se između redova ribizle kao sredstvo odvraćanja od štetočina. Prikladno je i posaditi stablo stabljike ili nasturtiuma. Ipak, postoje i takvi usjevi koji su, naprotiv, sposobni privući staklenu robu, na primjer, ptičje trešnje.

U vrijeme kada se leptiri počnu aktivno kretati, između grmova biljaka postavlja se posuda s pijeskom, koja je natopljena kerozinom. Također, dobra metoda je obrada ribizle bilo kojom infuzijom koja ima oštru aromu. To mogu biti igle, pelin, luk luk, tansy i drugi.

sredstvo protiv insekata

Ovi mirisi imaju sposobnost dezorijentiranja štetočina u određenoj mjeri.

Uvjeti i pravila obrade

Potrebno je prskati grmlje s pojavom prvih lišća. To se smatra pogodnim vremenom, jer se tijekom tog razdoblja počinju pojavljivati ​​gusjenice, koje ostaju na površini stabljike. Upravo u tom razdoblju postaje moguće uništiti staklenu kutiju što je moguće efikasnije.

Grm ribizle podliježe temeljitom prskanju jednim ili drugim pripravkom. Dakle, za svaku biljku se troši 1-1,5 litara otopine.

miriše na nevena

Učestalost postupaka

U proljeće, prije nego pupoljci počnu cvjetati, moraju se obrezati crne, suhe i smrznute grane, što se provodi u korijenu, tako da nema konoplje. Također, uklanjaju se oni izbojci koji su ispod grma na tlu. Važno je ne naštetiti zdravim dijelovima grma.

Bliže zimi provode sanitarnu obrezivanje ribizle.Grm se prorjeđuje i tako se uskraćuju nerazvijeni ili osušeni izdanci. Sve kriške moraju biti tretirane vrtnim lakom ili posebnom pastom.

prskanje tekućina

Što se tiče preventivnog liječenja insekticidima, on se provodi nakon početka topline. Većina iskusnih vrtlara preferira Entonem-F. Obrada se događa prije pojave lišća i dok se jajnik ne počne formirati. Ako je potrebno, postupak se ponavlja dva tjedna kasnije. Čim se snijeg rastopi, zemlja se rahlja, posuta suhom senfom, pepelom ili pelinom.

Kemijska obrada se ponavlja prije zimskog razdoblja. Također, za imunitet se proljetno i jesensko hranjenje provodi pomoću mineralnih ili organskih tvari.

uništavanje crva

Otporne sorte

Do sada, nažalost, uzgajivači nisu razvili sorte koje bi imale apsolutnu otpornost na takvog štetočina kao što je staklo. Međutim, postoje vrste s određenom razinom izdržljivosti.

Crna ribizla

Sorte crnog ribizla koje su u stanju podnijeti štetočine:

 1. Snažan.
 2. Stanovnik za vrijeme leta.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Perun.

ribizla ljetni rezident

Crvena ribizla

Sorte crvene ribizle koje imaju otpor protiv štetočina:

 1. Rano slatko.
 2. Natalie.
 3. Jonker Tets.

rano slatko

Preventivne akcije

Kada kupujete sadnice ribizle, morate ih pažljivo ispitati da li postoje očite bolesti ili oštećenja. Posebno se posebna pozornost posvećuje jezgri izdanaka.

Sljedeća preventivna mjera je sadnja pored ribizle od borovnice, koja će odgristi staklo iz biljke. Usput, bazga je u stanju uplašiti puno drugih štetočina.

Kao dio prevencije neće štetiti saditi povrće (češnjak ili luk), kao i određeno cvijeće (neven, neven). Sve su ove biljke posađene izravno između grmlja ribizle. Miris usjeva neće dopustiti da štetočina nađe plodove i bobice grmlja, odnosno, on neće moći uzgajati u njima potomstvo što prijeti budućoj žetvi.

Recenzije
 1. Aleksandar Petrovič
  4.04.2020 05:36

  Napisana je pomalo glupo, s backtrackingom na temi, s pogreškama. Na primjer, na početku članka stoji da staklena kuglica odlaže 50 jajašaca, veličine 70 mm. Ne postoje jasni uvjeti za obradu kemijskim sredstvima - kada i s čime se može tretirati prije cvatnje, tijekom cvjetanja tijekom zrenja, nakon berbe.

  Odgovoriti
  • admin
   4.04.2020 14:02

   Dobar dan!
   Od čitave raznolikosti postojećih kemijskih pripravaka za borbeno staklo (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks i drugi), Karbofos je univerzalan. Obrada se provodi prije nego što bobice dozrijevaju, u 3 faze. Početak prvog je u proljeće, kada se pojavljuju listovi. Razmak između stadijuma je 2 tjedna. Ista kemikalija može se prskati ribizlom nakon branja bobica.

   Odgovoriti
 2. Marina
  6.06.2020 10:29

  Jako smo loše s crnom ribizlom. Cvjeta, ali tada nema bobica, mislili su da ih je mraz pogodio, a onda su, prilikom obrezivanja, ugledali crnu jezgru, izrezali je u korijen, preradili, kupili nove sadnice. Promijenio mjesto. Evo što učiniti u takvim slučajevima?

  Odgovoriti
  • admin
   6.06.2020 11:52

   Dobar dan! Ako ste 100% sigurni da grmlje nije smrznuto, već su pod utjecajem štetočina, koristite odgovarajuće metode kontrole. To su biološki proizvodi, kemija, poljoprivredna tehnologija, narodne metode i prevencija. Prije sadnje reznica koristite "Nemabact", "Antonem-F".Tretirajte odrasle biljke Kinmixom, Kapbofosom, Iskrom, Kemifosom, Fufanonom, Trichlormetaphosom. Dobro je saditi pored borovnice, češnjaka.

   Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva