Uzroci pojave crvenih mrlja kod bolesti svinja, što učiniti i kako liječiti

Odgajanje kućnih ljubimaca zahtijeva određeno znanje od uzgajivača. U privatnom dvorištu, na stočnoj farmi, nalaze se bolesni pojedinci. Ali meso takvih životinja se ne može jesti. Morate biti u mogućnosti odrediti bolest, vidjevši na koži crvene mrlje kod svinja, kako biste proveli kompetentno liječenje.

Uzroci pojave crvenih mrlja kod svinja

Kožni osipi kod svinja nisu rijetkost. Najčešće su povezani s nemogućnošću stvaranja ugodnih uvjeta za životinje. Ako se svinje drže u prljavim, neventiliranim prostorijama, ne daju im se cijepljenja na vrijeme, hrane se loše, tada će bolest početi od svake manje rane na koži. Posljedice infekcije mogu biti nepredvidive.

Dermatitis

Sam naziv patologije ukazuje na prisutnost upalnih procesa u dubokim slojevima kože. Svinja je ogrebala tijelo i patogene bakterije, viruse, gljivice prodiru u dermis. Upala uzrokovana mikroorganizmima širi se dalje, zarazujući susjedna područja. Patološki proces je brži kada u tijelu životinje postoji manjak vitamina B. Velika količina proteina u hrani je izvrsno tlo za razvoj dermatitisa.

Kada svinja postane prekrivena crvenim mrljama, tada je potrebno vidjeti postoji li oteklina tkiva, kako bi se utvrdila prisutnost gnojnog pražnjenja iz rana.

U potonjem slučaju otkriva se razvoj infekcije. Uz gnojnu upalu, postoji ulceracija zahvaćenog područja, nakon čega slijedi nekroza tkiva. Ozbiljnost tijeka dermatitisa ovisi o pravodobno započetom liječenju crvenih mrlja. Opasno je ostavljati životinju neobrađenu, jer to dovodi do razvoja gangrene.

svinja je bolesna

Trichophytosis

Ako je koža pogođena gljivicom, potrebno je utvrditi izvor zaraze. Ako je barem jedna jedinka bolesna, potrebno je zaštititi preostale svinje od kontakta s njom. Gljivična infekcija nastaje kada se počnu očistiti prljavom opremom. Bolest prenose mali glodavci.

Glavni znakovi trihofitoze uključuju:

 • pojava crvenih mrlja;
 • gubitak kose na zaraženim područjima;
 • jak svrbež;
 • anksioznost u ponašanju.

U slučaju crvenila kože svinje, odmah se obratite veterinaru.

Šuga

Patologija se razvija kao rezultat svrbežnog grinja koji ulazi u kožu. Tamo se parazit naseljava, žvačući vlastite prolaze. Ubrzo, ženka odlaže jaja u gornje slojeve epiderme.

svinja je bolesna

Najčešće bolest pogađa mlade prasadi od 2 mjeseca do godine u proljetnoj i jesenskoj sezoni. U isto vrijeme, životinje počinju neprestano ogrebati. Krasta se formira na mjestu grebanja.Svinje se zaraze jedna od druge. Krpelj može preći na druge predstavnike stoke, ljude. Najčešće je bolest kronična, dugotrajna. Masovna infekcija prasadi dovodi do gubitka kilograma, slabljenja životinja.

Furunculosis

Kad je koža oštećena stafilokokom, gnoj se nakuplja u folikulima dlake na koži. Labavo tkivo okolo se upali, pocrveni. Golim okom možete vidjeti oticanje tkiva oko pogođenog područja.

Razlozi pojave upale trebaju uključivati ​​činjenicu da svinja:

 • čuva se u prljavoj sobi;
 • češljanje kože;
 • ne dobiva dovoljno vitamina;
 • ima metabolički poremećaj.

Pojava pustula trebala bi upozoriti poljoprivrednika. Treba obratiti pozornost na prehranu i održavanje svinja.

svinja je bolesna

Veskularna bolest

Nastanak čira i vezikula na koži prvi je simptom bolesti. Pridružuje im se visoka tjelesna temperatura. U prvim danima zaraze prasad je letargičan i ima slab apetit. Vezikule prekrivaju udove svinja, dijelom njušku i jezik. Unutar formacija - svijetložuta tekućina, koja se izlije nakon otvaranja vezikula. Čirevi ostaju na zahvaćenom području. Virus koji uzrokuje bolest prilično je uporan i prenosi se s bolesnih životinja na zdrave.

lišajevi

Od bolesnih svinja, kontaminirane opreme, zdrave životinje mogu pokupiti lišajeve. Odredite gljivičnu infekciju prema:

 • lezije na koži ovalnog oblika;
 • pahuljasta područja;
 • zadebljanje epiderme;
 • svrbež.

Ako gljiva potone u duboke slojeve kože, tada se mogu pojaviti apscesi.

svinjske mrlje

erizipelas

Infekciju uzrokuje bakterija koja napada invazije svinja. Nakon tjedan dana pojavljuju se simptomi erizipela. Koža je zahvaćena, koja postaje crvena, a na predjelu trbuha vidljive su plavkaste mrlje. Životinja ima visoku temperaturu. Svinja ne može ustati, laže, odbija hranu.

Bolest je posebno opasna bez manifestacija osipa na koži. Nastaje brzinom munje, utječući na cijelo tijelo životinje. Subakutni oblik karakterizira izdašan kožni osip. Uz ispravno liječenje, bolest se izliječi u roku od 1-2 tjedna.

Metode liječenja

Eliminacija simptoma bolesti povezana je s odabirom terapijskih metoda koje djeluju na uzročnika infekcije. Oni se bore protiv dermatitisa uključivanjem antibiotika u aktivnosti. Blagi oblici se liječe razmazivanjem crvenih mrlja na koži mastom s Furacilinom. Komprimira uz pomoć klorheksidina. Teški tijek upale može se ukloniti intramuskularnim injekcijama penicilina.

Gljivične bolesti? poput trihophytosis ili ringworm? može se liječiti antisepticima. Učinkovite su masti koje sadrže cink i sumpor.

Prasica će se riješiti šuga isprljajući kožu otopinom Neostomazana s koncentracijom od 1%. Prije obrade, nježno operite kožu od kore i prljavštine pomoću sapunaste otopine tople vode s kreozotom. Među lijekovima protiv krasta, najefikasniji su Doramektin i Ivermektin koji se daju intramuskularno 1 puta u 14 dana.

lijek Neostomazan

S uvarima u svinjama potrebno je boriti se s alkoholnim otopinama. To uključuje jod, salicilni alkohol i sjajno zelenu boju. Primjene s ihtiolskom mazivom pomažu. Veskularna bolest zahtijeva specijalističko liječenje. A za erizipele su potrebni antibakterijski lijekovi.

prevencija

Odgoj visoko produktivnih, zdravih svinja složen je posao koji zahtijeva zootehničke vještine. Za zaštitu stoke svinja od bolesti potrebno je pravilno održavati životinje. Pristupni putevi oko farme moraju biti dezinficirani. Zaposlenici ne smiju nositi prljavu kombinezon. Sva radna oprema redovito se tretira antiseptičkim otopinama.

Pri prvim znakovima bolesti, crvenim mrljama na koži, pojedinac se uklanja sa zdrave stoke. Najčešći uzrok bolesti su netočnosti u prehrani i održavanju svinja. Prasice se zaraze od krmača. Pojedince treba cijepiti na vrijeme, mlade životinje treba ukloniti iz odraslih životinja.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva