Kada zasaditi rajčice za sadnice 2020. godine

Ljetne stanovnike zanima: kada posaditi rajčicu za sadnice 2020. godine. Potrebno je rasporediti vrijeme tako da biljke imaju vremena da sakupe zelenu masu, formiraju razvijeni korijenski sustav i tako da se zračni dio ne ispruži. Neki ljetni stanovnici pridaju veliku važnost utjecaju Mjeseca. Oni pokušavaju sijati rajčicu isključivo u povoljnim, s gledišta astrologije, danima.

Radove sadnje planiramo za 2020. godinu

Prije sastavljanja kalendara sadnje provjerite dostupnost i kvalitetu sjemena. Moraju biti svježi i održivi. Sjeme kupljeno u specijaliziranim prodavaonicama ne zahtijeva dodatnu pripremu: treba ih odmah posaditi u posude za sadnice.

Ali neovisno prikupljeno sjeme sorti zahtijeva pripremne mjere:

 • klijavosti testovi;
 • dezinfekcija;
 • poticanje klijanja.

Pravilna priprema prvi je korak do dobre žetve.

siječanj

Ljetnom stanovniku u siječnju savjetuje se da pregleda svoje zapise i utvrdi koje sorte ili hibride će uzgajati 2020. godine. Istodobno se provjeravaju datumi isteka postojećih materijala. Ovog mjeseca vodeće poljoprivredne tvrtke održavaju tematske izložbe. Također se preporučuje posjetiti ih, naučiti nove predmete i kupiti dodatni materijal.

sadnice rajčice

Sadnice se ne hrane samostalno. Trebala bi se pobrinuti za gnojiva za nju. Pogodni su kalijev humat i mineralni kompleksi za sadnice.

Vrtlari s juga sijeju sadnice kako bi dobili rane proizvode od povrća koji se uzgajaju u stakleniku.

veljača

Ovaj mjesec je idealan za pripremu tla. Ljetni stanovnici, koji samostalno pripremaju smjese za sadnju, unaprijed unose smrznute komponente u toplu sobu. Po želji mogu se dodatno dezinficirati kalciniranjem u pećnici ili prskanjem otopinom kalijevog permanganata.

sadnja rajčice

 

Vrijeme je da pripremite posude za sadnju. Ne morate ih kupiti: isprane šalice kiselog vrhnja i jogurta će vam uspjeti. U drugom desetljeću počinje sjetva na sadnice kasno sazrijevih sorti. Ljetni stanovnici južnih regija počinju saditi ranu rajčicu za uzgoj u stakleniku.

ožujak

Najprometniji mjesec za ljetnog stanovnika. Rajčice se tradicionalno sije za uzgoj u stakleniku. Treba sijati i rane sorte rajčice za otvoreno tlo (za južne regije). Ostatak (veljače) sadnica se potapaju i stavljaju na osvijetljeni prozor.Biljke je potrebno nadopuniti agrolampom. Na jugu je došlo vrijeme za sadnju sadnica u staklenik, za koje se ispostavilo da je sjeme posijano u siječnju.

sadnja rajčice

 

travanj

Prošli mjesec za sjetvu rajčice za sadnice. Trebali biste imati vremena završiti posao prije 15.. Neki uzgajivači nude ultra rane sorte zrenja za problematična područja. Sijaju se 20. i 25. travnja.

sadnja rajčice

Nepovoljni dani za sjetvu i sadnju

Astrolozi kažu: rastući Mjesec odgovoran je za rast zračnog dijela rajčice, a propadajući Mjesec odgovoran je za stvaranje korijenskog sustava. Vrijedno je zbuniti ove faze, saditi pogrešno, a sadnice će usporiti razvoj. Sadnjom na stalno mjesto rajčice će imati tanke stabljike, nedostatak lisnih ploča i slabo razvijen korijenski sustav. I vrtlar će dobiti beznačajnu žetvu iz takvih grmlja.

Dani ne vrijedi sjetvu i sadnju rajčice (prema lunarnom kalendaru):

 • u siječnju nema takvih dana;
 • u veljači - 2, 3, 9, 10, 15;
 • u ožujku - 8-10, 13-16;
 • u travnju - 2, 3, 7, 8, 15.

sadnice rajčice

Preporuča se dodatno uzeti u obzir znak zodijaka kroz koji planet prolazi. Djevica pojačava i negativne i pozitivne utjecaje.

Što utječe na vrijeme slijetanja?

Kako biste dobili visokokvalitetne sadnice koje će se brzo ukorijeniti na novom mjestu i dati visoki prinos, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Kada posaditi rajčicu za sadnice, ovisno o regiji

Marljivi vrtlari uzgajaju rajčicu u svim regijama Rusije. Ali klima ima svoje karakteristične osobine, pa se i uvjeti kada je potrebno sijati rajčice za sadnice mijenjaju.

sadnice rajčice

Važno je zapamtiti: treba uzgajati samo zonirane sorte i hibride. To će smanjiti rizike i omogućiti vam dobru žetvu.Vreme može malo varirati ovisno o planiranom načinu uzgoja: u stakleniku ili na otvorenom.

Regije središnje Rusije

Klima središnje Rusije je umjereno kontinentalna. Godišnja doba su izražena. Ali toplo razdoblje uzgoja rajčice na otvorenom polju na način bez sjemena nije dovoljan: usjev ima dugu vegetacijsku sezonu. Prosječno vrijeme sjetve rajčice za sadnice je od kraja veljače do kraja ožujka. No, neki hibridi mogu se sijati u prvoj polovici travnja.

sadnice rajčice

Uralne i sibirske regije

Na Uralu i u Sibiru duge su mrazne zime i vruća, ali kratka ljeta. Topli dani za berbu rajčice nisu dovoljni za uzgoj bez sjemena. Stoga vrtlari imaju tendenciju sadnje sadnica.

Kasne sorte mogu se sijati čak i krajem siječnja - početkom veljače. I rezultirajuće sadnice treba posaditi u otvoreno tlo.

Rane sorte počinju istjerivati ​​u ožujku. Rajčice uzgajane sadnicama sadi se u otvoreno tlo nakon povratka mraza i poduzimaju se zaštitne mjere: sklonište s dvostrukim lutrazilom za noć.

sadnice rajčice

Lenjingradska regija

Ovo područje ima dovoljno osvjetljenja i nedostatak topline. Vrijeme je vrlo nestabilno, pa se preporučuje presaditi sadnice u otvoreni teren nakon 15. lipnja. A sjetva bi trebala biti u drugom ili trećem desetljeću ožujka. Tijekom dugog razdoblja razvoja, rajčica se rasteže i preraste. Sadnice se prenose na stalno mjesto s pupoljcima ili procvjetalim cvjetovima.

Vrtlari trebaju razmotriti mogućnost pokrivanja sadnica noću lutrasilom.

Daleki istok

Na Dalekom istoku je klima oštra i nestabilna. Ni u svibnju prosječne dnevne temperature ne narastu iznad 10 Celzijevih stupnjeva. Stoga je nemoguće uzgajati rajčice bez sadnica.

sadnice rajčice

Za sadnju u nezagrijani staklenik materijal sijte krajem veljače. Gotove sadnice premještene su na stalno mjesto početkom svibnja. Prije toga sadnice već imaju 5-6 pari trajnih listova. Na otvorenom terenu rajčica daje plodove tek kad se prekriju preko noći. Sadnice se sadi vani sredinom lipnja.

Bjelorusija

U Bjelorusiji je klima nešto blaža nego u središnjoj Rusiji, stoga su sadnice posađene 2-3 tjedna ranije. A sadnice možete sijati u trećoj dekadi ožujka. Sjetva završava sredinom travnja.

Južno od Rusije

U južnim krajevima zime su kratke i tople, a ljeta duga i vruća. Stoga je ovo područje pogodno za uzgoj rajčica u otvorenom tlu i staklenicima. U ovoj regiji u staklenicima se uzgajaju samo rani povrtni proizvodi. Vrtlari već u svibnju poslužuju svoje rajčice na stolu.

sadnice rajčice

Spremne sadnice sadimo u neogrijani staklenik u ožujku. I počinju ga kuhati u siječnju i veljači. Neki ljetni stanovnici u svibnju siju rajčice izravno u otvoreni teren. Toplo vrijeme i odsutnost mraza za povratak omogućuju uzgoj rajčice na način bez sjemena.

Ovisno o sorti

Proizvođači nude sorte i hibride različitih razdoblja zrenja. Ovisno o tome koje vrste prvo sijati. Što treba uzeti u obzir:

 1. Razdoblje zrenja. Kasna i srednja kasna rajčica sadi se ranije. Treba im duže da plodu daju crni rast.
 2. Vrsta rajčice. Uzgajivači nude ultra rane sorte i hibride koji rastu i razvijaju se tako intenzivno da, kada se sadi kasno (krajem travnja), daju rod poput običnih ranih rajčica.
 3. Sposobnost rajčice da pokupi tehničku zrelost prilikom skladištenja. Na tržištu se nalaze rajčice novogodišnje serije. Oni dozrijevaju upravo na vrijeme za svečanim stolom.

sadnice rajčice

Ako vrtlar ne može sam odrediti kada treba sijati rajčicu, potrebno je pažljivo pregledati natpise na vrećici za sadnice. Proizvođač piše kada je potreban rad.

Staklenik ili otvoreno tlo

U prosjeku, razlika između sadnje u nezagrijanom stakleniku i otvorenog tla je 2-2,5 tjedana. Neki vrtlari, istodobno presađivanjem u staklenik, ostatak sadnica prebacuju tamo na kaljenje.

Ali ako sadimo rajčicu u grijani staklenik, tada biramo vremenski raspored ovisno o planiranju troškova grijanja i rasvjete. U takvim uvjetima rajčice se beru cijele godine.

sadnice rajčice

Određivanje pojmova prema narodnim predznacima

Da biste sadili rajčicu u grijani ili neogrijani staklenik, ne biste trebali slijediti raspored prema popularnim vjerovanjima. Ali prilikom postavljanja sadnica u otvoreni tlo, možete koristiti znanje predaka: topola je odletjela pahuljica - vrijeme je za sadnju rajčice.

Sjetva prema lunarnom kalendaru

Naš satelit utječe na kretanje voda svjetskih oceana. Astrolozi tvrde da budući da je sve živo biće 50-70% vode, Mjesec također utječe na rast i razvoj organizama.

Planeta u rastućem položaju povoljno utječe na razvoj nadzemnog dijela rajčice. I u opadajućoj fazi korijenski sustav počinje se razvijati. Stoga je za dobivanje zdravih sadnica važno sijati materijal tijekom faze rasta planete, ali tako da klijaju na pun mjesec.

S obzirom na to da sjeme klija u 5-9 dan nakon sadnje, tada ih treba saditi prije punog mjeseca. Nakon što su se pojavili kotiledonski listovi, podzemni dio počeo se aktivno razvijati (ovo je vrijeme prolazećeg mjeseca). No, kao osnova za određivanje vremena sjetve sjemena, preporučuje se uzeti karakteristike regije i preporuke proizvođača sorte ili hibrida.

Recenzije
 1. Olya
  1.01.2019 18:01

  Primijetio sam mnoge datume, definitivno ću upotrijebiti vaše preporuke.Nisam mogao ni pomisliti da ima toliko nepovoljnih dana za sjetvu rajčice u travnju i ožujku. Sigurna sam da je ovih dana bolje raditi nešto drugo.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva