Obilježja i opis sorte rajčice Chukhloma, njen prinos

Prije toga, dacha se koristila isključivo za rekreaciju. No, danas se u prigradskim područjima sve češće mogu vidjeti kreveti na kojima se uzgaja razno povrće. Paradajz je ovdje posebno popularan. Ovo nije iznenađujuće. Uostalom, mogu se koristiti za pripremu raznih jela, uključujući i konzerviranu hranu. Danas na tržištu možete pronaći sjeme raznih sorti rajčice. Jedna od takvih je i rajčica Chukhloma.

Opis rajčice Chukhloma

Chukhloma rajčice su srednja sezona sorta. Sazrijevaju za 110-115 dana. Visina biljke doseže više od 2 m. Rajčice ove sorte namijenjene su sadnji u otvoreno tlo ili staklenicima. Naravno, u potonjem slučaju morat ćete izgraditi prilično nezgrapnu strukturu. Ako je staklenik mali, ometat će normalan rast biljke. Kao rezultat, moguće je smanjenje prinosa.

Važno: Chukhloma rajčice je teško uzgajati na balkonima. To vrijedi razmotriti za one koji žele saditi takvo povrće u svom stanu.

Sorta Chukhloma ima prilično visok prinos. Na grmlju se formiraju četkice. Svaka od njih sazrijeva od 10 do 12 plodova. Uz pravilnu njegu, s jednog grma može se ubrati do 5,5 kg rajčice. Prilikom sadnje biljke na mjestu vrijedi slijediti shemu, prema kojoj jedan grm iznosi 0,2 m2... Tako sam na jedan kvadrat posadio ne više od 5 biljaka.

Stručnjaci preporučuju pridržavanje ove sheme. Ako ima više grmova, to će dovesti do njihovog nenormalnog razvoja. Kao rezultat, prinos je značajno smanjen.

Za i protiv raznolikosti

Čuhloma rajčica ima brojne prednosti. Među glavnima su:

  • visoka produktivnost;
  • otpornost na mnoge bolesti, posebno fusarium, cladosporium, mozaik;
  • sposobnost rasta u različitim regijama;
  • praktičnost.

chukhloma rajčica

Što se tiče posljednje točke, ovdje je vrijedno napomenuti da se plodovi ove sorte mogu dugo čuvati. Oni imaju i tržišni izgled te su prilagođeni za prijevoz.

Ako govorimo o nedostacima, onda ovdje vrijedi primijetiti neke poteškoće u uzgoju biljaka u tlu. Budući da grm raste prilično visok, mora ga se sigurno vezati... Također je vrijedno napomenuti da takve biljke, zbog svog rasta, nisu pogodne za uzgoj u regijama s prilično jakim vjetrom, koji ih može slomiti.

pladanj rajčice

Voće

Chukhloma rajčice imaju svijetlo narančastu nijansu. Težina jednog ploda može doseći 120 grama. Naravno, da biste postigli ovaj rezultat, morate slijediti sva pravila za uzgoj biljke. Sasvim je jednostavno razlikovati Chukhloma od drugih sorti.Plodovi su u obliku banane, imaju čvrstu kožu i mesnato meso. Zbog toga se naširoko koriste za konzerviranje cijelog voća i za prodaju, što potvrđuju brojne recenzije.

Važno: Da bi se osigurali visoki prinosi, potrebno je uzeti u obzir da su najbolji prethodnici rajčice Chukhloma kopar, peršin, tikvice, cvjetača i mrkva.

Kao što opisuje sorta, Chukhloma rajčice odlikuju se velikom transportnošću i dugotrajnim skladištenjem. Zato su vrlo popularni među poljoprivrednicima. Plodovi se uzgajaju ne samo za prodaju, već i za konzerviranje. Također se mogu koristiti za pripremu raznih jela i za čisto konzumiranje.

rajčica u hladu

Kako pravilno uzgajati rajčicu

Kao što je napomenuto, rajčice Chukhloma često se uzgajaju u prodaji. To znači da je glavni zadatak prikupiti veliku žetvu. To se može osigurati pravilnom njegom biljke. Rajčice se uzgajaju pomoću sljedeće tehnologije:

  1. Pripremite sjeme za sjetvu. Ovdje je dovoljno slijediti klasičnu shemu. Za početak, sjeme se natapa nekoliko dana u stimulatoru rasta. Nakon toga ga raširite na tanjuru ili malom tanjuru. Zatim ih prekrijte vlažnom krpom. To će osigurati optimalne uvjete za brzo klijanje sjemena.
  2. Kad sjeme ukorijeni, sadi se u pripremljene posude. Ovdje vrijedi napomenuti da će sazrijevanje sadnica potrajati 1,5 mjeseca, koje se mogu saditi u nezaštićeno tlo. Te će informacije biti potrebne onima koji žele točno planirati tijek uzgoja rajčice na prodaju.
  3. Nakon što su sadnice zrele i jake, posadio sam ih u krevete ili u stakleniku. U ovom se slučaju vrijedi pridržavati sheme sadnje, prema kojoj će za normalan rast biljke biti potrebno mjesto veličine 50 x 40 cm.

grm zrele rajčice

U procesu uzgoja rajčice treba se pridržavati nekih pravila. Tlo oko grma mora se povremeno korov i rastresiti. Stručnjaci preporučuju obratiti posebnu pozornost na hranjenje. Za to se često koriste dušična gnojiva. Kada je riječ o zalijevanju, najbolje je koristiti toplu vodu.

Periodično, vrijedno je dodati posebna sredstva koja biljci pružaju sve potrebne tvari.

Bolesti i štetočine

Kao što karakteristike pokazuju, rajčica Chukhloma vrlo je otporna na bolesti kao što su kladosporium, fusarium i duhanski mozaik. Otvoreno tlo je opasno za rajčice. Postoje virusi koji biljci mogu nanijeti značajnu štetu:

plodovi u grmlju

  1. Kasni zahvat. Česta bolest koja se očituje bjelkastim plakom koji se nalazi na donjoj strani lista. Pogođene rajčice prekrivene su ovalnim mrljama koje imaju tamno sivi ton. S vremenom se razvijaju i prodiru dublje, sve više i više utječu na fetus.
  2. Alternaria. Jednako česta bolest koja može zahvatiti biljke, kako na otvorenom polju, tako i u staklenicima.
  3. Cladosporum. Najčešće utječe na lišće biljaka koje rastu u staklenicima.

U prisutnosti takvih bolesti, potrebno je odmah započeti njihovo liječenje. To će sačuvati prinos.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva