Značajke i opis sorte rajčice Labrador, njen prinos

Svake godine uzgajivači iz različitih zemalja stvaraju sve više i više sorti rajčice. Rajčice se mogu razlikovati u obliku i težini ploda, tonu kože i mnogim drugim karakteristikama. Odabir određene sorte ponekad može biti prilično težak, posebno za početnike.

Opis sorte Labrador

Važno je proučiti opis sorte prije kupnje sadnog materijala ili gotovih sadnica. Posebnu pozornost treba obratiti na karakteristike ploda i uvjete uzgoja biljke.

Labrador rajčice nisu uvrštene u Državni registar poljoprivrednih kultura, tako da nema službeno potvrđenih podataka o toj rajčici. Poznato je da je sortu rajčice uzgajao amaterski uzgajivač iz Smolenska Oleg Funtikov.

Biljka pripada determinanti, razlikuje se ograničenim rastom glavne stabljike. Visina ne prelazi 50 - 70 cm. Nije potrebno peckanje. Labrador rajčica nije standardna sorta. Sam grm je srednje lisnato, srednje veličine lišće, tamnozelene boje.

Sorta s ranim sazrijevanjem plodova. Od trenutka sjetve sjemena do prvih crvenih plodova ne prođe više od 95-105 dana. Masovno zrenje usjeva počinje na dan 115.

Rajčice su pogodne za uzgoj na otvorenom, staklenicima i plastičnim skloništima. U sjevernim geografskim širinama bolje je dati prednost zatvorenom tlu.

Sorta Labrador nema istoimene hibride F1. Razlikuje se u dobroj otpornosti na glavne bolesti, koje se najčešće nalaze među usjevima noćurka.

sjemenke rajčice labrador

Karakteristike plodova labradora

Glavna karakteristika je jednostavno cvjetanje. Na jednoj ruci može se oblikovati do 15 plodova.

Rajčice su u obliku jabuke, male, težina ploda može doseći od 80 do 150 grama. Nezrelo povrće je svijetlo zelene boje. Zrela rajčica ima crvenu kašu i kožicu. Celuloza je sočna, slatka s blagom kiselošću, s izraženom aromom rajčice. Koža je gusta, nije rebrasta, ne pukne.

Unutar rajčice ima nekoliko komora i sjemenki. Sadržaj suhe tvari je prosječan. Prinos je dobar, iz jednog grma može se ubrati više od 4 kg rajčice za cijelu sezonu.

Sorta rajčice Labrador nije namijenjena dugotrajnom skladištenju, plodovi se moraju preraditi odmah nakon berbe. Univerzalna upotreba u kuhanju. Može se jesti svježi, kuhani sok od rajčice, paste, lečo i kečap. Idealno za cijelo konzerviranje.

rajčica labrador na tanjuru

Prednosti i nedostatci

Sorta je vrlo popularna među vrtlarima. O rajčici Labrador praktički nema niti jedne negativne povratne informacije.Oni vrtlari koji su ga sadili na svom mjestu bili su zadovoljni rezultatima.

Opis prednosti:

  • Obilna berba tijekom cijelog plodonosnog razdoblja;
  • Dobar okus zrelog povrća;
  • Univerzalna upotreba u kuhanju;
  • Imunitet na većinu bolesti usjeva noćurka;
  • Grmlje su podcrtane, nije potrebno vezivanje nosača.

Jedina mana koju mnogi poljoprivrednici primjećuju jest da rajčica nije prikladna za dugoročno skladištenje.

grmlje rajčice labrador

Značajke uzgoja sadnica

Prilikom uzgoja sadnica kod kuće, potrebno je uzeti u obzir osobitosti sadnje sjemena. Sjetva sadnog materijala treba biti 55 - 65 dana prije sadnje sadnica na stalno mjesto.

Ako na pakiranju nije naznačeno da je sjeme preradio proizvođač, tada to morate učiniti sami. Za dezinfekciju sadnog materijala možete koristiti slabu otopinu kalijevog permanganata, sok aloe ili Fitosporin. Nakon što su sjemenke dezinficirane, moraju se isprati tekućom vodom i osušiti do labavog stanja. Da bi se povećao postotak klijavosti sjemena, mogu se tretirati stimulansima rasta. Na primjer, Epin, Novosil ili otopina meda.

Krajem svibnja sadnice se mogu saditi na stalno mjesto. Prije sadnje važno je osigurati da se tlo zagrijalo do +17 stupnjeva. Prilikom sadnje na stalno mjesto, udaljenost između grmlja bi trebala biti najmanje 40 cm. Po 1 sq. m. ne može se saditi više od 6 sadnica. Noću je poželjno prekriti grmlje toplom krpom.

rajčica labrador na otvorenom polju

Kako se brinuti za rajčicu na otvorenom

Za dobivanje obilne žetve tijekom ljeta, važno je promatrati posebnosti skrbi o rajčici na otvorenom terenu. Bogata žetva može se dobiti ako se grmovi formiraju samo jednim izbojem. Na biljci ne smije ostati više od 5 četkica.

Da biste povećali jajnike, biljke se mogu prskati otopinom borne kiseline (za 1 g kiseline trebate uzeti 1 litru vode). Borna kiselina prvo se razrijedi u 50 ml vruće vode, a zatim se ta otopina razrijedi u 1 litri vode. Biljke je potrebno prskati na početku razdoblja cvatnje.

Prilikom uzgoja rajčice na vašem web mjestu, važno je zapamtiti da grmlje trebate zalijevati ne češće od jednom tjedno. Ako je vrijeme vruće i suho dugo, tada količinu zalijevanja treba povećati na tri puta tjedno.

Također je važno pravovremeno ukloniti korov, olabaviti tlo i primijeniti mineralna i organska gnojiva. Periodično, grmlje je potrebno pregledavati na bolesti i štetočine.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva