Opis sorte rajčice Miracle Altai, značajke uzgoja i njege

Rajčicu Altai Miracle uzgajali su stručnjaci posljednjih godina prošlog stoljeća i danas je biljka u državnom registru najboljih uzgojnih dostignuća. Stručnjaci su sebi postavili cilj stvoriti rajčicu koja bi mogla pokazati visoki prinos u klimi sibirskih regija. Zahvaljujući naporima stručnjaka, pojavila se raznolikost, koja se zove Čudo od Altaja. Opis sorte ukazuje na mogući uzgoj u staklenicima i na otvorenim poljima.

Karakteristika rajčice klasificira ga kao interdeterminatni tip, odnosno rast glavnog stabljika se događa stalno. Na otvorenom polju visina grma varira od 1,3 do 1,6 metara. U stakleniku ta vrijednost može biti malo veća. Zbog visokog rasta biljka se mora vezati, dok potpornjaci moraju biti veći od rasta glavnih debla.

Čudo od Altaja

Biljka ima snažne stabljike, koje karakterizira dobra snaga i nijansa smaragdno zelenog lišća. Sorta Altai ima dobru sposobnost plodovanja na niskim temperaturama. Grm savršeno podnosi težinu ploda i ne lomi se, pa nije potrebno dodatno vezanje četkica.

Karakteristike voća

Recenzije vrtlara potvrđuju izvrsne karakteristike rajčice. Prve četkice tvore velike rajčice čija prosječna težina doseže od 300 do 350 grama. Visok prinos plodova dolazi na drugom valu. Istodobno, prosječna težina je malo smanjena i kreće se od 150 do 200 grama. Nezrela rajčica ima malu tamnu mrlju u blizini stabljike, koja nestaje kako plod dozrijeva.

Ako je potrebno prevoziti povrće, beru se u malo nezrelom obliku.

Tamno crveni plodovi su ovalnog oblika. Celuloza od povrća skladno kombinira gustoću s nježnošću i sočnost. Okus rajčice je slatkast s blagom kiselošću. Broj sjemenskih komora je u prosjeku od 5 do 7.

uzgajaju specijalci

Kada i kako traje sazrijevanje?

Čudo s Altaja spada u sorte srednje sezone u smislu karakteristika zrenja. Prvi plodovi uklanjaju se 90 dana nakon pojave prvih izdanaka. Voće traje dugo i odlikuje se punom vrijednošću prinosa. Četke s rajčicama sazrijevaju u valovima.

Rajčica ima visoki prinos. Za uzgoj staklenika na 1 m2 čini 10 do 15 kg povrća. Jedan grm biljke u prosjeku donosi od 4 do kg povrća. U otvorenim poljskim uvjetima prinosi su nešto niži, ali u dobrim vremenskim uvjetima mogu odgovarati vrijednostima stakleničkog uzgoja.

dolazi do sazrijevanja

Prednosti i nedostatci

Sorta je neuobičajeno otporna na niske temperature i faktore okoliša. Sjeme ima visoku stopu klijanja koja doseže 99,8%, a sadnice dobro podnose ronjenje. Tolerancija na stres je bolja od one kod hibridnih sorti. Recenzije vrtlara govore o sljedećim prednostima sorte:

 • ima sposobnost kontinuiranog rasta, što se ne zaustavlja čak ni pri naglom padu temperature;
 • bez obzira na vremenske uvjete, jajnici se formiraju;
 • dobri prinosi ako se uzgajaju ne samo u stakleniku, već i na otvorenom tlu.

kontinuirani rast

Zbog ovih prednosti, sorta pruža izvrstan pokazatelj prinosa bez obzira na vremenske nepogode. Recenzije vrtlara potvrđuju svestranost sorte. Sposobnost dozrijevanja u valovima olakšava obradu usjeva. Jedini nedostatak je netolerancija biljke na zamrzavanje tla.

Nijanse rasta

Uzgoj i briga o biljci ne razlikuje se od opće prihvaćenih pravila. Preporučuje se pridržavati se sljedećih savjeta:

takve prednosti

 • sadnice se sadi u zemlju s dobi od najmanje 2 mjeseca;
 • shema sadnje pretpostavlja 3 sadnice za otvoreni teren za 1 m², 4 za stakleničke uvjete;
 • biljka treba vezanje i štipanje;
 • grmlje trebaju osigurati dovoljnu ventilaciju.

Da biste riješili biljku od štetočina i tradicionalnih bolesti rajčice pomoći će povremeno prskanje lijekovima, dezinfekcija tla i rotacija usjeva. Pregledi vrtlara govore o mogućnosti dobivanja dobre žetve uz minimalno ulaganje vremena i truda.

sadi se sadnica

Recenzije
 1. Marina
  2.02.2018 09:21

  Kod kuće se ova sorta zove "Biyskaya ruža", ne znam zašto. Upravo se dogodilo. Bioaktivator se koristi od prošle sezone BioGrow - i čini se da je rajčica postala još veća nego inače. A žetva je definitivno više nego u prethodnoj sezoni.

  Odgovoriti
  • jazbina
   3.03.2019 13:59

   I otkud vam ideja da se ta posebna sorta zove Biysk ruža? Biysk rosan je potpuno drugačija sorta.

   Odgovoriti
 2. Anastasia
  6.06.2018 20:03

  Dvije sezone uzgajao sam u stakleniku, vrlo ukusno, prekrasno voće. Ali kladosporioza je bjesnila na njemu. Ove godine nije sadila. Ponovit ću to sljedeće godine sa svojim sjemenkama.

  Odgovoriti
 3. jazbina
  3.03.2019 14:57

  Još jedna laž. Prema Državnom registru uzgajivačkih rezultata, rajčica Altai Chudo je odrednica (i uopće nije neodređena, kako je lažno napisano u članku), što s obzirom na rast biljaka znači da je ova rajčica više polu-determinirajućeg tipa (jer su polutvrdne sorte u registru označene na isti način kao i determinante ). A srednja zrelost označava razdoblje od klijanja do sazrijevanja prvih plodova 110-120 dana, a nikako 90, kako se lažno piše u članku.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva