Opis i karakteristike sorte boonija Solange, suptilnosti uzgoja i razmnožavanja

Višegodišnje cvijeće aktivno koriste svi stanovnici ljeta za dizajn web mjesta. Peonies spadaju među deset najpopularnijih biljaka. Imaju brojne prednosti, koje uključuju obilno cvjetanje, ljepotu izgleda i sofisticirani biljni miris. Ne znaju svi o biljnom božuru Solange, ali njegove izvrsne karakteristike govore u prilog odabiru ove sorte.

Opis i značajke

Glavne prednosti sorte Solange bit će sljedeće:

  • visina grma je oko metar;
  • tvori rašireni grm, snažne stabljike;
  • lišće je zeleno mesnato, izrezano, dugo do 30 centimetara;
  • promjer dvostrukog cvijeta je 19 centimetara.


Boja božura je osjetljiva s nijansama ružičaste i krem ​​boje. Upravo cvjetovi daju cijeloj biljci dekorativni izgled. Ponekad se stabljike savijaju pod težinom globularnih pupoljaka. Mnoštvo frotirnih latica, kremaste, ružičaste ili svjetlucave sniježnobijele čistoće, privlače pažnju svojom jedinstvenom aromom.

Sorta pripada kasnim vrstama ukrasne kulture, tako da latice dugo ne odpadaju, traju do sredine ljeta.

Snažan korijenski sustav božura omogućava da trajnica raste na jednom mjestu duže vrijeme. Kultura može podnijeti jake mrazeve, ne boji se jakih kiša.

Slijetanje

Za cvatnju višegodišnjaka važno je odabrati pravo mjesto za rast. Nakon što se ukorijenio, Soonge božur oduševit će cvatnjom 15-20 godina.

sadnja biljke

Vrijeme

Najbolje je posaditi cvijet u proljeće ili jesen. Proljetna sadnja trebala bi se dogoditi u travnju, kada se tlo zagrije do 10 Celzijevih stupnjeva.

U srednjem traku poželjno je saditi božur u kasno ljeto - ranu jesen. Tijekom tog razdoblja, kultura je uspavana, pa će sadnice lako ukorijeniti.

Odabir sjedala

Peony Solange treba mjesto gdje:

  • sunčano;
  • nema stajaće vode;
  • tla s neutralnom kiselošću.

Možete posaditi biljke u kojima ima malo hlada. Ali u stalnoj hladovini, grmlje neće dugo cvjetati.

boonija božura

Zahtjevi za tlo

Za sortni zeljasti božur pogodno je ilovasto tlo. Mora sadržavati humus. Prije sadnje pomiješaju se sa zemljom, osim 100 grama humusa, 300 grama drvenog pepela, 200 - superfosfata. Za kisela tla dodaje se vapno.

Shema slijetanja

Za sadnicu se unaprijed priprema jama. Dubina rupe trebala bi biti između 50 i 60 centimetara. Njegova širina odgovara 35-45 centimetara. Na dno je potrebno staviti drenažu kako voda ne bi stagnirala i korijenje ne trulo. Slomljena cigla, ekspandirana glina, drobljeni kamen prikladni su za sloj drenaže.Tada je potreban sloj riječnog pijeska, a zatim je rupa ispunjena hranjivim tlom.

Vlažite tlo prije sadnje. Donji pupoljci božura ne bi trebali biti produbljeni, ostavljajući ih 4-5 centimetara iznad razine tla. Ali korijen bi trebao biti na dubini od 5-10 centimetara od površine tla.

sadnice u jami

briga

Potrebno je pravilno voditi brigu o božurima. Cvatnja i životni vijek ukrasnog grmlja ovisi o kompetentnoj poljoprivrednoj tehnologiji.

Zalijevanje

Za bolji rast i razvoj, Solange božur zahtijeva redovito zalijevanje. Dovoljno je navlažiti grmlje 2 puta tjedno, u suhim razdobljima - 3-4. Odrasloj biljci trebat će 15-20 litara vode. Vodite vodu sobne temperature, dobro odvojite.

kanta za vodu

Stimulanti rasta

Bilo bi bolje uzgajati ukrasne zeljaste trajnice, ako se korijen sadnice prije sadnje tretira stimulansima rasta. Mladi božur će cvjetati samo 2-3 godine nakon sadnje. Cvatnja se može ubrzati naizmjeničnim mineralnim i organskim preljevima. U proljeće se klice prskaju otopinom uree, uzimajući 50 grama na 10 litara vode. Zatim se liječe mineralnim kompleksima mjesec dana kasnije i nakon cvatnje.

Top dressing

Potrebno je započeti hranjenje odraslih biljaka od 3. godine života. U proljeće su potrebni dušični spojevi za izgradnju zelene mase. Urea će učiniti, žlica u kanti vode. Tijekom pojave pupova koriste se gnojiva koja sadrže fosfor i kalij. Na 10 litara vode možete uzeti 50-60 grama nitrophoske.

Kad Soonoge božure procvjetaju, zalijevaju se hranjivom otopinom superfosfata i kalijeve soli.

hranjenje cvijećem

Labavljenje i korenje

Da bi se poboljšala propusnost tla oko božura, tlo se labavi. Postupak je potreban do 3-4 puta po sezoni. Korov se istodobno uklanja. Oni su nositelji bolesti i štetočina.

obrezivanje

Stabljike božura izrezuju se u jesen nakon što cvjetanje prestane i biljka miruje. Ostavite konoplju visoku 3-4 centimetra.

Tijekom vegetacijske sezone uklonite oštećene, suhe stabljike i lišće. Kako se cvjetovi osuše, uklanjaju se i oni.

Prevencija bolesti i štetočina

Nepravilna njega izaziva razvoj bolesti u božuru. Svaki vrtlar može ih spriječiti. Korov je potrebno ukloniti na vrijeme kako bi se izbjegla zaostala vlaga u blizini grma biljke.

bolesti na stabljici

Siva trulež

Naglo venuće grmlja uzrokuje gljivicu Botrytis. U tom slučaju stabljike trunu, a pupoljci postaju tvrdi i crni. Prvi korak je odrezati sve pogođene dijelove biljke i tretirati grmlje fungicidnim pripravcima poput Ridomil Gold.

Smanjenje kiselosti tla bit će preventivna metoda protiv bolesti. Najbolje je limitirati tlo dolomitnim brašnom. U travnju je potrebno tretirati biljke Bordeaux tekućinom, provodeći sljedeći postupak nakon 2 tjedna.

Korijen truleži

U vlažnom ljetnom periodu nastaju poplave područja ispod cvijeća, crnjenje i venuće višegodišnjih stabljika. Grmovi pogođeni gljivicom su iskopani, otkrivajući vitko korijenje koje emitira neugodan miris. Da biste izbjegli bolest, fosfor-kalijeva gnojiva treba primijeniti na vrijeme.

hrđa

Bolest počinje pojavom smeđih mrlja na gornjoj ploči lišća. Tada se lišće osuši i otpada. Širenje gljivica može se spriječiti pravovremenim čišćenjem i spaljivanjem biljnih ostataka.

pojava hrđe

Mozaik

Virusna infekcija očituje se tijekom ponovnog razmnožavanja bočnih izdanaka božura. Semirs i trake tamnog tona na lišću izmjenjuju se sa svijetlim. Dijelove grma oštećenog bolešću treba izrezati, a rane posipati zdrobljenim aktivnim ugljenom.

Reprodukcija

Božur karakterizira i razmnožavanje sjemenom i vegetativno razmnožavanje.Bolje je koristiti metode dijeljenja grma ili rizoma, jer su sačuvane sortne karakteristike solange božura.

Podjela grma

U rano proljeće istrljavaju zemlju s grma božura. Oštrom lopatom odvaja se dio grma zajedno s rizomom. Ostatak je posut zemljom i piljevinom. Parcele možete saditi na jesen.

dijeljenje grma

Podjela rizoma

Ova metoda zahtijeva kopanje božura, starih 3-4 godine. Prije postupka treba odrezati stabljike. Iskopani korijen se opere, malo osuši. Zatim se rizom oštrim alatom izrezuje na nekoliko dijelova. Svaki bi trebao imati 2 pustolovna korijena duga 10 centimetara i 2-3 razvijene oči. Potrebno je izdržati materijal na zraku prije sadnje kako bi se rezne točke osušile.

Najboljim razdobljem uzgoja smatra se kolovoz-rujan.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva