Opis i karakteristike ruža Aloha, pravila sadnje i njege, primjena

Ruže za penjanje su biljke koje služe kao vertikala u pejzažnom dizajnu mjesta. Oni ukrašavaju lokalno područje, skrivaju neugledne gospodarske zgrade. Aloha je ruža s spektakularnim cvjetovima narančasto-ružičaste boje. Nadalje, opis i karakteristike kulture, podaci o složenosti njege biljaka, upotreba u pejzažnom oblikovanju.

Iz povijesti stvaranja sorte

Penjanje Aloha uzgajali su njemački uzgajivači 2003. godine. Specijalci tvrtke Kordes prešli su ružu Westerlanda i ružidni hibrid Rugosa. Već 2006. u Francuskoj sorti je dodijeljena častna potvrda.

Opis i karakteristike ruže Aloha

Izrezi izdanaka dosežu visinu od 2,5 metra. Grm se širi do 100 centimetara u širinu. Listovi su zeleni, sjajni. Cvatnje se sastoje od 5-10 cvjetova, čiji promjer doseže 10 centimetara. Latice su obojene u tonove narančasto-ružičaste palete. Tijekom cvatnje iz grma se ispire nježna aroma.

Jaki izdanci imaju veliki broj trnja. Aloha osobina je što cvjeta dva puta godišnje. Može podnijeti i južnu vrućinu i umjerenu klimu.

Suptilnosti uzgoja kulture

Sadnice kupuju u rasadnicima ili vrtnim centrima od pouzdanih prodavača. Biljke ne bi trebale biti starije od 1-2 godine, inače će im biti teže ukorijeniti.

aloha ruža

Kada i gdje posaditi

Ruža se sadi u otvoreno tlo u proljeće ili jesen. Mjesto je izabrano sunčano, zaštićeno od hladnih vjetrova. Cvjetovi su skloni izblijedjivanju, tako da područje treba biti zasjenjeno vrućeg poslijepodneva.

Bilješka! Ruža se sadi na nekom uzvišenju, jer u protivnom korijenski sustav može istrunuti.

Priprema sadnog materijala

Sadnica se stavlja u kantu vode. Za dezinfekciju biljke dodajte nekoliko kristala kalijevog permanganata. Predugo korijenje obrezuje se. Izbojci su skraćeni na 15-20 centimetara.

aloha ruža

Uputstvo za slijetanje

Na mjestu se sadi ruža Aloha ovako:

  • iskopati rupu veličine 50 × 50 centimetara;
  • ulijeva se sloj ekspandirane gline ili sitnog kamenja;
  • jama je napola napunjena plodnom podlogom;
  • u sredini se postavi mladica, korijeni se izravnaju;
  • zaspati zemljom duž korijenske ogrlice.

Biljka se zalijeva obilno, korijenski krug je muljen tresetom ili piljevinom.

Poteškoće u njezi biljaka

Njega se sastoji u zalijevanju, hranjenju, labavljenju zemlje, uklanjanju korova. Izblijedjeli pupoljci uklanjaju se za održavanje dekorativnog učinka biljke. Nakon prvog vala cvatnje, izbojci se obrezuju. Postupak potiče stvaranje bočnih grana s mladim pupoljcima.

aloha ruža

Potrebna vlaga

Visoka vlaga može oštetiti biljku. Uz učestalo navodnjavanje na vrhu, vjerovatno će se pojaviti praškasta plijesan. Iz tog razloga voda se izlije samo u korijenu.

O zalijevanju i hranjenju

Zalijevajte ružu Aloha nakon što se gornji sloj zemlje osušio. Ako tlo nema vremena da se osuši, truli mikroorganizmi mogu napasti korijenski sustav. Pod grm se ulije 2-3 kante vode. Kultura se hrani do 5 puta godišnje. U proljeće se dušik koristi za izgradnju zelene mase. Zatim se primjenjuju mineralna gnojiva s prednostom u sastavu kalija i fosfora.

Obrezivanje i zimovanje

U rano proljeće odrežu se stari, bolesni, smrznuti izdanci. Na mladim granama ostavlja se 5-10 pupova. Obilje cvatnje započet će na njima u proljeće. Stari izdanci se skraćuju na 2-3 pupoljka. Za postupak koristite dezinficirane sekatere.

aloha ruža

Odrasla ruža dobro podnosi zimsku hladnoću. Dovoljno je da ga posipate tresetom, kompostom. Ako se očekuju jaki mrazovi, smreke šape su postavljene oko grma, stabljike su savijene prema njima i fiksirane. Struktura je prekrivena agrofiberom.

Važno! Da bi ruža sigurno izdržala hladnoću, zalijevanje vodom se provodi sredinom jeseni.

Biljke pogodne za susjedstvo ruža Aloha

Grm kulture je visok, tako da se usred nje lijepo slažu zašiljene biljke. To mogu biti zimzeleni ili listopadni grmovi, jednogodišnje ili trajnice. Narančasto-ružičaste cvasti Alohe učinkovito se boje bojama plave palete: kadulje, lavande, zvona.

Pravila uzgoja

Najlakši način je širenje penjačke ruže Aloha raslojavanjem slojeva. Postupak se izvodi na sljedeći način:

  • napravite utor dubok 7-10 centimetara;
  • položite stabljiku, popravite je žičanim nosačem;
  • prekriven zemljom.

Njega se sastoji u zalijevanju, labavljenju, uklanjanju korova. Nakon nekog vremena pojavit će se mladi grmovi. Odvojeni su lopatom, presađeni na novo mjesto.

Upotreba u pejzažnom dizajnu

Ruža Aloha sadi se u blizini zgrada s nosačima: lukovi, sjenice, pergole, stupovi. Za održavanje ukrasnog izgleda grma stabljike su vezane. Usjev će izgledati spektakularno u obliku vrpce na pozadini travnjaka.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva