Zašto lišće mliječne trave može požutjeti i otpasti, što učiniti za liječenje

Euphorbia (kako se ukrasni cvijet znanstveno naziva) skromna je, nezahvalna biljka. No neki uzgajivači, posebno početnici, ne uzimaju u obzir pojedinačne nijanse uzgoja i njege, pa se pitaju zašto lišće mliječne trave odjednom požuti i opada.

Uzroci problema s lišćem i što poduzeti u vezi s tim

Iako cvijet nije previše kapriciozan, to ne znači da se o njemu ne treba brinuti. Glavni uvjet uzgoja unutarnjih mliječnih trava je lokacija. Od izravne sunčeve svjetlosti lišće euforbije može se spaliti, što znači da je sjena strana prikladnija. Skice su jednako opasne kao i hladne temperature. Euphorbia je cvijet koji voli toplinu.

Ako lišće požuti i opada

Događa se da lišće biljke požuti i opadne. Bolest može uzrokovati požutjelost.

Do jeseni bura raste sporije i počinje se pripremati za zimu. U tom razdoblju lišće požuti. Ne bojte se, jer je to normalna prirodna pojava. Cvijet će se opustiti, smiriti, a do proljeća će mlado lišće postati još veličanstvenije. Za euforbiju je karakteristično opadanje nižih starih lišća, a novi raste. Ali to također nije razlog za zabrinutost.

lišće požute

Izbaci lišće

Događa se da cvijet prosipa lišće puno prije pripreme za zimu. Ovo je signal za nevolju.

Ponekad stresno stanje može uzrokovati požutanje i opadanje lišća:

 • nedostatak gnojiva;
 • nedostatak svjetla;
 • prisutnost propuha, hladnoća;
 • nepravilno zalijevanje.

Ako se ovi čimbenici isključe, ipak se ponekad dogodi: lišće posuši, padne, očito je problem ozbiljan.

Stabljika i lišće izumiru

Euforbija za kratko vrijeme troši puno korisnih sirovina iz zemlje, a zatim joj nedostaje hranjivih sastojaka, što može uzrokovati da se stabljika zamre, žuto lišće.

Cvijetu je potrebna stalna prehrana. Treba ga hraniti češće, barem dva puta mjesečno, posebno zimi.

stabljika se posuši

Kut nagiba lišća promijenio se

Ako o mliječnoj travi brinete pogrešno, lišće će joj osipati, lišće će se saviti. To znači da problem leži u korijenima biljke, truli su od suvišne vlage. Da bi se sačuvala euforbija, transplantira se:

 1. Pažljivo ga izvade iz lonca, pregledaju, nožem odrežu trule korijene.
 2. Izrezana mjesta prašimo aktivnim ugljenom.
 3. Istodobno, ne treba zaboraviti na drenažu iz ekspandirane gline ili drobljenog kamena.
 4. Sadi euforbiju u novi lonac s drugačijim tlom.

Kada radite s biljkom, morate biti oprezni, ne zaboravite da je mlijeko cvijeta otrovno. U kontaktu s kožom može izazvati jake opekline, iritaciju, alergijsku reakciju.

Zimi se euforbija ne zalije tako često kao ljeti. Nakon zime, biljci je potrebno više vlage, povećava se zalijevanje.

stabljika se savija

Koje bolesti i štetočine nepovoljno utječu na stanje lišća

Ako su ispunjeni svi uvjeti za čuvanje mliječne trave, briga o njoj, a cvijet se i dalje osuši, posuši, pocrne, pada, to znači da je bolestan. Gljivične i virusne bolesti mogu uzrokovati ovo stanje.

Korijen i stabljika truleži

Bolest je vidljiva crnim udubljenjima na stabljici. Pojavljuju se malo iznad razine tla, rastu, šire se duž stabljike. Kasnije se ubacuju unutra i uništavaju biljna tkiva. Stabljika se slomi, cvijet umire.

Sljedeće okolnosti mogu dovesti do propadanja:

 • hranjenje dušikom;
 • učestalo zalijevanje;
 • visoka temperatura zraka;
 • nedostatak svjetla;

trulež iznutra

Za liječenje euforbije u ranim fazama bolesti koriste se sistemski fungicidi (Ridomil, Previkur). Prestaju zalijevati cvijet, mijenjaju hranjivi medij.

Siva trulež

Uzročnik bolesti je gljiva. Smeđe mrlje pojavljuju se na lišću biljke, kao da su trule. Točke rastu i prekrivaju cijeli list. Povećana vlažnost zraka ubrzava razvoj gljiva, zbog čega patogen ne ostavlja zdrav prostor na lišću, oni postaju sivi.

Biljka se zarazi putem tla, vode. Gljiva živi u ovom okruženju duže vrijeme. Okolnosti koje nadopunjuju prijetnju bolesti:

 • prezasićeni zrak;
 • nedovoljna ventilacija prostorije;
 • višak dušika u zemlji.

Gljivična bolest liječi se sistemskim fungicidima (Bona Forte, Bravo i drugi). Kao preventivna mjera, kako bi se izbjegle bolesti, potrebno je pratiti vlažnost zraka, biljku posaditi u dezinficirano meko tlo.

uzročnik

hrđa

Površina lišća prekrivena je smeđim, kao da zahrđaju slojevi ovalnog oblika. Zatim se spajaju i tvore zahrđale vrpce. Obično se gljive pojavljuju na unutarnjoj strani lišća, mogu biti na peteljkama. Povremeno se na stabljici mliječne trave pojave crvene vrpce.

Ako se cvijet ne liječi, umrijet će. Fungicidi će vam pomoći spasiti klice. Pravilno zalijevanje i prskanje spriječit će pojavu hrđe.

Alternaria

Gljivična bolest očituje se pojavom velikih tamnih mrlja na lišću euforbije. Najčešće zaraze osiromašene ostarele lišće. Prekomjerna vlaga, previše topao zrak intenziviraju razvoj gljivične infekcije. Izvor bolesti može biti tlo u kojem su sačuvani živi patogeni.

"Skor", "Ridomil Gold" su sistemski fungicidi koji će izliječiti gljivicu ako je uspio pogoditi cvijet. Kao preventivna mjera koriste se biološki fungicidi ("Fitosporin", "Baktofit" i drugi).

gljivična bolest

bakterijsku infekciju

Uz ovu bolest, spurge slabo raste, razvija se, ne cvjeta. Lišće i stabljika prekriveni su smeđim, hrđavim mrljama. Čudan iscjedak s neugodnim mirisom slijedi iz mrlja. Prekomjerna vlaga, dušik u tlu doprinosi ranom razvoju bolesti.

S mliječnom travom se postupa pažljivo, jer infekcija ulazi kroz biljku mehaničkim oštećenjima.

Praškasta plijesan

Gljivična bolest. Na lišću se pojavljuju žarišta s pahuljastim tamno sivim cvatom. Prije toga lišće se osuši. Bolest je zarazna, infekciju prenosi vjetar. Previše vruće vrijeme, suhoća, nedostatak vlage u tlu pogoršavaju situaciju. Pravilna briga o mliječnoj travi pomoći će u sprječavanju bolesti. Ako je cvijet bolestan, liječe se antifungalnim lijekovima (Topaz, Fundazol).

bijele točkice

Duhanski mozaik

Uzročnik bolesti je virus. Infekciju najčešće prenose bjelanjke. Bolesni listovi su deformirani.Na lisnoj ploči pojavljuju se mrlje: bijele, žute i čak crvenkaste. Kao preventivna mjera liječe se insekticidima. Zaražene reznice mogu biti izvor bolesti. Sadnja zdravih reznica eliminirat će duhanski mozaik.

Crveni paukov grinje

Paušalni grim od pola milimetara pojede mlade listove mliječne trave. Dovoljno je mali da štetni insekt vidi golim okom. Pojava bijelih, žutih mrlja na lišću biljke ukazuje na prisutnost krpelja. Zaražene sadnice se odvajaju od zdravih, prelije se preko njih sapunom za pranje rublja, koja se utrlja na sitnu rernu.

Od krpelja biljka se tretira akaricidima, na primjer, "Aktara".Na prvi znak krpelja poduzimaju se hitne mjere jer se insekti brzo šire.

paukova grinja

Simptomi bolesti očituju se u promjeni oblika listova mliječne trave, uvijaju se, izgledaju nerazvijeni, ružni. Tada počinju žutjeti i otpadati. U nekim područjima boja nestaje. Biljka prestaje rasti i razvijati se.

Ponekad se žuti i svijetlozeleni insekti prikupljaju rukom, mogu se vidjeti golim okom. Grane s velikim lezijama uklanjaju se. Cvijet se obrađuje s "Fitoverm", "Aktellik", "Decis".

štetočina na cvijetu

Korijenska brašna

Paraziti inficiraju korijenski sustav mliječne trave. Sakupljaju se na korijenima biljke u kolonijama u obliku rasipanog brašna. Kod teške zaraze vidljivi su štetočine.

Biljka prestaje rasti i razvijati se. Listovi mliječne žutice požute, isušuju se i padaju.

Na prve znakove pojave insekata, kako bi se spasila euforbija, kopa se korijenje, oslobađa se čisto od tla i tretira insekticidima. Posuda ispod cvijeta dezinficira se, sipa se svježa zemlja. Prije sadnje, korijen se pažljivo pregledava na bilo kakve parazite.

mealybug

štitasti moljac

Akumulacije ličinki insekata mogu se promatrati s unutarnje donje strane listova mliječne trave. Žive hranjenjem sokom biljnih stanica. Pojavljuju se kao žuto-bijele oznake. Listovi biljke valjaju se, mijenjaju zelenu boju u žutu, odumiru.

Potomci bjelokosti su zelenkaste boje, a odrasli paraziti bijeli. Midge je lako vidjeti. Teško zaražena područja uklanjaju se, a mrijest se tretira insekticidima najmanje 1 puta u tri dana.

neprijatelj leptira

Komarci na mliječnim travama

Komarci sami po sebi nisu opasni za cvijet. Ali ličinke ostavljaju na biljci, koja će se hraniti mliječnim travama. Potomstvo komaraca, iako maleno (ličinke 0,5 cm), predstavlja ozbiljnu prijetnju mladim sadnicama. Bolesne sadnice se odvajaju od zdravih. Kao preventivna mjera, tlo se tretira insekticidima. Da biste se riješili komaraca, zalijepljene su ljepljive trake.

Uzroci žutila, smrti lišća leže u nepravilnoj njezi. U skladu sa svim preporukama uzgajivača cvijeća, prijetnja od infekcije je minimalna. Da bi euforbija bila zdrava, da bi se ugodilo cvatnji, potrebno je redovito pregledavati biljku i pravodobno poduzimati mjere.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva