Opis sorte kopar Alligator, značajke uzgoja i njege

Dill Alligator na poseban je račun među vrtlarima. Sorta je nepretenciozna u skrbi i odlikuje je visok prinos. Budući da usjev pripada kasno zrelim sortama, berba se provodi nekoliko puta godišnje, zbog čega je Alligator zaradio veliku popularnost.

Opis sorte

Sorta ima sljedeće karakteristike:

kopar aligator

 • zeleni listovi s plavkastim nijansama;
 • kasno oslobađanje kišobrana;
 • velika, blago podignuta rozeta;
 • nezahtjevna obrada;
 • visina biljke doseže 160 cm;
 • masa 1 biljke pri sastavljanju na zelje doseže 20 grama.

Alligator pripada sortama grma kasno sazrijevanja. Period zrenja traje 40–45 dana za bilje, 115 dana za začine.

Optimalno je saditi u rastresito crno tlo. Iako je u drugim sortama tla, Alligator će dati dobru žetvu. Radi se o nepretencioznosti kulture. Osim toga, kopar je dobro prilagođen niskim temperaturama.

plavkast nijansa

Rastući

Uzgajanje kulture, iako se čini jednostavnim, ipak zahtijeva temeljit pristup poslu. Sjemenke kopra sadrže velike količine esencijalnih ulja koje usporavaju razdoblje klijanja. Pod povoljnim uvjetima, sjeme će klijati za otprilike 10 dana, a na niskim temperaturama to može potrajati i malo duže.

Da bi se ubrzalo klijanje sjemena, potopite se u toplu vodu na dan. Vodu treba povremeno mijenjati dok se hladi. U ovom slučaju sadnice će se pojaviti za 2-3 dana.

pristup poslu

Za maksimalnu berbu, temperatura uzgoja treba biti 18-20 stupnjeva. Mora se zapamtiti da je kopar svjetloljubiva kultura, bez obzira na sortu.

Za sadnju sjemena u otvoreno tlo možete odabrati i proljeće i kasnu jesen. Biljka je otporna na hladnoću, stoga može podnijeti temperaturu do - 8 stupnjeva. Također, sjeme se može sijati u rano proljeće, čim se tlo osuši od snijega.

Prije sjetve tlo treba hraniti organskim tvarima. Sjemenke kopra zasijavaju se u vlažnom i labavom tlu, sjetva se vrši preko gredica. Optimalna udaljenost između žljebova je 15–20 cm. Preporučuje se kopanje sa slojem humusa ili treseta na vrhu brazde, lagano sabijajući tlo.

rastuća temperatura

Mjesto sadnje prekriveno je filmom dok se ne pojave izbojci.

Značajke njege

Raznolike karakteristike aligatora ukazuju na to da sorta ne zahtijeva posebnu njegu. Prije svega, kopar treba zalijevati. Za 1 kvadrat. m uzme 5 litara vode. Postupak treba provoditi najmanje 1 puta tjedno, u slučaju jake suše - 2-3 puta. Tijekom zrenja se ne trebaju gnojiva. Kultura je dovoljna hranjenjem s kojim je tlo tretirano prije sjetve.

Njega također uključuje korenje, labavljenje i korenje. Nakon što se na svakoj sadnici pojave 3-4 lišća, kopar će početi intenzivno rasti, a korov više neće biti prepreka.

pojava sadnica

Prednosti i nedostatci

Sorta Alligator jedna je od najpopularnijih i najsvestranijih. Daje veliku žetvu nekoliko puta godišnje. Štoviše, ne treba posebnu njegu. Usjev se može uzgajati u stakleniku i na otvorenom. Prednosti sorte su:

 • visoka, višestruka produktivnost;
 • otpornost na slabu svjetlost i štetočine;
 • sporo stajanje;
 • jedan grm teži prosječno 50 grama;
 • gusta zelje, košare se ne formiraju dugo vremena;
 • sočno lišće.

Opis sorte kopar Alligator, značajke uzgoja i njege

Iz opisa sorte jasno je da aligator nema nedostataka, s izuzetkom kratkog vremena skladištenja svježeg, koji je svojstven svim vrstama kopra.

Štetnici i bolesti

Bez obzira na vrstu korijenskog sustava kopra, glavni problem ove kulture je fusarium wilt, koji se prenosi sjemenom. Osobito se često javlja u nepovoljnim uvjetima, uključujući i oštar pad temperature zraka.

sporo stabljika

Bilješka! Nedopustivo je obrađivati ​​lišće kopra s kemikalijama.

Da bi se rizik od razvoja bolesti sveo na najmanju moguću mjeru, preporučuje se sjeme kiselo prije sjetve, tj. Namočite ih u otopinu kalijevog permanganata ili Fitosporina.

Ako je prethodna kultura bila pogođena ovom bolešću, to znači da je mjesto zaraženo. Unaprijed bi trebalo uvesti tricodermin u tlo - gljivične spore. Lijek se unosi u vlažno tlo, zajedno s tresetnim supstratima. To će umanjiti recidiv bolesti.

preljev sjemena

Također, na sortu Alligator može utjecati crna noga. To je gljivična bolest koja se prenosi zaraženim sjemenkama.

Drugi štetočin koji može pokvariti žetvu je praškasta plijesan. Živi u tlu i razvija se s nedovoljnom obradom tla prije sadnje. Visoka temperatura i vlažnost su glavni provokatori bolesti.

U nekim slučajevima se mogu primijetiti oštećenja gredica, gusjenica, lisnih uši i ličinki buba. Što se tiče sorte kopra Alligator, rjeđe će utjecati, ali u slučaju nedovoljne obrade tla, to se može dogoditi.

povišena temperatura

Kako bi se spriječila gljivična infekcija i postigla dobra berba, važno je pripremiti tlo i sjeme za sjetvu, provjetravati sadnice. Preventivne mjere uključuju i redovitu inspekciju biljaka.

priprema tla

Prikupljanje i skladištenje

Sakupite zelje oko 40 dana nakon klijanja. Neki vrtlari čine selektivnu kolekciju, neki - kontinuiranom metodom. Najvrjednije je mlado zelje, veličine oko 5 cm. Ako se ne ubere na vrijeme i kopar je proklijao, tada bi biljke trebalo ubrati u potpunosti, u protivnom će se formirati cvatnje i zelje će izgubiti svoj okus.

klijanje sjemena

Recenzije
 1. Anna Semenova
  2.02.2019 11:27

  Tek ove sezone upoznao sam ovu divnu sortu. Jako mi se svidjelo prijateljsko klijanje sjemenki, nepretencioznost - glavna stvar je sunce i zalijevanje, kao i gusta sočna zelje izvrsnog ukusa. Sad mi je najdraži, već se počinjem pripremati za novu sezonu i kupit ću aligator.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva