Što se može zasaditi nakon kopra sljedeće godine, a što ne

Kopar, koji se suši, smrzava, koristi se svjež, često se poput korova širi po vrtu, utapajući mrkvu ili peršin. Događa se, naprotiv, sjeme ne klija, a ako se pojave klice, onda su tanke i slabe. Ljetne stanovnike koji pokušavaju ukloniti nepretenciozno zelenilo sa stranice zanima što će saditi nakon kopra, hoće li jagode rasti iduće sezone ili je bolje sijati repe, ostaviti mjesta za krumpir ili rajčicu.

Je li rotacija usjeva važna za kopar?

Godišnja biljka iz obitelji kišobrana nalazi se u divljini u Aziji i uzgaja se u povrtnjacima širom svijeta. Zbog arome koristi se kao začin, u medicini se koriste ljekovita svojstva. Stabljika kopra doseže metar i više u visinu, lako utapava povrtlarske kulture. Nezadovoljan je brigom, ne boji se malih mrazeva, obožava:

slijedeće godine

 • vlaga i tijelo;
 • sunčeva svjetlost;
 • plodna zemlja.

Teško i kiselo tlo ne voli mirisne trajnice, ne raste uvijek na takvom tlu.

Za postizanje dobre žetve povrća mora se promatrati rotacija usjeva. Kultura dobiva maksimum korisnih sastojaka iz tla kada se mjesto za sadnju i sjetvu redovito mijenja. Osim toga, važno je i ono što se uzgaja u blizini. Neka povrća imaju iste bolesti, pogađaju ih isti insekti.

nakon kopra

Zelena začin je manje zahtjevna u pogledu rotacije usjeva, međutim, pati od lisnih uši, koje je vrlo teško ukloniti. Invazija ovih insekata često se završava smrću kulture. Da bi se riješio problem, vrt se mora zasaditi lukom, štetočina ga ne podnosi. Sljedeće godine se kopar može sijati na ovom mjestu. Preporučuje se uzgoj:

 • nakon rajčice i krastavaca;
 • kupus i grašak;
 • kukuruza i repe.

Češnjak, koji ubija spore gljivica koje inficiraju povrće, dobar je prekurs za aromatično zelje. Kopar zasijan na ovom mjestu, raste zajedno, manje je bolestan, daje pristojnu žetvu.

plodna zemlja

Vrtni susjedi

Vrtlari koji uzgajaju povrće više od jedne godine znaju koje usjeve je potrebno posaditi u blizini kako bi se bolje raslo i urodilo plodom. Zahvaljujući pravom susjedstvu:

 1. Zemljište se racionalno koristi.
 2. Tlo je manje osiromašeno.
 3. Smanjuje količinu kemikalija za obradu.
 4. Biljke se rjeđe razbole.
 5. Prinos se povećava.

racionalno korišten

Uspješna kombinacija povrća može ih ne samo zaštititi od štetočina, već i utjecati na njihove karakteristike. Zahvaljujući blizini suncokreta, krastavci se drobe, ispadaju slatki. Začinjeno bilje dodaje aromu rajčici, poboljšava okus rajčice.

Kopar se može sijati uz grah, luk, komorač.Kada je posađena kupusom, biljka krstaša manje pati od insekata. Visoki suncobrani skrivaju krastavce od vrućine. Suncokret će biti dobar susjed zelenila.

pored graha

Listovi krumpira glavna su hrana za ličinke krumpira krumpira. Prugasti člankonožac ne voli miris kopra. Neki vrtlari ga sijeju između redova, visoki grmovi noćne kulture nisu utopljeni začinjenom travom, a vrhovi su manje pod utjecajem štetočina.

Što saditi nakon kopra?

Krompir, kukuruz, suncokret uvelike iscrpljuju tlo. Da bi se zemlja „odmorila“, bila zasićena hranjivim tvarima, posijali su zelenilo. Vrtlari tvrde da nakon koprive, tikvice, tikvice, bundeva dobro rastu. Najbolje je posaditi ga na mjestu gdje su uzgajane usjeve:

začinjena biljka

 • salata;
 • patlidžan;
 • rajčice.

Krastavci, poput krastavaca kišobrana, pate od zaraze lisnih uši. Možete ih smjestiti nakon kopra ako je posijan u vrtu u kojem je uzgajao češnjak ili luk, jer biljke plaše takve insekte.

Zelena kultura služi kao dobar prethodnik za paprike, kupus, krumpir, grašak i grah.

pate od invazije

Što se ne može saditi nakon kopra?

Biljke koje pripadaju istoj obitelji obično su pogođene sličnim bolestima, pate od istih štetočina. Popis kišobrana uključuje:

 • peršin i korijander;
 • kilantro i kumin;
 • komorač i pastrnjak:

Nemoguće je saditi ove usjeve nakon kopra. Iskusni vrtlari u blizini začina ne uzgajaju rajčicu, ne sijeju, bosiljak, mrkvu, salatu. Rast povrća usporava dok ih zelena guši.

komorač i pastrnjak

Kopar se, kao i druge kulture, ne preporučuje saditi na jednom mjestu nekoliko godina:

 1. Kultura uzima hranjive tvari iz tla. Za sljedeću sezonu ove komponente neće biti dovoljne.
 2. Proizvodi njegove vitalne aktivnosti skupljaju se u tlu, što koči razvoj biljke.
 3. Stvaraju se povoljni uvjeti za povećanje broja štetočina i pojavu bolesti.

Pridržavanje rotacije usjeva, pravi susjedstvo pomaže u izbjegavanju većih problema i uzgajanju bogate žetve rajčice, patlidžana, krumpira i zelenila.

razvoj biljaka

Recenzije
 1. Tatyana
  5.05.2020 09:33

  Nisam dobio odgovor na svoje pitanje - je li moguće posaditi češnjak nakon kopra.?

  Odgovoriti
  • admin
   5.05.2020 21:38

   Ne postoje izravne kontraindikacije za ovaj eksperiment. Ne preporučuje se samo postavljanje kopra na isto mjesto više puta zaredom, to izvlači korisne tvari iz tla. Čak su iste biljke podjednako bolesne. Češnjak se često sadi pored drugih usjeva kako bi odbio štetočine i zaštitio susjede.
   Stoga je sasvim moguće saditi češnjak nakon kišobrana.

   Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva