Kako posaditi kopar u otvoreno tlo sa sjemenkama tako da brzo proklija

Među raznolikošću zelenila, kopar zauzima jedno od glavnih mjesta na popisu bilja. Biljka se koristi za dodavanje novih okusa i ukrašavanje jela. Da biste dobili stabilnu žetvu zelenila, važno je znati pravilno posaditi kopar i brinuti se za usjev. Podložno pravilima rastući kopar imat će niz korisnih svojstava i ugodnih karakteristika okusa.

Potrebni uvjeti za uzgoj kopra

Kopar je nepretenciozna biljka i zahtijeva minimalne uvjete uzgoja. Uključujući:

  1. Bolje je posaditi biljku na sunčanom području, jer će klijanje biti brzo samo na jakom svjetlu.
  2. Zelenje za sjetvu treba biti na zemljištu gdje gnojiva poput dolomitnog brašna i vapna nisu prethodno korištena.
  3. Kada uzgajate biljku kontinuiranom metodom u stakleniku ili na otvorenim krevetima, dovoljno je posipanje sjemena po cijelom tlu i površinu tretirati grabljem za ugradnju, a zatim pokrenuti raspršivače ili samostalno napraviti obilno zalijevanje.
  4. Biljke posađene u blizini kopra mogu blokirati pristup svjetlosti i poremetiti korijenski sustav.
  5. U slučaju bolesti i štetočina treba koristiti samo agrotehničke i mehaničke metode suzbijanja. Ključna uloga u uklanjanju opasnih čimbenika treće strane pripala je kompetentnoj izmjeni usjeva tijekom sadnje.
  6. Uzgoj kopra moguć je između ostalih usjeva.

rastući kopar

Vrijeme pojave prvih izdanaka nakon sadnje u proljeće izravno ovisi o atmosferskim uvjetima i pravilnoj pripremi sjemena. Pod povoljnim okolnostima, sadnice počinju klijati tjedan dana nakon sjetve.

Datumi sadnje u različitim regijama

Zbog sposobnosti kopra da podnosi temperaturu okoline do -4 stupnja, sjeme je bolje posaditi sredinom proljeća, nakon što se snijeg otopi. Rast sjemena moguć je na temperaturama većim od 3 stupnja, a optimalni uvjeti su 15-20 Celzijevih stupnjeva. Kada se uzgaja u središnjoj Rusiji, preporuča se saditi kopar krajem travnja, kada je rizik od kasnih mrazeva nizak.

susjedstvo s kopra

U sjevernim krajevima dozvoljena je zimska sjetva u otvoreno tlo. Da biste to učinili, zemlja se priprema za sadnju 2 tjedna prije mraza, a tijekom prvog mraza sjeme se uvodi za zimovanje. Ova metoda omogućuje dobivanje rane žetve kopra.

Priprema sjemena

Sjeme prezimljeno u otvorenom tlu klija se aktivnije od onih posađenih u proljeće. Prisutnost esencijalnih ulja u sastavu usporava rast, stoga prije početka sjetve potrebno je pravilno pripremiti sjeme.Da bi se dezinficirala i ubrzala pojava klica, sjeme se zamota u gazu i namoči u vodi 3 dana. Početna temperatura vode trebala bi biti oko 50 stupnjeva. Da bi se klice brže pojavile, vodu za natapanje treba mijenjati nekoliko puta dnevno.

Nakon obrade vodom, sjemenke se moraju ostaviti da se osuše stavljajući ih na vreće s gazom i posipajući parenom piljevinom. Prije izravne sjetve, preporučuje se dodatno sušenje sjemena na svježem zraku pola sata.

sadnja kopra

Idealno za sadnju u otvorenom tlu

Kao i mnoge sorte zelenila, kopar je najbolje uzgajati na otvorenom. Budući da usjev treba svjetlost da bi dobro uspio, najbolje je odabrati sunčano područje. Južni teritoriji su idealni.

Prilikom odabira optimalnog mjesta za sjetvu također je važno uzeti u obzir temperaturu koja bi u razdoblju aktivnog rasta trebala biti iznad 15 stupnjeva. Istodobno, stalna izloženost ultraljubičastim zrakama može dovesti do suše tla, što će zahtijevati redovito zalijevanje.

Preferencije prema susjedstvu

Kopar ne zahtijeva prostornu izolaciju od drugih biljaka, pa je dopušteno uzgoj zelenila u neposrednoj blizini rajčica, krastavaca, tikvica i ostalih povrtlarskih kultura. Ne preporučuje se samo posaditi biljku u krevetima na kojima je ubrala celer u prethodnoj sezoni.

sastav kopra

Kako se ne bi stvorili nepovoljni uvjeti za susjedne usjeve, treba ostaviti mjesto između sadnica. Zelenilo ne smije biti u blizini stabljike povrća, jer će u protivnom oduzeti suvišne količine hranjivih sastojaka i vlage.

Kako odabrati mjesto za sadnju i pripremiti vrtni krevet?

Jedan od važnih čimbenika koji utječe na prinos kopra je pravilno mjesto za sadnju. Prilikom odabira terena za krevete trebali biste izbjegavati osjenčana područja i područja u blizini visokih grmlja. Također biste trebali izbjegavati područja sa zagušenim tlom.

Odlučivši se za mjesto za uzgoj, potrebno je pripremiti tlo za sjetvu. U jesenskom periodu prvo biste morali iskopati tlo i provesti tretiranje gnojivima. Za jedan kvadrat zemlje trebat će pola kante humusa. Mullein ili izmet ptica također su prikladni kao gornji preljev. Kako bi se osigurao slobodan prolazak kisika i vode do sadnica, sredinom proljeća prije sadnje svi se slojevi moraju temeljito olabaviti. 1-2 dana prije sjetve ostat će zalijevanje tla radi njegovog skupljanja.

zelena kultura

Kakvu zemlju čini kopar?

Za uzgoj velikog i aromatičnog zelenila bolje je pogodno neutralno tlo ili sa slabom kiselošću. Tlo bi trebalo biti rastresito i sadržavati niz korisnih elemenata u tragovima. Prije sjetve nije potrebno tretirati tlo svježim stajskim gnojem ili kompostom, ali prisutnost humusa u tlu može ubrzati proces zrenja. Ako su prethodnici kopra bili krastavci, kupus ili slične kulture, tada će nakon njih tlo biti zasićeno organskom tvari.

Tijekom rasta, zelje gomila nitrate, pa se tlo ne smije gnojiti mineralnom gnojidbom. Otopine dušika također su u potpunosti isključene. Da bi se osigurao ravnomjeran rast, tlo mora biti umjereno vlažno. Prekomjerna vlaga ili jaka suša ne bi se smjeli dopustiti. Druga prednost tla je mali broj štetočina tijekom prethodne sadnje.

Kultura sadnje

Prije sjetve kopra pripremaju se rupe duboke oko 2 cm, razmak između redova treba iznositi 15–20 cm. Po brazdama ili preko puta njih mogu se napraviti brazde. Za sjetvu kopra prikladan je zadebljani plan sadnje u kojem je za 1 kvadrat zemlje potrebno 1 g sjemena, a kod sjetve u jesen - 2 g.

Prije sadnje sjemena u rupe, potrebno je zalijevati tlo vodom.Nakon sjetve brazde su prekrivene zemljom.

Zalijevanje nije potrebno odmah nakon sadnje, jer suho tlo služi kao mulč i omogućuje da voda ostane dugo vremena. Kopar se može sijati u malim serijama svaka 2 tjedna kako bi svježe zelje uvijek bilo na raspolaganju.

Sljedeće godine nakon uzgoja kopra preporučuje se sadnja patlidžana, zelene salate, češnjaka, rajčice, krastavca ili usjeva sličnih karakteristika na istim krevetima. Tlo nakon zelenila sadržavat će minimalnu količinu patogenih spora, što će pozitivno utjecati na kvalitetu i količinu daljnje berbe.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva