Kako sušiti kopar kod kuće za zimu

Uzgajivači čine sve kako bi sačuvali cijelu žetvu. Da bi to učinili, moraju koristiti sušenje, zamrzavanje, pa čak i očuvanje ubranih plodova. Sve su ove metode skladištenja usjeva općenito dostupne i stoga su popularne kod mnogih uzgajivača kopra. Međutim, sušenje se najčešće koristi prilikom čuvanja sakupljenog zelja. Da biste sačuvali ubrano zelje duže, preporučuje se upoznavanje načina sušenja kopra.

Za i protiv sušenja kopra

Za berba ubranih grmlja kopra koristiti dvije uobičajene metode: smrzavanje i sušenje. Mnogi ljudi koriste prvu metodu skladištenja zelenila, jer vam omogućuje da sačuvate neka korisna svojstva biljaka. Međutim, bolje je koristiti drugu metodu - sušenje. Sušenjem zrelog kopra sačuvat će se mnogo više vitamina i drugih korisnih komponenti. Esencijalna ulja sačuvana su i u sušenom bilju.

obrađeni usjev

Nedostaci sušenja biljke uključuju složenost ovog postupka, jer ne može svaki uzgajivač povrća pravilno osušiti usjev.

Kako pripremiti kopar za sušenje?

Prije nego što počnete sušiti prikupljeno zelje, preporučuje se pripremiti ih unaprijed. Da biste to učinili, sav kopar temeljito se opere u maloj posudi s toplom vodom. Zatim se stavlja u slanu vodu na 5-10 minuta kako bi se iz biljke izbacili toksini.

Kad se kopar opere, obriše se vatom ili običnim papirnatim ručnikom i položi na stol tako da se potpuno osuši.

počnite sušiti

Kako sušiti kopar?

Preporučuje se unaprijed odrediti u kojem obliku sušiti zelje, jer o tome ovise osobitosti njegovog skladištenja.

predodrediti

Sušenje nasjeckanog kopra

Prvo biste trebali započeti s pripremom mjesta za sušenje. Za to je ravna površina prekrivena krpom ili posebnim papirom za omatanje. Ne prekrivajte površinu novinama, jer će grane biti zasićene tipografskom tintom.

Nakon pripreme mjesta, sav prikupljeni kopar sitno se nasjecka i položi na površinu. Ne preporučuje se nasjeckano zelje na suncu, jer će se to brzo pogoršati.

pripremi se

Sušenje kopra s grančicama

Većina domaćica radije ne sjecka kopar, već ga osuši cijelu.Mnogi od njih smatraju ovu metodu najboljom, jer ne treba puno vremena ni truda. Da biste to učinili, dovoljno je sakupiti zrelu zelje iz vrta i temeljito ih oprati od prljavštine. Tada se grane svih prikupljenih grmlja odlomljuju i polažu na sunce da se brže osuše. Kad se biljke dobro osuše, lišće se odvaja od grana i stavlja u spremnik za daljnje skladištenje.

Glavna prednost ove metode je u tome što će esencijalna ulja sušenih kopra na taj način isparavati sporije.

nasjeckajte kopar

Koliko kopra da se osuši?

Vrlo je važno odrediti optimalno vrijeme sušenja za ubrano bilje. Sušenje lišća kopra predugo može ih upropastiti.

Iskusnim vrtlarima preporučuje se sušiti kopar ne dulje od tri sata po oblačnom vremenu. U sunčanim danima trajanje ovog postupka skraćuje se na dva sata. Također, vrijeme sušenja ovisi o broju biljaka na površini za sušenje. Ako je sloj zelenila previše gust, trajat će dulje da se osuši.

ubrano zelje

Glavni načini sušenja kopra kod kuće

Postoji pet glavnih metoda sušenja kopra s kojima biste se trebali upoznati.

treba pročitati

Sušenje na svježem zraku

Najčešće se skupljeni usjev suši vani. Da biste to učinili, 4-6 grozdova biljaka obješeno je na nadstrešnici s lišćem prema dolje. Vrlo je važno da sunčeve zrake ne padaju na njih od kojih mogu patiti lišće kopra. Vrh trave može se prekriti krpom kako bi se zaštitio od prašine.

ostavlja dolje

Kako sušiti kopar u pećnici?

Neki nemaju priliku sušiti lišće vani i zato koriste pećnicu. Pri korištenju pećnice pazite da slučajno ne pokvarite bilje. Temperatura u pećnici treba biti unutar četrdeset stupnjeva.

Da bi se trava osušila, sve se grane stavljaju na tepsije i stavljaju u pećnicu na 20-25 minuta. Tada se zelje uklanja i provjerava se stupanj sušenja.

koristite pećnicu

Osušite zelje u električnoj sušilici

Najlakši način berbe kopra za zimu je za vlasnike električnih sušača, jer ovaj uređaj uvelike olakšava postupak sušenja. Da biste pripremili travu, dovoljno je staviti je na ladice sušilice i odabrati odgovarajući način s temperaturom koja ne prelazi 35-40 stupnjeva. Nakon pola sata svi će se listovi dobro osušiti.

palete za sušenje

Suhi kopar u hladnjaku

Druga uobičajena metoda berbe je hlađenje. Da biste to učinili, cijeli kopar je položen na tanjur i prekriven komadom krpe. Zatim se tanjur trave stavlja u vrh zamrzivača. Vrijeme sušenja je 1-2 tjedna. Tijekom tog vremena, sva vlaga će izaći iz lišća.

položen na tanjur

Kako sušiti zelje u mikrovalnoj?

Ponekad se mikrovalne pećnice koriste za potpuno sušenje bilja. Ovom metodom obrađeni usjev postavlja se na bilo koji ravni spremnik s ubrusom na površini. Položeno zelenilo prekriveno je drugim ubrusom na vrhu, nakon čega se spremnik stavlja u mikrovalnu pećnicu na pet minuta. Ako se za to vrijeme stabljike ne osuše, postupak se ponavlja.

zelje u mikrovalnoj

Kako sušiti kopar za zimu, tako da ne požuti?

Često, tijekom procesa sušenja, lišće gube svoj izvorni izgled i prekrivaju se žutim mrljama. To je zbog učinka visokih temperatura na lišću. Zbog toga, kako bi se biljke zaštitile od žutila, tijekom sušenja svi su listovi prekriveni krpom ili papirom.

žute mrlje

Kako provjeriti spremnost sušenog bilja?

Preporuča se da provjerite spremnost bilja kako ih slučajno ne biste osušili. Da biste to učinili, preporučuje se da malo istrgnete listove u rukama. Ako se naboraju i ne raspadaju, tada ćete morati nastaviti sušiti. Dobro osušena trava treba se lako lomiti uz bilo kakav utjecaj na nju.

provjeriti spremnost

Kako čuvati sušeni kopar?

Svi osušeni usjevi moraju se pravilno skladištiti kako se zimi ne bi pokvarili. Da biste to učinili, postavlja se u male staklene staklenke i čvrsto zatvara poklopcima. Svi spremnici s travom treba se čuvati u tamnoj prostoriji.

razmažen zimi

Zaključak

Uzgojem kopra bave se mnogi vrtlari i ljubitelji svježeg bilja. Da biste sačuvali skupljeni usjev za zimu, preporučuje se upoznati se s osnovnim metodama sušenja.

metode sušenja

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva