Opis sorti grma koprive, preporuke za uzgoj i njegu

Uzgajivači koji su uključeni u razvoj grma koprive tvrdili su da je za obitelj opskrbiti mirisnom travom samo 20 sjemenki ove kulture. Mnogi su vrtlari čuli za vrijedne karakteristike kopra, koji su ga počeli uzgajati. Međutim, svi su propali. Stabljike su bile kratke, lišća malo.

Nitko od vlasnika zemljišta nije obratio pažnju na osobitosti poljoprivredne tehnologije. Sjemenke grma koprive bogate su esencijalnim uljima pa dugo ne klijaju. Trava ne dobiva na masi ako je posađena. Zelenje se potpuno odreže kad se pojave cvjetovi.

Značajke kulture

Bush kopar naraste do 1,5 metara visine u vrtnom krevetu, u stakleniku - do 3, ima izvorni oblik. Niski internodi bliži su onima uobičajenih sorti. U osovinama listova formiraju se dodatni bočni izdanci. Stabljike se formiraju bliže jeseni, a sjeme u srednjem traku nema vremena za dozrijevanje.

Grmljev kopar treba puno svijetlog, plodnog rastresitog tla, u nizinama, u gustom tlu, slabo se razvija. Rast kulture usporava pri visokim temperaturama, optimalni pokazatelj je 20 stupnjeva. Iz jedne biljke odreže se 100 do 200 grama zelje. Redovito se kopar ubira kad je začin mlad i svjež, a u njemu je malo esencijalnih ulja. Vrste grmova imaju vremena za nakupljanje ovih tvari. Lišće dugačko 45 cm, djelomično odsječeno kad biljka cvjeta, uklanja sve. Oni su aromatičniji i sadrže visok postotak korisnih sastojaka.

Sorte grma kopra

Teško je zamisliti stol bez začinjenog bilja. Osim ugodnog mirisa, cijenjena je i zbog prisutnosti vitamina skupine B, A. E, RR, C.

Listovi i stabljike biljke bogati su:

 • kalcij i kalij;
 • fosfor i bakar;
 • magnezij i željezo;
 • cinka i mangana.

grm koprive

Prva sorta grma kopra, uzgajana krajem prošlog stoljeća, dala je puno zelenila, dodatnih izdanka formiranih u osovinama glavnih listova na Kibrayu. Tada su se pojavili Buyan i Salyut.

Pored visokih prinosa, što je prednost ovih sorti, postojali su i nedostaci:

 1. Korijenje je često trulo.
 2. Grm je imao nesretni oblik.
 3. Tanke stabljike slomile su se od dodira.

Vremenom su uzgajivači uzeli u obzir nedostatke i iznijeli Bouquet, Amazon, Fireworks, Alligator.

Rano zrela sorta Aurora reže se za zelje mjesec dana nakon što klice narastu. Na širenim grmovima formira se mnogo lišća, usjev se bere nekoliko puta godišnje.

Kopar Amazon sazrijeva nakon 40 dana.Iz kvadratnog metra kreveta sakuplja se više od 6 kg za pripremu začina, za zelje - oko 4. Sorta ima velike listove.

Na vatrometu se iz svakog čvora formiraju do 4 stabljike. Usjev se bere mjesec i pol nakon pojave prvih izdanaka. Ova vrsta kopra ima slatkastu aromu.

hrpa kopra

Sorta Buyan ima dugo razdoblje rasta, stvara veliku masu zelenila. Sjeme se sadi na pristojnoj udaljenosti, grmovi se prorjeđuju.

Kopar ima buket nježnih i velikih listova, cvatovi se polako polažu, visina stabljike je oko 80 cm, a aromatični začin se odreže nakon 30-40 dana.

Saluta kasno sazrijevanja cijenjena je zbog izvrsnog prinosa, ali ima i nedostatak - sjeme ne samo da ne dozrijeva, već i ne tvori.

Uzgoj na otvorenom

Prije sadnje grma kopra u vrtu, morate proučiti značajke poljoprivredne tehnologije, odabrati sortu, način uzgoja i pronaći pogodno mjesto na mjestu.

Usjev se može sijati izravno u zemlju i obaviti u proljeće ili krajem jeseni. Ne boji se mraza do minus 6.

Kako bi se ubrzala pojava svježeg zelenila, najprije se pripremaju sadnice, koje se potom presaduju u vrt.

kreveti od kopra

Priprema sjemena

Grmlje kopar cvjeta krajem ljeta. U srednjem traku zrna ne dozrijevaju i ne klijaju. Neće biti teško kupiti ih na prodajnom mjestu ili uzgojiti sadnice za sadnice. Eterična ulja sprječavaju brzi rast klice. Na niskim temperaturama sadnice se odgađaju dva tjedna.

Iskusni vrtlari savjetuju da sjeme potopite na dan u toplu vodu, koju morate stalno mijenjati kako se ne bi ohladila. Prije sadnje kiselo zrno mora se osušiti, položiti na tkanine, a potom će se klice izlijevati za 2 ili 3 dana.

Sjemenke kopra

Priprema tla

Sve sorte kopra od grma obožavaju plodno zemljište, ne podnose ustajalu vlagu i povećanu razinu kiselosti. Gnojidba organskim i mineralnim tvarima pomaže poboljšati strukturu tla. Na kvadratni metar parcele dodaje se:

 • urea - 20 g;
 • superfosfat - 30;
 • humus - 2 kg.

Zahvaljujući takvim gnojivima, povećat će se sloj plodnog tla, koji služi kao nužni uvjeti za rast i razvoj grma kopra. Korijeni kulture sežu duboko u zemlju.

priprema tla

Sjemo sjeme

U travnju i početkom svibnja pripremaju se kreveti i tla se obilno zalijevaju. Nakon toga se izrađuju žljebovi, između njih se ostavlja 20 centimetara. Sjeme se sije na svaka 3 cm. Odozgo je potrebno posipati tanki sloj treseta, malo zbijeno zemlju. Klice će brže izaći kad je krevet prekriven plastikom.

Ako posadite usjev deblji, neće se formirati dodatni listovi, umjesto sorte grma, rasti će običan kopar.

Njega biljaka

Sentsa se prorjeđuje nekoliko puta, ostavljajući isprva 5 cm između njih, a na kraju 20. Kao i druge vrste začinskog bilja, kulturi treba njegu, što uključuje;

 • plijevljenje,
 • uklanjanje korova;
 • vlaži.

kopar u otvorenom polju

Grmljev se kopar zalijeva jednom tjedno, na kvadratni metar nije potrebno više od 5 litara vode. Biljka se sadi u oplođeno tlo, tako da je nema potrebe hraniti. Uz višak dušika u tlu, nitrati se nakupljaju u lišću i stabljikama usjeva. Žuti žuti uz nedostatak ove tvari. Nekoliko puta u sezoni možete dodati ureu ispod korijena (žlicu na kantu vode). Suzbijanje korova provodi se dok se na stabljici ne formiraju najmanje 3 lišća.

Uzgoj kroz sadnice

U srednjem dijelu zasijava se grmova kopar od travnja. Da biste brže rezali zelje, morate koristiti drugu metodu uzgoja. Otprilike mjesec dana prije nego što se preseli u otvoreno tlo, tlo se izlije u drvene kutije, u njemu se izrade žljebovi na svaka 2 cm, gdje se sije sjeme. Oni su posuti zemljom na vrhu, zalijevani, prekriveni folijom. Kad se pojavi 5 listova, sadnice se šalju na vrtni krevet.

sadnice kopra

Uzgoj grma kopra kod kuće

Čak i ako nema ljetne kućice ili prigradskog područja, uvijek možete imati zelenilo pri ruci. Da biste to učinili, nekoliko sorti kopra s različitim razdobljima zrenja sije se u lonac ili spremnik. Kontejner se postavlja na prozorsku dasku, u ljetnim mjesecima - na balkon.

Sunčeve zrake trebale bi udariti u biljku najmanje 6 sati, pri slabom osvjetljenju ugrađuje se fluorescentna svjetiljka, zimi radi cijeli dan.

U skladu s optimalnom temperaturom zraka i vlagom raste pravilan izbor sjemena i tla u kući ili stanu grmovit kopar. Svakodnevno će obitelj moći konzumirati mirisno bilje bogato vitaminima i mineralima.

žetva

Sorte grmlja češće se uzgajaju u stakleniku nego na otvorenom. Ako ljeto, hladan kopar neće biti gust. U povoljnim vremenskim uvjetima formiraju se bočni izdanci u osovinama listova, a prinos usjeva znatno raste. Biljka cvjeta do kraja ljeta, što vam omogućava da cijelu sezonu odrežete sočan i svjež začin.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva