Opis sorte kopra Salute, preporuke za uzgoj i njegu

Dill Salute, koja pripada godišnjem bilju, uzgajali su devedesetih godina prošlog stoljeća ruski uzgajivači. Zbog svog ugodnog mirisa, lišće i sjeme biljke kišobrana koristili su se kao začin čak iu drevnom Egiptu i Rimu. Dekocije mirisnog bilja uklonile su proljev, liječile su neuroze, ekceme, očne i ženske bolesti. Kopriva se sada daje bebama da piju s nadimanjem.

Salute je jedan od najboljih predstavnika obitelji, prilagođen za uzgoj na poljima, malim parcelama, u zatvorenom prostoru.

godišnje trave

Opis sorte

Tijekom sezone rasta grozda Salute, formira se snažan grm s gustim pernatim lišćem tamnozelene boje, prekrivenim purinskim cvjetanjem. Oni su poredani okomito, u jednom izljevu ima do 30 komada. Dužina peteljke naraste do 16 cm, visina stabljike, koja ima uzdužne pruge, doseže 1 metar.

Iz jednog grma izrezano je oko 200 g sočne zelje ugodnog mirisa. Na kraju vegetacijske sezone formira se rozeta u kojoj sazrijevaju sjemenke koje karakteriziraju:

rastuće preporuke

 • zaobljeni oblik;
 • svijetlo smeđa boja;
 • beznačajna debljina.

Na zelenilu se listovi pozno zrelog saluta odrežu, 45 dana nakon toga sadnice će se probiti iz zemlje. U nepovoljnom vremenu, kopar kasnije sazrijeva. Do 4,8 kg aromatičnog bilja sakuplja se s četvornog metra zemlje u nekoliko koraka.

beznačajna debljina

Rastući

Salute daje pristojnu žetvu i u staklenicima i u ljetnim kućicama. Sorta uspijeva na laganom i plodnom tlu, ne podnosi kisela tla. Uzgajajte zelenu kulturu tamo gdje ima puno sunca, ona neće rasti u hladu.

vikendice

Datumi sjetve

Lako je prikupiti materijal za sadnju sa samopražnjenog kopra Salute. S jednog grma dobiva se do 8 g spljoštenih zrna s izraženim mirisom, koji klijaju zajedno tek u prvoj godini. Za sortu kasno zrenja koriste se 2 datuma sjetve - svibanj ili posljednji dani kolovoza, cijeli rujan. Kopriva klicekada temperatura zraka poraste iznad 8 stupnjeva. Zelenice se režu u lipnju, kišobrani - na kraju ljeta.

sadni materijal

Priprema tla

Da bi se začinjena kultura ugodila žetvom, potrebna vam je plodna zemlja. Biljka dobro reagira na organsku tvar. Nije potrebno dodati vapno u tlo odabrano za sadnju Salute, sipati pepeo, inače će lišće postati crveno.

Prije sjetve tlo se hrani.

reagira na organsku

 • mullein (litra po kanti vode);
 • tekuće gnojivo Biud;
 • mješavina humusa s pripravkom Otopina i nitrofoskoy;
 • Kemir univerzalni lijek.

Dovoljno je odabrati jednu od tih organskih tvari, a ne koristiti ih sve istovremeno.Kopan je krevet od kopra gdje sunčeve zrake padaju po cijeli dan, mirisna trava ne ukorijeni se u hladu.

mješavina humusa

Priprema sjemena

Pozdravite kao i drugi sorte kopra, ne raste dobro, jer su esencijalna ulja prisutna u spljoštenim zrnima. Problem se može riješiti ne na jedan način, već na nekoliko načina:

 1. Sjeme se opere u toploj vodi, ostavi se dan da nabubre.
 2. Potopljena 4 sata, zatim umočena u posudu s otopinom kalijevog permanganata.
 3. Natopljen u infuziji pepela 2 dana.
 4. Nakon zagrijavanja i dezinfekcije tretiraju se stimulatorom rasta.

spljoštena zrna

Dezinfekcija sjemena u vodi s temperaturom od 50 stupnjeva pomaže poboljšati klijanje trave. Nakon postupka, čije trajanje ne bi trebalo biti veće od 15 minuta, zrna se prebacuju u otopinu pripravljenu iz tablete imunocitofita.

sjetva

Kopar sorte Salute sadi se u zemlju kontinuirano, dubina ugradnje ne smije prelaziti 2 mm. Za jedan metar parcele koristi se oko 30 sjemenki, koje se stavljaju u široku brazdu, udaljenost između svake do 12 cm. Tlo se izlije na vrhu.

sjeme

Značajke njege

Iako je začinski usjev nepretenciozna biljka, to ne znači da nakon sjetve nisu potrebni nikakvi radovi. Da biste postigli izvrsnu žetvu zelenila, trebate se boriti protiv korova, olabaviti tlo i vodu.

nepretenciozna biljka

plijevljenje

Zrak ne ulazi dobro u gustu zemlju, vlaga stagnira, a kopar prima nedovoljnu količinu hranjivih tvari i razvija se sporo. Da bi zelje dobro raslo, nakon svake kiše ili navodnjavanja, tlo se mora labaviti.

Korov odstranjuje kultivirane biljke; korijenje ih mora izvlačiti nekoliko puta godišnje.

vlaga stagnira

Zalijevanje

Kad se tlo osuši, što se događa u ekstremnim vrućinama, lišće kopra počinje sušiti, rast grmlja prestaje. Potrebno je osigurati da u tlu ima dovoljno vlage, međutim biljku ne možete zalijevati mnogo, jer se u protivnom pogoršavaju okus i miris kopra.

lišće kopra

Top dressing

Zemlja je oplođena samo prije sjetve, to ne biste trebali učiniti tijekom vegetacije Salut. Ne preporučuje se prskanje lišća fungicidima jer se koriste za kuhanje tijekom cijelog ljeta. Ako kopar sporo raste, hrani se ureom i nitrofosom.

vegetacijski pozdrav

Prednosti mane

Sorta Salyut voli ljetni stanovnici i vrtlari jer daje dobru žetvu, lišće brzo raste nakon rezanja, a kišobrani se formiraju tek krajem ljeta. Prednosti sorte uključuju:

 • izvrstan okus i miris;
 • otpornost na bolest;
 • mogućnost dugotrajne uporabe zelenila.

Začinjena trava obično podnosi male mrazeve, oštre vremenske oscilacije. Zahvaljujući ovim značajkama, sorta je brzo postala popularna kod vrtlara.

poput ljetnih stanovnika

Štetnici i bolesti

Uz guste sadnje i visoku vlažnost u zatvorenom tlu, korijenje kopra propada, lišće izumire. Na travu utječu crna noga, gljivične spore, bakterije.

Kad uzgajaju usjev u vrtnom krevetu, slijepci i talijanski kukci napadaju. Insekti i ličinke, obožavaju kopar, isisavaju sok iz njega. Sorta Salute pati od žičara, sjemenki korijandera, lisnih uši.

zatvoreno tlo

Zelenje se ne tretira fungicidima. Insekti se beru ručno, koriste se narodni lijekovi. Pridržavanje rotacije usjeva pomaže u izbjegavanju pojave štetočina.

Skupljanje i skladištenje kopra

Začinjena trava obrezuje se za zelje počevši od lipnja, kada stabljika naraste do 12 cm u visinu. I lišće i sjemenke stavljaju se u salate, juhe, jela od ribe i mesa.

Za dugotrajno skladištenje, zelje se suši, slani, konzervira. Pri fermentiranju kupusa koristi se priprema marinada za rajčice, krastavce, papriku, cvatnju zajedno sa stabljikama.

ubrano ručno

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva