Rok trajanja i rok trajanja sjemenki kopra za sadnju

I lišće i sjeme mirisne biljke imaju korisna svojstva. U stara vremena kopar su uzgajali i Rimljani i Grci, sadio ga je u Indiji i Egiptu. Bez ove zelene kulture nemoguće je ukiseljeno i konzervirano povrće, meso i riba izgubiti svoj okus. Vrtlare zanima vrijeme trajanja sjemenki kopra kako bi bili sigurni da će klijati. Pripreme na bazi ovih spljoštenih žitarica umiruju živce, proširuju zidove kapilara i krvnih žila, poboljšavaju probavu, bore se protiv parazita i uklanjaju umor.

Priprema skladištenja

Tako da sjemenke kopra ne brzo izgube aromu, ne izgube ljekovita svojstva, berbu započnu s krajem kolovoza, kada dobiju smeđe nijansu, cvjetovi kišobrana sazrijevaju. Kako insekti ne bi položili ličinke, sjeme se ostavlja na suncu, zatim se zagrijava nekoliko minuta u pećnici na temperaturi ne višoj od 120 stupnjeva.

valjanost sjemena

Ljetni stanovnici također koriste drugu mogućnost za berbu kopra. U suhom vremenu stabljike s kišobranima režu se i stavljaju u papirnatu vrećicu ili stavljaju u platnenu vrećicu, koja je obješena sa stropa ili zida. Nakon sušenja sjeme se drobi. Koriste se za pripremu lijekova i sadnju, 5 godina čuvaju se u limenim posudama ili staklenim posudama.

Listovi se režu kad je njihova visina najmanje 10 cm, a zelje, pakirano u plastičnu vrećicu, ne viri u hladnjaku cijeli tjedan.

kopar za sadnju

Skladište kopra

Riblja i mesna jela začinjena su mirisnim biljem. Dodaje se juhama, borschta, vinjegre, kiselih, slanih, smrznutih. Mirisno lišće bogato je:

 • kalij i kalcij;
 • proteini i ugljikohidrati;
 • flavonoidi i masti;
 • fitoncidi i esencijalna ulja.

kalij i kalcij

Većina korisnih komponenti prisutna je u lišću. Mnoge domaćice koriste različite metode skladištenja kopra, u kojima se ne gubi na prezentaciji, ne isušuje i dugo ne trune.

Na sobnoj temperaturi

Da bi biljka ostala mirisna i ukusna, potrebno ju je oprati samo prije upotrebe. Neko vrijeme može se ostaviti ne u hladnjaku, već jednostavno u zatvorenom.

mirisna i ukusna

Čuvanje svježe u vodi na sobnoj temperaturi

Jako zaprljani kopar se ne stavlja ispod potoka, već se ispere, stavi u posudu, a zatim položi na ručnik i osuši. Za 5 dana gomilu zelenila možete staviti u čašu vode, koju morate mijenjati svaki dan. Da biste zaštitili svježi kopar od sunčevih zraka, prekrijte ga polietilenskim omotačem.

Na sobnoj temperaturi trava se može ostaviti nekoliko dana u posebnoj posudi..

svaki dan

Skladištenje sušenog kopra

Svježe zelje izmiče i izgubi okus za manje od tjedan dana. Da se ne bi zašlo za tržište začina, a ne da bi se kupovalo u trgovini, ono se ubire za dugoročno skladištenje:

 1. Nasjeckane stabljike i cijelo lišće raširite se na ručniku u tankom sloju.
 2. Masa se prenosi na prozračeni balkon ili lođu.
 3. Pomiješajte zelje i promiješajte.
 4. Osušeni kopar stavlja se u staklene staklenke, koje se dobro zatvaraju i stavljaju na tamno mjesto.

začin na tržište

Biljka se čuva bez gubitka arome i svojstava do 3 godine. Postupak pripreme možete ubrzati ako ga stavite na lim za pečenje, poslati u pećnicu, gdje se može sušiti na 50 stupnjeva sa zatvorenim vratima.

Neke su domaćice objesile kopar u grozdovima na suncu. Nakon tjedan dana uklanjaju se, zamotaju u posteljinu i ostavljaju u mraku.

objesiti kopar

Hladno skladištenje

Nabavljanje začinjene trave za zimu, što je potrebno obaviti u kolovozu ili rujnu, odrezalo je požutele i bolesne listove, ostavljajući samo zdravo zelje.

odrezati požutjele

U plastičnim posudama

Tako da kopar ne izgubi boju i aromu, grane se ne operu, već se zajedno s mladicama stave u hladnjak. Biljka će ostati svježa i mirisna nekoliko dana ako je stavite u plastičnu posudu. U takvom spremniku se ne nakuplja kondenzacija, zbog čega se proizvod brzo truli.

stavite u hladnjak

U staklenku vode

Preuzeta zelena trajat će dugo, neće izgubiti okus ako se pohrani na nekoliko načina. Upotreba jednog od njih:

 1. Gomile kopra stavite u staklenu posudu.
 2. Posuda, četvrtina napunjena vodom, zamotana je u plastičnu ambalažu.
 3. Vrat spremnika vezan je trakom ili pletenicom.

Stavili su takva posuđa s travom u donju ladicu. Nakon otvaranja spremnika preporučljivo je brzo koristiti začin.

na nekoliko načina

U staklenim staklenkama

Listovi i suncobrani biljke začina ne gube svježinu i miris mjesec dana, ako se pohranjuju u hladnjaku na sljedeći način. Neprana i suha trava stavi se u staklenu posudu, na koju se pričvrsti poklopcem.

u roku od mjesec dana

U plastičnoj vrećici

Cijeli tjedan začin ostaje mirisan i sočan, ako grane s lišćem stavite u mokri ručnik, zamotate u pergamentni papir i poškropite vodom.

Za kratkotrajno skladištenje, grozdovi kopra mogu se presaviti u plastičnu vrećicu, uvući u zrak i vezati.

mirisna i sočna

S lukom

Neke domaćice znaju gdje staviti kopar kako bi svježu travu koristile do tri tjedna bez smrzavanja. Za to se grozdovi kopra zajedno s rezanim lukom stavljaju u polietilensku vrećicu koja je čvrsto vezana. Rupe su probušene kako bi se omogućio ulazak zraka.

probušiti rupe

Spremnik u zamrzivaču

Ne gubi svoja korisna svojstva mnogo duže, smrznuta trava ostaje ukusna i mirisna. Oprane i osušene grančice kopra se drobe, zamotaju u foliju, polietilenski film ili stavljaju u kalupe i napune vodom. U ovom obliku, zelenilo može ležati i do 12 mjeseci.

skladište zamrzivača

Rok trajanja

Koliko dugo će se sjeme čuvati ovisi o tome kada se ubire, je li dobro osušeno. Uz pravilnu berbu, mirisne žitarice koriste se najmanje tri godine, mirisnu travu možete saditi najviše 2 sezone. Klijanje se pogoršava brže nego što sjeme izgubi svoja korisna svojstva.

Smrznuti kopar čuva se 6 do 12 mjeseci, sušen - 24; svježe na sobnoj temperaturi - 5 dana, u plastičnoj vrećici sa žaruljom u hladnjaku - 3 tjedna.

smrznuta trava

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva