Kako uzgajati i brinuti se za kopar na otvorenom polju, koliko će dana trebati

Kopar su uzgajale i naše bake, jer je to mirisno i mirisno zelenilo, koje je cijenjeno zbog svojih aromatičnih svojstava. Također, zelje se može smatrati pravim lijekom dobivenim iz vrta. Unatoč činjenici da ga sadi vrtlari svih zemalja, ne mogu svi dobiti zelene grančice. Događa se da se klice kopra ne pojavljuju iz zemlje, a ako se to dogodi, ispadaju da su tanke i imaju žutu boju. Uzgoj kulture ima svoje tajne.

Vrste i sorte

Vizualno je teško razlikovati jednu sortu biljaka od druge. Pravi profesionalci mogu reći razliku između zasićenosti boje i količine voska. Svaka sorta ima svoj okus i aromu. Na temelju tih karakteristika osoba bira ono što mu se najviše sviđa.

otvoreno tlo

Sazrijevanje sorti rano sazrijevanja događa se 10 dana ranije od kasnog sazrijevanja. Kopar, koji spada u rane sorte, diže se 2 tjedna ranije, dok ima loš sjaj i manje ima težinu. Ova sorta usjeva poželjno je uzgajati u filmskim skloništima ili na otvorenom tlu.

Glavna svrha je osigurati ranu žetvu zelenila i pribaviti sadni materijal za sljedeću sezonu.

Sorte kopra kasno sazrijevanje odlikuju se bogatim lišćem i velikom težinom jedne biljke. Ako je usjev u stanju držanja, došlo je vrijeme berbe. U pravilu, ovaj proces traje dva tjedna. Sorte Tetra i Kibray vrlo su popularne među vrtlarima.

ranije od kasnog sazrijevanja

Odabirom s popisa kasno zrelih sorti, vrtlari daju prednost grmovim usjevima. Razlikuju se od običnog kopra u brzom razvoju stabljike. Zbog formiranja bočnih izdanaka u osovinama, biljka izgleda poput grma. Osoba koja je odabrala sorte poput salute, gurmanske ili ruske veličine može biti sigurna da će kopar rasti u vrtu.

Kasno zrele sorte grma neprikladne su za uzgoj u srednjem traku. U južnim krajevima brzo dozrijevaju.

grmova usjeva

Priprema sjemena

Prije sadnje u tlo, sjeme se podvrgne postupku pripreme. Ovo je dobra metoda za postizanje maksimalnog klijanja sadnog materijala. Da biste to učinili, prethodno je natopljena. Uzmite meku krpu i natopite vlagu, nakon čega se sjeme kulture stavlja tamo. Morate paziti da se vlažne i ne presuše.

Materijal za sadnju kopra mora ležati na vlažnom ubrusu najmanje 2 dana kako bi se za to vrijeme moglo nabubriti. Ako ga ostavite vani 20 minuta, višak vlage će ispariti iz sjemena i one će biti spremne za sadnju.Prve sadnice kulture, u pravilu, pojavljuju se 10-12 dana nakon sjetve. Sve to vrijeme tlo se održava vlažnim.

dobra metoda

Datumi slijetanja

Kopar se sadi u travnju. U to vrijeme snijeg je nestao s kreveta, otvarajući izravan pristup tlu. Sjemenke kulture klijaju na temperaturi +3 ° C. U obzir se uzima i vrijeme vani - trebalo bi biti relativno toplo.

Za berbu u rano proljeće, sadnja se provodi krajem ožujka. Za to se zrak mora dobro zagrijati. Ako sijete sjeme kopra svake 14 dana, u krevet će rasti svježe bilje. Vrtlari, koji se godišnje bave sjetvom kopra, sadi usjev krajem travnja. Ljeti, po vrućem vremenu, zelena također dobro klija, ali s malo pažnje.

pristup tlu

Priprema tla

Kopriva dobro raste i razvija se u uvjetima otvorenog tla. Poželjno je da je tlo neutralno i labavo. Ako je tlo tvrdo, vrtlar nikada ne može dobiti željeni rezultat. Tlo za sadnju priprema se u jesen, tako da je moguće saditi sadni materijal rano.

Zimi

Da bi se sadnice pojavile što je ranije moguće i imale priliku uživati ​​u svježem bilju, sadnju obavljamo zimi. Vrtni krevet trebao bi sadržavati gnojiva koja se primjenjuju u jesen. Sjeme se sije prije zamrzavanja tla. U ovom se slučaju sadni materijal kulture polaže u zemlju dublje nego za vrijeme proljetne sadnje. Ako je područje prekriveno muljem, tlo se ne zbija.

neutralan i labav

Sjetva sjemena kopra u zemlji

U prvom proljetnom mjesecu humus ili kompost unose se u zemlju po stopi od 1 kante na 1 kvadrat. m. Kao zamjena možete koristiti složena mineralna gnojiva. Nakon dobrog navlaženja tla, sjeme se na bilo koji način sije u gredice. Vrh prekriven vermikompostom, kompostom ili mokrim tresetom. Nakon što je lagano zbijen sjetvu, tlo se zalije vodom iz kante za zalijevanje finim cjedilo, tako da se vlaga može ravnomjerno rasporediti.

Ako se kopar sije za osobnu upotrebu, upotrijebite metodu vrpce. Razmak redova ne smije biti veći od 25-30 cm. Da bi se dobila zelena masa, sadni materijal se sije u tlo do dubine od 1,5-2 cm, nakon čega se tlo valja. Na temperaturi od +3 ° C pojavljuju se prvi izdašni usjevi. Kopar se ne boji malih mrazeva, pa ga može sigurno ostaviti u zemlji bez nadzora.

kao zamjena

Značajke njege kopra

Kopriva se ne ističe po tome što je zahtjevna i prilagođava se bilo kojem tlu nakon sadnje, tako da poljoprivredna tehnologija ne bi trebala stvarati posebne poteškoće. Kultura se odlikuje sljedećim značajkama:

  1. Odlično se osjeća na vlažnom tlu.
  2. Dobro podnosi mraz.
  3. Velika količina svjetlosti potiče brzi rast.

nakon iskrcaja

Biljka se može razviti na kiselim tlima, ali proces će biti spor. O tome treba razmisliti prije polijetanja. Sadržaj esencijalnih ulja kulture sprječava klijanje sadnog materijala. Ako uzmete u obzir gore navedene značajke, osoba može lako odrediti mjesto sadnje kopra i znat će što prvo potražiti.

Osvjetljenje i kontrola temperature

Ljetni usjevi postavljeni su na sunčanoj strani vrta. Dobri prethodnici su kupus ili krastavci. Nedostatak rasvjete utječe na izgled grana, one postaju tanke i slabe. Ako je zemljište veći dio dana u hladu, za kopar je izabrano drugo mjesto. To je također jedna od važnih nijansi koje treba uzeti u obzir.

idi polako

Dužna se pažnja posvećuje i temperaturi. Hladni kišni dani nisu presudni za kopar. Savršeno preživljava sve klimatske promjene i prilagođava se uvjetima. Ali kultura se u potpunosti može razviti samo po sunčanom vremenu.

Zalijevanje biljke

Prema tehnologiji uzgoja, usjev treba zalijevati dva puta dnevno - ujutro i navečer. Važno je izbjeći zamrzavanje tla.Inače utječe na izgled biljke. Zelenilo neće dobro rasti, a grane će poprimiti žutu ili crvenu nijansu.

temperaturni režim

Labavljenje tla

Tijekom prva 2-3 tjedna nakon sadnje usjev polako raste. U ovom je trenutku važno spriječiti stvaranje tla zemlje, ako je tlo teško - pratite to još pažljivije. Redovito labavljenje između žljebova pridonosi dobrom prinosu kopra. Postupak se provodi nakon zalijevanja, sprječavajući stvaranje tla zemlje.

zemljana kora

Top dressing

Ako usjev dobro klija, ne treba gnojidbu. U pravilu se to promatra ako je tlo u početku dobro popunjeno. Sa slabim rastom, biljka treba hraniti složenim gnojivom. "Rješenje" ima izvrstan učinak, na kantu vode uzima se samo 1 žlica. l. tvari.

Zelene gomilaju nitrate ako vrtlari koriste natrijev ili kalcijev nitrat, kao i ureu. Bolje ih je ne koristiti.

Da biste ubrzali rast kopra, ne možete koristiti kemikalije. Kao tretman zelenila, korov se uklanja iz vrta i klice zaražene štetočinama. S početkom nove sezone, morate promijeniti mjesto slijetanja. Ako je potrebno, gnojiti usjev i provesti preventivnu dezinfekciju sjemena.

oplodnja

Štetočine i borba protiv njih

Najčešće, biljka je zahvaćena crnom nogom, fusarijskim vejanjem i pepelnicom.

Praškasta plijesan

To je bijeli cvat koji se pojavljuje na stabljici, lišću i sjemenkama. Nakon parazitiranja u praškasti plijesan, grančice kopra postaju neprikladne za prehranu ljudi. Razvoj bolesti se promatra u drugoj polovici ljeta, posebno ako temperatura pada noću. Može se pojaviti i na otvorenom i na zatvorenom terenu. Zabranjena je upotreba kemijskih pripravaka za obradu kulture.

Da bi se izbjegla kontaminacija kulture nekom bolešću, potrebno je poduzeti prevenciju. Zagrijte sakupljeno sjeme na temperaturi od 50 ° C najmanje 30 minuta. Sakupljajte sadni materijal samo od zdravih biljaka. Prije sadnje kopra na novo mjesto uklonite ostatke usjeva iz prošle sezone.

fusariovo venovanje

Fusariovo venovanje

Bolest utječe na lišće kopra koje su najbliže tlu. Počinju postajati crvena ili smeđa. Sve grane postepeno mijenjaju boju, a biljka usahne. Razlog razvoja je gljivica koja se na tkivima kopra nanosi ako se ne poštuje tehnologija njege.

su bliže

Lopov

Smrt biljke počinje nakon klijanja sjemena, budući da ih vrtlari sadi u već zahvaćeno tlo. Propadanjem korijenske korice mijenja se izgled crnila i slabosti grana. Nakon toga se cijela kultura klice osuši. Bolest se širi još više ako je tlo preplavljeno. Blackfoot također voli:

  • sjena;
  • nedovoljna količina kisika u tlu;
  • nedostatak labavljenja.

vrtlari sadnju

Blackleg se može pojaviti na biljkama koje su posađene u kiselom tlu. Na njegovu pojavu utječu i nagle promjene temperature. Na kulturu utječe crna noga ako je zaražena fomozom ili cerkosporama. Izbjeći bolesti, kopar ne sadite na istom mjestu.

Skupljanje i skladištenje

Vrtlari počinju dobivati ​​klice mladog zelenila 35-40 dana nakon sadnje sjemena. Prikupljajte vijesti o koparima na različite načine. Ako neki pokupe velike listove, drugi korijenje biljke. Najviše kopar se smatra korisnimčija visina prelazi 5 cm.

kiselo tlo

Unatoč činjenici da je klijavost kulture prosječna, nakon pojave izdanaka brzo se razvija. Ako biljka nije dugo uznemirena, dostići će visinu od 25-30 cm, a ponekad i više. Zelenje se ubire prije razdoblja cvatnje, jer se nakon toga mijenja i okus.

Berba je najbolje obaviti ujutro, kada je zelje vrlo sočno.

Prinos kopra omogućuje ne samo jesti ga svježim, već i sušiti ga i zamrzavati za zimu. Istodobno, on ne gubi ukus.

sposobnost klijanja

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva