Kako pravilno uzgajati i brinuti se za kopar u stakleniku zimi

U određenim regijama nemoguće je uzgajati neke usjeve na otvorenom terenu, pa ih ljetni stanovnici ugrađuju u staklenike. Tada u njih sadi sve što obitelj treba. Nije teško uzgajati kopar u stakleniku, da bi sve uspjelo, potrebno je slijediti agrotehnička pravila za sadnju i brigu o biljkama.

Značajke uzgoja kopra u stakleniku

Zimi nije teško uzgajati zelenilo u stakleniku, moraju se odabrati samo sorte koje su otporne na vremenske uvjete. Zimi je akutni nedostatak topline i svjetla. Kopar dobro raste u stakleniku, samo se trebate pobrinuti za opremanje sobe svjetlošću.

kopar u stakleniku

Razne sorte usjeva izvrsne su u teškim zimskim uvjetima. Treba odabrati vrste grma, one pružaju više zelenila i ne puštaju strelicu prerano.

Da bi se cijelom godinom osigurali zelenilom, ljetni stanovnici na jesen sadi kopar u stakleniku. A onda ga ponovno sijeju. To se radi tako da zelenka stalno raste. Sjeme se sije 2 puta mjesečno. Ovisi o količini zelenila koje konzumira određena obitelj.

Ako biljka postane bijela, to je siguran znak da joj nešto nedostaje. Potrebno je hraniti se mineralnim gnojivima. Unesite humus u tlo prije sadnje.

konzumirali zelje

Koju sortu odabrati

Žetva ovisi o ispravnom izboru. Moderna selekcija ljetnim stanovnicima nudi veliki izbor biljnih sorti za dobivanje zelenila. Odabir započinje glavnim karakteristikama kopra:

 • otpornost na hladnoću;
 • prinos;
 • osjetljivost na bolest;
 • koliko je sati kopar raste grm bez ispuštanja boje;
 • zahtjevnost prema njezi.

I mnoga druga svojstva kulture koja postaju temeljna pri odabiru sorte.

sortirati po izboru

Preporučeni usjevi za staklenike:

 • Aurora;
 • Dijamant;
 • Amazon;
 • Kišobran;
 • Sidro;
 • Unaprijediti;
 • Grenadir;
 • Mraz;
 • Karusel;
 • Kibray;
 • Kutuzovsky;
 • Sevastopolj.

Nakon pregleda njihovih karakteristika, ljetni stanovnik može samo odlučiti koja sorta mu odgovara. Osim što su otporne na nedostatak svjetla, ove sorte dugo ne cvjetaju i daju bogatu žetvu.

usjevi za staklenike

Priprema tla

Kopar je nepretenciozan usjev koji nema posebne zahtjeve za sastav tla u kojem raste. Pogodnije je tlo koje je umjereno plodno i dobro upija vodu. Budući da biljka ima duge korijene, debljina plodnog sloja nije manja od 0,5 m.

Humus pruža bitne elemente u tragovima koji zelenilu trebaju za rast i razvoj. Izračun se vrši na sljedeći način: 1m2 površina staklenika je 2-3 kg.Umjesto humusa koriste se pijesak, treset, vermikompost i druge tvari koje mogu povećati propusnost vode i zraka u tlu.

Kako pravilno uzgajati i brinuti se za kopar u stakleniku zimi

Zajedno s humusom, 15-20 g uree, 20-30 g superfosfata, 15-20 g kalijeve soli na 1 m2.

Prije sadnje, krevet se zalije i otpuhne. Urezi se izrađuju na udaljenosti od 15-20 cm.

napraviti utore

Značajke sjetve

Kopriva se uzgaja u utorima, linijama ili kako je prikladno za svakoga. Ugradnja dubine 1,5-2 cm, sadnja se provodi svakih 10-15 dana. Kako bi svježe bilje bilo spremno za upotrebu najkasnije od prethodnog.

Prije sjetve sadnog materijala za kopar, treba ga namočiti u vodi 2 dana. Voda se mijenja svakih 8 sati, jer se esencijalna ulja bolje uklanjaju u čistoj vodi.

Sjeme se položi u utore, na vrhu posipaju tlom. Navlažite ga malo vodom.

svojstva sjetve

Neki ljetni stanovnici radije sadi sjeme na drugačiji način. Sadni materijal se izlijeva, izravnava grabljem. Nakon pojave potrebno je prorjeđivanje.

Izrubljene biljke se ne bacaju, već se presađuju kako bi se dobilo još više zelenila.

drugi način

Njega koprive za staklenike

Potrebno je brinuti se o biljci na isti način kao i na otvorenom terenu. Ispunjavanje jednostavnih zahtjeva pomoći će rastu bogate žetve. Ljetni stanovnici koji se odluče za sadnju kopra u stakleniku trebali bi se sjetiti da uzgajivači razvijaju nove sorte otporne na bolesti i nestandardne uvjete uzgoja. Stoga je ponekad dovoljno pravilno odabrati vrste usjeva, a žetva će sigurno ugoditi.

Temperaturni režim

Kopar je hladno otporan, ali voli toplinu. Soba u stakleniku trebala bi biti najmanje + 15 ... + 18 ⁰S, nacrti ne bi trebali biti dopušteni. Optimalna temperatura pomoći će biljci da se razvija pravilno i proporcionalno.

staklenički kopar

Način osvjetljenja

Rasvjeta je potrebna za kopar da se stabljike ne istežu, već normalno razvijaju. Približno vrijeme je 12 sati, zimi, uz nedostatak prirodnog svjetla, staklenici su opremljeni fitolampsima. Donji nosači posebno su pažljivo osvijetljeni.

način osvjetljenja

Zalijevanje

Kopar zahtijeva stalnu vlažnost tla, ali ni njega ne treba sipati. Odmah nakon sjetve staze se zalijevaju iz boce u spreju. Dakle, vjerojatnije je da se sjeme neće isprati.

Nakon što se kopar digne, zalijevanje se provodi svakih 5-7 dana, nakon što se tlo djelomično osuši. Preporučljivo je koristiti toplu vodu.

isušivanje tla

gnojiva

Treba se hraniti kako raste. Ali počinju već tijekom sjetve, dodajući humus, ureu i druga mineralna gnojiva u tlo.

1-2 puta tijekom vegetacijske sezone hrani se sljedećim sastavom:

 • 20-25 g uree;
 • 15-20 g kalijeve soli;
 • 10 litara vode.

sezona rasta

Nakon zalijevanja otopinom ispod korijena, potrebno ga je navlažiti toplom vodom.

Ako se boja zelenila promijeni u žuto-zelenu, gnojidbu treba obaviti gnojivima koja sadrže dušik. Približni sastav: 15-20 g gnojiva na 10 litara vode.

Ako je boja zelje duboko zelena, ne biste se trebali zamarati gnojidbom. Kopar nakuplja nitrate u zelenoj masi.

Kako pravilno uzgajati i brinuti se za kopar u stakleniku zimi

stanjivanje

Kad su biljke visoke 10 cm, počinju prorjeđivati. Jaki uzorci se vade, suše ili presađuju na novo mjesto. U međuvremenu, potlačeni izdanci dobivaju na snazi ​​i počinju normalno rasti. Ili se uklanja svaki drugi klice kako bi se ostalima osigurala sloboda razvoja.

plijevljenje

Uklanjanje korova potrebno je u početnim fazama, sve dok kopar ne počne snažno rasti. Korov izvlači puno hranjivih tvari iz tla, što sprečava da se zelenilo normalno razvija. Njihovo pravovremeno uklanjanje pomoći će biljci da raste u potpunosti i daje dobru žetvu.

početne faze

Ublažavanje

Opremanje korijenskog sustava zelenila kisikom postiže se labavljenjem. To se mora učiniti pažljivo kako ne bi oštetili korijen biljke. Također će pomoći zadržati vlagu u tlu.

 korijenski sustav

bolesti

Promatrajući tehnike kultivacije, izbjegavaju se epidemije bolesti. No unatoč tome, kopar je zadivljen:

 • pepelnica;
 • fusariovo venovanje;
 • crna noga.

Kako bi se spriječilo napredovanje bolesti, potrebno je promatrati određeni temperaturni režim staklenika i vlažnost. Optimalna temperatura za aktivan rast i razvoj kopra je + 17 ⁰S, vlaga zraka nije manja od 55%. Uz umjereno zalijevanje i svakodnevno provjetravanje, biljke se praktično ne razbole.

izbijanja bolesti

Štetočine

Insekti štete i zelenoj masi i korijenskom sustavu kopra. Podzemni dio biljaka pati od napada:

 • snositi;
 • gusjenice;
 • ličinke buba;
 • klisnjaka.

korijenski sustav

Zračni dio kopra pati od:

 • stjenica;
 • cvrčci;
 • krpelji;
 • tripsa.

Poštivanje rotacije usjeva, poštivanje agrotehničkih zahtjeva ili najekstremnija opcija, tretiranje biljaka kemikalijama, pomoći će spasiti biljke od smrti. Otrov se treba koristiti tek kada se uzgaja kultura radi dobivanja sadnog materijala.

zračni dio

žetva

Brojni kriteriji za odabir sorte od strane ljetnih stanovnika su različiti, ali postoji jedno važno svojstvo koje svaki proizvođač povrća uzima u obzir. Riječ je o prinosu s 1 m2.

Kada su ispunjeni svi zahtjevi za njegu kopra, gotov usjev treba iznositi 2,5 kg s 1 m2... Ova se brojka razlikuje ovisno o sorti i uvjetima uzgoja.

Prvo lišće se obrezuje rano, nekoliko tjedana nakon sadnje. Skupite i one zelje koje ostanu nakon prorjeđivanja.

Da biste dobili visokokvalitetni kopar, preporučuje se izrezati lišće u korijenu i ne dopustiti da se strelica izbaci. Biljka koja baca energiju u sjeme prestaje formirati zelenu masu.

prvo lišće

Prije nego što počnete rezati lišće, morate ih posipati vodom. Zatim obrežite, ostavljajući korijenje u zemlji. Dakle, postoji šansa da zelenilo ponovno naraste, samo ćete ga trebati obilno zalijevati.

Svježe začinsko bilje koristi se za poboljšanje okusa gotovog jela. Dodaje se svježe ili osušeno.

Kopar je najbolje sušiti u dobro prozračenom, zasjenjenom području. Tako biljka zadržava hranjive tvari i miris.

izrezati lišće

Za one koji koriste kopar za ukiseljenje, bolje je pričekati da kultura procvate. Ali imajte vremena za rezanje prije stvaranja sjemena.

Uzgoj kopra u stakleniku danas je relevantan. Ljetni stanovnici ljeti beru na tom mjestu, no zimi žele na stolu imati svježe povrće i mirisno zelje. To nije teško postići. Trebate samo nabaviti prikladan staklenik, steći dobru raznolikost i ispuniti zahtjeve za sadnju i održavanje. Sukladnost sa svim standardima omogućit će vam da dobijete žetvu kopra u zimskim mjesecima.

izrezati lišće

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva