Gdje patke lete za zimu i značajke migracija, razlozi povratka

Divlje patke pripadaju kategoriji ptica selica koje svake godine moraju migrirati u tople zemlje. Pticama je potrebno da bi preživjele. Glavni razlozi migracije su nedostatak prehrane i nepovoljni klimatski uvjeti. Ptice se pažljivo pripremaju za let. Oni se opterećuju i uče mlade životinje da putuju na velike udaljenosti. Pa gdje točno patke zimi?

Zašto ptice trebaju zimovanje?

Patke odležu na zimu u blagu klimu iz različitih razloga. To uključuje sljedeće:

 • nasljedstvo;
 • pogoršanje vremenskih uvjeta;
 • bioritmove;
 • prehrambeni nedostaci;
 • instinkti.

Glavni razlog kretanja je nedostatak hrane zimi. Divlje patke primarno se hrane insektima koji zimi prezimiju ili izumiru. Ptice jedu i travu. S pojavom hladnog vremena vrlo je problematično pronaći takvu hranu. Patke također lete iz toplih zemalja. To je zbog suhog vremena i nedostatka čiste vode.

Drugi faktor koji stvara potrebu za letovima je promjena staništa - uključuje zone gniježđenja, zimovanja i migracije.

Patke obavljaju let bez odmora ili čine kratka zaustavljanja. U zoni umjerene klime, koja se nalazi u Europi, životni okoliš im se itekako promijenio. Između domovine ptica i zimovališta postoji teritorij koji se za neke ptice smatra zonom stalnog boravka. Akumulacije se tamo nikad ne smrzavaju. To je uglavnom tipično za velike gradove.

Vrste migracija

Ptice zimi odlaze u druge krajeve kako bi čekale hladnoću i rješavale nestašice hrane.

Znanstvenici identificiraju nekoliko vrsta privremenog kretanja patki:

 1. Prva vrsta je vezana za rođenje potomstva. Kad patke narastu i postanu malo jače, patke će formirati jata i odletjeti. Istodobno, drake spadaju u prvu skupinu ptica selica. Nakon njih pilići lete i tek tada - patke.
 2. Druga vrsta migracije nastaje zbog sezonskog razmnožavanja. U isto vrijeme, kod ptica raste i novo perje. Oni čekaju ovaj put u tranzitnom području. Na primjer, patke koje zimuju na Sredozemlju nalaze se na obalama Volge tijekom topljenja.
 3. Treća vrsta nastaje zbog povratka patki kući. Tamo prolazi njihovo ljeto i rađaju se novi pilići. Nakon završetka ovog razdoblja, patke ponovno formiraju jata i odletje južno.

Zimska mjesta naših patki

Glavni zadatak kretanja ptica na jug smatra se potragom za staništima s optimalnom klimom. Pri tome, traže regije s puno hrane i vode. S dolaskom hladnog vremena, ptice odlete iz različitih regija Rusije. Oni idu prema zapadu.Istodobno, vrijeme leta ovisi o regiji. Dakle, patke napuštaju Sibir ranije. U ovom slučaju, ptice mogu čekati melem na jugu Rusije. Ptice napuštaju Moskvu oko listopada. Dolaskom proljeća vraćaju se u istom stadu natrag. Ljeto je razdoblje gniježđenja i razmnožavanja.

prezimljuju patke

Mnogi su zainteresirani za točno gdje se ptice kreću. Glavna odredišta uključuju sljedeće:

 • južna Europa - patke se zimi presele na mediteransku obalu;
 • Mala Azija - mnoge ptice lete u Iran ili Tursku;
 • obala Azovskog mora;
 • Kavkaz;
 • Sjeverna Afrika - ptice žive u regijama koje pripadaju mediteranskom slivu;
 • obala Kaspijskog mora.

Ponekad divlje patke provode zimu na Baltiku. Ova regija također ima pristup moru i obilje hrane kako bi izdržala hladnoću. Mnoge patke lete iz Rusije u Francusku. Tamo se naseljavaju na obalama Rajne i Loire.

Zonske zone za patke su promjenjive. Njihova promjena može biti povezana s različitim čimbenicima. Ključno od njih je hrana. Kad jedna regija zimi ne postane pogodna za život, patke su prisiljene tražiti drugu.

Značajke migracije

Osobitosti migracije patki nisu u potpunosti istražene. Ljudi su često zainteresirani za to gdje se patke kreću u jesen s početkom hladnog vremena i kako određuju vrijeme za povratak. Promatrači ptica ne mogu dati precizan odgovor na ta pitanja. Istraživanje obilježja migracije nastavlja se i danas.

Želja ptica da lete je položena u njima na genetskoj razini. Proces prijenosa ima mnogo značajki. Drake i patke počinju se pripremati za migraciju unaprijed:

 1. Ptice dobivaju više na težini. Naseljavaju se u trsku kako bi izbjegli napade predatora.
 2. Do rujna je molt dovršen, a kod ptica se pojavljuju nova perja. U ovom trenutku pilići odrastu i postaju jači. U ovoj su fazi u stanju letjeti na jug s roditeljima.

Građenje ptica tijekom leta

Patke se kreću u obliku klina ili stupca u jatu. Osim toga, postavljeni su pod kutom u odnosu na rutu leta. To je zbog zračnih struja koje podižu krila tijekom leta.

Postavljanje ptica u obliku klina pomaže smanjiti potrošnju sila ptica, koje se nalaze iza prednje ptice, za 10-20%. Ako se postroje u jednoj liniji, protok zraka koji podiže krila prednje ptice poremetit će put zadnje ptice.

prezimljuju patke

Klinom predvode najjači pojedinci. U ovom slučaju vođa kontrolira smjer leta. Ovaj se postupak smatra prilično složenim. Često su ptice prisiljene dugo letjeti non-stop.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Stoga se ponekad mijenjaju tako da se ostatak patke može odmoriti. Prije početka leta, potomstvo se dugo priprema, pokušavajući letjeti na impresivnim udaljenostima.

Razlozi povratka

Migracijske ploče koje su prezimile u toplim krajevima, u pravilu se vraćaju na područje prethodnog ljetnog kampa. Glavni faktor je nedostatak hrane u zimovalištu. Lokalne ptice koje žive tamo također rađaju piliće. Kao rezultat toga, hrana postaje oskudna. To potiče patke da se vrate u svoje rodne krajeve.

Migracija patki smatra se prilično složenim i zanimljivim postupkom, koji još uvijek proučavaju ornitolozi. Prije zimovanja ptice prolaze temeljitu obuku, a zatim odlete u tople zemlje.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva