Zašto se patke grize jedna na drugu i ščepaju jedna drugu i što učiniti s kanibalizmom

Pri uzgoju patki važno je uzeti u obzir sve značajke držanja ovih ptica. Ponekad se poljoprivrednici suočavaju s različitim kršenjima. Iskusni uzgajivači peradi često primjećuju da odrasli i mladi patke jedan drugome stišću perje. To izaziva ozbiljnu štetu. Da biste se nosili s kršenjem, morate razumjeti zašto se patke međusobno stisnu.

Zašto patke kljucaju jedna drugu

Ispiranje pera uobičajeno je kod domaćih ptica. To rade ne samo patke, već i pilići ili purani. Međutim, osobito je patka grickati perje. To je zbog slobodnog raspona uzgojenih patki. Na pašnjak se puštaju na 2 mjeseca. Odrasli nisu previše zadovoljni s bebama. To je zbog konkurencije ptica. Stoga, patke često grickaju ili čak jedu patke.

Nenamjerni mladunci uzimaju primjer odraslih ptica i također počinju grickati perje. To postaje razlog borbe ili agresije. Sljedeći čimbenici dovode do neobičnog ponašanja i pojave kanibalizma u patkama:

 • poremećaji prehrane ili nedostatak vode;
 • višak hrane;
 • mali koralj;
 • promjene u prehrambenim potrebama za patke;
 • nedostatak hranilica ili spremnika za vodu;
 • prisutnost agresivnih ptica u jatu.

Rješenja o patkinjim sukobima

Postoji mnogo mogućnosti za rješavanje sukoba između ptica. Prije svega, vrijedi promijeniti njihovu prehranu.

Promjena prehrane

To muladi kliče jedan na drugoga zbog nepravilne prehrane. To se odnosi i na druge pasmine. Da biste riješili kršenje pravila, preporučuje se da slijedite sljedeća pravila:

 1. Dodajte korisne aditive u stočnu hranu. Oni uključuju arginin, cistin, metionin. Patke također trebaju sumpor ili kalcij. Uz dovoljnu količinu takvih tvari, patke neće ogušiti perje. Osim toga, korisni elementi pomažu da perje raste na zahvaćenim dijelovima tijela. Sumpor također normalizira metaboličke procese i ubrzava debljanje. Trebala bi biti u prehrani počevši od 2 tjedna.
 2. Uvesti hranu koja sadrži željezni i bakreni sulfati. Patke također trebaju natrijev selenit, Biovetin, limunsku kiselinu. Pored toga, treba im dati kobaltni klorid.
 3. Dajte pticama obrok. Patke trebaju kolač od lana, suncokreta i soje.
 4. Dajte patkama svježu ribu. Za hranjenje ptica dopušteno je koristiti kapelin ili paštu. Također je dopušteno koristiti mesni i koštani obrok ili mljeveno meso za hranjenje. Da biste se riješili problema, preporučuje se davati 1 pojedincu najmanje 50 grama masti tjedno.
 5. Uvedite mlijeko u prehranu. Također je dozvoljeno pticama dati mliječni otpad.
 6. Ako u blizini postoji rezervoar, obavezno ponesite patke na kupanje. Kada se pojavi problem, male školjke ili patke biće izvrsna opcija za hranu.
 7. Korisno je pticama dati svježe bilje i travno brašno. Također, patke osjećaju potrebu za sjeckanim iglicama borova ili smreke.
 8. Patke trebaju drobljenu kredu. Ako ptice međusobno grickaju perje, preporučuje se povećati dnevnu količinu kuhinjske soli.
 9. Da biste smanjili troškove sadržaja od oko 40% hrane za žitarice, vrijedi je zamijeniti jednostavnom smjesom koja se sastoji od zelja, kuhanog krumpira i kruha. Od zelenila korisno je dati vrhovima patke repe, koprive, kupusu, lišću maslačka.

mnogo patki

Izračunavamo i uklanjamo agresora

Ako se ispostavilo da je pronašao jedinku koja prčka druge patke dok ne iskrvari, preporučuje se uloviti je i odložiti odvojeno. Nakon izoliranja agresivne ptice, preporučuje se pravilno hranjenje i kontrola njezinog ponašanja. Obično će uravnotežena prehrana pomoći u potpunosti riješiti problem. Tek nakon uklanjanja znakova agresije, dopušteno je vratiti patku na svoje mjesto.

Omogućujemo dobar pristup zdjelama i hranilicama za piće

Ako ptice grize, vrijedi pregledati dvorište. Ponekad je problem uzrokovan pogrešnim izračunavanjem broja hranitelja i pića. To izaziva svađe između ptica. Ako se prepoznaju takvi problemi, vrijedno je povećati broj pristupnih točaka hrani i vodi i pokušati ih učiniti što udobnijima.

Promjena rasvjete u kući

Zimi, ptice često peckaju jedna drugu zbog nepravilnog dnevnog vremena. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir prilikom stvaranja rasvjete kuće.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Prije svega, važno je usredotočiti se na duljinu dnevnog vremena. Trebalo bi biti 10-12 sati. Svako odstupanje od ovih parametara može izazvati agresivno ponašanje kod ostalih članova stada.

Svjetlina osvjetljenja je od velike važnosti. Obično bi trebao biti 15 luksa. Za to je dovoljno koristiti nekoliko žarulja od 40-60 W. Oni bi trebali biti ravnomjerno raspoređeni po obodu kuće.

mnogo patki

Promatramo razinu vlage u sobi

Prilikom uzgoja patki treba imati na umu da su to vodene ptice koje su osjetljive na bilo kakve promjene parametara vlage. Istovremeno, ptice teško podnose promjene vlažnosti. To izaziva pojavu kondenzacije na njihovom perju.

Da biste kod kuće održavali potrebne parametre vlažnosti, vrijedi postaviti higrometar u kuću. Mogu se koristiti različite metode ovisno o njegovim parametrima. Dakle, dopušteno je smjestiti plinski kotao ili štednjak u sobi, što će ukloniti suvišnu vlagu. U slučaju nedovoljne učinkovitosti, naprotiv, preporučuje se korištenje ovlaživača. Zimi parametri vlage uvijek trebaju biti 50-60%, a temperatura zraka ne smije pasti ispod + 5-7 stupnjeva.

Moguće komplikacije

Ako mošus ili druge vrste patki međusobno povlače perje, to ima negativne posljedice. Kada su zakrčena krila ili tijelo, pojavljuju se opasne rane, što izaziva pojavu kanibalizma u stadu.

Kako krv istječe, patke kljucaju rane sve više i više. To izaziva ozbiljan gubitak krvi ili infekciju. Kao rezultat toga, prijetnja smrću ptice je velika.

Kako spriječiti nastajanje problema

Da biste spriječili takve probleme, preporučuje se pridržavanje standarda držanja i hranjenja ptica. Ako broj gnijezda nije dovoljan, vrijedi napraviti dodatna. To će pomoći u izbjegavanju konfliktnih situacija. Najagresivnije ptice treba odvojiti. Ne preporučuje se mijenjanje uvjeta držanja ili područja na kojima ptice šetaju.To se mora učiniti postupno, uzimajući u obzir želje ptica.

Ako se patke grize stalno, važno je održavati sobu čistom. To će vam pomoći da spriječite da prljavština i infekcija uđu u oštećeno područje. U isto vrijeme, preporučuje se generalno čišćenje prostorija tjedno, pranje poda svakog dana i čišćenje podacaka i pića. Ako prljavština dospije u vodu, mora se zamijeniti. Hrana i voda trebaju biti na sobnoj temperaturi. S vremena na vrijeme vrijedi pokazati ptice veterinaru. Preporučuje se profilaktičke preglede obavljati u intervalima od 6-12 mjeseci.

Patke se međusobno ščepaju iz različitih razloga. Problemi koji izazivaju probleme uključuju pothranjenost i kršenje uvjeta pritvora. Da biste se nosili s kršenjem, vrijedi prilagoditi pravila za njegu ptica.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva