Koliko dana patke rastu na klanje i tablica prinosa mesa iz žive težine

Patka meso se smatra zdravim prehrambenim proizvodom koji sadrži potrebnu količinu proteina i masti. Patke rastu vrlo brzo i već u 2 mjeseca dostižu optimalnu živu težinu. Novi farmeri često griješe u izračunavanju koliko mjeseci patke rastu prije klanja. Previše stara patka može izgubiti okus, a troškovi hranjenja povećati će se za 20-30%. Stoga je vrlo važno znati rokove za klanje i poštivati ​​ih.

Koliko patki raste prije klanja

Obično patke izrastu 2 mjeseca prije klanja. Kod pasmina ranog sazrijevanja razdoblje se može smanjiti na 45-50 dana. Prosječno normalno debljanje tijekom tog razdoblja je 2-2,5 kilograma. U ovoj dobi meso je već prilično ukusno, a perje nije žilavo, lako se gnječi. Za uzgoj je bolje odabrati dobro pokretne i velike patke koje se u težini upadljivo razlikuju od svojih vršnjaka.

Debljanje snažno ovisi o pasmini patke i kvaliteti hranjenja, uvjetima zatočenja. Tijekom uzgoja mladih životinja potrebno je pridržavati se sljedećih standarda:

  1. Ispravna prehrana je uravnotežena prehrana s visokom količinom proteina. Uključuje zdrobljena kuhana jaja, žitarice i zdrobljeni kukuruz. Od dobi od dva tjedna možete dati sir i nasjeckano zelje, stolni otpad.
  2. Sustavno davanje zelenila - bez njega probavni sustav vodopada ne radi pravilno, tako da ne dobivaju dobru težinu.
  3. Pravilno osvjetljenje - barem 10 sati dnevnog svjetla ljeti i zimi. Intenzitet svjetla može biti 15-20 luksa.
  4. Svakodnevno čišćenje i dovoljno posteljine. Voda u posudama za piće i drugim spremnicima mijenja se barem jednom dnevno, ili bolje, nekoliko puta dnevno u toploj sezoni, inače se pojavljuje trajni miris.
  5. Stalni pristup vodi - zabranjeno je čuvati u suhim prostorijama bez korita ili bazena.

Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila, možete se nadati dobrom dobitku u najkraćem mogućem roku. Pekinška patka dostiže 2,5, a ponekad i 3 kilograma za 2 mjeseca.

Što može utjecati na pojam

Na vrijeme odrastanja uvelike utječe nedostatak vode. Neki vlasnici obilno hrane peradom, ali zaboravljaju napuniti piće na vrijeme. Zbog toga patke brzo dehidriraju i hrana se ne probavlja pravilno. Svakoj glavi treba osigurati 1,5 litara vode ili 5 litara na 1 kg hrane za životinje dnevno.

Preniska temperatura dovodi do intenzivne potrošnje hranjivih tvari za zagrijavanje tijela, pa patke ne dobivaju dobru težinu.

Optimalna temperatura u kući trebala bi biti između 20-23 stupnja, a vlažnost zraka bi trebala biti do 65%. Kuća također ne treba preopterećivati ​​- blizina izaziva stalnu agresiju i tuče među patkama.Zbog toga se održivost smanjuje, rizik od smrti ptica je visok. Smještaj je dostupan za ne više od 16 grla po 1 sq. metar sobe.

mnogo patki

Ako u toploj sezoni ne organizirate šetnju za patke, to može utjecati na imunitet ptice. Hodanje bi se trebalo odvijati svakodnevno, počevši od 4. dana starosti. Na ulici će se ptice moći samostalno osigurati zelenom hranom i dobiti dovoljnu dozu vitamina. Sunce ima blagotvoran učinak na stanje šljiva, a aktivno kretanje - na povećanje mišića i težine.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Što se kemijskog sastava tiče, meso peradi, koje je bilo u bijegu, razlikuje se od ostalih - ima visoki udio bjelančevina i minimalan sadržaj masti, pa patke dojke čine dijetalnim proizvodom pogodnim za sportaše i teško bolesne ljude.

Dugo razdoblje uzgoja dovodi do tinjanja maloljetnika. Nakon 55-60 dana perje patke počinje se mijenjati. Tijelo troši veliki broj kalorija, pa ptice gube na težini, gube prezentaciju, a perje je mnogo teže sljubiti. Stoga se klanje mladih životinja provodi prije promjene perja.

Dobija se patke meso iz žive mase

Neto prinos pačjeg mesa u trupcima s drobovima ovisi o pasmini i kreće se od 55-70%.

Za izračun prinosa dovoljno je napraviti omjer s vrijednostima navedenim u tablici:

Patke dobŽiva težinaUkupni unos hrane u gramima
4 dana9560
10 dana26072
2 tjedna43482
3 tjedna85090
4 tjedna1100100
5 tjedana1350110
6 tjedana1600120
7 tjedana1720150
8 tjedana1950168

Kao što možete vidjeti iz tablice, stopa povećanja kilograma postaje manje intenzivna do 8 tjedana, tako da je daljnja uzgoj mesa nepraktičan.

Da biste izračunali prinos mesa iz žive mase, morate napraviti proporciju:

X = M (težina patke) * K (koeficijent)

Koeficijent varira ovisno o pasmini patke.

Primjer izračuna neto prinosa od žive mase pekinške patke:

x = 2300 (živa masa) * 0,86 (Pekinški koeficijent patke) = 1978 - neto prinos.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva