Povoljni i nepovoljni dani u travnju za sadnju prema lunarnom kalendaru 2020

Mnogi uzgajivači povrća i vrtlari koriste lunarni kalendar vrtlara za travanj 2020. godine. Pomaže ljudima da odrede optimalno vrijeme za sadnju mnogo povrća i voća, kao i da odaberu dan za navodnjavanje i hranjenje već zasađenih biljaka.

Utjecaj mjesečeve faze na sadnju

Neki tvrde da lunarne faze ni na koji način ne utječu na sadnju, ali to nije slučaj. U travnju ove godine utječu ne samo na zračni dio sadnica, već i na njihov korijenski sustav. Sadnja sjemena određenog lunarnog dana može poboljšati plodove sadnica, kao i ubrzati njihov razvoj.

Dvadesetih godina travnja treba napustiti zasaditi, rastresiti tlo i korenje, jer to negativno utječe na zdravlje sadnica. Tijekom tog razdoblja biljke su osjetljive na infekciju bolestima koje dovode do razvoja truleži rizoma. Stoga, da biste sakupili puno zrelih plodova, morate se unaprijed upoznati s kalendarom ljetne sjetve, koji označava sve povoljne i nepovoljne datume.

Faza mjeseca u travnju 2020. godine

Nije tajna da faze Mjeseca mogu negativno ili pozitivno utjecati na razvoj i rast većine biljaka. Da biste pravilno iskoristili njihov utjecaj, potrebno je upoznati se s mjesečevim fazama za travanj ove godine. Postoje četiri faze:

 • Mladi mjesec. Najprikladnije vrijeme za sadnju povrća. Sve sadnice posađene tijekom mladog mjeseca ne dobro se ukorijene na mjestu i rastu sporo. Trajanje mladog mjeseca je samo tri dana, a započinje 5. dana.
 • Vosak u obliku polumjeseca. Za vrijeme rastućeg mjeseca potrebno je vršiti vrtne radove. U ovo vrijeme sve cvijeće, bilje, povrće i voće apsorbiraju mjesečevu energiju, što doprinosi njihovom daljnjem razvoju. Ova faza započinje 8. travnja i traje do 18. travnja.
 • Puni mjesec. Period punog mjeseca također se smatra nepovoljnim vremenom za sadnju sjemena ili presađivanje klijavih sadnica. U punom mjesecu možete raditi samo hranjenje, korenje i prskanje biljaka. Puni mjesec počinje 19. travnja i traje jedan dan.
 • Mjesec koji pada. U takvim danima preporučuje se uzgoj korijenskih usjeva i lukovica s sadnicama, jer će zbog padajućeg mjeseca sva energija biti usmjerena prema dolje. Faza započinje 20. a završava deset dana kasnije.

mjesečev kalendar

Zodijački nalaz mjeseca u travnju 2020. godine

Da biste odredili povoljne i nepovoljne dane za sadnju povrća, morat ćete se pozabaviti zodijakalnim položajem mjeseca.

Povoljni dani za slijetanje

Postoji nekoliko horoskopskih znakova koji doprinose razvoju i produktivnosti zasađenih biljaka. Plodni horoskopski znakovi u kojima se može nalaziti mjesec uključuju sljedeće:

 • Tele. Plodni ženski znak koji se aktivira 7. i 8. godine.
 • Rak. Smatra se najplodnijim znakom, vrijedi od 11. do 12. travnja.
 • Škorpion. Mjesec u Škorpionu potiče rast mnogih povrća. Nalaz zodijaka započinje 20. a završava sutradan.
 • Jarac. Zemaljski ženski znak, u koji faza mjeseca ulazi od 24. do 26. godine.

mjesečev kalendar

Nepovoljni dani

Neplodni znakovi uključuju:

 • Ovan. Kad je Mjesec u Ovnu, ne možete saditi drveće, povrće i voće. Stoga je kontraindicirano saditi 4. i 6. travnja.
 • Blizanci. Zračni muški znak, koji se odvija 9. i 10. godine.
 • Djevica. Zodijačka prisutnost u Djevici počinje 16. i završava se za jedan dan.

Što posaditi u travnju prema lunarnom kalendaru?

Mnogi su zainteresirani što saditi u travnju prema kalendaru sjetve lune. Postoji nekoliko usjeva koje iskusni vrtlari savjetuju saditi sredinom proljeća. To uključuje:

 1. Mahunarke. U travnju vrtlari mogu sigurno saditi grah s graškom. Vlasnici staklenika i strukture staklenika mogu saditi grah. Na otvorenom polju bolje je saditi malo kasnije - sredinom svibnja.
 2. Briselske klice. Ova biljka ima dugu vegetacijsku sezonu i zato se sadi najkasnije u roku od 8-10 dana.
 3. Bijeli kupus. Za ranu proljetnu sadnju koriste se rane sorte bijelog kupusa.
 4. Krumpir. Mnogi vrtlari u prvoj polovici travnja sadi krumpir u vrtu. Prije toga sav sadni materijal se zagrijava i tretira stimulansima.

mjesečev kalendar

Sezonski travnja rade u vrtu i u vrtu

Najčešće, rad u vrtu i vrtu započinje u travnju, jer upravo u ovom mjesecu završavaju zimski mrazovi i možete početi saditi biljke.

Prvo, povrtnjak i vrt uklanjaju se biljni ostaci ili korov koji bi na mjestu mogli ostati od prošle sezone.

Moraju se spaliti jer mogu sadržavati uzročnike gljivičnih bolesti. Nakon toga, tlo mora biti oplođeno i zasićeno hranjivim tvarima. Za hranjenje koriste se organske tvari i mineralna gnojiva koja sadrže dušik, fosfor, kalcij, magnezij i kalij.

Za drveće i grmlje

Neki se bave sadnjom grmlja i drveća u travnju. Preporučuje se da se upoznate kako pravilno saditi takve biljke.

mjesečev kalendar

Slijetanje

Grmovi i drveće sadi se na povoljne datume sadnje u travnju. Istodobno, koriste snažne sadnice, koje imaju formirani korijenski sustav. Prvo, na mjestu se izrađuje mali jarak, u koji se sadnica postavlja u uspravnom položaju. Zatim se posipaju zemljom i tamponiraju. Da bi biljke počele brže, odmah se zalijevaju zagrijanom vodom.

obrezivanje

Bave se obrezivanjem drveća i grmlja u drugoj polovici travnja, kada zrak zagrijava i do 8-10 stupnjeva Celzija. Stručnjaci savjetuju obrezivanje mrtvih ili slomljenih grančica koje nikada neće uroditi plodom. Također se morate riješiti grana koje su pogođene bolestima. Za obrezivanje koristite običnu sjeckalicu ili vrtnu pilu.

mjesečev kalendar

Graft

Cijepljenje se mora provesti ljeti, u prvoj polovici lipnja. Za to se zaliha sa škarpinom navlaži u stimulatoru. Nakon spajanja na zalihu, cijep se omota ljepljivim filmom ili električnom trakom. Iz biljke se uklanja nakon mjesec i pol.

Suzbijanje bolesti i štetočina

Nije tajna da se mnoge zasađene kulture mogu razboljeti od opasnih tegoba. Preporučuje se da se upoznate sa značajkama suzbijanja štetočina i bolesti u različitim fazama uzgoja.

njega sadnica

Njega sadnica

Kako se mlade sadnice ne bi zarazile virusnim ili gljivičnim patologijama, potrebno je povremeno prskati biološkim pripravcima.

Također, sadnice treba dobro osvijetliti i redovito zalijevati zagrijanom vodom.

Uzgoj sadnica

U procesu uzgoja sadnica trebate osigurati da ona uvijek prima pravu količinu preljeva. 2-3 puta tjedno posude se hrane organskim i mineralnim spojevima. Ako se to ne učini, sadnice će oslabiti i češće će boljeti.

mjesečev kalendar

Sadnja povrća u zemlju

Prije presađivanja sadnica na stalno mjesto uzgoja, svi se kreveci prskaju fungicidnim sredstvima i zalijevaju prokuhanom vodom, čime se uništavaju uzročnici gljivičnih bolesti.

Tlo i gnojiva

Kako posađene biljke ne umiru zbog napada insekata ili bolesti, potrebno je povremeno gnojiti mjesto. Imunost sadnica može se poboljšati unosom magnezija, dušika, kalcija i fosfora.

sadnja stabla

Kalendar cvjećara za travanj

Većina uzgajivača započinje vrtlarenje u travnju.

Sjetva i sadnja cvijeća u travnju

U prvim danima mjeseca možete započeti sadnju cvijeća. Prije toga cvjetnjak se priprema i čisti od prljavštine i korova. Zatim se tlo iskopa u cvjetnu gredicu i dodaju se gnojiva, koja normaliziraju njegovu razinu kiselosti.

Razmnožavanje cvijeća u travnju

U drugom proljetnom mjesecu možete uzgajati sljedeće cvijeće:

 • kraj mjeseca smatra se povoljnim razdobljem za razmnožavanje izdanaka phlox-a;
 • prva polovica travnja pogodna je za dijeljenje i sadnju grmlja lupine;
 • dvadesete godine skupljaju se i sadi reznice petunija.

mjesečev kalendar

Znakovi vrtlara i vrtlara za travanj 2020. godine

Postoji nekoliko znakova koji su popularni među vrtlarima:

 • topla kiša krajem mjeseca ukazuje na dobru žetvu;
 • hladan vjetar u Eutychia - do lošeg plodoreda proljetnih usjeva;
 • oblačan travanj - za kišno ljeto.

Zaključak

Ljudi koji planiraju sadnju biljaka u travnju trebali bi se upoznati s lunarnim kalendarom za ovaj mjesec. Pomoću nje možete saznati najbolje dane za rad u vrtu i vrtu.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva