Kalendar lunarne sjetve vrtlara i vrtlara, tablica radova za listopad 2020. godine

Bolje je provesti agrotehničke mjere s uvidom u kalendar mjesečne sjetve profesionalnog vrtlara i vrtlara za listopad 2020. godine. Uz njegovu pomoć, bit će moguće izbjeći mnoge pogreške tijekom važnih poljoprivrednih radova. Znajući povoljne datume u mjesecu, možete točno izračunati željene brojeve za sadnju, a kasnije možete prikupiti odličnu žetvu.

Faze mjeseca u listopadu 2020. godine

Mjesec, kao zemaljski satelit, utječe na kretanje soka unutar biljaka. Stanje i razvoj mnogih vrtnih i vrtlarskih kultura ovisi o njegovom položaju u odnosu na Zemlju.

Faze mjeseca u mjesecu listopadu:

  • Uzgoj (1 ... 13);
  • Puni Mjesec (14);
  • Umanjivanje (15 ... 27);
  • Mladi mjesec (28).

Kako znakovi zodijaka utječu na biljke

U listopadu mjesec prestaje kod svakog od 12 horoskopskih znakova. Položaj ovog satelita u odnosu na druge planete i u odnosu na Zemlju utječe na vegetaciju. Stanje biljaka i pokazatelji buduće žetve ovise o lokaciji mjeseca.

Kad je mjesec u plodnim predznacima, preporučuje se sadnja usjeva na takve datume. Postoje znakovi koji imaju negativne učinke na razne biljke. Plodna su: Rak, Ribe, Škorpion, Bik, Vaga, Jarac. Relativno produktivni: Djevica, Strijelac, Blizanci. Eto: Ovan, Lav, Vodolija.

Koje poljoprivredne aktivnosti mogu se provoditi u listopadu:

  • branje plodova: Škorpion (1,2), Strijelac (3,4), Jarac (5,6), Ribe (10,11), Strijelac (30,31).
  • sakupljanje korijenskih kultura, sadnja sadnica stabala: Bik (15.16), Blizanci (17.18.19), Rak (20.21), Djevica (24.25), Vaga (26.27).

listopadski kalendar

Povoljni kalendarski dani za uspješnu sadnju

Poljoprivredni radni stol za listopad:

Brojevi u mjesecuVrste poslova
1…6zimska sjetva peršina, kopra, razne salate, kislice, rukola
7…9branje lišća, čišćenje mjesta
10…11zimska sjetva zelenila
13 ... 15 dana Punog Mjesecasanitarno čišćenje
16…21zimska sadnja luka, češnjaka, mrkve, rotkvice, repe; sadnja sadnica, presađivanje grmlja, sadnja lukovicastog cvijeća
22…23gnojidba, punjenje vlage
24…26zimska sadnja lukovica i cvjetova povrća
27 ... 29 dana mladog mjesecasanitarne mjere, obrezivanje
30…31zimska sjetva kopra, peršina i salate

povoljni dani

Koje biljke je preporučljivo saditi za vrijeme vjetrenjače

Oni provode podzimny sadnju luka, češnjaka, mrkve, rotkvice, repe. Od 15 do 27 sadi se lukovice tulipana, lješnjak, narcis, ljiljani. U drugoj dekadi listopada sadi se drveće i mladi grmovi.

Koje biljke saditi na Rastućem Mjesecu

Od 1 do 13 sije se sjeme peršina, salate, špinata. Ovi usjevi će se pojaviti tek sljedeće sezone. Prve zelje će se pojaviti u rano proljeće.

Pogrešno vrijeme za ukrcaj

U danima Punog Mjeseca (13 ... 15) i Mladog Mjeseca (27 ... 29) pokušavaju ništa ne raditi na terenu. Nepoželjno je baviti se poljoprivrednim poslom kad je mjesec u Vodenjaku (7 ... 9), Ovnu (12 ... 14), Lavu (22-23).

slijetanje u zemlju

Kalendar njege biljaka za listopad 2020. godine

U listopadu se poljoprivredne aktivnosti provode ovisno o mjestu mjeseca. U jesen kopaju tlo, uklanjaju korov, primjenjuju gnojiva i provode saniranje tla. U listopadu se brinu stabla i grmlje, izoliraju se višegodišnji cvjetovi koji ostaju u zemlji za zimu. Istina, nadzemni dio treba presjeći.

Posušene jednogodišnje cvjetove najbolje je ukloniti iz cvjetne postelje.

Nepovoljni dani

Na Mladi mjesec (27 ... 29) i Puni Mjesec (13 ... 15) bolje je obaviti prikupljanje smeća, uništavanje korova, štetočine insekata. U takvim danima preporučuje se iskopati tlo, prikupiti otpalo lišće i grančice.

Pogodni dani za baštovanstvo i vrtlarstvo

U prvih deset dana listopada bave se podzimny sadnjom zelenila, kompostiranjem. Od 15. godine sadi se koruš.

Krajem listopada provode punjenje vlage, hrane trajnice, obrezuju grane.

jesensko slijetanje

Kada zasaditi i saditi vrtne kulture i kućne biljke u listopadu 2020. godine

Od 1 do 14, ubire se kasno voće i povrće, koji u podzemnim plodovima donosi plodove. Od 15 do 27 iskopaju sve korijenje u tlu, presađuju godišnje cvijeće iz cvjetnih kreveta u zatvorene lonce.

Osim berbe, u listopadu se zimi sadi i rotkvica, repa, luk, češnjak i mrkva. Ti usjevi se sadi u fazi opadanja, tj. Od 15 do 27. Temperatura tla trebala bi biti + 2 ... + 5 Celzijevih stupnjeva (ne viša).

primili sadnice

U istom razdoblju, u regijama s toplom, dugom jeseni (s temperaturom tla od +10 stupnjeva), sadi se sadnica. Prije početka hladnog vremena, mlada stabla trebala bi se ukorijeniti na novom mjestu i imati vremena za prilagodbu novim uvjetima. Od 15. do 27. listopada možete započeti razmnožavanje cvijeća i grmlja dijeljenjem grma ili rizoma.

U drugoj polovici listopada u zemlju se ukopavaju kornjače tulipana, lješnjaci, zubarci, narcisi, ljiljani i krokuse. Kasna sadnja provodi se samo u onim krajevima gdje je u vrijeme sadnje temperatura tla 10 stupnjeva Celzijusa, a prije početka mraza najmanje 20 dana.

vrtni posao

U kasnu jesen bolje je ne sijati sjeme sobnih biljaka. Preporučuje se odgoditi ovaj događaj do proljeća. Ali od 15. do 27. listopada možete početi presaditi cvijeće u zatvorenom. Biljke se obično presađuju u velike posude ili lonce ako su prerasle i imaju malo mjesta u starom loncu.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva