Kalendar setve vrtlara i vrtlara lunarne sjetve za rujan 2020. godine

Mnogima je kraj ljeta povezan s berbom. Osjeća se da je sezona ljetnih vikendica prišla kraju, a došlo je i vrijeme za odmor. Rujan je mjesec u kojem se obavljaju unaprijed planirane presađivanje ili pre-zimsko sadnje nekih kultura. Kako bi odabrali prave datume za rad, vrtlari i povrtnjaci koriste lunarni kalendar za rujan 2020. godine.

Faze mjeseca u rujnu 2020. godine

Mjesečevo tijelo svaki mjesec kreće u setnju. Tijekom tog vremena, stanje mjeseca se postepeno mijenja. Sastoji se od 4 uzastopne faze:

 1. Mladi mjesec, koji pada 28. rujna. To je stanje koje karakterizira prisustvo zvijezda na ravnoj liniji između Sunca i Zemlje. S Mjesecom, zvijezda nije vidljiva na nebu.
 2. Puni mjesec koji se javlja 14. rujna. Svjetlo na početku Punog Mjeseca postaje potpuno osvijetljeno.
 3. Rast zvijezde nastavlja se od 1. do 13. rujna. To razdoblje je podijeljeno u 2 četvrtine. Prvu četvrtinu obilježava pojava uske trake nove zvijezde, druga četvrtina poprima svoj puni oblik.
 4. Raspad zvijezde traje od 15 do 27. Za to vrijeme disk se od punog pretvara u usku traku.

Utjecaj mjesečeve faze na sadnju

Prema prikupljenim podacima istraživanja, cikličnost Mjeseca usko je povezana s razvojem biljaka. Faze odgovaraju određenim razdobljima:

 • tijekom Rastućeg Mjeseca primjećuje se intenzivan rast, kao i razvoj nadzemnog dijela biljaka;
 • porast, daljnji aktivni razvoj gomolja ili dijela korijena podudara se sa propadanjem mjeseca;
 • s punim mjesecom ili mlađim mjesecom primjećuje se usporavanje rasta.

Cikličnost se uzima u obzir prilikom izvođenja planiranih radova. Dani kada se pojavi novi ili puni mjesec koriste se biljkama za odmor, ta se razdoblja nazivaju periodima mirovanja.

Znakovi zodijaka u rujnu

U mjesecu rujnu, mladi Mjesec pada na razdoblje dominacije znaka Djevice. Puni mjesec pada za vrijeme dominacije znaka Riba. Periodi rasta i opadanja padaju na ostatku horoskopskih znakova.

kalendar vrtlara

Lunarni setve i kalendar slijetanja po danima za rujan 2020. godine

Vrtlari i vrtlari vode se prema informacijama koje su sistematizirane u kalendaru sadnje i sjetve lune. Po njemu možete odrediti najprikladnije datume za sadnju, kao i dane u kojima se ne preporučuje sadnja odraslih kultura ili sijanje sjemena.

povoljan

Prikladni brojevi kod sjetve staklenika s sjemenkama rotkvice, kineskog kupusa, sjetvom salate razlikuju se od datuma koji su namijenjeni za sadnju višegodišnjih cvjetova ili grmlja.

Vrsta kulturedatumi
Povrće3, 4, 11, 13, 23, 22
Cvijeće i ukrasne biljke1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Bobice bobica1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Nepovoljna razdoblja

Periodi odmora ili odmora su brojevi na koje padaju Mladi i Puni Mjesec, kao i nekoliko dana nakon njih: 14,27,28,29.

datumi slijetanja

Kada saditi biljke u rujnu

Za presađivanje grmlja, višegodišnjih biljaka koriste se razdoblja kada lunarna zvijezda ulazi u aktivnu fazu rasta. To razdoblje pada na prvu polovicu rujna. Tlo ostaje toplo i podložno kultivaciji, prije početka mraza biljke imaju vremena da se potpuno prilagode i uzmu nove korijene.

Informacija! U prvom tjednu rujna uobičajeno je podijeliti i presaditi višegodišnje biljke na novo mjesto.

nagovještaj vrtlaru

Koji posao za obaviti ovaj mjesec

Rujan je pogodan za određenu vrstu posla. Zrak ostaje topao, zemlja se može slobodno kopati tijekom dana, ali malo mraza počinje se pojavljivati ​​noću, ujutro pada rosa.

Suhi, bistri dani pogodni su za dezinfekciju skladišta usjeva i povrća. Podrumi ili podrumi ventiliraju se i obrađuju posebnim sredstvima. Ubrane ljekovite biljke suše se u šupljinama, a povrće se priprema za daljnje skladištenje.

Posebna se pozornost posvećuje pripremi komposta koji se ostavlja u jama za daljnje sazrijevanje. Za to se pokošena trava položi na pripremljeni sloj. Na početku mraza kompot je prekriven folijom i daskama.

kaplje zemlja

Početak mjeseca pogodan je za prvu fazu jesenske gnojidbe. Uvode se mineralni sastavi s visokim sadržajem fosfora i kalija koji će zasititi tlo i učiniti ga plodnijim za proljetnu sadnju.

U vrtu

U vrtovima se obavljaju pripremni radovi i obavljaju se aktivnosti presađivanja:

 • priprema jama za presađivanje;
 • obrezivanje suhih grana;
 • uklonite vraćene brkove od jagoda ili opojnih jagoda;
 • presađivanje bobica bobica;
 • gnojidba bobica bobica mineralnim gnojivima;
 • tretirati grmlje od štetočina ili bolesti.

Informacija! Vrtlarski radovi na transplantaciji, koji prate razmnožavanje višegodišnjih četinjača, provode se u drugoj polovici rujna.

priprema jama

U vrtu

Vrtni radovi uključuju berbu. Ovo se odnosi na kasne sorte usjeva koje su posađene u drugoj polovici ljeta. Mrkva, repa, luk i rajčica ubiraju se za daljnju berbu. U rujnu tradicionalno planiraju prikupiti i sortirati sjemenski krumpir za proljetnu sadnju. Luk se iskopava prije kiše kako bi se žarulje osušile po suhom, vedrom vremenu.

Nakon berbe, na gradilištu se izvode radovi:

 • obrada zemlje, uzimajući u obzir predzimske usjeve;
 • sjetva zelenog stajskog gnoja;
 • oranje;
 • kopanje zemlje;
 • gnojidba zemljišne parcele kompostom za proljetno zrenje;
 • obavljanje aktivnosti za obradu zemlje radi uništavanja štetočina koji idu duboko u tlo za zimovanje.

oranje zemlje

U stakleniku

Sadnice staklenika omogućit će vam prikupljanje malog usjeva nakon početka jesenskih mrazeva. Zelenilo, kupus, neke vrste povrća sadi se ispod filma.

U uvjetima staklenika pogodni su za sadnju celera, salate, peršina, bosiljka. Odabir su sorte rane zrenja koje uspijevaju rasti do druge polovice listopada.

Referentni! Do kraja rujna planiraju presađivati ​​blitvu, papar i peršin, kako bi se uzgajao na prozorskoj dasci.

Nakon žetve usjeva, staklenici se tretiraju pripremljenim spojevima kako bi se zaštitili od reprodukcije štetočina i pojave plijesni.Do kraja mjeseca staklenici se zagrijavaju, pronađene pukotine su zatvorene.

uzgajati zemlju

Značajke poljoprivrednog rada u različitim područjima

Obavljeni posao ne ovisi samo o razdobljima naznačenim mjesečevim kalendarom, već i o karakteristikama klimatskog pojasa:

 1. U sjevernim krajevima žetva je planirana za prvi tjedan rujna. Priprema mjesta obavlja se tijekom prve polovine mjeseca kako bi se isključio utjecaj niskih temperatura na usjeve.
 2. Teritorij Krasnodar i susjedni južni teritorij karakteriziraju visoke temperature zraka tijekom dana, koje traju tijekom cijelog rujna, pa je posao na žetvi i pripremi nalazišta odgođen za drugu polovicu mjeseca.

U jesen je uobičajeno obaviti pred-zimsko zalijevanje. Ovo je posljednji događaj vlaženja zemlje. Dolazna vlaga bit će jedini izvor za usjeve zasađene za zimu. Ovaj postupak se planira ovisno o temperaturnim pokazateljima u regiji. Ako teritorij karakteriziraju niže temperature u drugoj polovici mjeseca, tada se pred zimsko zalijevanje planira ranije.

raditi na jesen

Informacija! Za područje Krasnodar i susjedna južna područja, pred zimsko zalijevanje odgađa se za listopad, jer temperatura zraka ostaje visoka do kraja mjeseca.

Savjeti za vrtlare

Transplantacije i mjere za obradu mjesta izvode se u skladu s utjecajima Mjesečevih ciklusa. To potiče intenzivan rast zasađenih biljaka, a također jamči brzu prilagodbu presađenih grmova ili višegodišnjih cvjetnih kultura.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva