Razlozi zašto jabuka može sići plodove prije nego što sazri i što treba učiniti

Tijekom razdoblja plodnosti stabala jabuke vjerojatni su slučajevi kada usjev se sruši prije zrenja. Ako su pravovremeno shvatili zašto stablo jabuke može proliti svoje plodove prije nego što sazriju, bit će moguće poduzeti mjere za očuvanje žetve. Plodovi koji padaju na zemlju s velike visine često su oštećeni od udara, truleži i ne mogu se dugo skladištiti zbog nastalih nedostataka.

Razlozi pada jabuka

Suočeni s problemom rane jeseni plodova, potrebno je razumjeti razloge zbog kojih stablo odbacuje jabuke. Otkrivši zašto usjev ne ostane na granama do vremena berbe, morat ćete preispitati njegu stabala kako biste spasili usjev.

Povećani prinos

S prekomjernom količinom plodova na granama, stabla jabuka ih nije u stanju izdržati i počinje odlagati samostalno. Prolijevanje nastaje kao rezultat procesa prirodne selekcije, a plodovi preostali na stablu upijaju sve hranjive tvari i stječu visok okus.

Nedostatak vlage

Ako se korijenima ne dostavi dovoljna količina vlage, aktivira se proces samoočuvanja zbog preranog pražnjenja plodova. Čak i na nekvalitetnim područjima potrebno je redovito provjeravati indikator vlažnosti tla i, ako je potrebno, zalijevati ga.

padajuće jabuke

Nedostatak hranjivih sastojaka u tlu

Tlo koje nije zasićeno hranjivim tvarima dovodi do činjenice da grane stabala slabe i ne drže teške plodove. Potreba za hranjivim tvarima u voćkama postoji u svim fazama rasta.

Prekomjerna vlaga

Često i obilno zalijevanje, kao i višak podzemne vode, izazivaju truljenje korijena i stvaranje plijesni.

Kao rezultat pretjeranog dotoka tekućine u korijenje, usporava se proces postavljanja voća, a dio usjeva raspada se zbog smanjenja imuniteta biljke.

Kukci štetočine

Oštećenje korijena ili površine stabla jabuka štetnim insektima uzrokuje prolijevanje i kvarenje usjeva. Insekti grizu grane, oštećuju deblo i sprječavaju stvaranje novih izdanaka.

padajuće jabuke

Povećana kiselost tla

Prilikom sadnje stabla jabuke potrebno je uzeti u obzir fizikalno-kemijska svojstva tla. Voćke mogu tolerirati blagu kiselost tla, ali na tlu s visokim indeksom kiselosti biljka se ne razvija u potpunosti. Također, ispirana vapnenasta tla nisu prikladna za ovaj usjev.

Nepravilno oprašivanje

Za razvoj i plodnost nekih sorti jabuka potrebno je oprašivanje cvjetova. U tu svrhu u blizini je potrebno uzgajati bilje s izraženom aromom ili druge sorte drveća koje privlače insekte koji oprašuju.

padajuće jabuke

Pada lišće

Prerano odbacivanje lišća ometa proces hranjenja, slabi stabla, usporava razvoj i negativno utječe na plodonosnost. Na stablima jabuka s nedovoljno zadebljanom krošnjom plodovi otpadaju zbog niskog imuniteta i nepravilnog formiranja grana.

Pad jajnika voća

Početkom ljeta djelomično prolijevanje jajnika je prirodan proces, jer stabla raspoređuju svoju snagu i riješe se viška ploda. Ako jajnici počnu prolijevati u različitom razdoblju ili u velikom broju, vjerojatni uzrok može biti nepravilno obrezivanje krunice, izloženost mrazu ili oštećenje izravnim izlaganjem ultraljubičastim zracima.

padajuće jabuke

Pad cvijeća jabuke

Mali broj cvjetova na stablu jabuke izravno utječe na buduću žetvu. Pad cvijeća zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili neprikladnog mjesta dovodi do ranog prolijevanja plodova prije nego što dozrijevaju.

Kasni povratni mrazovi

Povratni mrazovi i oštra promjena vremena negativno utječu na razvoj voćaka. Smrznuto voće i grane stabala jabuke gube imunitet, zbog čega žetva pada.

Tehnička zrelost plodova

Tehnička zrelost jabuka sugerira da su stekle potrebnu masu i izvana izgledaju spremne za branje, ali iznutra nisu potpuno zrele. Na nekim sortama stabala tehnički zreli plodovi opadaju zbog velike težine.

padajuće jabuke

Mjere očuvanja voća

Kad se postavi pitanje što učiniti za očuvanje kvalitete i količine usjeva, morat ćete poduzeti niz zaštitnih mjera. Potrebno je uzeti u obzir uzrok propadanja plodova, trenutno stanje nasada i okolne uvjete.

Pravovremeno zalijevanje

Za aktivan rast i pravilan razvoj stabala dovoljno je osigurati tri vremena zalijevanja. Tlo treba navlažiti do dubine veće od 80 cm. Primarno navodnjavanje izvodi se u kasno proljeće prije početka cvatnje, sljedeće - krajem lipnja kada se formiraju jajnici, a konačno, prije početka prvog mraza. U uvjetima suhog vremena potrebno je dodatno zalijevanje tijekom razdoblja intenzivnog sazrijevanja plodova, kao i tijekom dužeg jeseni kako jabuke ne bi dehidrirale tijekom zime.

zalijevanje stabla jabuka

Gnojidba i hranjenje

Gnojidba i gnojidba preduvjet su za plodne stabla jabuka. Da biste izbjegli rano prolijevanje plodova, morate se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Prvo hranjenje provodi se u proljeće. U tom se razdoblju pod korijenjem biljaka primjenjuju dušična gnojiva koja aktiviraju vegetacijski proces.
  2. Tijekom cvatnje dodaju se okusi u razrijeđenom obliku. U kišnom vremenu koristite suhe proizvode.
  3. Nakon cvatnje potrebno je tretiranje nitrofobnim ili organskim gnojivima. Pod svaku sadnicu nanosi se oko 3 kante gornjeg preljeva.

nitrophoska gnojiva

Kontrola štetočina

Štetni insekti ne samo da dovode do preranog prolijevanja plodova, već zaraze i deblo, korijenje i lišće sadnica. Za uništavanje i zastrašivanje različitih vrsta insekata potrebne su pojedinačne metode kontrole.

Jabučni moljac

Najčešći štetočina stablo jabuka je moljac... Izvana slični leptirima, štetočine grizu kroz celulozu ploda i naseljavaju se unutar njih. Zbog udara molja, jabuke otpadaju i počinju truliti, jer insekti ostaju unutra i nastavljaju uništavati pulpu. Za uklanjanje moljaca potrebno je biljke prskati organofosfornim spojevima, feromonima, neonikotinoidima i drugim pripravcima iz kategorije insekticida.

Jabučni moljac

Kada je pogođena stabla jabuka, različite vrste lisnih uši usisavaju sok iz lišća, grizu kroz mlade izdanke i ostavljaju sekrete koji privlače muhe, mrave i druge insekte. Nakon izlaganja lisnim ušiju, lišće požuti i otpada, stablo postaje osjetljivije na infekcije, a prinos se znatno smanjuje.

Potrebno je boriti se protiv širenja lisnih uši u rano proljeće, kada lišće tek počinje cvjetati.

Za uklanjanje štetočina prikladni su insekticidi i kemikalije. Prilikom prskanja biljaka u zaštitne svrhe, važno je uzeti u obzir da repelenti djeluju dulje vrijeme i predstavljaju opasnost za oprašivače cvjetova.

lisne uši na stablu jabuke

grinje

Paučne grinje hrane se sokom biljaka, uslijed čega stabla jabuka gube značajan dio svog lišća i usporavaju razvoj. Poraz stabala krpeljima dovodi do gubitka plodova, smanjenja prinosa, pogoršanja imuniteta biljke i njezine osjetljivosti na infekcije i viruse.

Da biste spriječili širenje krpelja, potrebno je redovito pregledavati biljke i poduzimati preventivne mjere. Kemikalije se koriste za uklanjanje štetočina. Preporučuje se raditi ne više od dva prskanja po sezoni.

Jabučni moljac

U slučaju oštećenja voćaka jabučni moljac proces prirodnog razvoja prestaje, a jajnici aktivno propadaju. Neblagovremena kontrola insekata dovodi do ozbiljnih oštećenja prizemnog dijela biljaka, smanjenja prinosa i lišća. Kao rezultat toga, zasade postaju ranjive i mogu umrijeti s daljnjim mrazom ili razvojem bolesti.

Jabučni moljac

Tretiranje otopinama odvraćanja treba provesti početkom svibnja, kada je moljac najosjetljiviji na kemikalije. Kako bi se spriječilo da se insekti prebace na zdrava stabla, potrebno je provesti složenu obradu.

List listova

Unatoč svojoj kompaktnoj veličini, valjci lišća mogu oštetiti pupove, lišće i plodove drveća. Uz invaziju velikih razmjera, štetočine mogu oštetiti značajan dio usjeva. Kako bi suzbijanje insekata bilo najučinkovitije, posljedice morate početi uklanjati u ranoj fazi. Za zaštitu biste trebali obraditi ne samo stabla jabuka, već i biljke koje rastu u susjedstvu. Ličinke lisnih listova sposobne su se preseliti u obližnje grmlje i dalje širiti infekciju.

Listna glista odbija insekticidne i kemijske pripravke, uključujući Kinmix, Inta-Vir, Avant i druge.

Buba cvijeta jabuke

Masovni napadi cvjetnog buba mogu u potpunosti uništiti pupoljke i lišiti vrtlara žetve. Cvjetne bube žive ispod kore i u opalom lišću, aktivirajući se u vrijeme otvaranja pupova. Kako biste pravovremeno otkrili štetočine, potrebno je vizualno pregledati stabla jabuka s početkom prvog zagrijavanja.

Buba cvijeta jabuke

Primarna mjera borbe protiv cvjetne bube je čišćenje debla i čvorova od zastarjele kore. Nakon toga potrebno je liječenje odvraćavajućim lijekovima, uključujući "Karbofos", "Fufanon" ili "Inta-Ts-M". Tijekom vegetacijske sezone vrši se dvostruko prskanje.

Deakidifikacija tla

Ako se sadnica uzgaja na području s visokim indeksom kiselosti, a ne postoji mogućnost ponovne sadnje, potrebno je deaktivirati zemlju. Za izvođenje ovog postupka u tlo treba dodati vapno, kredu ili dolomitno brašno.Tvari su u stanju zasićiti tlo hranjivim tvarima i smanjiti razinu kiselosti.

Deakidifikacija tla

Deoksidant možete kupiti i u specijaliziranim prodavaonicama. Da biste ispitali kiselost zemlje, upotrijebite lakmusne trake s indikatorima.

Konzerviranje nezrelih plodova

Kad nezreli plodovi padnu s stabala jabuka, možete ih spremiti za daljnje umjetno zrenje. Da se usjev ne pokvari, treba ga položiti u drvene kutije i ostaviti u tamnoj sobi na temperaturi od 10-15 stupnjeva. Preporučuje se periodično pregledati plodove kako bi ih se prosijalo iz zdravih jabuka u slučaju truleži nekih primjeraka.

Pravi izbor sorti jabuka

Ovisno o vrsti tla na nalazištu, vremenskim uvjetima i drugim čimbenicima, potrebno je odabrati odgovarajuću sortu voćaka... Da biste dobili maksimalan prinos i spriječili prerano apsorbiranje, trebali biste proučiti karakteristike različitih vrsta stabala jabuka. Odabir prave sorte i osiguravanje prave njege ključ je stabilne žetve.

sadnice jabuka

Pravovremeno obrezivanje

Voće treba stalni pristup kisiku i prirodnoj svjetlosti. Prekomjerno zadebljana krošnja stvara prepreke za sunce i zračenje prizemnog dijela biljke. Preporučuje se obrezivanje biljaka u rano proljeće, tako da se stablo jabuke ima vremena prilagoditi tijekom vrućeg razdoblja.

Bijelo pranje debla

Da bi se stablo jabuke ukorijenilo na mjestu i aktivno se razvijalo, potrebno je pružiti potpunu njegu. Jedan od uvjeta njege je bjeljenje trnaca. Kao opće pravilo, postupak treba izvoditi dva puta godišnje.

Proljetno izbjeljivanje provodi se radi zaštite trupa od izloženosti ultraljubičastim zrakama. Prtljažnik je najugroženije mjesto, stoga ga treba zaštititi od opeklina od sunca i drugih oštećenja. Jesenski postupak neophodan je za uništavanje štetočina koji žive unutar kore. Kako insekti ne bi ostajali ispod kore zimi, dodaju se tvari u otopinu za bjeljenje koja uništava ličinke štetočina.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva