Što učiniti za liječenje raka jabuke, mjere suzbijanja i otporne sorte

Jedna od bolesti koja može utjecati na stablo jabuke je rak. Ako se bolest ne prepozna na vrijeme, stablo umire. Osim toga, infekcija se brzo širi i na susjedne voćke. Stoga je važno znati prve znakove oštećenja, otkriti uzrok pojave i kako se nositi sa svakom fazom raka. Učinkovite lijekove možete kupiti u trgovini ili ih sami napraviti prema narodnim receptima.

Vrste bolesti

Postoji nekoliko vrsta raka koje utječu na stabla jabuka.

Crno

U početku male sitne crne točkice postaju vidljive na prtljažniku. Postupno rastu, kora postaje crna i pada. Listovi također prekrivaju mrlje, što dovodi do njihovog preranog pada.

Zajednička ili europska

Tamne mrlje s bijelim sjajem prekrivaju korijenje i grane drveća. Tada se pojavljuju izrasli tamno smeđe boje, kora počinje tamniti i otpadati.

Korijen

Nakon infekcije, na korijenu se formiraju izrasline, koje trule i šire velik broj bakterija. Najčešće, ova vrsta raka dovodi do smrti stabla.

bakterijski

Ova vrsta raka najčešće pogađa voćne jajnike i grane. Listovi se oboje, uvije i isuše. Plod potamni, strši i truli.

rak jabuke

Tko je uzročnik

Rak stabla jabuke uzrokuju bakterije i gljivice koje su ušle u oštećena mjesta na stablu.

Čimbenici i optimalni uvjeti za infekciju

Postoji nekoliko provocirajućih čimbenika zbog kojih se povećava rizik od obolijevanja od raka jabuke.

Pozitivna temperatura

U većini slučajeva infekcija rakom događa se u rano proljeće. Aktivna reprodukcija gljivice događa se pri temperaturi zraka iznad +22 stupnja. Spore opstaju čak i na vrućini od +40 stupnjeva.

rak jabuke

Stabla loše kvalitete

Starija stabla osjetljivija su na rak. Takve stabla jabuka imaju smanjen imunitet, tako da nema snage oduprijeti se infekciji. Započinje aktivno razmnožavanje gljiva.

Spore su se brzo proširile na susjedna zdrava stabla pod naletom vjetra.

Nepravilna njega ili nedostatak njege

Nepravilna njega jedan je od glavnih uzroka raka. Nepravilno zalijevanje, nedostatak gnojiva, kršenje tehnike obrezivanja grana izazivaju bolest... Jabučna stabla, koja su pogođena štetočinama i bolestima, najviše su osjetljiva na rak.

rak jabuke

Prekomjerna briga

Prekomjerna briga o stablima jabuka često postaje uzrok raka:

 • Uz višak mikrohranjivih tvari u tlu, stvara se uzgajalište patogena.
 • Čestim zalijevanjem smanjuje se imunitet biljke.

Stoga je tako važno uspostaviti režim brige o voćnim zasadima.

Nepravilno uklapanje

Sadnice treba saditi u skladu sa svim pravilima:

 • Održavajte određenu udaljenost između stabala.
 • Ispravno pripremite podzemnu jamu.
 • Pripremite tlo.

rak jabuke

Na dnu jame za sadnju položen je drenažni sloj, unose se hranjive tvari. Ako je tlo kiselo, vrši se vapnovanje.

Opis tijeka bolesti

Rak jabuke teško je prepoznati u ranim fazama razvoja. Sva se stabla treba povremeno pregledavati zbog neobičnih pojava.

Koji su znakovi bolesti

Ako se bolest razvije, mogu se pojaviti neobični simptomi na različitim dijelovima stabla jabuke. Stablo se počinje venuti i prosipati lišće.

rak jabuke

Kora

Ako se na cijevi nađu rane i pukotine, treba ih pažljivo pregledati. Kod raka se crne točkice nalaze u krugovima oko rane.

Uz aktivni razvoj infekcije, znakovi se lako razlikuju. Kora je prekrivena dubokim udubljenjima ljubičaste i crne boje. Mjesto lezije je deformirano, napuknuto.

Cvijet

Tijekom razdoblja cvatnje, znak raka bit će promjena izgleda cvasti. Latice su prekrivene smeđim mrljama i prugama. Iznutra, cvat se počinje crniti i uvijati.

Fetus

Na plodovima se počinju pojavljivati ​​sitne smeđe mrlje, koje postupno postaju veće. Znak postaje uočljiv tek kad plodovi uđu u fazu zrenja.

rak jabuke

Kao rezultat toga, cijela unutrašnjost jabuka truli i one padaju na zemlju. Ne padaju sve trule jabuke. Čak i nakon što su listovi potpuno otpali, crni, naborani plodovi vise s grana.

List

Već tijekom sezone listanja, u proljeće, na lišću postaju uočljive mrlje. Prvo, male mrlje sa smeđe-crvenim tonom. Kako bolest napreduje, mrlje postaju veće i tamnije. Listovi se suše i padaju. Stablo počinje naglo odbacivati ​​svoje lišće mnogo prije početka hladnog vremena. Kao rezultat toga, kvaliteta usjeva se smanjuje. Plodovi trule i ne skladište se puno.

Što je opasno za stablo

Bolest dovodi do smanjenja plodnosti, pogoršanja kvalitete plodova. Ako se ne liječi, stablo postupno umire.

rak jabuke

Je li bolest opasna za ljude?

Za ljudsko tijelo rak jabuke ne predstavlja nikakvu opasnost. Jabuke bolesnih stabala mogu se jesti sve dok su čiste i nisu počele truliti.

Načini liječenja jabučnim stablom

Što učiniti ako se utvrdi problem? Odmah biste trebali potražiti učinkovit način borbe. Učiniti je nekoliko koraka kako se boriti protiv raka.

Čišćenje

Bolesna kora se uklanja. Nožem izrežite cijelo područje, u krug zgrabite oko 2 cm zdrave kore. Obavezno odrežite suhe, pogođene grane, uklonite loše lišće i skupite trule plodove.

rak jabuke

Sakupljeni dijelovi pogođenog stabla spaljuju se ili odnose iz vrta. Ako je odlučeno da se cijelo stablo ukloni u potpunosti, tada treba korijenje iskopati što dublje.

Dezinfekcija i izolacija rane

Odjeljak debla očišćen od kore dezinficira se otopinom bakra ili željeznog sulfata, kalijevog permanganata i sjajno zelene boje. Zatim se područje očišćeno od gljivica tretira vrtnim lakom, uljem za sušenje ili uljnom bojom. Ove komponente štite ranu od vlage i zraka.

Obrada stabla jabuke

Stablo zahvaćeno rakom potpuno je prskano bakrenim sulfatom. Dopušteno je koristiti druga sredstva koja sadrže bakar. Nakon potpune dezinfekcije, rana se premaže sastavom gline i mulleina.

rak jabuke

Obrada vrta

Da biste potpuno iskorijenili infekciju, cijeli vrt treba liječiti antifungalnim agensima. Neko vrijeme trebali biste se suzdržati od kopanja tla u blizini prtljažnika. Tako ćete izbjeći pojavu rana i pukotina u korijenu.

Koji su lijekovi učinkoviti u borbi protiv bolesti

U borbi protiv infekcija pomažu kemikalije i prirodne komponente narodnih recepata. Glavna stvar je slijediti preporuke za doziranje i razrjeđivanje. Sredstva koja se koriste mogu se koristiti za uništavanje spora, dezinfekciju rana i gnojidbu tla kako bi se povećao imunitet.

rak jabuke

Antifungalni lijekovi za ljude

Postoje vrtlari koji liječe rak jabuke antifungalnim sredstvom "Nistatin". Lijek uništava gljivice koje žive na ljudskoj sluznici. Stoga je neprikladno liječiti biljke lijekom.

Bakreni proizvodi

Za dezinfekciju učinkovito je koristiti pripravke na bazi bakra. Učinkoviti lijekovi uključuju bakreni sulfat, Bordeaux tekućinu, Kuproksat, Khom, Tsikhom, Oksikhom. Postoje univerzalni lijekovi koji se bore protiv virusa, bakterija i gljivica: "Alirin", "Fitosporin", "Topaz", "Fundazol", "Gamair", "Strike". Takvi lijekovi prodiru u teško dostupna mjesta, uništavajući spore.

ponovno pokrenuti Fundazol

Injekcija u tijelo

Opcija liječenja raka uključuje uporabu antibiotika Streptomycin. Plan liječenja uključuje nekoliko faza:

 • Rupa duboka 2,5 cm izbušena je u prtljažniku na metar od zemlje, odabrano je područje na kojem nema rana i pukotina, tako da lijek ne istječe van.
 • Kupuje se poseban sustav koji omogućuje da se otopina lijeka ubrizgava u bačvu pomoću crijeva.
 • Nakon uvođenja lijeka, rupa se zatvara čepom.
 • Injekcije se ponavljaju pet puta u tjednim intervalima.
 • Uvođenje otopine mora se obaviti u svakoj grani, čiji je promjer veći od 16 cm.

Injektirani lijek distribuira se u različitim smjerovima preko dva metra.

antibiotici

Korisno "tetraciklin" ili "streptomicin". Otopina se može pripremiti iz bilo kojeg oblika otpuštanja antibiotika.

Tetraciklin mast

U prvoj godini liječenja koristi se "Streptomycin". Unaprijed očišćena rana prskana je tekućom ljekovitom otopinom. Obrada se provodi tri puta u sezoni. U drugoj godini liječenja lijek se zamjenjuje s "Tetraciklin". Za razrjeđivanje otopine korisne su dvije tablete antibiotika, koje su otopljene u vodi.

Narodni lijekovi

Sastav narodnih recepata smatra se učinkovitim.

Mješavina gline i mulleina

Komponente se uzimaju u jednakim omjerima. Debeli sloj dobivene smjese nanosi se na zahvaćeno područje. Zatim se mjesto zavojem i ponovo se nanosi sloj smjese. Ostavite takav zavoj cijelu sezonu, povremeno navlažite vodom.

Mješavina gline i mulleina

Rosin, vosak i nigrola

Svaka komponenta uzima se u jednakim omjerima. Preporučuje se nanošenje nekoliko slojeva smjese na oštećeno područje u određenom vremenskom intervalu.

Vrtno zemljište

Mali dio vrtnog tla tretira se fungicidima, navlaži se vodom i nanosi na oštećeno područje.

Uvjeti liječenja

U nekoliko godina bit će moguće potpuno izliječiti stablo jabuke od raka. Vrijeme uvelike ovisi o stadiju bolesti i stupnju širenja.

Mješavina gline i mulleina

Preventivne mjere

Mjere prevencije uključuju:

 • za sadnju i cijepljenje biraju se samo zdravi izdanci i sadnice;
 • održavati imunitet, organizirati redovito hranjenje;
 • obrezivanje i čišćenje kore treba provoditi godišnje;
 • pranje bjelanjaka pomoći će zaštiti trupa od opeklina i infekcija;
 • debla treba zaštititi od zimskog mraza;
 • zonu blizu debla povremeno se korov i rastere.

Pridržavajući se svih savjeta i trikova, možete izbjeći pojavu raka.

Sorte otporne na rak

Sorte otporne na crne rakove su: Alva, Anis, Alesya, Papirovka, Jonathan, Borovinka, Rubin, Jesenja radost.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva